Nintendo Switch ( Koodinimi NX )
Keskustelua Nintendon uudesta pelikonsolista, joka julkaistaan 3.3.2017.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
First Look at Nintendo Switch @ 20.10.2016
Nintendo Switch Presentation 2017 @ 13.1.2017
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nintendo Switch - Play anytime, anywhere, with anyone @ 1.2.2017
Nintendo Switch Super Bowl LI Commercial - Extended Cut @ 1.2.2017
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mikä on Nintendo Switch?
Nintendo Switch on pelikonsoli, jota voit käyttää kotona televisioon yhdistettynä ja käsikonsolina ollessasi missä tahansa.
Nyt voit pelata suosikkipelejäsi missä haluat ja milloin haluat!
Kun olet kotona, Nintendo Switch asetetaan erityiselle jalustalle, joka yhdistetään televisioosi, jolloin voit pelata perheesi ja ystäviesi kanssa olohuoneessa. Sitten voit helposti nostaa Nintendo Switch -pelikonsolin pois jalustalta ja käyttää sitä kannettavana pelikonsolina. Näin voit ottaa pelikokemuksesi mukaan mihin tahansa menetkin.
Nintendo Switch sisältää korkearesoluutioisen näytön, joten voit nauttia peleistä parhaalla mahdollisella tavalla!
Toinen tärkeä yksityiskohta on uudet peliohjaimet nimeltään Joy-Con, jotka kiinnitetään Nintendo Switch -pelikonsolin molemmille puolille. Peliohjaimet on helppo irrottaa ja laittaa takaisin. Näiden peliohjaimien lisäksi julkaistaan myös Nintendo Switch Pro Controller, joka on vaihtoehtoinen peliohjain. Nintendo Switch -pelikonsolin kannettavuuden ansiosta pelaajat voivat helposti mennä haluamaansa paikkaan ja pelata kasvotusten toisiaan vastaan tai toistensa kanssa.
Upeiden graafisten elämyksien, pelirunsauden ja uskomattoman suorituskyvyn turvin Nintendo Switch tarjoaa iloa ja interaktiivista viihdettä tunneiksi!
Luodakseen hauska laite tarvitaan paljon vakavaa insinööritaitoa. Konsolia on kehitetty yli 500 miestyövuotta jotta voitiin luoda kokonaan uusi pelialusta: uudet algoritmit, ATK-arkkitehtuuri, järjestelmän suunnittelu, järjestelmäohjelmistot, ohjelmointirajapinnat, pelimoottorit ja oheislaitteet. Kaikki ne oli määriteltävä uudelleen ja nyt Nintendo tarjoaakin parhaan kokemuksen pelaajille, olivatpa he olohuoneessa tai liikkeellä.
Erittäin tarkat suomenkieliset selostukset Nintendo Switchistä löytyvät täältä!
Nintendo Switch saa voimansa mukautetusta nVidia Tegra -suorittimesta. Nvidian korkean hyötysuhteen skaalautuva prosessori perustuu samaan arkkitehtuuriin, kuin mitä on maailman tehokkaimmissa GeForce-pelinäytönohjaimissa.
Nintendo Switchin pelikokemusta tukee myös täysin räätälöidyt ohjelmistot, mukaan lukien uudistettu fysiikkamoottori, uusia kirjastoja ja edistyksellisiä työkaluja. Nvidian tätä varten kehittämät uudet ohjelmointirajapinnat saavat kaiken irti laitteesta. Uusi ohjelmointirajapinta, NVN, kehitettiin nimenomaan tukemaan kevyttä, nopeaa pelaamista kaikille. Pelaamista edistävät myös uudet rautapohjaiset videotoistimet ja räätälöidyt äänenkäsittelyohjelmat ja renderöintitekniikat.
[ Lähde ]
Kehittäjillä on suuri vapaus kehittää pelejä uudelle pelikonsolille!
Nintendon uutukaista ovat lähteneet tukemaan lukuisat pelitalot, mm. EA, Activision, Bethesda, Ubisoft, Capcom, Warner, From Software, Sega, Platinum Games, Take-Two, Telltale, Travellers Tale, THQ Nordic, Frozenbyte ja Epic Games ( Unreal Engine 4 ).
Ensimmäisellä trailerilla esitetään vain pieni osa siitä, mitä kaikkea Nintendo Switch -pelikonsolilla voi tehdä. Lisätietoja tästä uudesta pelikonsolista on tulossa lähempänä maaliskuussa tapahtuvaa julkaisua. Nintendon lehdistötilaisuus tulossa 13.1.2017.
Voit katsoa Nintendo Switch -pelikonsolia esittelevän trailerin tästä linkistä!
Nintendo Switch Presentation 2017 -lehdistötilaisuuden voit katsoa tästä linkistä!
::: Nintendo Switch PELITARJONTAA :::
The Legend of Zelda: Breath of The Wild ::: 3.3.2017
Mario Kart 8 Deluxe ::: 28.4.2017
Splatoon 2 ::: Kesä 2017
ARMS ::: Kesä 2017
1-2-Switch ::: 3.3.2017
Super Mario Odyssey ::: 27.10.2017
METROID PRIME 4 ::: TBA
::: UNREAL ENGINE 4 SWITCH-PELIT :::
Shin Megami Tensei V ✓
Redout ✓
Travis Strikes Again: No More Heroes ✓
Rime ✓
Morphies Law ✓
Snake Pass ✓
Project Octopath Traveler ✓
Yoshi (2018) ✓
Dragon Quest XI ✓
Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm ✓
Bloodstained: Ritual of The Night ✓
Seasons of Heaven ✓
Final Fantasy XV: Remake (Rumor)
Metroid Prime 4 (?)
Cubers ✓
Prodigy ✓
HOLLOW ✓
The Flame in the Flood ✓
State of Mind ✓
Raji: An Ancient Epic ✓
Crazy Justice ✓
Monster Jam: Crush It! ✓
Aeterno Blade 2 ✓
Monster Energy Supercross: The Official Videogame ✓
MXGP 3 ✓
IRA ✓
✓ = Confirmed! (24/26)
*********************************************************************************************************
Switch-pelien julkaisupäiviä 2017 ja eteenpäin.. ( Päivittyvä listaus )
List of Nintendo Switch Games ( Wikipedia )
The "Complete" List of Nintendo Switch Games ( Vahvistetut & huhutut )
*********************************************************************************************************
Nintendo NX ( Alkuperäinen viestin aloitus 17.10.2015 )
Otsikon aihe velloo tällä hetkellä niin kuumana, että nyt jos koska on laitettava sille oma keskustelu pystyyn. Kyseessähän on siis Nintendon tuleva pelaamiseen tarkoitettu alusta, jonka Nintendo on vahvistanut olevan kehitteillä, mutta josta ei ole virallisesti kerrottu julkisuuteen oikeastaan mitään. Nintendo on myös kertonut, että eivät aio kertoa laitteesta mitään ennen vuotta 2016. Otsikossa oleva "NX" on siis Nintendon tulevan alustan työnimi, jota käytetään hyvin yleisesti pelimediassa, aina kun aiheesta ilmaantuu uutisia.. eli toisinsanoen tähän mennessä on kuultu vain huhuja.
