Armeija, siviilipalvelus, totaalikieltäytyjät jne. / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Lainaus käyttäjältä illosipuli+

Oih, vekaralaisia. Allekirjoittanut päätti tuossa kuun alussa varusmiespalveluksensa juurikin samaisessa paikassa. ... Kotiuduin alikersanttina, tulenjohtoaliupseerin tehtävissä eli tietysti niissä parhaissa hommissa. Mahtavaa aikaa, suosittelen lämpimästi varusmiespalveluksen suorittamista kaikille, jotka ovat vielä kahden vaiheilla sivarin ja armeijan välillä.

Missäs komppaniassa arvon herra alikeisari noita hommia väänsikään? Meinaan ainakin meillä on kolmosessa myös tulenjohtajia, vaikka ne enimmäkseen taitaa sinne tykistöön kuulua. Ja voin sanoa, että jos olisin itse p-kaudella kuullut jotain mainintaa, että on sellainenkin vaihtoehto, kuin tulenjohto, niin olisin tehnyt aika erilaisen valinnan. Meinaan kyseinen homma olisi todellakin kiinnostanut mutta eipä meidän kouluttajat muuta toitottaneet, kuin että "se on joko panssarintorjunta tai sissi, valitkaa"
Viimeisen lauseen myös allekirjoitan ehdottomasti. Mahtavaa aikaa ilman mitään isompaa stressiä mistään ja koko ajan ympärillä mitä hauskempia ja mukavampi ihmisiä.

Lainaus käyttäjältä Airus+

Missäs komppaniassa arvon herra alikeisari noita hommia väänsikään? Meinaan ainakin meillä on kolmosessa myös tulenjohtajia, vaikka ne enimmäkseen taitaa sinne tykistöön kuulua.

3.KtPtri:n puolellahan minä pyörin, eli juurikin siellä tykistön puolella (insert tykkimiesvitsi). Taisi tosin muuttua pelkäksi KrhK:ksi tuossa vuoden vaihteessa. Jännä juttu, Karjalan prikaati on ainoita paikkoja Suomessa, jossa tj-henkilöstö koulutetaan tykistössä, nykyorganisaatiossahan kaikki tulenjohtovoima sijoitetaan suoraan psj-joukkueisiin ja koulutetaan jääkärikomppanioissa. KymJP:n juuri kotiutuneet tulenjohtajakokelaat olivat kyllä tuttuja kavereita, kävivät nimittäin aukin meillä tykistön puolella. Juurikin kolmospeksissä taisivat majailla, ellen ihan väärin muista.

Ihanan romantisoituja kertomuksia armeijasta... :D

Hiljaa takapenkillä! Oli oikeasti kivaa! :3333

Niin onkin!!! :333
jep jep 3psjk:ssahan nämä gonakoksut häärivät ja hoitivat hommansa vaihtelevalla menestyksellä. Mutta mukavia sällejä itse kukin ja omassa tuvassakin yksi koko J-kauden piti pesäänsä. Ja tottahan toki tuo tulenjohto KymJP:hen kuuluu. Jääkärit kärkeen!! : D Sisäkurin suhteen teillä kyllä mennään siellä tykistössä ihan eri levelillä, sillä meillä ei tosiaan iltavahvaria tai siivouspalvelua enää p-kauden jälkeen edes yritetty tosissaan vetää. Mutta en voi olla sanomatta "tyhmä saa olla muttei tykkimies!" heheee

Twix näyttäisi taas tulevan. Että olikin Mikkelin esikunnassa helmeä sapuskaa! Helposti otti yhden yön teltassa lööbailun maksuksi siitä, että pääsi oikeaan ravintolaan komppanian kanssa sapuskoimaan ja tulipa samalla syötyä parasta pakkisafkaa mitä intin aikana saanut. Elikkä käytiin vähän paukuttelemassa tuolla esikunnan ampumaradoilla, kun Vekaran omat ovat melkein kaikki huollossa. Hyvä tekosyy siis laittaa rahaa palamaan ja mennä muualle ampumaan. Itse en kyllä ampunut, kun hommia oli ihan riittävästi evakuoinnin opettamisessa.

Teltan kipinämosapartio olisi kyllä saanut pitää mansikan hieman punaisempana, sillä aamulla odotti taas tuttu kurkun karheus ja pussissakin tuli vähän väliä hytistyä. Muuten oli kyllä kokemisen arvoinen reissu ja näki samalla paljon pienempää varuskuntaa läheltä. Ja voi luoja sitä KSE:n määrää, mitä vanhat leireillä saavat. Voi kouluttajillekin mennä puhumaan mukavia ja kun ei jaksa, tekee joku muu hommat puolestasi. Koksutkin mukavaa juttuseuraa ja yhdessä teltan pystytys ilman erityisempää kiirettä ja samalla paskan jauhanta oli kyllä hienoa. Alokkaille tuo harjoitus antoi kyllä aivan väärän kuvan siitä, mitä leirit oikeasti ovat, mutta toivottavasti asia korjataan ensi viikon hälyleirillä. ;)

ps. "Ei oo kiire, ei oo hoppu, seittemän viikkoa ja tää on loppu !"

Jee jee. Ensi viikkolla olisi luvassa mosaleiri ja metsässä tällä viikolla vietetty yö hajotti ihan kiitettävästi. Hajoamisen syynä ei ollut niinkään metsässä olo, teltan pystytys, teltassa nukkuminen, lähivartio, jatkuva pakkiruokailu tai parin kilsan marssi sekä iso että pieni reppu selässä, koska ne olivat lopulta "mukavia" intin mittapuulla. Kylmyys hajotti. Pakkasta oli vain 5-10 astetta, mutta tuuli oli pureva, eikä tekemisen määrältä voinut oikein laittaa lisävaatetta tauoille. Välipalakeksi ei ole koskaan maistunut yhtä hyvältä kuin klo 8 illalla teltan vieressä kykkiessä.

ATT:stä napsahti KL ja pinssi, kuten muistaakseni kävi puolelle jaoksestani. Onhan se aina mukava kuunnella ylempiarvoisten kehuja ratatoiminnasta. Taidettiin kuulla muiden jaoksien töhöilystä lähes jokaisena ratapäivänä.

