Sunnuntaiblogi: Pelaajaportti ja muita internetin ihmeellisyyksiä / Blogit / pelaaja.fi

Sunnuntaiblogi: Pelaajaportti ja muita internetin ihmeellisyyksiä

7.09.2014 // Kirjoittanut: Jenni Ahlapuro
26

Olen seurannut journalistisen lahjomattomuuden puolesta taistelevaa GamerGate-ilmiötä vähän toisella silmällä. Alusta asti on ollut selvää, että sen suoman haarniskan turvin pyritään tuottamaan myös perusteetonta vahinkoa ihmisille, jotka syystä tai toisesta tuntuvat olevan hyviä kohteita moiseen. Olen pitänyt sinällään lähtökohdiltaan ihan jalomielistä kalabaliikkia vähemmän vakavasti otettavana. Luonnollisesti on ymmärrettävä, että vastaava internet-kampanja tuskin onnistuisi meillä Suomessa, joten terve etäisyys tapaukseen säilyy lähes yrittämättä. 

Tapausta tutkiessani päätin, etten kirjoittaisi asiasta minkäänlaista tekstiä. En tuo mitään lisäarvoa keskusteluun, jossa kärjistetyt mielipiteet sinkoilevat keihään lailla leiristä toiseen, ja jossa tunnutaan vaativan päitä vadille. Korruptiosyytökset saivat bensaa liekkeihin lähinnä kun pelinkehittäjä Zoe Quinnin entinen heila päätti tehdä jokseenkin ilkeämielisen kirjoitelman tämän ja Zoen suhteesta – paljastaen samalla jälkimmäisen intiimit välit muutamiin pelijournalismin edustajiin. Toinen tapaus, johon en itse halunnut ottaa kantaa, sillä en koe näiden yksityisasioiden kuuluneen minulle alun alkaenkaan.

On aina väärin vaihtaa palveluksia tai valuuttaa näkyvyyteen mediassa, ilman että siitä erikseen mainitaan. En ota kantaa Zoen saamaan oletettuun hyötyyn menettelyllään, sillä en usko kummankaan osapuolen olleen se puhtain pulmunen. Osa GamerGatea tuntuu ajavan läpi jonkinlaista ratkaisua journalistiseen läpinäkyvyyteen, ja se on itsessään ihan hieno ja varmasti tarpeellinen tavoite. Toinen puoli sen sijaan haluaa nähdä ihmisten kärsivän ja katoavan alalta täysin, keinoja kaihtamatta. Ja tämä on se asia, joka kiinnostaa itse ilmiötä enemmän.

Internet on tiivistettyä vihaa. Kaiken hienon keskelläkin se on erinomainen alusta saada äänensä kuuluviin, vaikka kukaan ei sitä varsinaisesti kaipaisi. Anonymiteetti mahdollistaa inhottavat vihakampanjat, uhkailun ja kiusaamisen. Vietin eilen monta tuntia selaten materiaalia aiheesta, ja koin lähinnä inhoa. Tuntui uskomattomalta, että ihmiset pystyvät jollain tasolla oikeuttamaan esimerkiksi mediakriitikko Anita Sarkeesianin saaman kohtelun. En minäkään hänen kanssaan samaa mieltä ole, mutten myöskään koe, että tappouhkaukset ja muut vihamielisyydet olisivat millään tasolla hyväksyttäviä.

Tuntuu pahalta, että joku voi ottaa elämäntehtäväkseen tuhota jonkun uran tai elämän tuolla tavoin. Vaikka en itse ole koskaan kokenut lähellekään mitään vastaavaa, tunnen valtavaa empatiaa kiusattuja kohtaan, olin minä samaa mieltä heidän kanssaan tai en. Olen ihmetellyt ääneen monia pienempiä ja suurempiakin internetin kiusaamisilmiöitä, vain saadakseni vastaukseksi jotain siitä, miten se nyt vaan on sellaista, ja siihen pitää tottua. Internetistä on tullut ympäristö, jossa jokaisen tulee selvitä omalla vastuullaan kestäen kaiken niskaan satavan ulosteen.