Elikkäs keskustelemaan sitten vain aiheesta, että mitä Nintendolta on tulossa seuraavaksi? Spekulointia ja huhujen analysointiahan se on vielä toistaiseksi, mutta mikäpä sen mukavampaa kuin heittää omia arvailujaan kehiin ja kertoa mitä itse sieltä toivoisi tulevan. Ei muuta kuin runosuoni sykkimään, päivittelen lisäinfoa kun jotain uutta ilmaantuu.
Nintendo yrityksenä tai heidän pelilaitteensa eivät ole itseäni koskaan kiinnostanut (poikkeuksena Game & Watch: Donkey Kong Jr. joka on kyllä hyvä), mutta tänä vuonna saatiin kuitenkin jo positiivisia uutisia: https://www.khronos.org/members/contributors/nintendo-co.-ltd
Eli tuo voisi tarkoittaa, että NX käyttäisi avointa Vulkan API:a.
Sinänsä hassua että koko projektista ei tiedetä vielä varmaksi mitään muuta kuin kaksi asiaa:
- Se tulee olemaan esillä ensi kesän E3-messuilla
- Sille on valmisteilla Dragon Quest XI
Jos uusin Dragon Quest ehtii valmiiksi japsijulkaisuun, on nousevan auringon maassa tuolloin laite loppuunmyyty alta aikayksikön joka toivon mukaan ei tule haittaamaan länsimaiden jakelua tyyliin Xbox One joka oli Microsoftilta todellinen neronleimauksien neronleimaus. Lisäksi jos julkaisu on ensi vuoden puolella kuten kovasti joka suunnassa huudellaan, mikä on Nintendon 1st party-panos julkaisuun? Tiedettyjä projekteja ovat tällä hetkellä vain vielä Wii U:lle lupailtu Zelda-peli sekä Miyamoton möläyttämä Pikmin 4. Näistä kahdesta nimikkeestä ainoastaan toinen on sellainen titteli joka julkaisussa kykenisi myymään konsoleita länsimaissa ja annan vinkin, se ei ole se peli jossa pienet mönkiäiset hoitavat hommat kun laiskat kapteenit käskee. Jos Zeldaa tai Mariota ei NX:n julkaisun kylkeen täällä lännessä saada, ei myyntejäkään ilman superhypeä julkkarissa tule elleivät sitten ala muoviämpäreitä jakelemaan myyntipisteissä.
Jatketaampa enemmän täällä tuosta raudastakin.
Intelin x86 arkkitehtuuriin en usko ikinä. Sekin sotii sitä huhua vastaan joka liikkuu. Vähintäänkin x64 arkkitehtuuri, mutta uskoisin enemmän ARMiin, koska se on virtapihi. ARMin puolesta puhuu nykytrenditkin, CPU:n toissijaiseksi jättäminen. PS4:ssä ja X1:ssäkin CPU on onneton verrattuna GPU:n voimaan.
Tehojen määrä siis tulee siitä GPU:sta. Tässä ei periaatteessa olisi mahdotonta tehdä aika suurikin skaala. Se ei tule tapahtumaan, että kotikonsolissa olisi GeForce/Radeon ja käsikonsolissa Tigre tms. mobiili GPU. Jos Nintendo siis ajattelee tuovansa yhteensopivat raudat molemmille. Josta on aika vahvoja viitteitä. Arkkitehtuurit eivät vain sovi keskenään ja se tuo ongelmia.
Nintendolla on ollut AMD:n (ja ennen ATIn) GPU:t jo GC:n ajoista, niin eiköhän sopimus tule jälleen sieltä. Ja saman valmistajan GPU:t ovat varsin hyvin skaalattavissa, rajapintojen pysyessä samana. Se tässä on vain että niiden on pakko olla mobiiliGPU:t, molemmissa. Mutta skaalaus onnistuu helposti ottamalla muutaman CU:n pois käytöstä ja laskemalla kelloja. Hyvää tässä olisi myös se että molemmat tulisivat samasta tuotanto linjasta.
Ongelma on siinä, että jos se on alunperin teho GPU, se maksaa aika rankasti ja Nintendon alhainen hinta lentää ulos, jos ei suostu ottamaan tappiota rankasti. Nintendo varmasti tunnustaa sen verran nykybisnestä, että tappiota suostuu hiukan ottamaan, mutta tuskin niin paljon kuin tähän tarvisi. Viime aikoina Nintendon GPU:t ovat olleet jopa pari tai kolme sukupolvea vanhaa PC-rautaa. Tuskin tästä kauheasti poiketaan. Ehkä viime sukupolvea, mutta tämä sukupolvi on varmasti liian kallista. Pari sukupolvea vanhalla kokonaisuudesta saataisiin todella halpa, koska piirin tuotantolinjat voitaisiin periaatteessa pitää samana. Suurimmilta osin siis.
On tää rautaspekulointi sitten hienoa ^_^
Vaikka "luotettavat lähteet" ovat (taas) huudelleet, että tehoihin Nintendo olisi panostamassa, niin en jaksa uskoa. Toki se on mahdollista, mutta jos sieltä on oikeasti tulossa jonkilainen hybridilaite (kuten onkin), niin hinta saattaa paisua liian suureksi jos mylly on myös tehokas.
Taas toisaalta, jos puskevat pihalle mötikän mikä jää kilpailijoiden jalkoihin heti julkaisupäivänä, niin ketään tuskin kiinnostaa lähteä kauppaan lompakon kanssa. Hybridisetit myös varmasti vaativat jonkinlaista kapasiteettia toimiakseen hyvin/kunnolla. Mene ja tiedä, kun ei tiedä yhtään mitä sieltä on tulossa.
Kannattaa myös muistaa ettei se PS4:n tehoista ohi meneminen paljoa vaadi. Nämä niin sanotut tehokonsolit on kuitenkin PC-puolella nyt jo sitä alempaa keskiluokkaa...
Menneisyydessä tehokonsolit pystyivät kilpailemaan tehoissa PC:n kanssa, not anymore.
Tästäpä herääkin kysymys, kannattaako edes yrittää? Vai voisiko konsolien vahvuus olla jonkun sellaisen tarjoamisessa, johon PC ei kykene? Kaikkien näiden huhujenkin keskellä uskon vakaasti, että Nintendon strategia tulee edelleenkin olemaan kilpailusta erottuminen.