Onhan se hieno juttu, että ATT:sta napsahtaa KL. Meilläpäs ei edes annettu pinssiä. Palveluksen viimeisenä kolmena kuukautena kun olin komppanian vääpelin suorassa alaisuudessa (hienoin mies muuten mitä maan päältä löytyy!) antoi hän käskyn hakea kevalta pinssit uusille alokkaille. Tästähän sitten kerroin, ettei meidän saapumiserälle edes jaettu kyseisiä pinssejä. Nooh, tästähän vääpeli riemastui ja käski hakea sitten nykyisille alikersanteillekkin pinssit. Vääpeli kyllä totesi; "Eipäs nämäkään pojat niitä laita käyttöön, jouluun kun on vielä aikaa, eikä tämä ole mikään joulukuusikomppania. Antaa viestipoikien näyttää tyhmältä meidänkin edestä!" ja samaa linjausta ajoivat muutkin skapparit.

Sanottakoon omasta mosaleiristä, että kun oli -30 astetta pakkasta yöllä, niin lähivartio oli aika herkkua. Itsellänihän kävi sitten niin, että piti vetästä kesken käkriharjoituksen nuotion viereen, kun lähti kädestä tunto kun kaveri oli nyysinyt prinsessat ja palvelushanskat noukkareiden alta itselleen :) Oli myös kiva pistää naamiovärit naamaan kun tuubi oli kovempaa kuin betoni. Voi juku, kyllä reservissä on ollut mukavaa jo lähes puolisen vuotta :)

Lainaus käyttäjältä Hekeke

Sanottakoon omasta mosaleiristä, että kun oli -30 astetta pakkasta yöllä, niin lähivartio oli aika herkkua.

Hui saakeli. Meillä oli suojakeliä päivisin ja ilmeisesti jotain 5-10 pakkasastetta öisin. Märät vaatteet ja poterovartiossa täriseminen tietenkin hajottivat, eikä fiilis parantunut yhtään, kun alikit ja/tai kokelaat alkoivat "pelleillä" lamppujen ja aseiden kanssa etumaastossa. Puolikuntoisena ja polvet kipeänä ryömiminen ei ole ihan parasta herkkua. Kolmeen kertaan tuli häly kahden yön reissulla. Ja se suksien kanssa ryömiminen... Hyh. Koko leirin voisi tiivistää klassisella sanonnalla "paska reissu, mutta tulipahan tehtyä".

Nyt olen siis ääni menneenä, kohtalaisen ikävällä yskällä + nuhalla sekä kahdella kynsivallin tulehduksella viettämässä lomia. Ihanaa. En haluaisi painella veksiin, koska ensi viikolla on mm. vala ja sen kertausta sulkeisissa, enkä ole ollut kaikissa pyörimisissä mukana. Onneksi tänään ollut taisteluammuntapäivä oli sentään fyysisesti aika lepiä toimintaa. Ai niin, mosaleirin haastattelussa koulunjohtaja käski varautua vuoden nakkiin.

TJ124, eilen oli vala Säkyläs. Ehkä hienoimpii päivii vähään aikaan. En muista koska olisin yhtä paljon halunnu kotiin. Noi viimiset pari viikkoo oli kyl jotai henkist helvettii.

ATT kusi aivan täysin, 8/12 tauluun kiitos huonosti kohdistetun rynkkyni. Onneks sentään muu joukkue ampui hyvin, 44 ampujaa ja 17 kiitettävää.

Rakkautta ja panssarintorjuntaa!

Lainaus käyttäjältä Ellipsis+

ATT kusi aivan täysin, 8/12 tauluun kiitos huonosti kohdistetun rynkkyni. Onneks sentään muu joukkue ampui hyvin, 44 ampujaa ja 17 kiitettävää.

Rakkautta ja [u]panssarintorjuntaa[/u]!

Jaajaa vai on PST, eli Pesu Siivous ja Tiskaus teikän valinta. Meillä se lusmu vaihtoehto ;)

Ite vetelin aikoinaan AAT:sta sarjan 10, 9, 8, 12 eli viimeisellä kerralla onnisti ja kiitettävä tuli merkin kera. Itsehän olin ampumisessa keskivertoa huonompi eli aika paska suoraan sanoen. Se laski myös noita p-kauden pisteitä ihan hyvin, sillä Sotilaan Kokeesta taisi tulle 71 pojoa, jolla meidän joukkueen huipulle päästiin. (75 täydet)

Viime viikolla olikin intin oma kovin koettelemus, eli Ryhmätaitokilpailu. Sukset jalassa kenttävarustuksessa kolmella litralla vettä ja toki lääkintämiehen omalla varustuksella. Aluksi oli hankalaa pysyä tuossa ehkä 35kg painavassa varustuksessa ylipäätään suksien päällä kaatumatta, mutta lopulta yli 50 kilsaa me hiihdettiin. Tarkkaa matkaa ei tiedetä, mutta aika kylläkin jota kului piirun verran alle 25 tuntia. Välissä oli kolmen tunnin unitauko ja yhteensä 11 rastia joilla aika katkaistiin, eli noin 29 tuntia oltiin matkassa. Mutta olihan se maaliin pääseminen vaivan arvoista ja nyt voi vaan lämmöllä muistellä yöllistä 4 tunnin eksymistä, kaverien totaalista hajoamista ja kartan hukkaamista by allekirjoittanut. Kyllä nämä pidemmät marssit on se intin suola, jonne ehdottomasti kannattaa sitten osallistua.

Meillä Pesee Siivoo Tiskaa Kokkaa on parhaimpia paikkoja. Sen takia vituttaakin, että pian tulee siirto Huoltokomppaniaan polvieni takia. Komennusmiehen ura odottaa meikäläistä, joten jos jollain on siitä shitist kokemusta niin jakakoot tietonsa.

Juuri polvien takia on viime aikoina vempattu melkost paljon. Siinä taas ärsyttää se, että alikepit pitää movettajana heti kun matkustaa veksiin vaikka oikeasti on vikaa paikoissa. Mutta tää on tätä eikä sil voi mitää :D

Lainaus käyttäjältä Ellipsis+

Siinä taas ärsyttää se, että alikepit pitää movettajana heti kun matkustaa veksiin vaikka oikeasti on vikaa paikoissa. Mutta tää on tätä eikä sil voi mitää

Tämä on meilläkin tuttua. Täkäläinen suhtautuminen on astetta ymmärrettävämpää, koska kolmen jaoksen lisäksi on kahdesti ollut myös ns. neljäs jaos reippaasti yli 30 miehen vahvuudella.