Käytän suuren osan ajastani tutkien erilaisia verkkoelämän ilmiöitä, enkä jaksa yllättyä juuri mistään. Kaiken kyynisyyteni keskellä pyrin ylläpitämään tietynlaista toivoa siitä, että hiljaisen hyväksynnän sijaan ihmiset miettisivät enemmän omaa ja muiden käytöstä. Hiljattain sattuneen tietomurtoepidemian jäljiltä nimeltä mainitsemattomilta julkkiksilta levisi mediaan yksityisiä alastonkuvia. Yleinen mielipide tuntui olevan, että vuoto oli ihan ansaittua. Mitäs olivat niin tyhmiä, että ottivat alastonkuvia itsestään. Kyllä kai sitä nyt vähemmästäkin ansaitsee tulla rangaistuksi. En ymmärrä tämänkaltaista ajattelua tai yritystä oikeuttaa kyseistä vuotoa. 

Pelinkehittäjät, toimittajat, näyttelijät, julkkikset, yläasteen suosituin mimmi.. Kaikkia on ”oikeus” haukkua, arvostella ja kiusata ja se leikin kestäköön, joka leikkiin lähtee. En usko kenenkään pyytäneen saamaansa kohtelua. En myöskään usko, että tämä on se oikea tyyli saada ääntään kuuluviin. On tavallaan sääli, että yksittäisten mätien omenien takia ihan oikeamielisetkin tavoitteet saadaan pilattua niiden valjastuttua paljon naurettavimpiin käyttötarkoituksiin.

Jenni Ahlapuro

Kommentit

Käyttäjän Almasy kuva
Almasy

Tappouhkaukset ynnä muu bolemiikki tulevat kyllä toimimaan loppupeleissä Sarkeesianin eduksi sillä oletuksella, että hän pystyy kestämään henkisesti sekä mikään uhkauksista ei materialisoidu. Hän on, tarkoituksellisesti tai ei, tehnyt erittäin kärkkäitä ja yksipuolisia videoita, jotka on hyvin helppo tulkita lähtökohtaisesti puhtaaksi provokaatioksi tai silkaksi typeryydeksi. Itse olen yhden videon katsonut joskus ja WTF-mittari meni yli moneen kertaan. Mielestäni tässä on kyseessä vain yksi pseudotieteilyn ilmentymä, jossa tehdään "tutkimusta" sillä periaatteella, että vastaukset ovat jo alun perin olemassa.

Kuitenkin, alentumalla jopa vielä alemmalle tasolle, antaa vain ja ainoastaan ammuksia Sarkeesianille ja kumppaneille. Kaikenlainen huomio tässä vaiheessa on Sarkeesianille plussaa, etenkin sellainen, joka saattaa antaa jopa painoarvoa hänen alkuperäiselle sanomalle. Itse katsoin vain sen yhden videon, koska en halunnut antaa hänenlaiselleen henkilölle yhtään enempää huomiota. Sen on pahinta myrkkyä katsojia tarvitsevalle nettivideoita tekevälle henkilölle. Kärkkäys ja konfliktit kuitenkin toimivat ja nyt netti-idiootit ovat kaikessa typeryydessään pyörittäneet lumipallon jo liian isoksi pysäyttääkseen sitä.

Kritiikki suuntaan jos toiseen on erittäin toivottua, mutta "I kill you whore" -tyyliset heitot eivät ole kritiikkiä nähneetkään. Jos ei halua ignoorata, kuten itse tein, niin sitten tulisi kritisoida varsinaista asiasisältöä eikä henkilöä itseään. Sarkeesianin tapauksessa asiasisällön kritisointi on vielä niin naurettavan helppoa, että oikein ahdistaa, kuinka niin moni nettipeelo sitten kuitenkin päätti valita sen vieläkin helpomman tien.

Summa summarum, itse en siis pidä Sarkeesianista ollenkaan, mutta tuomitsen tappouhkaukset täysin. Ja mitenkään hyväksymättä näitä uhkauksia, olisi ihan mielenkiintoista tietää, kuinka moni muu tappouhkauksia saanut henkilö on kääntänyt asian sukupuoliasiaksi? Sarkeesian kääntää jopa yhden väärän pikselin sukupuoliasiaksi, joten tässä on nyt jokainen paha kommentti ja uhkaus saatu käännettyä myös sukupuoliasiaksi. Ja näin se tuntuisi mediassakin menevän. Eli tappouhkaus itsessään ei ole tarpeeksi, mutta tappouhkaus mieheltä naiselle tekeekin asiasta monin kerroin pahemman. Missä on se raketti, jolla pääsee sinne mothafuckin' toiselle planeetalle?

Käyttäjän frozen kuva
frozen

niin kauan kun voi nimimerkin takaa heitellä kommenttia niin suurin osa postauksista on roskaa

Käyttäjän Mora kuva
Mora

Nyt tuli sellainen aihe että oli pakko itsekin rekata pelaajalehden foorumiin.