Nyt olisi tietty Nintendolla hyvä mahdollisuus päästä kiinni taas 3rd-partyihin ja saada aikaan "yleiskonsoli", "yksärikonsolin" tilalle. 3rd-partyt porttaavat nykyisillä kehityskustannuksilla mielellään pelinsä monelle laitteelle, jos kääntämistyö on helppo ja pienellä vaivalla saadaan lisävoittoja. Tarpeeksi samankaltainen arkkitehtuuri kuin "tehokonsoleissa", jolloin pystyy pienellä vaivalla kääntämään pelin ja vaikkei peli NX:llä olisikaan mikään myyntihitti tulisi silti pienet lisävoitot.
Tämä ei kuitenkaan estä muita tekemästä uniikkia sisältöä NX:lle.
Itselle se on ihan sama saako Nipa 3rd-partyjä kyytiin vai ei, mutta kaupallisen menestyksen kannalta voisi olla fiksu veto.
Se on kyllä varmaa, koska ovat pyrkineet siihen aina ennenkin. Toisaalta taas ollaan päädytty puolivahingossa (Wii U:n heikon menestyksen myötä) sellaiseen tilanteeseen, että Nintendo pääsee ikäänkuin konsolin julkaisusyklin muutoksella erottumaan kilpailusta, ollen samalla kuitenkin myös haastajana kilpailijoiden nykyisille konsoleille. Tämä tietysti mahdollistuu vain sillä, että NX julkaistaan tosiaan ensi vuoden lopulla ja arkkitehtuuri on tehty sellaiseksi, että sille saadaan helposti käännettyä myös ne kolmansien osapuolien pelit. Ja tottakai niiden kolmansien osapuolien on oltava myös mukana juonessa.
Ja mitä tehoihin tulee, niin vaikka Nintendo ei yleensä sillä lähtökohdalla toimi, niin nykytilanteessa sen pitäisi olla lähes itsestäänselvyys, että puhtaasti "numeronmurskauksesta" puhuttaessa liikuttaisiin VÄHINTÄÄN samoilla huudeilla kun Sonyn ja Microsoftin nykyiset vehkeet. Ja mieluummin ylikin, mikä on tapahtumassa jos viimeisimmät huhut tosiaan pitävät paikkansa. Tottakai se on selvä asia, että ei NX-kotikonsolilla lähetä mahdottomia tavoittelemaan, että pyrittäisiin olemaan tehokkain laite markkinoilla silloin kun (tai jos) molemmat kahdesta suuresta kilpaveljestä ovat julkaisseet uudet pelilatteistonsa. Mutta tällä strategialla - jos siis huhut jälleen kerran pitävät kutinsa - olisi Nintendolla mahdollisuus olla muutama vuosi keulamiehenä jopa sillä tehopuolella. Tämä saattaisi taata myös vakaamman Third-Partyjen tuen.
[spoiler]
[/spoiler]
Kaikki tämä tehohössötys ei siltikään tarkoita sitä, etteikö Nintendolla olisi tuoda jälleen jotain uutta pöytään ja yllättää sillä kaikki. Melko varmasti jotain pientä tai suurempaakin innovaatiota (jota osa pelaajista kutsuu nimellä gimmick) sieltä on tulossa, koska se on silloin hyvin Nintendon tapaista, ja kertoihan itse edesmennyt presidentti Satoru Iwatakin, että he tulevat NX:llä tarjoamaan yllätyksiä. Tarkoittaa tämä sitten sitä kaikkien jo lähes varmana pitämää hybridikonsolia tai jotain ihan muuta, niin silloinhan Nintendo jo erottuu uutuudellaan tämänhetkisistä kilpailijoiden konsoleista selvällä tiss.. rinnan mitalla.
Ei se ihan noin yksinkertaista ole. Konsolit kilpailivat ennen PC:n kanssa yksilöidyn raudan ja RISC-arkkitehtuurin ansiosta. Tämä on ensimmäinen sukupolvi kun arkkitehtuuri oikeasti muistuttaa PC:tä ja ollaan x64 -arkkitehtuurissa. Tämä voisi johtua CPU-puolen kehityksen tietynlaisesta hidastumisesta. PC:lläkin pärjää hienosti muutaman vuoden vanhalla CPU:lla (i7-2600k) jos GPU on kunnossa.
Nyt kun ns. PC-arkkitehtuuri on tullut konsoleihin (PS4 ja X1), pesäero PC:hen on helppo huomata, koska ei kenelläkään valmistajalla ole varaa pistää huippu PC-rautaa konsoliinsa. PS4:nkin hinta oli oli 400€ julkaisussa vaikka se pohjautui ns. vanhan sukupolven PC-rautaan. Huippu PC:tä ei saada ikinä konsoliin. Se vain maksaa liikaa.
Tästä päästäänkin NX:ään. Nintendo ei tule panostamaan rautaan yhtä paljon kuin Sony tai M$. Se tässä on hyvä juttu, että Nintendon ei tarvise panostaa niin paljon, raudan ollessa kuitenkin yhtätehokas. Se lähteekö Nintendo tähän on hankala sanoa. Toivoisin sitä, enkä yllättyisi siitä, mutta Nintendon nykytrendi kertoo vähän toista. Lisäksi kannettavan laitteen (tai käsikonsolin) yhdistäminen tähän (johon uskon kyllä) olisi aika haastavaa. Periaatteessa se voisi toimia, mutta ei peliä voi loputtomasti pelkällä skaalauksella portata heikommalle laitteelle, vaikka arkkitehtuuri olisikin sama. Jos kotikonsoli olisi PS4/X1 tehoissa pitäisi käsikonsolin tehot olla varmaan lähes X360-PS3-WiiU akselilla. Muuten peli varmasti kärsisi porttauksessa. Tähän tietysti vaikuttaa näytön resoluutiokin, mutta eihän ne X360 ja PS3 pelitkään olleen läheskään aina edes 720p tasolla. En siis tarkoita sitä että reso ei voisi olla pienempi, vaan sitä että ei noillakaan raudoilla kummoista reso pyöritetä, kun PS4 ja X1 tasoisella kotikonsolilla reso olisi varmasti 1080p ja maailma "täynnä kamaa".
Sinänsä Nintendon suuntaus tehoihin voisi olla perusteltua. Nyt on otettu rahat ja hävittykin vähän tähän "casualiin", "gimmickiin" tai miksi sitä haluaakaan sanoa, niin nyt tulisi paluu raudan pariin, jolloin Nintendon tarjoaisi kovan raudan pelaajille ja mielettömän indie valikoiman hybridi -mallilla. No, aina saa haaveilla.