Lainaus käyttäjältä Ellipsis+

Meillä Pesee Siivoo Tiskaa Kokkaa on parhaimpia paikkoja. Sen takia vituttaakin, että pian tulee siirto Huoltokomppaniaan polvieni takia. Komennusmiehen ura odottaa meikäläistä, joten jos jollain on siitä shitist kokemusta niin jakakoot tietonsa.

No sen varta expaa on komento ja huolto -joukkueessa olemisesta, että sillä nimellä meitä lämäreitä viimeiset kolme kuukautta kutsutaan. Toki arvoisat kuskit kuuluvat yhdessä tähän Hotel-Gona-joukkueeseen. Tehtävät ovat pääasiassa ja aivan kokonaan pelkkiä nakkihommia ja nakkihan viuhuu useampaan otteeseen viikon aikana. Ns. kestonakki on prikaatin uimahallin valvonnasta huolehtiminen joka päivä viikonlopun mukaan laskettuna. Lisänakkeja ovat mm. olleet ruokapönttöjen hakeminen mukesta, ampumaradalla kirjanpito ja valvonta ja no muut hommat ovatkin sitten sellaisia että niissä pitää jo gonalätkä olla että kouluttajat päästävät tekemään. Nakkihommia kuitenkin kaikki, mutta PST-päikkäreille on yleensä aikaa. (lue: aamupäivällä ei ole mitään ohjelmaa..) Sori tämä panssarintorjujien laiminlyönti, mutta meillä syksyllä se poppoo oli sellaista että huh huh... Ja olipa meillä ihan oma komentojoukkue kanssa.. ei siitä sen enempää....

E:

Lainaus

Täkäläinen suhtautuminen on astetta ymmärrettävämpää, koska kolmen jaoksen lisäksi on kahdesti ollut myös ns. neljäs jaos reippaasti yli 30 miehen vahvuudella.

Viktor-joukkue arvatenkin. Meilläkin välillä smurffilauma ylittää tavallisen joukkueen koon.

Itsellänihän on nyt mosa kausi lähestulkoon ohi (vala päivää ootellessa).
Olen sotilaspoliisikomppanian koira ja pääsen viettämään loppu-aikani vartioston jääkärinä, mikä on ihan hyvä juttu koska ei pitäisi hirveästi olla mitään mettä leirejä ja muuta sellasta, odotettavissa on kuitenkin vähän ylimääräisiä kiinniolo viikonloppuja. Tähän asti ei oo viellä ollut mitään hirveämpiä hajoamisia, mitä nyt nestehukassa hiihtäminen mosaleirillä vähän laski "taistelu" motivaatiota, mutta sekin kunnialla läpi ja siitä jäi loppujen lopuksi ihan hyvä maku suuhun. 9kk pitäisi tulla palvelus ajaksi ja sehän ei ole liian lyhyt eikä liian pitkä!

Tällä viikolla tapahtui ja lopputuloksena oppilas Munkk1 saapui viikonloppuvapaille aamuraitoineen. Suostuttelun kauttahan minä AUKiin jäin, mutta suurempaa vitutusta moinen ei aiheuttanut. Kyllä tämä tästä taas lähtee ja olenpahan ainakin tykistön kermaa eli TAS-mies. Tämänhetkisenä tavoitteena on tietenkin "tuliaseman viestimies" eli laskijan homma.

Yllättävän vähän täällä tuntuu noita Lapinjärven sankareita, eli sivareita olevan. Itsehän kyseisen palvelustavan valitsin... Johtuen monista syistä. Tietenkin olen aina ollut hieman "valtavirran vastainen" mikä edesauttoi valintaa. Pohjana tietenkin on tuo sotimisen turhuus. Mielenkiintoinen dilemmahan tässä on se että pääsääntöisesti pelaan väkivalta ja sotapelejä, mutta ne ovat viihdettä, eikä todellisuutta. Kuitenkin, palatakseni asiaan.... Ihmisen tappaminen sen takia että johtajat tuolla "valtatasolla" eivät tule keskenään toimeen on päätöntä, ja en halua olla osa koneistoa jossa viattomilta riistetään henkiä asenteella, koti, uskoto ja isänmaa (joista viimeinen on myyty EU:lle).

Ja jos puhutaan kokemuksista. SIvari niille, jotka aiheeseen eivät ole tutustuneet koostuu 1kk kestävästä koulutusjaksosta lapinjärvellä. Tuon kuukauden aikana voi opiskella kolmea eri "alaa". Löytyy luonnonsuojelua, yhteiskunnallista sekä palo- ja pelastuspuolta. Itse suoritin tuon palo ja pelastus, jossa käytiin ensiapukurssit ja perus palosammutustilanteet. Mukana oli myöskin tapahtumien turvallisuuden organisoinin opiskelua. Eli ihan mukavaa ja mielenkiintoista.
Myös itselläni tuli yllätyksenä kuinka erilaisia ihmisiä löytyy. Itse olen lökäpöksy hoppari joka kuukauden ajan jutteli hulluja tavallisten verkkarisankareiden kuin goottihevimiehinenkin kanssa :P
Itse palveluksen suoritin ala-asteella, jossa toimin koulunkäyntiavustajana...
Negatiivinen puolikin tuli selväksi aika nopeasti, sukulaiset ei digannu valinnasta ja osa kavereista katos yhtäkkiä ja muuttivat asennettaan, mutta kaikkia ei voi miellyttää :P

Tämmönen pikainen kertaus ja sivarikeskustelun avaus jos joku muukin sattuisi kokemuksiaan jakamaan...

Ehdottomasti jakakaa tietoauranne myös Lapinjärven puolelta. Itse ainakin harkitsin myös tai pikemminkin leikittelin ajatuksella siviilipalveluksesta. Tosin valtavirran mukana on niin helppo ja vaivatonta liikkua ja kieltämättä kuri kiinnosti niin paljon, että armeijan valitsin. Painottaen vielä että ei niinkään pyssyillä ampuminen ja panssarivaunulla ajaminen jotka toki oman mausteensa toivat, vaan tahdoin palvelukseen nimenomaan kurin takia. Ja se olisi voinut kyllä olla kovempi. Nyt talvella oli myös kiva huomata, että muutama kaveri täysin suomea puhumattomana oli tullut Canadasta asti tänne inttiin oppimaan kuria ja järjestystä. Hatunnosto näille komppanian parhaille taistelijoille.

