Viimeinen dinosaurus? - Pelimessujen tulevaisuus / Blogit / pelaaja.fi

Viimeinen dinosaurus? - Pelimessujen tulevaisuus

6.07.2012 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
5

Kesäkuun alussa vierailimme Los Angelesin E3-messutapahtumassa, jossa pelintekijät ja laitevalmistajat esittelevät seuraavan vuoden tarjontansa. Leijonanosa lehdestä onkin varattu messutarjonnan käsittelyyn. Näytteillä oli paljon hienoja pelejä, mutta koska niistä valtaosa oli jo tavalla tai toisella paljastettu ennen messuja, vaivasi tilaisuutta yllätyksettömyys. Jo melkein parikymmentä vuotta E3 on ollut se tilaisuus, jossa pelikustantajat ja laitevalmistajat ovat kilpaa yrittäneet yllättää meitä pelaajia suurilla julkistuksilla – eikä niistä ollut tietoakaan tänä vuonna. Microsoft ja Sony olivat visusti hiljaa seuraavasta laitesukupolvesta, eikä Nintendokaan onnistunut yllättämään Wii U -julkistuksillaan.

Nyt messujen jälkeen monet ovat kyseenalaistaneet koko tapahtuman tarkoituksen kutsuen sitä dinosaurukseksi, joka ei ole ymmärtänyt aikojen muuttuneen. Koska pelaaminen on tänä päivänä muutakin kuin meidän tosipelaajien harrastus, miksei tämä tosiasia näkynyt mitenkään tämänvuotisilla messuilla? Traileri toisensa perään vilisi sellaista väkivaltaa, että sitä on ihmetelty ja paheksuttu joukolla pelialan sisälläkin. Nyt puidaan sitä, onko verinen ampuminen ja hakkaaminen ainoa asia, jota tosipelaajien peleillä on tarjottavana. Onko tämä se kuva, jonka haluamme antaa muulle maailmalle? Ovathan E3-messut perinteisesti toimineet myös pelaamista suurelle yleisölle ja valtamedioille esittelevänä tapahtumana.

Väkivallalla mässäily ja yllätysten puute kielivät kuitenkin lähinnä siitä, että tämän vuoden messut kuvastivat epävarmuutta, jota pelaamisen rakennemuutos ja tulevaisuuden epävarmuus tällä hetkellä aiheuttavat. Niinpä messuilla keskityttiin tuttuun ja turvalliseen tosipelaajien sisältöön, kuten vuosien ajan ennenkin. Pelaajat janoavat kuitenkin koko ajan jotain uutta ja ihmeellistä, joten ei ole ihme, että myös meidän keskuudessamme tämänvuotiset eekolmoset tuomittiin tylysti.

Ensi vuonna E3-messut eivät pakostakaan enää ole entisensä: ne joutuvat muuttamaan Los Angelesista mitä luultavimmin Las Vegasiin, kun perinteisestä messuhallista haukataan iso pala uudelle jalkapallostadionille. Silloin on hyvä tilaisuus muuttua aikojen mukana.

Mutta kuinka messujen pitäisi muuttua? Vaikka pelaajia on nykyään enemmän kuin koskaan, he eivät ole mikään yhtenäinen joukko, joka seuraa tiivisti alaa ja tulevia uutuuksia tosipelaajien tapaan. Miten voi tuoda koko pelaamista esille yhdessä tapahtumassa, jonka tarkoitus on toimia pelaamisen julkisena kasvona kaikille? Tämä kysymyksen parissa järjestäjät ja peliyhtiöt tällä hetkellä taatusti painivat.

Niin tai näin, tämän Pelaajan sivuilta löydät paljon asiaa siitä, mitä tämän vuoden messuilla nähtiin ja kuultiin. Tarjonnan perusteella ainakin loppuvuodesta ja ensi vuoden alusta tulee hyvää aikaa meille tosipelaajille. Meille on tulossa paljon hienoja pelejä, joita pelatessa voimme odottaa, mitä uutta ja ihmeellistä ensi vuosi ja uudet E3-messut meille näyttävät.

Helteistä loppukesää!
Miika Huttunen, päätoimittaja

Teksti on julkaistu Pelaaja-lehden heinäkuun numerossa 118.

Kommentit

Käyttäjän frozen kuva
frozen

nämä messut on muutenkin niin turhia tavalliselle pelaajalle kun iso osa peleistä esitellään suljettujen ovien takana ja niistä ei saa puhua niin miten tommonen toiminta muka palvelee tavallista pelaajaa

Käyttäjän Miika Huttunen kuva
Miika Huttunen

E3-messuilla esitellyistä peleistä kaikista saa puhua ja kertoa. Suljettujen ovien taakse säilytetään yleensä syvällisemmät esitykset medialle, joita on vaikea esitellä messuhälinässä. Pelaajat voivat lukea messutarjonnasta heti niiden jälkeen ympäriinsä eri pelimedioita, mm. Pelaajan tänään ilmestynyt heinäkuun numero on täynnä E3-pelitarjonnan esittelyitä.

Käyttäjän kapa85 kuva
kapa85

Tämän vuotiset messut oli kyllä aika mitään sanomattomat enkä niistä juuri edes muista enää mitään paitsi sen ubisoftin shown. Ja siis aika köyhää kyllä oli. Aikalailla kaikki trailerit oli kyllä ihan älytöntä tappamista ja väkivaltaa, et ihan niinku nuo messut olis tarkoitettu joillekkin mielisairaille psykopaateille eikä enää pelaajille. On kyllä aika köyhäksi mennyt jos mitään muuta valtteja ei peleillä ole tarjota kuin pelkkä tappaminen. Väkivaltaa pitää toki olla jonkinverran mut välillä olis kiva nähdä jotain muutakin. Toivottavasti tulevaisuus toisi alalle uusia tuulia ja innovaatioita. Pelien tekeminen kun on vaan niin perhan riskiä bisnestä nykyään että siinä ei armoa tunneta joten ymmärrän kyllä että paljoa ei uskalleta siitä tutusta kaavasta poiketa.

Ja huttuselle kiitoksia puhuttelevasta artikkelista:)

Käyttäjän Flash kuva
Flash

Missä kaikki luovuus ja uudet ideat on kadonnut, vae ovatko ne sitten vaa jo loppuneet ku kaikki tuntuu olevan keksitty. Watch Dogs yllätti positiivisesti.

Käyttäjän Rasu6000 kuva
Rasu6000

ei tosiankaan mitään erikoista ac3 tiesin jo tuleva melkein marraskuussa ja ainoa joka yllätti oli watch dogs kiitos hyvästä arttikkelista