Kyse onkin siitä kuinka kilpailusta erotutaan ;) Voisin kuvitella että Sonyn ja M$:nkin idea on erottua muista.
En nyt puhunut siitä mitä rautaa niissä vanhoissa konsoleissa oli sisällä, vaan se mitä ne piirsivät ruudulle. Se mitä nykyiset konsolit piirtää ruudulle, ei ole millään tavalla ihmeellistä PC-puolella. Ennen konsolit pystyivät optimoinnilla yms kikkailulla saamaan huippu-PC:n tasoista suorituskykyä näytölle ja kilpailivat tasapäisesti(sukupolven alussa) suorituskyvyssä.
Ja kuten Microsoft tietää, pitää tuo kilpailijoista erottuminen tai innovoiminen myydä kuluttajille erittäinkin paljon heitä myötäilevään tapaan etteivät sitten raukat itke ympäri nettiä miten on kamalaa jos konsoli onkin koko ajan nettiin kytkettynä.
Aivan ja tämä optimoinnin tuoma etu johtui raudasta. Rauta konsoleissa on nyt lähes identtistä PC-raudan kanssa. Ei siinä hirveästi eroa tehdä kikkailulla, kun huippu PC-rauta vain vääntää enemmän. Ennen rauta oli erilaista konsoleissa. Konsolirauta venyi eri suuntaan kuin PC-rauta, jolla otettiin eroa kiinni. Toki onhan tässä muitakin osa-alueita syynä. PC-rauta on halventunut, PC-kehittäminen on saanut lisää rajapintoja ja rauta myös PC-puolella on tietyllä tavalla standarsoitunut.
Aivan. Kaikki yrittää erottua jollain. Jotkut onnistuu, jotkut ei.
Nintendo NX GPU is AMD Arctic Islands based?
Siitä vain sitten spekuloimaan! Pelkkää spekulointiahan tuossa videollakin on, mutta perustelut ainakin ovat hyvät sen suhteen, miksi voisi olla jopa mahdollista että NX tulisi sisältämään uunituoretta tekniikkaa. Mutta kuten jo totesitkin, niin lopputuloksen suhteen ei ole montaa vaihtoehtoa. Eli laitteisto tulee olemaan julkaisussa melko tyyristä, tai sitten Nintendon on oltava valmis myymään rautaansa aika roimallakin tappiolla, joka ei tähän saakka ole ollut Nintendon tapa toimia. Mahtaako se kuitenkin olla nykymaailmassa järkevin vaihtoehto, ja yrittää niillä peleillä ja muilla softilla sitten tehdä homma voitolliseksi?
Softapuolella rahastaminen tosin vaatii melkeen sen, että palvelu on maksullinen ja sekään ei ole ihan ollut Nintendon tapa toimia. Voi olla että siinä tulee monelle joku raja vastaan, jos Nintendo kehittää jonkun lähestulkoon pakollisen palvelun Live Goldin ja plussan tapaan, vaikka kilpailijoilla moinen onkin. Ymmärtääkseni aika suuri osa tuloista tulee näistä palveluista, koska välistävetäjiä lienee paljon vähemmän kuin vaikkapa peleistä saatavista rahoista.
Metroid: The Sky Calls
Siinäpä vasta melkoinen raina, joka aiheutti kyllä välittömästi "Metroid-kuumeen" meikäläiselle, oli tuo sen verran tasokkaasti toteutettu lyhytelokuva. Henki kyllä just sitä oikeanlaista tunnelmaa, joka on Metroid-peleissäkin läsnä. Toki uutta Metroidia tulee pelin muodossa ensi vuoden puolella, mutta ei aivan toivotunlainen ole tuo 3DS:lle tuleva Federation Force. Onhan se toki ennemminkin spin-offi, kuin ihan ehta Samus Aranin seikkailu, joten täytyy olla toiveikas. Seuraavan konsolipelin suhteen katseet kääntyvät kyllä tässä kohtaa NX:n suuntaan, koska en jaksa uskoa että Wii U:lle tulisi enää. Vaikka mistäpä sitä tuosta Nintendosta tietää, mitä kulissien takana hääräävät?
Retro Studiosin on kyllä jossain vaiheessa huhuttu työstävän uutta Metroidia Wii U:lle, ja että projekti olisi sittemmin siirretty NX:lle.. mutta huhut on huhuja, kuten aina. Tosin pikkulinnut ovat viimeisimpänä viserrelleet, että Retro työskentelisi mahdollisesti uuden IP:n parissa, tai jonkun muun pelin, jota ovat itse ehdottaneet Nintendolle ja sille olisi näytetty vihreää valoa. Tiedä häntä, mutta itse toivon uutta Metroidia NX:lle, olkoot se sitten jatkoa Primelle tai sitten kokonaan uusi.. hmm, trilogia. No juu, yksikin riitää! Ja kyllä ihan avosylin otan vastaan vaikka vielä Wii U:llekin tulisi, jos nyt yllätykseksi sellainen jostain putkahtaa.
En nyt niin huolissani olisi tästä. WiiU:n peli virta ei ole kuitenkaan ollut mitään erikoista tänä vuonna ja päätökset NX:stä on tehty varmasti 2013 lopussa tai 2014 alussa. Siinä olisi about 3 vuotta pelien hiomiseen, joiden suunnittelu oli varmasti osin jo aloitettu. Sielä on aika paljon kehittäjä porukkaa varmasti työn touhussa. Retro ja EAD (tai EPD nykyään) ainakin. Ja jos näiltä saadaa Mario, DKC, Metroid tai jotain muuta "oikeaa" peliä julkaisuun, on julkaisuvalikoima aika kova. Esim. EADilta on tullut 2014-2015 pelejä 5kpl, kun pelkästään 2013 tuli 7kpl. Toki 2013 tuli erilaisia pelejä, mutta tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että kyllä sielä porukkaa on koko ajan koodaamassa.
Toki Zelda olisi kova heti julkaisuun, mutta otan ihan mielelläni WiiU:lle oman Zeldansa. Oikeastaan kahdesta syystä: Peli näyttää hienolta ja on mukava päästä pelaamaan sitä jo WiiU:lla ja kun sitä ei siirretä NX:lle, tämä tarkoittaa että se tuskin NX:n konseptiin sopisi yhtä hyvin. Eli tulossa on jotain muuta kuin WiiU.
Sitä nyt ei voi vielä täysin pois sulkea, etteikö tuo Wii U:lle tuleva Zelda voisi olla myöskin NX:n julkaisupeli, koska tuo julkaisuikkuna 2016 jättää siihen kyllä mahdollisuuden. Ja Nintendokaan ei ole asiaa tyrmännyt, vaan toitottanut aina vaan sitä, että peli tulee Wii U:lle. Lähinnä varmaan siksi, että nettihuutelijat ovat toitotellet epäilyjään siitä, että pelin kehitys olisi siirtynyt pelkästään NX:lle.