Lainaus

Negatiivinen puolikin tuli selväksi aika nopeasti, sukulaiset ei digannu valinnasta ja osa kavereista katos yhtäkkiä ja muuttivat asennettaan, mutta kaikkia ei voi miellyttää.

Tuo on kyllä tyhmääkin tyhmempää, mutta pässejä löytyy suvusta, kuin kaveripiiristäkin valitettavasti. Omalla kohdallakin kävi vähän niin, ettei kaikki suvussa olleet samaa mieltä, että armeijaan pitäisi mennä vaan olisivat halunneet meikäläisen hankkivan vapautuksen... Nooh eiköhän jokainen itse ole jo valmis päättämään että mitä sitä tahtoo tehdä ja ei tuo palvelus nyt sivarissa tai armeijassa enää kovin iso juttu edes ole. Aikaa lyhennetään, simputus kielletään kaikin keinoin ja sotkuunkin alkaa päästä neljän kieppeillä.. .

Muuten asiasta kukkaruukun kautta wifi-mastoon. Mikäli olet vielä alokkaan alapuolella, eli palvelus edessä ja olet Vekaralle menossa, niin taidat saada maistaa uutukaista w-lan verkkoa jota näillä näppylöillä rakennetaan. Harmi etteivät puolta vuotta aiemmin saaneet tuota mastoa pystyyn, sillä 3G-verkot ovat varsinkin iltaisin olleet täysin jumissa.

No itsehän en kuitenkaan tota tiettyjen ihmisten reagointia ottanu kovin vakavasti. Nykyään sukujuhlat on oikein mukavia. Aina saa miettiä että millä saa aiheutettua lisää pahennusta, kun kerta itse sen asenteen ottivat :D Jos et ole elämäsi aikana vituttanu jotakuta niin et ole elänyt :P... Ja varsinkin viihteellä ollessa ne jotka ovat suorittamassa asepalvelusta ja tietävät valintani, tulevat aina keulimaan jotain. Yleensä kuitenkin tilanne päättyy siihen että ne intin kovinmmat alokkaat eivät enää keksi muuta ku perus homoläpät ja ite lähen naureskellen meneen ja heitän jotain yhtä yleistävää: unioinin sotilas...!
http://www.youtube.com/watch?v=Z1WpIkRAw34

Lainaus käyttäjältä JamoK89

Ja varsinkin viihteellä ollessa ne jotka ovat suorittamassa asepalvelusta ja tietävät valintani, tulevat aina keulimaan jotain.

Kyllähän tuon ymmärtää etenkin juuri palvelustaan suorittavilta, koska intti on kokemus, jota ei voi verrata oikein mihinkään siviilipuolella. Voin vain kuvitella, mitä palvelus olisi jossain muualla kuin "lepokodissa" eli Niinisalossa. En katso sivariin päätyneitä millään tavalla kieroon, mutta suon pienet keulimiset kaikille intin kokeneille. On vähän eri asia mennä aamulla normaaleihin töihin kuin herätä kassulla kuudelta aamuliikuntaan tai samaan aikaan metsässä tietäen, että 90% vaatteista on yhä märkänä.

Osallistuin aikanaan morttien ensimmäisiin ammuntoihin alikersanttina vapaaehtoisesti ja ammuin huonommin kuin moni muu alokas. Mutta sitten jostain syystä ammuin palveluksen lopussa ATT:ssä sen 12/12 vaikka oli rynkky kiertänyt lohtajan hiekat, lumen ja metsiköt. Meinasi hieman naurattaa kun ei ollut tullu ammuttua moneen kuukauteen yhtään kovilla eikä tähtäimen asennosta ollut hajuakaan. Päällimmäisenä tulee mieleen igluyö makuupusseissa -36C pakkasessa. Patterin vahvuuksista sen verran kun täällä oli mainintaa, että meillä oli 60 alikersanttia, 10 kokelasta ja 30 tykkimiestä ja meno oli sen mukanen.

Tässä nyt pitkään olen puntaroinut menenkö inttiin vai sivariin vai teenkö niin, että menen sinne avovankilaan istumaan, mutta nyt päätin että sivari kutsuu.
Sain inttipaperit muutama viikko sitten ja olin siinä vaiheessa sitä mieltä, että haluan mennä armeijaan (vaikka näin ei kuitenkaan ollut) ja jokin sai juuri mieleni muuttumaan. Nyt tulee naurettavia syitä miksen halua mennä armeijaan muiden nälvittäväksi:

Meikäläinen, kun on sen verta oolrait kunnossa fyysisesti ja henkisesti ettei vapautusta tule. Kuitenkin olen niin helposti henkisesti murrettavissa ja jos vielä minulta viedään hiukset (naurakaa vain) ei minusta paljoa jää jäljelle. Myös alunperin olin menossa inttiin faijan painostuksen takia, mutta nytten kun se ei ole ottanut puoleen vuoteen yhteyttä niin tajusin ettei mun tehtävä ole miellyttää ketään. Jos se on kerta joillekkin niin iso pala kurkussa, kun en menekään inttiin niin sitten lähtevät menemään, ei se meikäläistä hetkauta. Tämän takia haluaisin kysyä, että onko mahdollista siviilipalvelukseen hakiessa, että se evätään ja minut siirretään maastopukuun leikkurin alle? Koska sivari on nyt se vaihtoehto mihin haluan mennä, sanoi kuka mitä sanoi.

Lainaus käyttäjältä GH Player+

Tämän takia haluaisin kysyä, että onko mahdollista siviilipalvelukseen hakiessa, että se evätään ja minut siirretään maastopukuun leikkurin alle? Koska sivari on nyt se vaihtoehto mihin haluan mennä, sanoi kuka mitä sanoi.

Ei ole. Turha sinne inttiin on mennä jos se ei tunnu omalta jutulta, eikä se sivari ole yhtään huonompi vaihtoehto.

Itse tosin sain puolen vuoden asepalveluksesta niin paljon hupia ja kokemuksia irti ja kasvoin ihmisenä niin paljon (niin vammaiselta kuin kuulostaakin) että suosittelen kaikille lämpimästi.

Lainaus

Tämän takia haluaisin kysyä, että onko mahdollista siviilipalvelukseen hakiessa, että se evätään ja minut siirretään maastopukuun leikkurin alle? Koska sivari on nyt se vaihtoehto mihin haluan mennä, sanoi kuka mitä sanoi.

