Thomaksen mietteitä Infinity Wardin ja Activisionin välisestä sotkusta / Blogit / pelaaja.fi

Thomaksen mietteitä Infinity Wardin ja Activisionin välisestä sotkusta

16.03.2010 // Kirjoittanut: Riot
13

Olen seurannut lähiviikkojen ikäviä tapahtumia Activisionin ja Infinity Wardin kesken.

Luin Game Informerin Andyn lyhyen jutun aiheesta, ja se sai minut haluamaan myös kirjoittamaan, etenkin kun puolituntinen keskustelumme tästä aiheesta Pelaajacastissa tuhoutui.

Tapasin Infinity Wardin perustajat Vince Zampellan ja Jason Westin ensimmäistä kertaa ennen Modern Warfaren julkaisua. Olen sittemmin tavannut molemmat kaverit pariinkin otteeseen ja Westin kanssa juttelin D.I.C.E.-tilaisuudessa Las Vegasissa vain viikko ennen koko sotkua. Tällöin minulla ei ollut aavistustakaan, että jotakin tällaista olisi tulossa. En ole kuitenkaan erityisen yllättynyt siitä, mitä on tapahtunut.

Infinity Wardista ja etenkin näistä kahdesta herrasta on aina huokunut uskomaton itseluottamus ja tietynlainen hyvä ylimielisyys, joka syntyy siitä, kun tietää, että on helvetin hyvä siinä, mitä tekee.

Kävin illallisella Zampellan kanssa kaksistaan muutama vuosi takaperin ja hänen tuolloinen tilityksensä Electronic Artsista oli tulikivenkatkuista. Zampella ja West johtivat 2015-studiota, joka teki Electronic Artsille Medal of Honor: Allied Assaultin, jota ymmärtääkseni pidetään sarjan parhaimmistoon lukeutuvana pelinä. 2015 halusi tehdä jotakin muuta kuin Medal of Honoria, mutta EA ei suostunut tähän, joten porukka otti ja lähti ja perusti Infinity Wardin.

Zampellan ja Westin asenne Activisionia kohtaan oli myös melko kylmä vuosien varrella. Tavallaan ymmärrän sen hyvin, ja voisi ajatella, että kun Infinity Ward on tienannut työllään Activisionille yli kolme miljardia dollaria, niin eikö studion voisi vain antaa olla rauhassa ja tehdä hommiaan?

Niin sitä luulisi, mutta asiat eivät toimi näin. En itse epäröisi laittaa itseäni vaikeaan tilanteeseen, jos toinen minulle hyödyllinen taho kävisi pidemmän päälle liian vaikeaksi käsitellä.

Emme voi tietää, mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut, mutta yksi teoria on se, että West ja Zampella ovat olleet etsimässä uutta kustantajaa mahdolliselle uudelle studiolleen ollessaan Activisionilla töissä. Sellainen ei vetele, mutta on surkeaa, että tällaiseen tilanteeseen edes ajauduttiin. Activisionin ja Infinity Wardin välit eivät ole olleet lämpimät, sen olen vuosien varrella aistinut, joten se mitä nyt tapahtui, on vuosien vihanpidon tulos.

Olen ollut Jason Westin kanssa useammin tekemissä ja olemme puhuneet paljon peleistä. Mielestäni Infinity Ward oli Naughty Dogin ohella parhaiten johdettuja studioita. Aina kun olen jommassa kummassa vieraillut, niin on voinut aistia todella ammattimaisen asenteen ja tekemisen halun. Ei ihme, että studioiden välit ovat lämpimät.

Pidän Westistä ja hänen tyylistään. Mies on suunnitellut uskomattoman tiiminsä kanssa hyviä pelejä. Eniten tässä jutussa sapettaa faninäkökulmasta se, kuinka loistavalle studiolle on tehty peruuttamatonta vahinkoa. Modern Warfare -fanina olen todella vihainen Activisionille siitä, mitä Infinity Wardille on menty tekemään, sillä en usko, että aikaisempaa fiilistä enää tullaan saamaan aikaan. Toisaalta, kuka tietää? Kun studiolla työskentelee 85 tyyppiä, niin on typerää olettaa, että kaikki tulisivat keskenään toimeen tai että suurin osa lähtisi Westin ja Zampellan perässä perustamaan uutta studiota. West ja Zampella tuskin voivat edes perustaa uutta studiota vuosiin, sillä heitä uhkaava oikeusjuttu pitää heidät todennäköisesti kiireisinä. Infinity Wardin muut työntekijät ovat varmasti aikamoisten kilpailukieltojen alaisia.

IMG_0384_E32009
Robert "Four Zero Two" Bowling, Vince Zampella ja minä E3:ssa.

Miksei Infinity Wardin olisi vain voinut antaa olla? Miksi piti mennä melko varmasti pilaamaan yksi kaikkien aikojen parhaista pelisarjoista ja moninpeleistä? Vaikka kaikki nykyiset Infinity Wardin työntekijät jatkaisivat, niin jotakin on aivan varmasti menetetty.

Toisaalta West ja Zampella ovat vain kaksi ihmistä. Vain West on aktiivisesti ollut tekemässä Modern Warfarea, mutta hänkin enemmän johtajana kuin suunnittelijana. Pelejä ei tee yksi ihminen, ja uskon, että nykyinen IW tekisi loistavan Modern Warfare 3:n, mutta studion henkinen tilanne ja halu ovatkin ihan oma asiansa. Studion työmoraali ja fiilis ovat varmasti pohjalukemissa, ja siitä on vaikea nousta.