Eiköhän NX:n julkaisuun saada tavaraa. Tai uskoisin näin. Nintendo on nyt kahden viimeisimmän konsolinsa kohdalla pudotellut palloa "julkaisuikkunoiden" suhteen, kun 3DS ja Wii U molemmat kärsivät pelipulasta. Kolmas kerta toden sanoo!
Jos joku vielä epäilee, että NX ei julkaisua ensi vuonna näkisi, niin kossuvetoja voidaan alkaa järjestää. Vuoden ensimmäisissä Directeissä (ei ehkä kuitenkaan tammikuussa...) saadaan varmasti ekoja maistiaisia.
Itse taas toivon että NX:n julkaisussa tulee vaikka suora porttaus Zelda "WiiU:sta", olisi joku syy hankkia konsoli heti julkaisussa :P WiiU:n pelivalikoima näytti niin kuivalle omaan makuun, että hukkasin WiiU:n ja jäin odottelemaan mitä NX ehkä tarjoaa.
Monelle naavaparralle olisi syytä koneen hankintaan jos se jos Nintendo löisi kaikki Mariot ja aiemmat Zeldat ja Metroidit yhteen pakettiin Rare Replayn malliin.
Allekirjoittaneellekin.
Eipä silti, itse en välitä siitä etteivät konsolit pärjää raudassa PC:lle koska itse pelit ovat kuitenkin miltei samoja ja nyt ollaan jännän äärellä kun pitkään "vain PC peleinä" pidetyt formaatit alkavat hyppiä myös konsolille.
Konsolin etu on kuitenkin siinä että se vie vähän tilaa ja että pelit joita sille ostavat toimivat 100%:sti vaikka bugeja yms saattakin löytyä. Se helppous puhumattakaan hiirikädestä joka alkaa iän karttuessa vaivaamaan.
Odotan mielenkiinnolla NX:ää, Wii U jäi hankkimatta mutta saattaa vielä talouteen eksyäkkin.
Nintendo NX:n uusi jännittävä patentti
Vihdoinkin saadaan pilvipalvelut pyörimään myös kotia Kaikki laitteet kytkettynä tähän skynettiin :D
Nykyisiä konsolimarkkinoita vaivaa sama ongelma kuin USA:n politiikkaa: Kahden puolueen järjestelmissä molemmat puolueet (=konsolivalmistajat) alkavat ennen pitkää muistuttaa toisiaan. Kumpikin yrittää vedota samoihin äänestäjiin (=kuluttajiin). Saa nähdä aikooko Nintendon uusi konsoli lähteä vetoamaan samoihin ihmisiin saadakseen rääppiäisiä tästä keskivertopelaajien laumasta. Vai käykö niin, että molemmat johtavat puolueet/konsolivalmistajat ovat niin vahvoja, että ne käytännössä tukahduttavat kaikki muut osapuolet ja tuloksena on tasapaino, status quo, jossa jokainen konsoli ja jokainen peli muistuttaa yhä enemmän toisiaan. Ehkä Nintendon on kannattavintakin pysyä aina vastarannankiiskenä, ja pelata omaa peliään. Jonkun täytyy sekoittaa pakkaa ja Nintendon pitäisi tehdä sitä rohkeammin ja samalla asenteella, millä yhtiötä rakennettiin 80-90-luvuilla. Siitä hyötyy koko pelimaailma: kaikki pelaajat ja jopa Sony ja Microsoft.
Hassu kommentti sinänsä sillä jos ei nyt oteta huomioon NES-konsolia joka käytännössä loi videopelaamisen sellaiseen muottiin jona sen tänä päivänä tunnemme, ei Nintendoa voinut kovin rohkeaksi sanoa 90-luvun konsolivalintojen kanssa. Tehot edellä vailla minkään sortin innovaatiota ja kalliiksi käynyt "moka" (ei voi laskea kuluttajan kannalta mokaksi sillä ilman kasettimoduulien valintaa, ei meillä olisi ehkä Playstation-laitteita sitä ekaa enempää) N64:n kanssa eivät tosiaan pahemmin mielikuvituksesta kerro. Pelien saralla toki homma on aina toiminut kuin kellopeli ja firman tuotokset ovat aina olleet railakas tuulahdus muoti-ilmiöiden keskellä.
Karu totuus on kuitenkin NX:n kanssa se että Nintendon on pakko lähteä leikkiin teknisellä innovaatiolla. Japanin markkinoilla se pystyisi menemään tehojen kanssa helpostikin pitkin myyntitilastoja mutta länkkäripelaajat ovat sen verran kovin puolensa konsolipreferenssien kanssa valinneet että niiden puolelleen voittamiseksi pitää Nintendon keksiä jotain joka oikeasti antaa syyn kiinnostua konsolista.
^Eikös tuo nyt ole jo melko pitkälti confirmed, että Nintendo tulee tarjoamaan NX:llä jotain täysin uutta ja ennenkokematonta? Tuo tarkoittaa, että Nintendo ei ole lähdössä kisaamaan kilpailijoiden kanssa "samasta kakusta", joka onkin ainoa järkevä strategia.
Itseäni vähän huolestuttaa nuo patenttiviritykset...johonkin pilvipalveluun nojaava rauta ei kuulosta videopelikeräilijän korvaan kovinkaan lupaavalta, vaikka olisikin nykypäivää. Tuollaiset konseptit vain todennäköisesti rampauttaa konsolin nettituen loppumisen myötä. Jos NX sattuisi vielä jättämään fyysisen median pois, niin todennäköisesti jää allekirjoittaneelta hankkimatta.
Patentteja nyt voi hankkia vaikka millä mitalla ja useimmissa tapauksissa hankitut patentit eivät teknologiayhtiöillä koskaan tule hyötykäyttöön. Niitä hankitaan usein varastoon jos markkinarakoa alkaa löytymään.
Fyysisen median poisjättäminen olisi kyllä mielenkiintoinen idea. Käytännössä tuo tarkoittaisi sitä että halutessaan konsolivalmistaja voisi myydä tuotteita kauppahintoja halvemmalla koska kaupan katteita ei täten enää olisi. Sony on tämän asian käsittänyt aivan väärin omassa nettikaupassaan jossa siis hinnat uusille peleille ovat kalliimpia kuin marketin hyllyillä. Tämä olisi kilpailuetu ehdottomasti kilpailjoihin nähden sikälimikäli 3rd partyjen tuotteet saadaan samalle laatustandardiviivalle. Jos suomalainen jörrikkä saa änärin 50€ hintaan 70€ sijaan niin siinähän tarjoushaukan mieli olisi vetreänä. Fyysisen median puute toki nostaisi paskamyrskyn länkkärien näppäimistöillä ja tästä hyvänä esimerkkinä Xbox Onen julkistamisinfot joiden kyteviä liekkejä Microsoft sammuttelee vielä tänä päivänäkin.