Kyllähän tuo netin vihanviljely, joka asiasta lenkotus ja suoranaiset henkilökohtaisuuksiin käymiset ottaa itseäkin meko rajusti päähän. Itse havainnut kohtuullisen toimivaksi taktiikaksi sen että meikäläisen nimimerkki on joka foorumilla sama, jos jotain eroja on niin syntymävuosi on tunnuksen perässä jos nicki varattu. Näin ollen meikäläisen todellinen henkilöllisyys on erinomaisen helppo selvittää (tämä hillitsee myös harkitsemaan toisen kerran jos täydessä raivossa olen näppiksen ääressä), eli pyrin netissä olemaan persoonana sellainen kuin livenäkin. Eli jos joku tulee kysymään kadulla että "mitä tarkoitit sillä" niin pystyn seisomaan sanojeni takana. Tässä on aina vaarana se että joku voi helposti laittaa roskaa nettiin meikäläisen nimellä mutta toisaalta tähän mennessä kerätty "maine" pikkusen hulluna, isosti pöhkönä ja runsaasti lapsellisena on kohtuullisen tuttu monille :D

Toki kevyt kenttävinoilu sujuu, mutta se on aina sujunut livenäkin ja hyvän läpän heitossa kuuluu asiaankin. Henkilökohtaisuuksiin käyminen on mulle iso no-no. Myös liki joka paikassa vastaan tuleva naisten huorittelu kirvelee silmiin (tämä ehkä siksikin että nuoruus ollut -70 ja -80 -luvulla jolloin kyseistä sanaa käytettiin huomattavasti harkitummin. "Huvikseen" trollaus on kanssa ärsyttävää, etenkin jos on kyseessä tyypit joiden ainoa anti foorumeille on lähinnä "ime schaibaa vajakki" eri versioissaan.

just my 0.5 cents... nothing more

e: sen verran vielä että lienen sisäisesti puoliksi naispuolinen, jos vain roolipelissä voi hahmoksi laittaa naisen, ja räiskinnässäkin, se myös poikkeuksetta on naispuolinen. (nimimerkillä Femshep ja Garrus forever X). Vaikka muuten ei hameissa kulkeminen ihmeemmin kiinnosta, tosin kesähelteillä kaipasin kohtuullisella lämmöllä (no pun intended) skottilaista kiltinkäyttötapaa...

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ei ehkä ansaittua, mutta mielestäni alastonkuvien ottaminen itsestään jollain älypuhelimella, jossa on iCloudit ja Googlen systeemit, on veren kerjäämistä nenästä. Oli julkkis tahi ei.

Itse en muutenkaan pidä mitään sellaista koneella josta joku voisi hyötyä. Salasanoja on kyllä muistissa kännykässä mutta ne ovat muodossa "Se on se XXXXX00000 ja huutomerkki loppuun" koska joihinkin palveluihin ei käy sama salasana tiukempien vaatimusten takia. Ja tuo siis tarkoittaa että X:t korvautuu minun tietämilläni kirjaimilla ja 0:t minun tietämilläni numeroilla ja huutomerkki on se oikea muistutus itselle asiaan liittyen. Ja näitäkin on ain pariin palveluun joita käytän hyvin harvoin, jolloin tarvitsen muistiapua. Muut muistan ulkoa. Joku algoritmi tuostakin muodosta varmaan saa apuja mutta en itse näe tuota merkittävänä uhkana.

Tarkemmin itse netin käyttäytymismalleihin en tuon tapauksen suhteen halua sanoa mitään. Itse olen omaksunut sen, että netissä on suuri osa trolleja, keskenkasvuisia tai muita joiden viestit täytyy jotenkin siivilöidä. Pidän nimimerkin suojasta mutta en itse provosoi sen enempää mitä oikeassakaan elämässä. Sen verran ehkä enemmän, että nettiin tuleva teksti voi olla lähempänä hyvälle tuttavalle kuin satunnaiselle vastaantulijalle sanottua kamaa. Se on hieman siis rohkeampaa. Silti seison sanojeni takana heille jotka minut tuntevat myös nimimerkin takaa.

En lähtisi siihen että nettiä jotenkin rajoitettaisiin sillä tämä villi länsi on vähän ideanakin. Rajoittaminen voisi lähteä äkkiä luisumaan liian sivulle ja kohta operaattorit tai muut tarjoavat tietyt sivut käyttöön, valitse niistä ja käyttää voit vain kun kirjaudut sisään pankkitunnuksilla henkilöllisyyden varmistamiseksi. Ei kiitos.

