Takaisin suolakaivoksilla / Blogit / pelaaja.fi

Takaisin suolakaivoksilla

18.07.2006 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
8

Ensimmäinen kunnon loma pitkään aikaan on nyt takana, ja paluu toimitukseen arkeen on ollut nopea. Ensimmäinen työviikko näyttääkin kuluvan rattoisasti elokuun PCpelaajan viimeistelyssä. Suuret kiitokset Lassille tuuraamisestani loman aikana! Thomastakin tuli sivumennen nähtyä, kun mies kävi Suomessa kääntymässä yhden päivän ajan ennen kuin lähti uudestaan USA:han... 

Vaikka tarkoitus oli lomalla vähän WoWittaa (jota en ole ehtinyt tahkota pitkään aikaan, kiitokset Sisulle hahmon roikuttamista killassa kaikesta huolimatta ;), mutta kuumat säät estivät tämän suunnitelman.

Pelattuakin kuitenkin tuli, lähinnä yhtä peliä eli Medieval: Total Waria, kiitos loistavan Total War: Eras -pelipaketin. Tämä normaalin pelin hintainen setti sisältää kaikki Total War -sarjan pelit lisäosineen sekä läjän lisämatskua pelisarjasta ja tulevasta Medieval 2: Total Warista. Parasta kaikissa näissä peleissä on vahva historiallinen toteutus alkuasetelmissa sekä mahdollisuus pelata monilla erilaisilla kansoilla. Yhden kampanjan ajan valloitin Englantia viikingeillä, toisessa Länsi-Eurooppaa ja Lähi-itää Englannilla ja kolmannessa yritin seljukkiturkkilaisilla pitää puoltani sekä arabeja että eurooppalaisia vastaan.

Medieval, kuten myös Shogun, toimivat edelleen yllättävän hyvin iästään huolimatta. Luonnollisesti grafiikka ei pärjää sarjan uusimalla Romelle, mutta muutoin on vähän valittamisen aihetta. Yleensähän vanhat pelit toimivat parhaiten muistoissa, ja niitä taas testatessa on todettava että ajan hammas on purrut ja ikävästi.

Pelin myötä tuli myös luettua keski-aikaisen Euroopan historiaa ja varsinkin Skandinavian vaikutuksesta Englannin ja Ranskan muodostumiseen sekä myöhempään Euroopan historiaan. Viikingithän terrorisoivat Englantia, Irlantia, Skotlantia, Ranskan ja Saksan rannikkoa niin pitkään, että Englannista löytyy tänäkin päivänä kirkkovirsiä, joissa rukoillaan suojelusta pohjanmiesten raivolta. Sarvipäiset valkeat jätit olivat varsinkin englantilaisille kirkonmiehille demonisia hahmoja, koska ryöstöretkillä olleiden viikinkien mielikohteita olivat rikkaat ja heikosti puolustetut kirkot ja luostarit. Nykypäivänä norjalaiset eivät enää matkaa ulkomaille polttamaan kirkkojaan...

Normannit taas olivat viikinkisiirtolaisia, jotka päättivät jäädä asuttamaan pohjois-Ranskaa. Normanneissa yhdistyivät skandinaavisen ja eurooppalaisen kulttuurin ja sotataidon parhaat puolet, joten he sanelivat Euroopan poliittista ja kulttuurista kehitystä ratkaisevasti ja koko moderni Englanti on Normadian silloisen herttuan Williamin valloitusretken tulosta, jonka sotaretki murskasi saarivaltiota siihen asti hallinneet anglo-saksit.

Tulipa myös opittua, että viikinkien ja frankkien miekantekotaitoja verrataan ammattitaidoissa japanilaisten miekkaseppien tasoon.

Tässä välissä on myös syytä mainita, että suomalaiset eivät ole koskaan olleet viikinkejä. Tätä seikkaa saan usein ulkomaanmatkoilla selitellä ulkomaalaisille. Viikinkeinä pidetään Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa asunutta kansaa sekä Novgorodin alueen ihmisiä. Tosin Harro löysi historiankirjoista Ketil-nimisen saamelaisen sotapäälikön, joka johti Skotlannin pohjoisosiin suuntautuneita ryöstöretkiä.

Mutta ehkä on syytä lopettaa tämä kiehtova historian oppitunti kun joku tätä lukeva on vielä hereillä ;)

Pitää lisäksi vielä mainita Ace Combat Zero: The Belkan War, jonka arvosteluversion sain käsiini alkuviikosta. Vaikka kyseessä on jo sarjan kuuden peli, tuntuu se ainakin ensimmäisten tuntien jälkeen taas mukaansatempaavalta. Se muistuttaa onnekseen enemmän neljättä, kuin viidettä osaa, ja kerronta on taas jotain Top Gunin ja vakavamman japanilaisen sotadraaman väliltä. Tällaista ei lännessä osata tehdä. 