Olen miettynyt viime aikoina, että voisiko Nintendo lähteä täysin digijakeluun. Kauppapaikka jne. on kuitenkin jo tehty ja "testattu" toimivaksi, niin tämä kuulostaisi hyvinkin loogiselta askeleelta seuraavaksi. Tosin kansa otti M$:n touhuista itseensä niin henkilökohtaisella tasolla, että rohkeuden puutteesta ei voi moittia, jos Nintendo digijakeluun lähtisi ja hylkäisi fyysisen median.
Itse toivoisin että NX tulisi pitämään fyysisen median, mutta ei optisia levyjä vaan kasetit. Ei sellaisia möhköjä kuin N64-kasetit, vaan pieniä ja näppäriä kuten SD-muistikortit tai DS/3DS-pelikortit. Sellaisestahan oli jossain vaiheessa huhujakin, vaikka en kovin uskottavana niitä pitänytkään.
Haha...mä taas olen fantasoinut sellaisista kunnon Neo Geo-kokoluokan moduuleista :D Silloin oikeasti tunsi saaneensa jotain rahoillaan, kun sellaista ronttasi kotiansa
Mä en usko, että fyysisestä jakelusta kokonaan luovutaan. Se sopii erittäin hyvin pienemmille peleille, mutta ei kukaan oikeasti tykkää imuttaa kymmenien gigojen kokoisia pelejä. Suuri osa pelaajasta yhä suosii fyysistä mediaa, ja pilvipelaaminenkaan ei ole ottanut oikein tuulta alleen, toisin kuin joskus ennustettiin.
Emt, kyllähän tuo pc:lläkin toimii, löisin vetoa että suurin osa pelaajista ovat hommanneet pelinsä digitaalisena jo pidemmän aikaa. IMO saisi sama kehitys tulla konsoleillekin, en vain voi ymmärtää ihmisiä jotka ostavat perusversioita peleistä fyysisenä. Spessut toki erikseen.
Vaihto- ja keräilyarvo sekä se pelin ns. 100% omistus. Siinä varmaan ne isoimmat syyt.
Itse olisin tosiaan sen kannalla että Nintendo ottaisi innovaatiokortin tällä kertaa siihen suuntaan mihin ei silmällä näe ja toteuttelisi visioita joista Microsoft perääntyi Onen kanssa. Nintendolla on kuitenkin se asema seuraavassa konsolisukupolvessa että sillä ei ole kuin voitettavaa ja mikä olisikaan parempi tapa kuin olla se ensimmäinen joka ottaa nämä rohkeat askeleet kohti tulevaisuutta. Iso riski se olisi taviksen näkökulmasta pelottava asia ottaen huomioon Nintendon paskan kuluttajatiedottamisen mutta mielenkiintoista olisi nähdä tämä skenaario.
Kovalevyn koko ainakin itselle syynä konsolilla (pc:llä ostan digitaalisena kyllä). Xbox Onen 500gb kovalevy on jo täynnä, vaikka siinä on vaan pari hassua peliä. Wii U:lla tilanne vielä ahtaampi. Yritin kerran ostaa e-shopista tarjouksesta Arkham Cityn, mutta koko peliä ei edes voinut ostaa koska se ei mahtunut kovalevylle (siis kauppapaikka ei anna ostaa peliä, jos sille ei löydy tilaa)
Kymmenien gigojen imuttamisen huonot puolet on järjestely- tai kehityskysymys. Pelin voi tehdä niin, että se lataa peliä sen verran että sitä pääsee pelaamaan, ennen kuin koko peli on ladattu. Ennemmin siinä tulee vastaan jo mainuttu kiintolevyn koko. Jos kaikki pelit ovat ladattavia, kiintolevyn pitäisi olla valtava. Tai ainakin Nintendon mittapuulla. WiiU:n 32GT ei ole mitään. 1 tera on omassa mielessä ehdoton minimi, mutta veikkaan että Nintendo päätyisi 500GT kokoon.
Tosin tämäkin on järjestely- tai kehityskysymys. Järjestelmän voisi rakentaa niin, että laitteessa on vain ns. puskuri. Vaikka 100GT. Ja laite lataa peliä aina sitä mukaa mitä sitä pelataan ja kovalevyllä olisi aina esim. 10 pelatuimman pelin ns. alkudata valmiina. Ja siis en tarkoita että kesken pelin tulisi latausruutuja, vaan totta kai tämä menisi täysin taustalla ja pelin suorittamisesta tulisi saumatonta, eli pelin pitäisi ladata jonkin verran etukäteen dataa, tai vaikka kokonaan. Tilan tarve olisi automatisoitu täysin. Jos tila alkaa loppumaan, sieltä poistetaan pelidataa jota ei ole käytetty pitkään aikaan. Käytettävissä oleva pelikirjasto olisi omassa tilissä ja oikeus pelaamiseen säilyisi niin kauan kun palvelimet on pystyssä. Retropelaajan tai keräilijän tms. näkökulmastahan tämä olisi aivan perseestä, mutta ei mitenkään mahdoton skenaario. Mutta tämä vaatisi jo aika kovia vaatimuksia kuluttajaltakin, esim. suht nopean ja toimivan netin. Onhan se netti jo kaikilla, mutta että se sitten olisi toiminnassa 24/7, on toinen juttu.
Eihän tämä todennäköinen vaihtoehto ole, mutta esimerkki siitä, että pelin koko tai latausten kesto ei ole este saumattomalle pelikokemukselle, vaan se on kehityskysymys.
Toisaalta kyllä fyysisistä peleistä on kadonnut iso osa fiiliksestä yhdestä syystä: manuaalien puutteesta. Ennen kuin ostit ison jonkun ison roolipelin, niin ensimmäiseksi piti heti katsoa kuinka paksu manuaali mukana tuli. Niissä oli aina hienoja kuvia, taustatarinaa ja joissakin tapauksissa mukana oli myös kartta. Nykyään saat vain levyn muovikansissa. Se on suoraan sanottuna perseestä.
"The worst-case scenario I could see for the NX is if Nintendo tries to copy the PlayStation 4/Xbox One too closely in an attempt to entice more third party support for the platform. Those 8th generation console gamers without a Wii U are already well established in the Sony and Microsoft camps, and convincing them to leave for an experience that doesn’t offer anything different from what they’re already getting seems like an incredibly hard sell,” Diener said.
