Tammikuun pääkirjoitus: Vuonna 2019 / Blogit / pelaaja.fi

Tammikuun pääkirjoitus: Vuonna 2019

7.01.2019 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
4
Miika Huttunen Pelaaja

Vuonna 2019

Nyt kun kinkut on sulateltu ja lupaukset tälle vuodelle tehty, on aika pohtia, mitä uusi vuosi tarkoittaa pelaamiselle. Vielä jokin aika sitten pelien hypeä rakennettiin jo vuosia etukäteen, ja alkuvuodesta tiedettiin aina jo odottaa monia pelejä, joita kyseisenä vuotena nähtäisiin. Toisin on nykyään, sillä tänäkin vuonna kristallipalloon kurkkaaminen näyttää alkuvuoden jälkeen pelkkää usvaa.

Jos tilannetta verrataan viime vuoden samanlaiseen alkuun, voidaan ennustaa, että vuodesta tuskin tulee kovin pelirikasta, vaikka näemmekin jälleen monia hienoja pelejä. Ilmiö näkyy tämän lehden artikkelissa viime vuoden 30 parhaasta pelistä, sillä sen koostaminen oli huomattavasti edellisvuotista helpompaa, kun pelejä ilmestyi paljon vähemmän. Tai ehkä vuosi 2017 vain oli tavallista rikkaampi pelivuosi ja olemme nyt palanneet normaaliin.

Uusi konsolisukupolvi puolestaan paljastuu taatusti tämän vuoden aikana, mutta uusia koneita on vielä turha odottaa. Nähtäväksi jää vain se, avaako pelin ensimmäisenä Sony vai Microsoft – tai ehkä Nintendo mustana hevosena repäisee hihastaan jotain omaa uutta ja ihmeellistä? Omat pelimerkkini laittaisin Microsoftille, joka vahvisti asemiaan tulevaa laitesukupolvea varten pitkin viime vuotta ja jolla on näytön paikka tämän sukupolven altavastaajana Sonyyn nähden.

Itse en taas oikein osaa sanoa, mitä toivoisin tältä pelivuodelta. Totta kai elättelen edelleen toiveita kaikkien aikojen ja universumien parhaan taistelupelin Bushido Bladen oikeasta jatko-osasta tai edes remasteroinnista, mutta entäpä muuten? Mielestäni nykysukupolven pelikoneilla on edelleen paljon annettavaa, joten ehkä toivon näkeväni niillä vielä lukuisia hyviä ja kiinnostavia pelejä niin pieniltä kuin suuremmiltakin tekijöiltä. Lisäksi olisi hienoa, jos suuret kustantajat löytäisivät peleihinsä ansaintakeinon, joka ei perustu loottilaatikoihin – tai sitten vain rohkeasti nostaisivat hintoja mutta pitäisivät pelit muuten puhtaina kaikenlaisista lisä- ja mikromaksuista.

Varmaa on ainakin se, että Fortnite hallitsee otsikoita ja YouTubea tänäkin vuonna, eikä siihen tarvita edes kristallipalloa. Ainoa kysymys lienee se, kuinka monesta pelin tanssiliikkeestä tekijät ehditään haastaa oikeuteen vuoden aikana.

Ps. Muistithan äänestää Pelaajan lukijoiden valintaa vuoden peliksi 2018?

Miika Huttunen
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Pääkirjoitus on julkaistu nyt kaupoissa olevassa tammikuun Pelaaja-lehdessä, jonka sisältöön voit tutustua täällä!

Tammikuun Pelaaja 196 - listasimme vuoden 2018 parhaat pelit!

Kommentit

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw

Tänä vuonna ilmestyy Sekiro, Nioh 2, Mount & Blade: Bannerlord ja Bloodstained: Ritual of the Night, joten ei minulla ainakaan ole valittamisen aihetta - ainakaan sen lisäksi, että Cyberpunk 2077 pitäisi julkaista tässä, heti ja nyt!

Death Stranding ja Last of Us 2 saattaa kanssa ilmestyä tämän vuoden lopussa, mutta mitään virallista tietoa julkaisupäivistä ei tietääkseni ole annettu. Toisaalta sitä aina tulee muutamia yllättäjiä, joista ei ole joko kuullut tai odottanut mitään, jotka sitten hankkii pelkkien arvostelujen perusteella.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Resident Evil 2 heti tässä kuussa ja The Last of Us part 2 samana vuonna? Jo se riittää. Muu menisi vaikka viime vuoden peleillä ja lisäosilla. Ehtisi ehkä kokeilla tutkan alta menneitäkin helmiä, kuten joskus.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Miten niin alkuvuoden jälkeen pelkkää usvaa? Kyllä vaikka miten monen (suur)pelin on virallisesti kerrottu ilmestyvän vuonna 2019, vaikka tarkkaa julkaisupäivää ei olekaan annettu. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Pokémon, Fire Emblem Three Houses, Animal Crossing, Town ja Bloodstained: Ritual of the Night. Yhden, kahden pelin lykkääntyminen ei vaikuta mitenkään. Odotettavaa kyllä on rutkasti.

Käyttäjän Monco Carser kuva
Monco Carser

Tällä hetkellä itsellä ei ole tiedossa ainuttakaan must buy -peliä vuodelle 2019. Kiinnostavia pelejä toki tulee, mutta ennakkovarausta en taida olla tekemässä ainoastakaan. Backlogia ja aiempia suosikkeja on sen verran, että voisin hyvin skipata koko vuoden tällä tietoa ja säästää rahani alennushyllyyn.