Toukokuun pääkirjoitus: Hyvä peli tekee kyllä kauppansa / Blogit / pelaaja.fi

Toukokuun pääkirjoitus: Hyvä peli tekee kyllä kauppansa

7.05.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
10
Toukokuun pääkirjoitus: Hyvä peli tekee kyllä kauppansa

Hyvä peli tekee kyllä kauppansa

"Jos rakastatte peliä, ostakaa se täyteen v–––n hintaan", kehotti Days Gonen ohjaaja John Garvin pelaajia hiljattain ja sai näin muutamalla sanalla aikaan yhden kevään kiihkeimmistä somekohuista. Syytä ei tarvitse etsimällä etsiä. Sonyn lievästi flopannut zombiyksinoikeus kärsi ilmestyessään Cyberpunk-kaliiberin bugeista ja oli monien mielestä muutenkin puutteellinen. Tämän päivän pelaajat ovat polttaneet näppinsä vastaavalla tavalla keskeneräisten pelien kanssa niin monta kertaa, ettei ole ihmekään, ettei moista syyllistämistä katsota hyvällä.

Itse en pidä Garvinin purkausta ongelmallisena pelkästään sika säkissä -ongelman vuoksi. Sokean luottamuksen penäämisen lisäksi mies käytännössä moitti alennuksia suosivia pelaajia markkinoiden pilaamisesta ja pelinkehittäjien sabotoimisesta, mitä en alkuunkaan voi allekirjoittaa. En lähde kieltämään, etteivätkö jatkuvat Steam-alet ja milloin minkäkin jäsenyyden kylkiäisenä tarjottavat ilmaiset pelit olisi muovanneet peliharrastajien kulutustottumuksia, mutta yleisöä itseään ei voi syyttää siitä, kuinka julkaisijat ja jakelijat päättävät bisnestä tehdä.

Alekulttuuri vaikuttaa sitä paitsi vaivaavan pitkälti vain pelejä, joiden budjetti ei alkuunkaan kohtaa myyntipotentiaalin kanssa. Monet indiekehittäjät ovat julkisesti julistaneet suorastaan rakastavansa alesesonkia, koska se pidentää pelien elinikää ja mahdollistaa tuottojen takomisen suurella volyymilla vielä pitkään julkaisun jälkeenkin. Suuremman luokan studiot voivat puolestaan yleensä luottaa siihen, että niiden nimi yksin toimii monesti laadun takeena ensimmäisille innokkaille, ja mikäli lopputulos vastaa korkeita odotuksia, riittää kysyntää pitkään ilman alennuksiakin. Jos taas ei, lehmän hännän lailla laskeva myyntikäyrä ei ole pelaajien vika.

Garvin havainnollisti tätä seikkaa huomaamattaan itse vertaamalla Days Gonea toiseen, huomattavasti menestyksekkäämpään PS4-hittiin eli God of Wariin, joka myi miljoonia jo julkaisuviikollaan. God of War pääsi ennakkotilausvaiheessa ratsastamaan toki sarjan historialla, jota Days Gonella ei tukenaan ollut, mutta muutoin niiden julkaisuasetelma ja jakelukanavat olivat AAA-luokan Sony-yksinoikeuspeleinä identtisiä. Jos ne olisivat olleet laadullisestikin verrattavissa, Days Gone tuskin olisi jäänyt alelaareihin virumaan.

On suorastaan loukkaavaa syyttää yleisön pihiyttä taloudellisista haasteista, joiden juurisyyt ovat selkeästi jossain muualla, ja siksi voin kerrankin yhtyä kuhisevien massojen pöyristykseen täysin rinnoin. Eihän God of Warin onnistumisia laitettu pelaajien löysien kukkaronnyörien piikkiin, joten miksi ihmeessä ontuva logiikka toimisi yhtäkkiä toiseen suuntaan?

Johanna Puustinen
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Pääkirjoitus on julkaistu nyt kaupoissa olevassa Pelaaja-lehden toukokuun numerossa 222.