Käyttäjän flimplay kuva
flimplay

En ollut koskaan kuullutkaan mistään Sarkeesianista ennen tätä kirjoitusta ja oli ihan pakko käydä tsekkaa että mistä on kyse. Ei voi muuta sanoa kuin että täysin käsittämätöntä miten ihmiset voi ottaa herneen nenään jostain noin mitättömästä asiasta ja tyyppi on saanut ilmeisesti tappouhkauksia muualtakin kuin pelkästään internetin kautta. Onpahan videopelaajat näköjään herkkää porukkaa kun joku vähän kritisoi niin ei pysty ottaa vastaan... sairas paikka on maailma. Vaikka aika yksipuolista kritiikkiä onkin niin paistaa läpi että jengi ei pysty ottamaan kritiikkiä vastaan koska siellä piilee myös totuuden siemen jossain määrin.

Ja netti on yks iso roskatynnyri, siellä pääsee nykyään ääneen kaikki ne joita ei ennen nettiä ole onneksi tarvinnut koskaan kuunnella ja joiden pitäis vaan pysyä hiljaa.

Käyttäjän Kukko kuva
Kukko

Sarkeesianin tapauksessa oli vain ajan kysymys millon tappouhkauksia tulee satamaan. On niitä netin kautta annettu pienemmistäkin syistä. Itse aloitti vihakampanjan pelejä kohtaan mitä hän luuli sillä saavuttavansa? Vastaveto oli vain ajan kysymys, tosin sen olisi voinut tehdä vähän järkevämmin kuin tappouhkauksilla, mutta minkäs teet jos verbaalinen ulosanti ei ole kummoinen tai ei viitsi tehdä älykästä vastavetoa. Sarkeesianin on aivan turha esittää enää mitään marttyyria, ei olisi kannattanut aloittaa mitä ei pysty lopettamaan. Tosin ei se feministejä ole ennenkään haitannut. Ensin tasa-arvo, mikä saavutettiin, niin ei riittänyt. Nyt yritetään kaikin puolin alistaa miehistä puolta maailmasta. Lopettaisivat jo ja keskittyisivät oikeesti tärkeisiin asioihin, kuten ihmisoikeuksien saamiseen Aasian maihin.

Itse olen sitä mieltä, jos laitat alaston kuvia/videoita kovalevylle tai pilvipalveluihin, niin alitajuisesti haluat niitten leviävän nettiin. Tällöin on aivan turha itkeä kaatunutta maitoa. Jätä kuvat muistitikulle, kameraan tai ulkoselle kovalevylle jos et halua niitten päätyvän nettiin, ilmaiseksi.

Käyttäjän Jenni Ahlapuro kuva
Jenni Ahlapuro

Täytyy kyllä sanoa, että olen todella huolestunut jos jollain kanta mun esimerkkeihin on oikeasti osastoa "mitäs läksivät". On olemassa asioita ja tekoja, joita ei vaan voi oikeuttaa millään. Tietomurrot, tappouhkaukset ja kiusaaminen on niistä äärettömän hyviä esimerkkejä. Äärimmäinen feminismi on musta tosi ärsyttävää, mutta en mä silti niille äänekkäimmillekääm rummuttajille mitään pahaa toivo. Väärässä saa olla, ja tyhmäkin. En ymmärrä keitä me muut ollaan jakelemaan rangaistuksia.

Käyttäjän SuperNiiku kuva
SuperNiiku

Internet on kyllä yksi suuri miinakenttä jossa iskua saa väkisinkin, eikä sitä saisi pitää pahana asiana kun "sehän kuuluu asiaan". On kyllä maailma sairaaksi mennyt kun tappouhkauksia ja nettiahdistelua pitää suoltaa vain sen takia että joku toinen on eri mieltä kuin itse. Loan viskontaan on vain totuttu siinä määrin ettei sitä ole helppoa hillitä, ja varmaan varsin mahdotonta onkin yrittää saada kiusaajat aisoihin koska internetin anonyymiteetti. Miksi netissä tuntuu olevan oikeus penkoa toisten yksityisasioita, kuuluuko netin ihmemaailmassa kaikki kaikille? Hyvä teksti.

Käyttäjän Kukko kuva
Kukko

Tietomurtojen yleistyessä, oli sitten omaksi huviksi tai hyötymielessä, joku pitää raskauttavaa materiaalia itsestään koneella tai pilvessä, on hänen oma vikansa. Niin kauan kun ongelmaan ei saada ratkaisua, jota tuskin saadaan ihan lähiaikoina valtion virastojen toteuttaman tietomurtojen takia, kannattaa jättää ko. materiaali pois saatavilta.