Juuripa näin se menee. Tehofokusoitunut "peruskonsoli", perusohjaimella, joka koittaisi kalastella multiplattareita muilta alustoilta olisi aivan kirkkaasti huonoin strategia NX:lle, mutta tämänpä kutakuinkin kaikki jo tietävätkin.
http://mynintendonews.com/2015/12/16/analyst-says-nx-doesnt-have-to-compete-against-ps4-and-xbox-one-to-be-a-success/
Teki mieli sanoa että Nintendolla olisi "peruskonsolinakin" sellainen etu puolellaan kuin Nintendon pelit mutta nähtiinhän se tosiaan jo Gamecube aikaan ettei se riitä. Eli joo kylhän no joutuvat nipponissa jonkun muun selling pointin konsolillensa keksimään...
NX:ään vaan sellainen ominaisuus, että pyörähtää PC-versiot suoraan/todella pienellä vaivalla(vaikka sitten rajusti karsittuna), 3rd-party tuki tulee automaattisesti.
Nintendon omat pelit sitten lukittuna NX:lle.
Ei, en tiedä miten on toteutettavissa:D
Kaikista paras tulema olisi se, että Nintendo kehittäisi tosi omaperäisen rautansa, joka ei edes välttämättä olis kelvollinen multiplattareille, josta tulisi jymymenestys Nintendon omien julkaisujen voimin, jonka jälkeen third partyt lähtisivät kehittämään excluja NX:lle multiplattarien sijasta. Multiplattarit pelattaisiin sitten jollain niistä kolmesta alustasta, jotka jo niitä pyörittävät ja NX:llä täysin uniikkia softaa sekä Nintendolta, että third partyiltä
Edit: siinä vaiheessa, kun NX julkaistaan, todennäköisesti jokaisella pelaamista harrastavalla on jo ainakin yksi noista alustoista, jotka multiplattareita pyörittää, joten NX:n menestyksen kannalta multiplattareilla on mitättömän pieni merkitys, sanoi Pachter mitä lystää.
Itsellänikin on jo PS4, joten NX multiplattarikyvykkyydellä ei ole minkäänlaista merkitystä minulle.
Eikö Wii U ole jo tällainen laite? Ei ole multiplattareita ja on Nintendon omia julkaisuja? Miten NX siis muka eroaisi nykyisestä? Joku gimmick? Kö?
Mitkä kolme? Onko Wii U yksi näistä? Ei kai sitä oikein voi laskea kun tuki on niin surkeaa ja vaikka onkin samaa sukupolvea niin tehojen puolesta ei ole, joten senkään vuoksi multiplatteja on turhaa Uulle odottaa. Ei kun hetkinen, puhutkin ilmeisesti pc:stä. En jotenkin osannut edes laskea sitä mukaan tähän :D
Tämä on siis todellakin hyvä pointti mutta edelleenkin jo nyt Wii U toimii tuolla kaavalla. Erona ehkä vain se, että asiaa ei ehkä suunniteltu menemään niin (että third partyt jää minimiin tai käytännössä hiipuvat kokonaan pois).
Mietin ihan samaa. Vaikka ei sillä, että se ei voisi toimia. Samaa kaavaa kun noudatti myös Wii. Ja tämähän se on mitä Nintendo varmasti tekee. Nintendo on saanut hienosti ajoitettua konsolien syklinsä vielä Sonyn ja M$:n syklien väliin, joka madaltaa lisää multiplat -pelien tarvetta. Siis sillä, että pelaajilta löytyy jo useimmiten Sonyn tai M$:n uusin, joten multiplat kilpailu ei kauheasti vaikuta. Mutta tehokas konsoli ja jokin peliyksinoikeudeksi kuten Sony tekee SFV:n kanssa. Se olisi jo eri juttu. Vaikka eihän Nintendo näin toimi se on varmaa.
Siltikään en niiden tehojen merkitystä vähättelisi. Toki ne pelit ratkaisee, mutta onhan se nähty että Nintendo ei oikein osaa enää tehdä pelejä jotka kiinnostaisivat kuin muita kuin Nintendo faneja, joita on alle 20milj. joka ei riitä. 3DS on menestynyt juurikin suuren 3rd party tuen ansiosta, Nintendon pelejä vähättelemättä. En väitä mitenkään etteikö Nintendo tekisi hyviä pelejä, tai että ne eivät kiinnostaisi itseä, mutta ei Nintendo niillä pelkästään laitetta saa myytyä. Ainakaan nykyisellä IP kasalla. Se on vain ikävä fakta.
Tehot tuovat niitä 3rd partyja, vaikkakin käännöksillä aluksi. Mutta tehot tuovat myös enemmän vapauksia kehittäjille. Se että tehot eivät toisi innovatiivisuutta on hyvin kapea katseista.
Jokin uusi "gimmick" voisi tietysti tuoda pelaajia yli fanirajojen, kuten Wiillä teki, mutta luulen että tämä juna meni jo. Nintendo käytti sen kyllä hyödykseen hyvin, mutta enää se ei toimi. Toki sieltä voi tulla jotain ihan totaalisen uutta joka iskisi taas kansa sydämeen, mutta ohjain se ei voi olla. Hologrammi, VR, hybridi tms. eli koko pelien esitysmuodon tai jakelutavan muuttaminen ennenkuulumattomalla tavalla voisi sen tehdä. Olisihan se kivaa ja en yllättyisi vaikka Nintendo sen tekisikin. Mutta ohjaus gimmick tuskin toimii enää.
Ei. Ensinnäkin Wii U ei ole jymymenestys, eikä third partyt tee sille pelejä ja kolmannekseen Wii U on ihan kelvollinen rauta multiplattareita varten. Se on kuitenkin peruskonsoli, jossa on näytöllä varustettu perusohjain.
Tarkoitin että, Nintendo kehittäisi raudan, joka houkuttelisi third partyjä hyödyntämään konsolin uniikkia infraa tekemällä sille yksinoikeuksia. Multiplattarit voisivat jäädän noiden kolmen muun alustan "yskinoikeudeksi". Wii U:ssa olisi voinut olla potentiaalia tähän, mutta alusta ryssittiin niin monella eri tapaa ja heikon kaupallisen menestyksen myötä alusta ei ole ollut third partyille kaupallisesti kannattava vaihtoehto.
Kuten tuossa yllä lainaamassani tekstissä sanotaan, niin thirdparty multiplattareita pyörittävän, suoraan kilpailevien alustojen kanssa kilpailevan peruskonsolin lanseeraaminen olisi kirkkaasti surkein strategia, mitä Nintendo voisi ottaa, joten erikoistuminen on ainoa vaihtoehto ja tämä kyllä Nintendolla tiedetään.