Lopuksi kehotan kaikki tutustumaan neppaamisen jaloon harrastukseen, sillä vielä on ainakin kuukausi peliaikaa. Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.neppisweekly.com. Tässä lajissahan on tärkeää auton sijaan kuskin tankkaaminen :) Ei muuta kuin radalle! 

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän Fraeon kuva
Fraeon

Ketään ei näytä kiinnostavan druidi Huttusen löpinät?

Ei vaan. Total Wareista jotenkin se alkuperäinen (siis Shogun) sai huomattavan paljon enemmän ihailua omalta osalta kuin Medieval. Kai se aihepiirikin auttoi: oli vähän jotain eksoottisempaa kuin Age of Empiresistä tutut frankit ja burgundit.

Ace Combatin aiheena ei varmaankaan ole väärin kirjoitettu balkanin ruutitynnyri, vai...?

Käyttäjän Riot kuva
Riot

Fraeon EI EI...ei saa olla noin negatiivinen! Heh. Piti maanitella Huttusta pitkään, että hän alkaisi blogata ("ei ole mun juttu") mies totesi...eli rohkaistaan häntä jatkamaan!

Hyvää kamaa Huttunen!

Käyttäjän Tuhomursu kuva
Tuhomursu

Mitäs se Freijooni täällä trollailee? :)

Minäkin sorruin takaisin WoWin maailmaan. Aikaa ei käytännössä kai olisi tuhlattavaksi, mutta olihan se mukavaa palata killan pariin parin kuukauden lomalta. Alunperin kilta oli oikeassa elämässä tuntevien kaveriporukka, jota sitten laajenneltiin (mutta pidetään kotimaisena) jotta päästään isoimpiin mestoihin örveltämään. Olipa tuossa männäpäivänä sitten himosraini Keski-Suomen napakorussa, eli Himoksessa. Itse olin tietysti estynyt vaikka matkaa olisi ollut vain 10 km.

Meikäläinen on ihan samoilla linjoilla Ace Combattien suhteen. Mahdikasta melodraamaa, vaikka jotain onkin jäänyt usein uupumaan. Omalta osalta huomio kiinnittyy lentämisen fiiliksiin jotka rakentuvat puoliksi siitä, että pidän valtavasti lentokoneista sekä lentämisestä ihan ideanakin, ja puolet sitten siitä että peleillä on melko hyvät soundtrackit. Ykkösen Top Gun kitarointiin ei varmaankaan palata, mutta toisaalta äänipuoli on ollut hyvin korkealentoista ja sopivaa. Fiilispelejä ehdottomasti.

Kaverit ovat koittaneet myydä Total Warin pelejä meikäläiselle, mutta jokin määrittämätön on laittanut aina vastaan. Tuon paketin voisi tosin katsastaa missä on sarjan kaikki pelit, mutta taidan olla hieman pöljä pelaillessani vieläkin Total Annihilationia kausittain varsin kuumeisesti. Jeremy Soulen ehdottomasti paras soundtrack. Orgastinen.

Nyt on sitten Thomaksen vuoro suorittaa itsensä sivistämistä ja kertoa löydöksistä meille ;)

Käyttäjän Fraeon kuva
Fraeon

Se oli ihan rehellinen kysymys. Oikeasti! Kun juttu oli ollut eilisestä asti ja boardit suht aktiivisia vielä blogipostauksen aikoihin, tuli ties mitä salaliittoteorioita mieleen.

WoWista sen verran, että isoveli yrittää patistamaan , jotta avaisin WoW-tilini uudestaan. Saatan jopa niin tehdäkin (vielä kysymysmerkkinä siis), kunhan olen hoitanut opintotukipläräykset sun muut asiaan kuuluvat hommat kuntoon.

Käyttäjän Santos kuva
Santos

Tuhtia tekstiä, mutta eipä silti, oli tuo ainakin luettavampaa tekstiä kuin useimmat vastaan koulun puolella vastaan tulleet historialliset teokset. Tätä lisää, ja pelaava kansa sivistyy :)

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Turhaa? Kun nuorison historiantietämys on näinkin kurjalla tasolla, on hyvä, että pelimaailman monitoimimies takoo nörttikansan kalloon, että viikinkiä väistetään kun sellainen tulee vastaan.

Käyttäjän Fraeon kuva
Fraeon

...tai sitten viikingille annetaan kirveestä.

Käyttäjän Joel-san kuva
Joel-san

Alkoi taas himottamaan Total Warien pariin, mutta taidanpa tyydyttää himoni vasta Medieval II:n tullessa. Luettuani Mikael Karvajalan päälle iski keskiaikabuumi, mikä on sinällään erikoista, koska tähän mennessä olen lähes halveksinut kyseistä ajankohtaa.

Kiitoksia viikinkitietoudesta! Oli suurimmaksi osaksi uutta tietoa minulle.