Kommentit

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Laitetaampas Garvin-lasit naamaan:
IMAGE(https://j.gifs.com/ygabZe.gif)
Mikäs hänen tekosyynsä on sitten Ghost of Tsushiman kanssa, joka oli myös uusi IP, mutta menestyi erinomaisesti kriittisesti kun myynneissä?

Mikäli Days Gone 2:lla oli mahdollisuus tehdä paremmin kun ensimmäisen osan, nyt tämän purkauksen jälkeen osa pelaajakunnasta on kääntänyt selkänsä projektille. Älä v*ttuile ihmisille joiden pitäisi ostaa tuotteitasi, se ei pääty hyvin. Tämä on tiedetty jo siitä asti kun John Romero aikoi tehdä sinusta narttunsa...
IMAGE(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/b8/Daikatana_infamous_advertisement.jpg/220px-Daikatana_infamous_advertisement.jpg)

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus

Sonyn lievästi flopannut zombiyksinoikeus kärsi ilmestyessään Cyberpunk-kaliiberin bugeista

Ei todellakaan voida puhua saman kokoluokan ongelmista.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Olen tätä nykyä äärimmäisen allerginen kaiken maailman pelipomoille, jotka yrittää syöttää tätä yhteisvastuullisuusroskaa asiakkailleen. On myyjän tehtävä kehittää sellaisen tuote ja sellainen asiakaspalvelukokemus, että ostaja on siitä valmis pyydetyn hinnan maksamaan ja myyjälle jää siitä riittävästi käteen toiminnan jatkamiseksi. Jos ei siihen pysty, niin lappu luukulle. Ostajalla ei ole lähtökohtaisesti mitään velvollisuuksia.

Siihen lienee monta syytä, miksi kuluttajat ostaa pelejä nykyään harvemmin täyteen hintaan: Pelien ylitarjonta, homogeenisyys, epärehellinen markkinointi, korkea hinta, demojen puute, usein keskeneräinen julkaisu ja tietysti se, että julkaisijat ovat tunnetusti jo hyvin nopeasti valmiita alentamaan peliensä hintaa. Mikään näistä ei ole kuluttajien päätös, vaan lähtöisin suoraan julkaisijoiden omasta toiminnasta, joka on laskenut pelien arvoa ja vähentänyt ihmisten luottamusta pelijulkaisijoihin.

Järkevä kuluttaja ottaa edellä mainitut asiat huomioon ja jos lähtee myyjän asemassa syyttelemään kuluttajaa liiallisesta järkevyydestä, niin on siinä pienen kakkatornadon niskaansa ansainnut. On jo julkaisun hetkellä useimmiten selvää, että pelin tulee saamaan muutaman kuukauden sisällä jo kohtuullisella alennuksella, niin eikö se ole loppujen lopuksi aika tyhmää maksaa sitä täyttä hintaa? Itse ovat systeeminsä luoneet.

Käyttäjän j-urski kuva
j-urski
Lainaus Kornholic

[quote]Sonyn lievästi flopannut zombiyksinoikeus kärsi ilmestyessään Cyberpunk-kaliiberin bugeista[/quote]

Ei todellakaan voida puhua saman kokoluokan ongelmista.

Ei missään nimessä, Johanna on varmaan pelannut peliä ilman sitä day 1 patchia.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus j-urski

[quote="Kornholic"]
[quote]Sonyn lievästi flopannut zombiyksinoikeus kärsi ilmestyessään Cyberpunk-kaliiberin bugeista[/quote]

Ei todellakaan voida puhua saman kokoluokan ongelmista. [/quote]

Ei missään nimessä, Johanna on varmaan pelannut peliä ilman sitä day 1 patchia.

Minäkin mietin että onko pelattu eri peliä vai mitä. Ei minkäälaisia ongelmia ja ostin julkaisupäivänä Days Gonen.