On myös syytä muistaa, että asioilla on aina kaksi puolta. Emme koskaan tule tietämään, mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut. Activision näyttää nyt todelliselta pahantekijältä, mutta olen oppinut, että asiat ovat harvoin niin yksiselitteisiä kuin miltä ne näyttävät. Olen myös hieman yllättänyt siitä, ettei kukaan taho ole vielä nostanut esille sitä seikkaa, että Modern Warfarea aikoinaan esitellyt Infinity Wardin tuolloinen toimitusjohtaja Grant Collier katosi studiolta vähin ääninen Modern Warfaren jälkeen. Kun kysyin tätä IW:n johdolta viime syksynä, niin sain hädintuskin asiaan selvää vastausta, mikä tuntui oudolta.

Ilman Activisonia ei olisi Call of Dutya. He rahoittivat Infinity Wardin toimintaa ja ensimmäisen Call of Dutyn, jolla studio loi maineensa. Kustantajat omistavat lähes aina oikeudet studioiden töihin, mutta näin se bisnes toimii. Activision osti Infinity Wardin nyttemmin pilkkahintaan, mutta eipä Infinity Wardin olisi tarvinnyt myydä, elleivät he olisi halunneet. Se kannattaa pitää mielessä.

Jos työtekijät osoittavat huonoa asennetta, yhteistyökyvyttömyyttä ja sooloilevat liikaa, on työnantaja täysin oikeutettu antamaan potkut, ei siinä ole mitään epäselvää. Ei sellaista toimintaa ole syytä katsella. On kuitenkin uskomatonta, että tällaiseen tilanteeseen on ajauduttu, jossa Activision ottaa täyden kontrollin Call of Duty -sarjasta ja niskaotteen sen luoneesta studiosta. Uskon, että Infinity Ward, vaikka he vaikeita tapauksia ovatkin  – kuten kaikki taiteilijat – halusi vain parasta Modern Warfare -sarjalle. Tiedän, kuinka pahasti Zampellaa ja Westiä ärsytti katsella Call of Dutya Nintendo DS:llä Treyarchin Call of Dutyista puhumattakaan.

Moni Infinity Wardin työntekijät on ansaitusti tienannut Modern Warfaren menestyksestä, etenkin West ja Zampella, mutta Activision tässä on tietenkin tehnyt eniten rahaa. Se, että West ja Zampella pantiin pihalle sopivasti ennen rojaltien maksua, on todella kylmää.

Henkilökohtaisesti olen Infinity Wardin, Jason Westin ja Vince Zampellan puolella, koska olen aina pelintekijöiden puolella. Toivon, että lakiasiat saadaan nopeasti pois alta ja duo pääsee tekemään pelejä toivottavasti suurimman osan entisten tiimiläistensä kanssa, vaikka se onkin epätodennäköistä.

Kommentit

Käyttäjän Vallux kuva
Vallux

ASIAA. On se (pardon my french) jumalauta reilua tollate.

Käyttäjän Bawalo kuva
Bawalo

Hyvää luettavaa oli, toivon että 'paha saa palkkansa' oikeudenkäynnissä.

Käyttäjän haamupoika kuva
haamupoika

Teksti sano asiansa .

Käyttäjän P@si kuva
P@si

Activison on boikotissa.

Käyttäjän Lightbringer kuva
Lightbringer

Näin se on. Itse en ainakaan tue Activisionia enää ollenkaan, vaikka ei se mitään merkitsekkään :D

Käyttäjän Jokeri kuva
Jokeri

Blogissa oli monta näkökulmaa ja hyviä taustatietoja. Kiitos mielenkiintoisesta luettavasta :)

Käyttäjän Pilipali kuva
Pilipali

En ota tässä mitään puolia, mutta kuten Puha sanoi, kuka oikeasti tietää mitä kulissien takana tapahtuu? Jos esim. Puhan teoria siitä, että pojat hakivat ulkopuolista julkaisijaa projektille vaikka he olivat sopimuksen alaisina, niin silloin irtisanominen on todellakin oikeutettua. Jos tämänkaltaista "niskurointia" haluaa harrastaa, niin olisiko kenties kannattanut harkita ennen sopparin väsäämistä.

Enkä näe boikotoinille mitään järkevää syytä.
Mikä on yrityksen ensisijainen tarkoitus? Tehdä voittoa ja Activision vain takoo, kun rauta on vielä kuumaa. "Rahastusta! Rahastusta" kuuluu vain foorumeilta, jos fanit haluavat lisää pelattavaa, niin ilmaiseksiko se pitäisi antaa. Ei pelistudiot & julkaisijat ole mitään hyväntekeväisyysjärjestöjä
Sitten itketään, että isot firmat on perseestä ja otetaan huikka siitä Coca-Cola® pullosta samalla, kun näppäillään Windowsilla menemään.

Käyttäjän Slobberi kuva
Slobberi

"Activision osti Infinity Wardin nyttemmin pilkkahintaan, mutta eipä Infinity Wardin olisi tarvinnyt myydä, elleivät he olisi halunneet."

Tärkein pointti koko hommassa. Taitaa olla West ja Zampella vain rahan perässä. Kun huomasivat että ovat munineet todella kultaisen munan (Modern Warfare), niin taisi ruveta vähän vit****maan studion myynti..

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Tämä koko tapahtuma tulee puraisemaan Activisionia jälkeen päin niin kovaa perseestä, että tuntevat sen vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

jeje