En ainakaan usko. En ainakaan ole koskaan kuullut, että olisi keneltäkään evätty sitä vaihtoehtoa minkä kokee itselleen paremmaksi.

Lainaus käyttäjältä Luffy

[list]

Ei ole. Turha sinne inttiin on mennä jos se ei tunnu omalta jutulta, eikä se sivari ole yhtään huonompi vaihtoehto.

Itse tosin sain puolen vuoden asepalveluksesta niin paljon hupia ja kokemuksia irti ja kasvoin ihmisenä niin paljon (niin vammaiselta kuin kuulostaakin) että suosittelen kaikille lämpimästi.

Lainaus käyttäjältä Muksu+

En ainakaan usko. En ainakaan ole koskaan kuullut, että olisi keneltäkään evätty sitä vaihtoehtoa minkä kokee itselleen paremmaksi.

Kiitoksia näistä. Kyllä se intti varmaan ihan hyvä kokemus on omalla tavallaan, mutta mun periaatteita ja haluja se ei noudata, joten jätän tämän kokemuksen väliin. Faija ei kyllä asiasta tule pitämään, mutta eipä se meikäläistä hetkauta :D

Lainaus käyttäjältä GH Player+

Faija ei kyllä asiasta tule pitämään, mutta eipä se meikäläistä hetkauta

Ei kannata tommosta edes miettiä että pitääkö se vai ei, jos ette ole kerta edes puoleen vuoteen nähnyt. Oma faijanihan sanoi edellisenä iltana ennenku inttiin lähdin että en tule siellä pärjäämään. 9kk tuli väännettyä vaikka tuskaa tekikin. Paska reissu, mut tulipa tehtyä. Itse en ainakaan kasvanut tuolla yhtään ihmisenä. Ehkä olin jo niin ylivertainen olento jo ennen tuonne menoa, osasin jopa pedata sängyn. Monelle se tuotti ongelmia vielä puolen vuoden jälkeenkin.

Sulla on oikeus itse päättää kumpaan menet. Intti on aluks erittäin perseestä, mutta se paranee. Aluks kärsimys on kova, kaikki vituttaa ja ahdistaa. Alokaskauden jälkeen alko meno muuttuu lähinnä omassa päässä. Kun tottuu siihen meininkiin siitä paikasta alkaa pitää. Esim. olen ollut lomilla tiistaista lähtien ja mul on tavallaan ikävä sinne takas.

Tuli ite kans mietitty sivaria useasti, mutta onneks en sinne mennyt. Paljon uusia ja hyviä kavereita tullut. Kokenut kaikkea, niin hyvää kuin huonoakin, mutta ne on täs pienes ajas muuttunu jo hauskoiks. Turha itkeä hiusten perään, ne kasvaa aina takasin. En tässä mitään yritä sua käännyttää, mutta harkitse uudestaan. Se on ihan jees paikka :D

TJ 39

Minustakin tuli nyt sitten alikeisari. Hajotkoon mortit chocoon ja muut alikit hämärään musamakuun. Helvetin nopeasti tämä vajaa puolivuotinen meni, eikä nyt ole ollenkaan valmis olo. Onneksi edessä on vielä pari viikkoa kertauskoulutusta ja yleistä perseilyä kurssikaverien kanssa. Nyt ehtii vielä ottamaan hävyttömät kse:t, mutta p-kaudella moiset saavat taas unohtua hetkeksi. Paras tilanne olisi tietenkin se, että AUK olisi punkkauspaikkanani vielä muutaman kuukauden päästä ;)

Lainaus käyttäjältä Munkk1+

Minustakin tuli nyt sitten alikeisari. Hajotkoon mortit chocoon ja muut alikit hämärään musamakuun. Helvetin nopeasti tämä vajaa puolivuotinen meni, eikä nyt ole ollenkaan valmis olo. Onneksi edessä on vielä pari viikkoa kertauskoulutusta ja yleistä perseilyä kurssikaverien kanssa. Nyt ehtii vielä ottamaan hävyttömät kse:t, mutta p-kaudella moiset saavat taas unohtua hetkeksi. Paras tilanne olisi tietenkin se, että AUK olisi punkkauspaikkanani vielä muutaman kuukauden päästä

Onnea ylennyksestä! Kateeksi käy kyllä itsellä, niin se vain aika kultaa muistot. Kannattaa ottaa johtajakauden P-kaudesta kaikki ilo irti ja olla mulk.... siis jämäkkänä! Sitten E- ja J-kaudella voi löysäillä sopivasti kun pidemmät harjoitukset alkavat joissa vaaditaan ryhmähenkeä.

Ja niinhän se sanonta menee:

180 kävi intissä
270 kävi inttiä
362 kävi intin

Nykyäänhän tosin aamujen määrä on kaksi viikkoa lyhyempi oli palvelusaika mikä tahansa (muistaakseni?) mutta kuitenkin.

Se ois sitten minunkin aika ruveta suorittamaan varusmiespalvelusta, Kainuun prikaatiin vie maanantaina bussi. Mukavat fiilikset tässä vaiheessa, melko avoimin mielin sinne lähdössä. Toivomuksena olisi kuuden kuukauden pesti, sillä jatko-opiskelupaikkaa ei irronnut tänä vuonna, ja vuoden intissä olo merkitsisi yhtä kokonaista välivuotta kotona.

Tämä threadi on ollut yksi lemppareistani niin vanhemmalla kuin nykyiselläkin boardilla. Vielä muutama vuosi odottelin inttiä lähinnä kauhulla, joten tuntuukin jännältä kun vain muutamaa päivää ennen lähtöä fiilikset ovatkin näin positiiviset. Onkos täällä muita II/13 -kohtalotovereita?

Lainaus käyttäjältä Luxurah

Toivomuksena olisi kuuden kuukauden pesti, sillä jatko-opiskelupaikkaa ei irronnut tänä vuonna, ja vuoden intissä olo merkitsisi yhtä kokonaista välivuotta kotona.

Miksikäs näin? Kyllä tuolta pääsykokeisiin pääsee, vaikka se yleensä tarkoittaakin loman käyttämistä.