Tappouhkauksien lähettämien, myös perättömien, on silkkaa terrorismia jota ei pidä hyväksyä. Jos lähdet hakkaamaan ampiaispesää kepillä, varaudu pistoihin. Surullista pelaavan kansan takia, että näitä tappouhkauksia on lähetetty henkilölle, joka näyttää peleistä vain negatiiviset puolet, koska se sopii hyvin hänen ristiretkeen. Jos Sarkeesianilla olisi kunnon perustelut omaa agendaansa kohtaan, eikä pelkästään kuvia ja kohtauksia peleistä, ja kunnon syy/seuraus tutkimusta, että pelit oikeasti aiheuttavat syrjintää ja väkivaltaa naisia kohtaan, asia olisi toinen. Ja pelaajien leiristä olisi voinut tulla paljon järkevämpää palautetta kuin tappouhkauksia, koska se ei todellakaan auta asiaa pelien hyväksymisessä valtavirtaviihteeksi. Ja media herkuttelee juurikin näillä uutisilla, kuten raskas musiikki aiheuttaa massamurhia, tekijän mielen tasapainosta riippumatta.

Summattuna: Jos lähdet ilman asianmukaista valmistautumista ja taustatutkimusta, vaan pelkällä vihanlietsonnalla aiheuttaen lisää vihaa, mitäs läksit.

Käyttäjän Almasy kuva
Almasy
Lainaus käyttäjältä flimplay

Vaikka aika yksipuolista kritiikkiä onkin niin paistaa läpi että jengi ei pysty ottamaan kritiikkiä vastaan koska siellä piilee myös totuuden siemen jossain määrin.

Kenties, riippuu mistä puhutaan. Jos Sarkeesian sanoo, että Bioshockin Elisabeth on naisten alistamista pelkillä kontekstista irrallisilla argumenteilla, niin nettirage ei tee tuosta väitteestä yhtään sen todellisempaa. Jos Sarkeesian sanoo, että jotkut miespelaajat eivät osaa kritiikkiä vastaan, niin tämäpä nettirage juuri todisti kyseisen väitteen todenperäisyyden.

Mutta tästä päästäänkin siihen, mikä minua tässä koko ilmiössä risoo. Johdattelen sen parilla esimerkillä. Jos alkaisin tekemään videoita, joissa kritisoisin feministejä irrallisilla, mustavalkoisilla ja provosoivilla argumenteilla, niin minkälaistahan palautetta saisin, kun olisin tavoittanut samanlaisen katsojamäärän kuin Sarkeesian? Olisivatko kaikki palautteenantajat tästä suuresta massasta sivistyneitä henkilöitä, jotka kommentoisivat vain asiasisältöä eivätkä menisi henkilökohtaisuuksiin? Eikö kukaan pistäisi tappouhkausta? En tiedä tappouhkauksista, mutta paskamyrsky olisi taattu. Sen verran olen feminisiten kommentointikykyä päässyt todistamaan, kun heidän pölyisiä populistimantrojaan kritisoi jopa ihan monipuolisella ja asiallisella tasolla. Jos menisin muslimifoorumeille kärkkäästi kritisoimaan muslimeja, niin olisiko kaikki minulle palaute rakentevaa ja keskustelevaa?

Tässä nyt vain pari esimerkkiä, josta päästään itse pointtiin. Eli vaikka tuomitsenkin tappouhkaukset ja tällainen käytös on erittäin ala-arvoista, niin minua ärsyttää suunnattomasti, kuinka tästäkin asiasta on saatu väännettyä sukupuolikysymys. Ehkä se osittain on sitäkin, mutta tässä annetaan helposti kuva, että kyseessä on vain yksinomaan peräkammaripojille ominainen epäkypsä käyttäytymismalli. Mielestäni tappouhkauksista, nettietiketistä ynnä muusta pitäisi kirjoittaa yleisellä tasolla eikä vain silloin kuin feministi joutuu tulilinjalle, koska #naiset #ovat #uhreja #aina #ja #iänkaikkisesti #yhyy. Suurin osa ei-pelaajista tuskin kuitenkaan tutkii asiaa sen enempää. Heille jää helposti mieleen vain se, että pelaavat miehet ovat sovinistisia ja epäkypsiä, vaikka puhutaan ilmiöstä, joka on huomattavasti pelaavia miehiä laajempi.