
Syy ja seuraus
Suuri pelitalo toisensa jälkeen on paljastunut viime vuosina häirinnän ja syrjinnän mätäpesäkkeeksi. Viimeisimpänä suurennuslasin alle on joutunut Activision Blizzard, jota kohtaan esitetyt syytökset ovat raskaimmasta mahdollisesta päästä. Naisten ja vähemmistöjen edustajien yhtiön leivissä kärsimä ammatillinen epätasa-arvo ja systemaattinen sosiaalinen nöyryytys saavat kenen tahansa kunnollisen ihmisen sapen kiehumaan, seksuaalisesta kaltoinkohtelusta puhumattakaan. On vaikeaa edes yrittää ymmärtää, kuinka moinen yrityskulttuuri on voinut kukoistaa näinkin pitkään.
Tapaus on monien vastaavien joukossa siinä mielessä merkittävä, ettei yhtiö ole joutunut myrskyn silmään yhden tai kahden yksittäisen ilmiantajan vuoksi, vaan kohun taustalla on kaksi vuotta kestänyt virallinen tutkinta, jonka kruunasi Kalifornian osavaltion nostama kanne. Syyte on asiakirjoineen ja perusteineen vapaasti tarkasteltavissa verkossa, ja jo pintapuolinen selailu riittää havainnollistamaan, kuinka syvälle juurtuneet ja laajalle levinneet ongelmat Activision Blizzardia piinaavat. Puhe ei ole yhden perverssipomon pikkujoulukäytöksestä vaan jostain paljon suuremmasta.
Vaikka tapaus on siksi harvinaisen surullinen ja suoraan sanottuna oksettava, se on samasta syystä myös tietynlainen voitto niille lukemattomille alamme ammattilaisille, joiden samantapaisia kokemuksia on epäilty tai pilkattu. Otsikoihin nousevat häirintätapaukset herättävät nimittäin luolistaan aina ne keskustelupalstojen sankarit, joiden mielestä syytökset ovat katkerien ämmien tehtailemia valeita, jotka viimeistään viranomaiset todistavat käden käänteessä vääriksi. Activision Blizzard -kohun kiiriessä yleisön korviin tutkinta oli jo suoritettu ja tulokset päivänselviä.
Seuraukset yhtiön leirissä ovatkin olleet välittömät. Kirjoitushetkellä yhtiöstä ovat lähteneet syystä tai toisesta Blizzardin johtaja J. Allen Brack, henkilöstöjohtaja Jesse Meschuk ja useampi korkean profi ilin kehittäjä. Vahvistetusti viralliset potkut on saanut ainakin entinen World of Warcraft -ohjaaja Alex Afrasiabi, jonka oli Brackin ohella ainoa kanteessa nimeltä mainittu henkilö. Yhtiötä ovat viemässä oikeuteen myös vihaiset osakkeenomistajat, jotka syyttävät sitä tutkinnan salaamisesta. Taloudelliset haitat ovat pörssin ulkopuolellakin monitahoiset: pelaajamäärät putoavat, julkkisstriimaajat etäännyttävät itseään yhtiön tuotoksista ja eSports-sponsorit irtisanoutuvat turnauksista.
Nähtäväksi valitettavasti vain jää, opitaanko virheistä siltikään yhtään mitään. Vastaavan myllyn pari vuotta sitten läpikäyneen Ubisoftin riveistä on kantautunut tulikivenkatkuisia raportteja siitä, kuinka olemattomasti yhtiön työkulttuuri on muuttunut kohun jälkeen. On täysin mahdollista, että myrkylliset asenteet ja käyttäytymismallit ovat tässäkin tapauksessa niin syvällä yrityksen rakenteissa, ettei niitä saa kitkettyä pois edes kepin uhalla – ja se jos mikä on ahdistavaa. Peliala, meidän täytyy pystyä parempaan.
Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja
Pääkirjoitus on julkaistu nyt kaupoissa olevassa Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225.
Kommentit
Hyvä kirjoitus! Tähän pitäisi herätä kaikkien. Muistan kuinka eräällä suomalaisella isommalla keskustelulalueella komentoin yhtä artikkelia, joka oli avoimen misogyyninen. Yrintin tuoda omasta mielestäni nätisti esille, ettei artikkeli ollut mitenkään toista sukupuolta kunnioittava, päinvastoin vihaava ja alistava. (Tästä taitaa olla aikaa jo 3-5 vuotta .) Yhtään samaa mieltä olevaa henkilöä ei löytynyt. Misogyynistä tyyliä puolustavia näppäinritareja sentää heräsi henkiin vaikka kuinka. Artikkelin kirjoittajaa suorastaan ihailtiin. Kysymys toisen esim. tässä tapauksessa naisen asemaan asettumisesta oli täysin ymmärtämätön asia.
Kun sitten samaa asiaa erehtyy mainitsemaan englanninkielisillä foorumeilla (esim. nyt Blizzardin pelien foorumit, eivät välttämättä kuitenkaan Blizzardin ylläpitämät foorumit.) keskustelun taso muuttuu vielä ala-arvoisemmaksi. Naisia tai naishahmoja inohtaan, vähätellään ja vibataan. Kun keksustelu on tämän tyylistä ei ole ihme, että myös tällaisen keskustelun ympärillä kasvavien ihmisten maailman kuva vääristyy. Loppputuloksena syntyy aikuisia, jotka eivät kunnioita tai arvosta yhtään toista sukupuolta.
Tytön isänä, toivon, että kulttuuri muuttuu. Jos tytät haluaa joskus pelata, toivon, että maailma on erilainen tulevaisuudessa.
Raz0rfist toi striimissänsä hyvän pointin esiin näistä kohuista (Activisionin kohusta tarkemmin sanoen). Jos tämä kaikki on totta, se on heidän syytään. Jos tämä on kaikki valhetta, se on silti heidän syytään.
Activision, kuin myös Ubisoft ja muut ovat kaikki olleet siinä "Diversity Train" kyydissä ja palkanneet yksinomaan ihon tummuuden ja sukupuolen mukaan, että voivat sitten raahata ne E3:een ja sanoa "look how diverse we are". Joten nyt kun nämä lumihiutaleet jotka palkattiin vain ihon tai sukupuolen perusteella, sulavat paineen alla ja haastavat yhtiön oikeuteen...sinun vika! Sinä palkkasit kykenemättömiä työntekijöitä vain rodun ja sukupuolen perusteella, ilman todellista kokemusta ja taitoa, puhumattakaan ammattimaisuudesta.
Kun taas jos nämä yhtiöt tiesivät että pomonsa olivat työntekijöitään laittomasti hyväksikäyttämiä kusipäitä...sinä ansaitsit tämän! Ei ole rakettitiedettä että rikos ei kannata ja että tämä ei pysy salassa ikuisesti.
Eli kummassakin tapauksessa, heidän syy! Itse uskon että todellisuus on molempia, muut kommentoijat ovat nimittäin tuoneet esiin mielenkiintoisen faktan: Nämä SJW-palkatut joita pomot käyttivät hyväksi...tekivät ne viimeistelemättömät, bugiset ja muuten rikkinäiset pelit, joissa on vähemmän sisältöä kun edeltäjissään!
Huonot koodaajat eivät saa mitään tehtyä vaikka kuinka ruoska soisi!
Siis hetkinen, se "hyvä pointti" on se, että heitetään väitteitä hatusta, jotta päästään syyttämään sittenkin myös taas vähän uhreja ja väläyttelemään omia rasistisia ja seksistisiä pakonomaisuuksia? Tää ei nyt kyllä kuulosta kauhean hyvältä.