Sen verran pitää auttaa kohtalontovereita muidenkin mestojen varusmiesjohtajina, että älkää mortit pliis lukeko palvelusohjetta suurennuslasilla. Eihän tänä päivänä mitään varsinaista paskaa saa teettää koulutusten ja vikko-ohjelman ulkopuolella, mutta ainakin Niinisalossa on muutama täysin typeräkin säädös. Homma sujuu molempien osapuolten kannalta helpommin, jos PalVoon ei nojailla ihan liikaa ;)

Lainaus käyttäjältä Luxurah

Se ois sitten minunkin aika ruveta suorittamaan varusmiespalvelusta, Kainuun prikaatiin vie maanantaina bussi. Mukavat fiilikset tässä vaiheessa, melko avoimin mielin sinne lähdössä. Toivomuksena olisi kuuden kuukauden pesti, sillä jatko-opiskelupaikkaa ei irronnut tänä vuonna, ja vuoden intissä olo merkitsisi yhtä kokonaista välivuotta kotona.

Tämä threadi on ollut yksi lemppareistani niin vanhemmalla kuin nykyiselläkin boardilla. Vielä muutama vuosi odottelin inttiä lähinnä kauhulla, joten tuntuukin jännältä kun vain muutamaa päivää ennen lähtöä fiilikset ovatkin näin positiiviset. Onkos täällä muita II/13 -kohtalotovereita?

Kohtalotovereita ollaan ja itsekin olen maanantaina Kajaania kohti suuntaamassa. Itsekin toivoisin kuutta kuukautta, en niinkään jatko-opintojen takia, vaan ihan vain kun niin älyttömästi kuitenkaan tuo sotaleikki kiinnosta. Voi olla, että mieli muuttuu - tai ei. Sitten sen näkee.

Sananlaskuhan kuuluu: 180pv - kävi intissä, 270pv - kävi inttiä ja 362pv - kävi intin. Tietysti nyt on 15pv lyhyemmät palvelusajat mutta eipä se mitään haittaa. :P

Syksyllä kutsuntoihin ja tarkoituksena olisi suunnata Parolaan ensi kesän saapumiserässä, jos vain niin saa sovittua. Innolla odotan armeijaan lähtemistä ja tarkoitus olisi vuoden pestillä mennä, tiedä sitten muuttuuko mieli kun siellä lopulta on. :P

Hajotkaa P-kauteen. Sen jälkeen alkaa rullata jo mielekkäämmin tuo touhu.

Lainaus käyttäjältä Munkk1

Miksikäs näin? Kyllä tuolta pääsykokeisiin pääsee, vaikka se yleensä tarkoittaakin loman käyttämistä.

Lähinnä sen takia, että pääsisin tällä kertaa valmennuskurssille, ei tuonne oikeustieteelliseen ihan vaan sisään kävellä ;) Eli vaikka pääsisinkin pääsykokeen tekemään niin en usko, että pelkkä intissä lukeminen riittää.

Lainaus käyttäjältä Luxurah

Lähinnä sen takia, että pääsisin tällä kertaa valmennuskurssille, ei tuonne oikeustieteelliseen ihan vaan sisään kävellä Eli vaikka pääsisinkin pääsykokeen tekemään niin en usko, että pelkkä intissä lukeminen riittää.

Asia on pihvi ja perunamuusi. Näin kesällä on onneksi hieman helpompi mennä puolella vuodella, kun AUKiin ja 9kk-linjoille on enemmän halukkaita. Kyllä jotkut varmaan taas "suostutellaankin", mutta toivottavasti tuo luku on pienempi kuin meillä. Karu totuushan on, että vain alle 50% pääsee puolella vuodella.

Maanantaina alkaa palvelus ja paikkana toimii Kainuun Prikaati. Vähän tässä jo jännittää. Kajaanissa en ole käynyt koskaan ennen. Noh, ainakin bussilla pääsee Joensuusta ilman vaihtoa Kajaanin linja-autoasemalle asti josta saamme kuljetuksen varuskuntaan. Eksyminen siis tuskin onnistuu. Pitää varmaankin varautua olemaan pari ekaa viikkoa ilman lomia. Mitä kannattaa ottaa mukaan?

Lainaus käyttäjältä Viluzki

Maanantaina alkaa palvelus ja paikkana toimii Kainuun Prikaati. Vähän tässä jo jännittää. Kajaanissa en ole käynyt koskaan ennen. Noh, ainakin bussilla pääsee Joensuusta ilman vaihtoa Kajaanin linja-autoasemalle asti josta saamme kuljetuksen varuskuntaan. Eksyminen siis tuskin onnistuu. Pitää varmaankin varautua olemaan pari ekaa viikkoa ilman lomia. Mitä kannattaa ottaa mukaan?

Mukaan kannattaa ottaa palvelukseenastumismääräys, puhelin, laturi, henkkarit, käteistä rahaa, karkkia, hygieniavälineet (vähintään hampaanpesuvälineet, jotain shampoota ja parranajovehkeet saa sotkun tarjoamana mutta jos tykkää esim. käyttää partakonetta kannattaa olla mukana) tilinumero päivärahojen maksua varten, ja jotain viihdykettä iltoja varten (mielummin lukemista ja MP3-soitin kuin käsikonsoli tai läppäri, niitä ei välttämättä saa/ehdi aluksi käyttämään)

Noilla romppeilla kyllä pärjää ensimmäiset viikot. Puukkoa tai muita teräaseita/työkaluja ei kannata viedä ekana päivänä, saatetaan takavarikoida turvatarkastuksessa. Jos poltat, ota tupakkaa mukaan reilusti yli tarpeen. Ihan oikeasti, sotkuun pääsemisessä voi mennä ainakin viikko ja tupakkaa kuluu intissä paljon. Bonuksena voit ottaa myös nuuskaa jos tykkäät. Molemmat ovat myös hyvää kauppatavaraa, se ketjupolttaja viereisestä tuvasta ostaa vaikka askin kympillä kun vieroitusoireet iskevät ja rööki loppuu kesken.

Myös 3 litran pakastepusseja kannattaa ottaa mukaan pakkipusseiksi, todennäköisesti pääsette pakkisafkaakin vetämään ennen ensimmäisiä lomia. Vanupuikot ovat kivoja aseen putsaamiseen ja saat heti hyvän jätkän maineen kun jaat niitä muillekin.

Siinä taisikin olla kaikki tarpeellinen. Ennen kaikkea positiivinen, tai vähintäänkin neutraali asenne palvelusta kohtaan helpottaa varsinkin alussa. Siellä näkee niitäkin tyyppejä jotka ovat silminnähden vittuuntuneita ja krapulassa ja puksuttelevat seuraavana aamuna maitojunalla kotiin. Onnea palvelukseen!