Monessa ns. ei-bugittomassa pelissä olen kohdannut enemmän bugeja kuin Days Gonessa.

Surullista toki on että pelit yleensä voivat olla niin erilaisia kokemuksia out-of-the-box vs. yhden päivityksen kanssa pelattuna eikä valmiimpia heti kotelostaan lähtien.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

"Hyvä peli tekee kauppansa" tosiaan, joten ihmettelen suuresti, miksi yhden PS4:n parhaiksi sanotuista peleistä, God of Warin, saa tällä hetkellä mukaansa kympillä (tai vähän päälle, paikasta riippuen). Ei, kyseessä ei ole edes alennus vaan pelin nykyinen normihinta. Ei sillä, että sekään hinta saisi minua sitä ostamaan, koska lähtökohtaisesti en innostu paikkaan sidottujen konsolien peleistä, mutta ihmettelenpä vaan... Eikö uskota, että laatupeli lähtee ihmisten kauppakassiin muutoin kuin käytännössä ilmaiseksi, vaikka julkaisusta onkin aikaa? Sama ilmiö tuntuu vaivaavan suurta osaa pleikkaripeleistä.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus Hayarigami

"Hyvä peli tekee kauppansa" tosiaan, joten ihmettelen suuresti, miksi yhden PS4:n parhaiksi sanotuista peleistä, God of Warin, saa tällä hetkellä mukaansa [i]kympillä[/i] (tai vähän päälle, paikasta riippuen). Ei, kyseessä ei ole edes alennus vaan pelin nykyinen normihinta. Ei sillä, että sekään hinta saisi minua sitä ostamaan, koska lähtökohtaisesti en innostu paikkaan sidottujen konsolien peleistä, mutta ihmettelenpä vaan... Eikö uskota, että laatupeli lähtee ihmisten kauppakassiin muutoin kuin käytännössä ilmaiseksi, vaikka julkaisusta onkin aikaa? Sama ilmiö tuntuu vaivaavan suurta osaa pleikkaripeleistä.

God of War on myynyt yli 20 miljoonaa kappaletta. 20 miljoonaa. Joten mitä paskaa yrität höpöttää? Vai pitäisikö Sonynkin pitää vanhat pelinsä ylihintaisina, koska Nintendo pitää?

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Kornholic

God of War on myynyt yli [b]20 miljoonaa[/b] kappaletta. [b]20 miljoonaa[/b]. Joten mitä paskaa yrität höpöttää? Vai pitäisikö Sonynkin pitää vanhat pelinsä ylihintaisina, koska Nintendo pitää?

Eihän siinä sinänsä ole mitään väärää, jos peliä haluaa jaella puoli-ilmaiseksi, mutta jää tästä vähän kaksinaamainen kuva, jos sitten toisella suulla yritetään syyllistää pelaajia siitä, että pelejä ei enää osteta täyteen hintaan. Mitäs totutatte kuluttajat tällaiseen käytäntöön?

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus Haerski

Eihän siinä sinänsä ole mitään väärää, jos peliä haluaa jaella puoli-ilmaiseksi, mutta jää tästä vähän kaksinaamainen kuva, jos sitten toisella suulla yritetään syyllistää pelaajia siitä, että pelejä ei enää osteta täyteen hintaan. Mitäs totutatte kuluttajat tällaiseen käytäntöön?

Days Gonen ohjaaja tuskin edustaa Sonyn yleistä linjaa tai mielipidettä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Kornholic

Days Gonen ohjaaja tuskin edustaa Sonyn yleistä linjaa tai mielipidettä.

Näköjään Garvin on jo lähtenyt/lähetetty Bendiltä, joten tuossa suhteessa kommenttini meni kyllä mönkään.

Rivien välistä voisi kuitenkin lukea, että Sonyn kulissien takana pelien arvo puhuttaa ja on ainakin Garvinin mielestä yksi DG:n jatko-osan upottaneista tekijöistä.