Toukokuun pääkirjoitus: Post mortem / Blogit / pelaaja.fi

Toukokuun pääkirjoitus: Post mortem

8.05.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
4
Johanna Puustinen

Kun viime joulukuussa lanseerasimme digilehtemme postilakon pelästyttäminä, en uskonut sille tulevan kummoista käyttöä vielä pitkään aikaan. Tuolloin en tietenkään osannut ennustaa, kuinka paljon suurempi kriisi meitä tänä keväänä vielä odottaisi. Koronaviruspandemian aiheuttamien tuotantoketjuhaasteiden vuoksi emme nimittäin saaneet huhtikuun Pelaajaa laisinkaan ulos painosta ja päädyimme julkaisemaan numeron digitaalisena.

Uutinen sai luonnollisesti ristiriitaisen vastaanoton. Paperilehteä tilataan, koska se on paperinen – ei siitä huolimatta. Lehtemme lukijat rakastavat hypistellä sen sivuja ja lepuuttaa sieluaan kaikessa hiljaisuudessa, ilman huolta silmille hyppivistä ilmoituksista ja ponnahdusikkunoista.

Digiversion tarjoama lukukokemus ei ole yhtä luonnollinen, eikä lehden taittoakaan vielä suunnitella täysin sen ehdoilla. Keräilijöitä ratkaisussa kismitti hyllyyn jäävä aukko, ja tarkan markan tilaajia puolestaan ahdisti se, ettei heidän rahoilleen tarjottu viime kuussa luvattua vastinetta. Nämä ovat kaikki päteviä syitä pöyristymiseen, ja tilanne särki siksi sydäntäni.

Suurempana shokkina itselleni päätoimittajana tuli kuitenkin se, kuinka moni ilmoitti jättävänsä numeron kokonaan väliin itselleen epämieluisan julkaisualustan vuoksi. Lehteä työstettiin loppuun asti normaaliin tapaan, ja yhtälöstä puuttuivat vain painomuste ja paperi. Sen vuoksi tekemämme sisältö vaikutti kuitenkin menettävänsä lukuarvonsa. Joulukuisessa pääkirjoituksessani julistin laadukkaan journalismin olevan lukemisen arvoista formaatissa kuin formaatissa, ja tämä kaunis aate joutui viime kuussa koville.

Kaikeksi onneksi lukijoidemme riveistä löytyi myös paljon lempeitä ihmisiä, jotka ymmärsivät tilanteen ja tekivät sen tiettäväksi. Tulipa vastaan niitäkin, jotka ilmoittivat ensitestin päätteeksi vaihtavansa paperilehdestä digitaaliseen ympäristön tai lompakkonsa säästämiseksi. Jokaista kalseaa kommenttia vastasi kaksi lämmintä ja rohkaisevaa, ja saimme niistä voimaa tuskastuttavassa tilanteessa. Kiitos siis niistä.

Koska huhtikuun lehti jaeltiin verkossa ilmaiseksi, siitä tuli myös kertaheitolla kaikkien aikojen luetuin Pelaajan numero. Vaikka en toivoisi meidän enää koskaan joutuvan samanlaiseen pinteeseen, on ihana ajatus, että sen sivuvaikutuksena lehtemme tavoitti enemmän ihmisiä kuin koskaan ennen.

Toukokuun ekstrapaksun numeron kansien väliin olemme kuitenkin napsineet varmuudeksi viime kuun kirkkaimmat helmet, joiden ei soisi jäävän keneltäkään lukematta. Kuuteentoista lisäsivuun mahtuu muun muassa rakkaan Janne Pyykkösemme viimeinen kolumni, joka on sävyltään niin raamatullinen, että se ansaitsisi tulla kaiverretuksi vaikka kiveen!

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Kommentit

Käyttäjän Chadu kuva
Chadu

Itellä jäi valitettavasti lukematta viime lehti, kun ei oikein ollut mukavan tuntuista luettavaa. Jos se olis ollut tälläisessä formaatissa kuin tämä, niin olisi ollut mukavampi lukukokemus.

Käyttäjän Splicer kuva
Splicer

Edellinen lehti on edelleen tiedostona tuossa tietokoneen työpöydällä, kertaakaan avaamatta. Valitettavasti ei huvita. Lehti on lehti ja sen takia juurikin niin tärkeä. Tiedoston ilmaiseksi jakelu oli kyllä pitkäaikaiselle tilaajalle aikamoinen niitti, sellainen joka kylläkin jäi viimeiseksi. Selvitellään asiaa. Uusintakaan ei näy, varmaan on jo kaupan hyllyllä.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Tilanne on ollut haastava ja viime kuun ratkaisu ei ole varmasti kevyin päätöksin syntynyt. Digilehteä olen voinut tietokoneelta lukea ihan hyvin, vaikka myönnän että sen lukemiseen meni itselläni tuplasti pidempään juuri siksi että se ei ole niin sujuvasti heti saatavilla kuin lehti pöydällä. Ratkaisu kuitenkin hyvä ja toivottavasti uudet lukijat innostuivat Pelaajasta.

Käyttäjän J4nsku kuva
J4nsku

Viime numero tuli kyllä lukaistua läpi mutta eihän se pdf-tiedoston lukeminen koneen näytöltä tietenkään tunnu yhtään samalta kun fyysisen lehden hypistely. En itse kuitenkaan kokenut rahallista menetystä vaikka viime lehti ilmainen olikin. Oikeastaan tuen lehteä mielelläni etenkin nyt tällaisena aikana. Näin perfektionistina mietin aluksi eniten jäävän harmittamaan juurikin se, että numerosta 171 alkaneesta lehtikokoelmastani jää puuttumaan se yksi palanen. Vähemmän tämä häiritsee nyt kun uusi lehti oli kivasti numeroitu niin ettei nopealla vilkaisulla tajua hyppyä edes tapahtuneen. :)