Lainaus käyttäjältä Viluzki

Mitä kannattaa ottaa mukaan?

Tuollainen lista taitaa olla kaikissa infovihkosissakin. Kampaa tuskin tarvitset, mutta omia sukkia kannattaa ehkä ottaa mukaan. Intin sukat ovat hyviä etenkin talvella, mutta kesäkeleillä ne hiostavat kohtuu mukavasti. Jalat haisevat iltaisin kuolemalta, oli jalassa mitä tahansa, mutta omat sukat tuntuvat auttavan ainakin hieman. Ekat viikot mennään toki lenkkareilla, joten hautumisen (ja hajun) määrä on siedettävämpi.

Eipä tuon "ainakin"-listan lisäksi mitään kännykkää kummempaa tarvitse ainakaan ekojen parin viikon aikana. Rakkolaastareille voi tulla käyttöä, mutta muut tarpeet huomaa kyllä ekan viikon jälkeen. Helposti käy kuten totuttautumisyöhön lähtiessä, että mukana on koko kaappi, vaikka yksi yö menisi vaikka päällään lumihangessa...

E: Tuo Luffyn mainitsema rööki jäikin huomiotta, koska itse en moista harrasta. Vähintään aski päivässä vaikuttaa aika turvalliselta laskukaavalta ekoille viikoille, kun tuota palveluskaverien touhua katsoo. Leireillä määrän voi ainakin tuplata ellei jopa triplata.

Lainaus käyttäjältä Viluzki

Maanantaina alkaa palvelus ja paikkana toimii Kainuun Prikaati. Vähän tässä jo jännittää. Kajaanissa en ole käynyt koskaan ennen. Noh, ainakin bussilla pääsee Joensuusta ilman vaihtoa Kajaanin linja-autoasemalle asti josta saamme kuljetuksen varuskuntaan. Eksyminen siis tuskin onnistuu. Pitää varmaankin varautua olemaan pari ekaa viikkoa ilman lomia. Mitä kannattaa ottaa mukaan?

Kokemuksesta voin sanoa, että Kajaani on loisto paikka :d
Eksyminen ei ole mikään vaihtoehto, sillä aika hyvin on toteutettu nuo. Saattaapi olla, että allekirjoittanut on vastassa teikäläistä linja-auto asemalla.

Mukaan kannattaa ottaa nämä perus liirumlaarumit. Hygieniavälineet, puhelin + oheislaitteet, rahaa, tilinumero, omia sukkia ja alusvaatteita jos haluaa. Ite ainakin oon käyttänyt koko intin ajan omia boksereita ja sukkia.
Kolikoita kannattaa varata mukaan sillä sotku on melkoinen peto keventää niitä. Ainakin ite oon saanu kertyneitä kolikoita tuhlattua kun eipä niillä siviilissä paljoo tehnyt.
Sotkuun päästiin toisena päivänä jo, mutta tämä on yksikkö kohtaista.

Mukaan kannattaa varata myös avoin mieli sillä ihan mukavaa intissä on. Eikä ekaa aamua tartte jännittää aika mitään sanomaton se loppuunsa oli.

Unohtui tosiaan omasta listasta nuo sukat ja bokserit, intin boksereita taisi olla neljä paria ja huonolla tuurilla varustevaihtoon pääsee vasta toisella viikolla. Jos löytyy jotain urheilu/vaellussukkia ovat ne erittäin jees varsinkin kesällä kun jalat hikoaa maihareissa entistä enemmän. Niin, ja myös omat urheilukengät kannattaa ottaa, intin omat saattavat olla huonot eikä niitä pääse heti vaihtamaan.

Kiitoksia vastauksista, hyviä neuvoja! :) Täytyykin laittaa noita vanupuikkoja jo valmiiksi reppuun ettei pääse unohtumaan. Minkälaista toimintaa on odotettavissa parilta ensimmäiseltä päivältä?

Lainaus käyttäjältä Viluzki

Minkälaista toimintaa on odotettavissa parilta ensimmäiseltä päivältä?

Siteeraan valikoiden oman yksikköni tulevaa viikko-ohjelmaa: varusteiden hakua, koulutusta tervehtimisestä yms. peruskäyttäytymisestä, sulkeiset (asento, lepo, käännökset), oppitunteja malliin yleistä infoa, tulojuhlaa (munkkikahvit Muonituskeskuksessa kera herra isoherran puheen), terveystarkastusta ja viikonloppuna herkkuna ampuma-asentoja sekä aseen purkua. Tokalla viikolla on jopa päivä metsässä, jolloin hypitään ja pompitaan pitkin kangasta ase kourassa. Tetsaukseksi tai taistelukoulutukseksi sanovat ;)

Perusjuttuja siis. Ei mitään raskasta ainakaan ennen terveystarkastusta Turha huolehtia mistään, sillä kaikki opetetaan ennen kuin niitä vaaditaan.

E: Meille muuten jaettiin huikeat kuudet bokserit ynnä mustat sukat. Kannattaa kuitenkin ottaa varoiksi jokunen pari kumpiakin.

Lainaus käyttäjältä ReKoni

Sananlaskuhan kuuluu:
180pv - kävi intissä
270pv - kävi inttiä
362pv - kävi intin.

Tai miten itse tuon muotoilen:
165 Kävi intin
255 Näki intin
347 Koki intin

Sen perusteella siis, että itse 9kk janarina pääsin näkemään myös intin vanhemman näkökulmasta, mutta uusien alokkaiden kouluttaminen jäi muutamaan laastarikoulutukseen ja veinköhän muodon kerran ampumaradalla. Eli tuli enemmänkin nähtyä sivusta, kun vuoden miehet kokivan käskyttämisen. Lässytys toki sikseen, kaikilla noilla ajoilla saa kuitenkin ihan riittävän hyvän kuvan mitä sota tulisi olemaan ja oppii uusia asioita. Metsässäkin oppii
selviämään päivää pidempään ja ainakin jos tiedustelupuolelta itsensä löytää, tulee sissiteltta, yöllinen toiminta ja likomärät vaatteet hyvin tututuiksi.

Mukavaa matkaa vaan kaikille kesän saapumiserän morteille. Omakin veli olisi lähdössä vekaran suuntaan maanantaina ja noiden perus varusteiden (kamojahan ei intissä tunneta...) lisäksi vinkkasin, että repun tilalle todellakin pelkkä kangaskassi ja aseen rassausta varten boresnake, karhunkieltä, vanupuikkoja ja hammastikkuja. Käärme on oma vanhani, jonka ostin kun ei metsässä jaksanut sitä takapään puhdistuspuikkoa joka välissä koota.
Metsässä sitten rannekello (pidä vaikka tetsarin pikkutaskussa), fikkari tai muu valonheitin ja puukko ovat ihan must have -tavaraa. Myös oman ruokalusikan mukana kuskaaminen ei ole huonompi ajatus, sillä luhan hävittäminen leirillä onkin paskempi homma plus ne ovat sikahintaisia ollakseen pelkkä lusikan ja haarukan kombo. Meikälle nääs sattui näin, että tiputin sen johonkin myllykoskelle. Nimilapunkin olisin toki voinut antaa, jotta olisi broidi voinut ekoina päivinä jo baussailla nimikyltti rinnassa, mutta jätämpä sen kyllä tuohon omaan barettiini.

Omien paitojen ja housujen käyttö voi jollekin sopia, mutta itselle ne firman poolot, pitkät kalsarit ja ihan t-paidatkin pitivät hyvin kehon lämpimänä. Ja nalleasu on sitten ihan ehdoton leireillä! Boksereissa suosin omia hyvin paljon, mutta sukissa taas pärjäsin hyvin niillä mustilla. Alkuun käytin jopa vihreitä saapassukkia, mutta myöhemmin vedin ihan maihareissakin pelkillä mustilla. Leireillä sitten niitä sukkia oli päällekkäin parhaimmillaan neljä kerrosta, joten ihan hyvä jos nykyään jaetaan edes viisi paria.

Ensimmäinen aamu vuosi sitten oli kyllä aika pettymys. Rakas alikersanttimme kyllä paiskasi oven auki ja huusi jotain "Ylööös!!" heti, kun "komppaniassa herätyys!" -oli raikunut läpi kasarmin. Jotenkin olisi silti toivonut vielä repivämmän aloituksen touhulle. Sitä sitten saikin maistaa E-kaudella runsain mitoin aamulenkkien muodossa, joita juostiin muutama joka viikko.

Joo, tuli tuosta Airuksen mainitsemasta herätyksestä eräs muisto mieleen omalta palvelusajalta.
Oli aselajimarssin ensimmäinen päivä ja meidät herätti klo 5:00 megafoniin huutava yliluutnatti ja rumpuun hakkaava luutnantti. Heti sen perään tuli komppanja huuto, ja minähän siinä lähimpänä juoksin kalsarit jalassa ovelle. Oli jotenkin huvittava tilanne. :D Heti sen jälkeen piti vaihtaa urheilu kamat päälle ja painua pihalle. Siellä lumisateessa me teimme huvittavia, mutta helvetin raskaita urheiluliikkeitä. Sillä tavalla me valmistuimme kahden päivän hajottavaan marssiin. :D Että tälläistä hubaa on tulossa, jos jantterit pääsee viestiin :)
Onnea ja jaksamista kaikille tuleville morteille ja gonahteneille johtajille!

Lainaus käyttäjältä hemmoheikkinen

Että tälläistä hubaa on tulossa, jos jantterit pääsee [b]viestiin[/b]

Pyh. Muumit. Voisin kertoa tässä välissä tarinan AUKin loppu"marssista" ja viestimiesten ylityksen tekotaidoista... Onneksi Kainuun Prikaatistakin löytyy se oikea vaihtoehto: linjojen linja eli Tuliasemalinja :D Tuliasemapatterin tai tuttavallisemmin Patterin nimellähän tuo kulkee 6kk-komennuksella.

Lainaus käyttäjältä Munkk1

Lainaus käyttäjältä hemmoheikkinenEttä tälläistä hubaa on tulossa, jos jantterit pääsee viestiin
Pyh. Muumit. Voisin kertoa tässä välissä tarinan AUKin loppu"marssista" ja viestimiesten ylityksen tekotaidoista... Onneksi Kainuun Prikaatistakin löytyy se oikea vaihtoehto: linjojen linja eli Tuliasemalinja Tuliasemapatterin tai tuttavallisemmin Patterin nimellähän tuo kulkee 6kk-komennuksella.

Haha :) Joo, itsehän ei välillä oikein ginostanut nuo hommelit, niin saatin sitten noitua siellä yön pimeydessä ja 20C asteen pakkasessa. Muistan kun loppusodassa väsättiin tunti varmaan yhtä helvetin ylitystä. Yritä siinä vääntä kaapelia puuhun kun on univaje, sormet jäässä ja oksaisin puu, minkä olet koskaan nähnyt. :D Hajottavaa paskaa, mutta tulipa sekin koettua :)

Aamuja vaan kaikille tänään palvelukseen astuville. Hauskaa siellä on, jos ottaa sen siltä kantilta. Ikävä on takaisin.

Kohta alkaa olemaan ensimmäinen viikko pulkassa 2. tuliasemapatterissa. Ensimmäisenä päivänä iski kyllä pienoinen järkytys ja totesinkin ääneen että mihinköhän sitä on nyt tullut ryhdyttyä. Alkujärkytyksen jälkeen ovat hommat tosin ruvenneet sujumaan ja aika kuluu melko nopeaa. Tupa täynnä mukavia sällejä ja alikitkin suurimmaksi osaksi rennonpuoleisia.

Lainaus käyttäjältä Luxurah

Kohta alkaa olemaan ensimmäinen viikko pulkassa 2. tuliasemapatterissa. Ensimmäisenä päivänä iski kyllä pienoinen järkytys ja totesinkin ääneen että mihinköhän sitä on nyt tullut ryhdyttyä. Alkujärkytyksen jälkeen ovat hommat tosin ruvenneet sujumaan ja aika kuluu melko nopeaa. Tupa täynnä mukavia sällejä ja alikitkin suurimmaksi osaksi rennonpuoleisia.

Ei tainnut toinen viikko maistua yhtä hyvälle enään, häh? Seuraavaa viikkoakin mahdat jo odottaa innolla? Kyllä siinä touhussa joka viikkolla rupeaa leikki olemaan yhä kauempana kunnes koittaa gonahdus ja siitä se lysti vasta alkaakin. :D Varsinkin kun sinun tapauksessa kelit vain paskenevat.