PS4, X1, PC
Kysymys ei mielestäni ole ollut tämä enää vuosiin. Kysymys on vaan se että millä Nintendo aikoo erottautua/erikoistua. Eihän Sony ja M$:kään enää valmista vain pelikoneita. Sonyn viimeinen (ja ensimmäinen) pelikonsoli oli PSOne ja M$:n Xbox. Nintendo on ainoa joka menee edelleen pelkät pelit edellä. En siis tarkoita, että Nintendon tie olisi huonompi, vaan sitä että tämä ns. erikoistuminen ei ole mikään "Only Nintendo does it", vaan elinehto ja ollut suuntaus jo yli kymmenen vuotta muillakin valmistajilla.
Esim. PS2 oli pelikone + DVD -asema ja menestyi, GC ja Xbox olivat pelkkiä perinteisiä pelilaitteita ja jäivät siihen. PS3 otti osansa taas pelilaitteena ja multimedialaitteena (BD + esim. "ilmainen" Netflix tuki alusta asti), Wii otti erikoistumisensa pelaamisen kannalta ja menestyi, X360 otti selkeästi verkkomaailman omakseen ja hoiti sen muita paremmin. Nykysukupolveen Sony lähti selkeästi pelaaminen, tehot ja multimedia edellä, kun M$ taas lähti entistä tiukemmin verkossa ja Kinectillä. M$ epäonnistui alkumetreillä ja yrittää nyt paikata ja saada pelaajia verkolla ja pelaamisella. Nintendo meni edelleen ohjaus edellä WiiU:lla ja epäonnistui aika pahasti.
Kysymys ei ole siitä että tehtäisiinkö tehokonsoli vai erikoistuminen, kyse on vain ja ainoastaan siitä kuinka erikoistutaan ja panostataanko tehoihin. Erikoistuminen ei ole kysymys ja tehot tuntuvat olevan vain Nintendolle epävarmaa. Muut valmistajat tekevät erikoistumisen ja tehot. Eli M$ eikä Sonykaan tee enää vain tehokasta pelikonsolia multiplat ja grafiikka mielessä. Näistä on tullut palvelualustoja ja se kenellä on kovimmat tai parhaat palvelut on vahvoilla. Tehot on yksi osa-alue millä saadaan vaikutettua palveluiden muotoon, mutta näitähän on useita ellei kymmeniä, kuten arkkitehtuuri, käyttöliittymä/interaktio, jakelu, sopimukset kolmansien osapuolien kanssa, verkko, jne.
Jos Nintendo tekee pelkän tehokonsolin verkkopalvelulla ja Netflix tuella, on aika itsestään selvää, että se ei tule ikinä menestymään. "Pelikonsolin" tuotteistus menee aivan erilailla nykyään. Pelikonsolit eivät ole edes multimedialaitteita enää, vaan palvelualustoja tai palvelulaitteita. Ja en siis väitä etteikö pelaaminen olisi edelleen avainosassa. Se on suurin yksittäinen asia. Mutta pelkkä ns. 2000-luvun alun ja aikaisempi pelaaminen ei vain riitä enää kannattelemaan laitetta.
Omasta mielestä Nintendo saisi hienosti kovan palveluplataljoonan omilla tuotemerkeillä ilman suurempia kikkailuja. Jos esim otettaisiin kannettavan ja kotilaitteen hybridi, kovilla tehoilla ja saumattomalla verkkopalvelulla ollaan jo aika vahvoilla. Ja Nintendon pitäisi tuoda verkkopalvelunsa 2010 luvulle. Onhan se kivan näköinen, mutta karmea käyttää ja pirun hidas. Anything, Anytime, Anywhere. Nintendo AAA.
Tässä on hieman outoa ajattelua. Jymymenestystä siis saataisiin NX:lle Nintendon omilla peleillä, jolloin third partyt lähtisivät mukaan mutta sama ei toiminut kuitenkaan Wii U:lla kun oli myös multiplattarit? En saa kiinni tästä ideasta.
Wii U:ssa on myös uniikkia rautaa vaikka ei ehkä niin paljon kuin Wiissä ja silti sitä ei haluttu/osattu hyödyntää 3rd partyjen osalta. Miksi siis NX:llä asiat olisivat toisin vain sen vuoksi, että uniikkius olisi nostettu korkeammalle? Ja minkä vuoksi multiplattarit ovat ikään kuin taakka, joka estää tekemästä uniikkia rautaa hyödyntäviä pelejä? Miksi menestys vaatii karsimista kun näkisin, että edelleen jo Wii U olisi voinut tehdä sen mitä toivot NX:n tekevän.
Tämän(kin) Nintendo teki jo Wii U:n kanssa, joten entistä enemmän aiempi sanomani pitää paikkansa. Tekstini oli kiteytettynä tyyliin "NX on siis uusi Wii U".
Tämän tosiaan hoksasin jo itse mutta itsepähän jätin kysymykseni silti esille.
Check: Wii U on ehkä kelvollinen (tiettyyn pisteeseen ainakin) mutta onko sillä merkitystä mikä on syy sille, ettei multiplattareita yksinkertaisesti koneelle tehdä? Mitä merkittävää eroa on sillä, että A) Ei tehdä, koska ei ole järkevää. B) Ei tehdä, koska on niin erilainen/erikoinen/tai mitä ikinä haetkaan takaa. Wii U on silti jo saavuttanut tuon "kelvottomuuden multiplattareille". Vai olisiko asia jotenkin eri, jos niitä ei koskaan olisi edes yritetty? Itse en näe miksi asia olisi sen parempi kuin nykyinen "yritettiin mutta ei toimi"-kaavalla mennyt.
Edelleenkin Wii U:lla on/oli tähän samat mahdollisuudet. Miksi vasta NX olisi se, jolla tämä tehdään? Se gimmick, jota jo aiemmin veikkailin? Nintendo oli voinut saada jymymenestyksen Wii U:lla omien pelien voimalla HÖYSTETTYNÄ vielä niillä alkuajan multiplateilla. Miksi on muka parempi olla vain ne omat kun ne eivät riittäneet edes muiden pelien kaverina? Gimmickiä tämä huutaa niin perhanasti koko ajan, en voi sille mitään.
Lainaan myös itseäni, sillä edelleen näen tämän asiana, joka pitää paikkansa:
Mikäli ymmärsin oikein, niin pointtisi - ainakin yksi niistä - olisi se, että menestys tuo pelejä. Toki näin todellakin on mutta miten se menestys luodaan sinne ikään kuin oletuksena? Third partyt joko lähtevät mukaan tai eivät ja menestys on myös siitä kiinni. Ei siitä, että onko menestys (joka olisi ikään kuin vain joku lisättävä ominaisuus) jo valmiina paketissa ja kaikki ovat innoissaan. Tästä pääsemmekin siihen, että voisiko siis tuon 'menestys'-määreen korvata vaikka sillä gimmickillä, joka tekee Wiit, jolloin kaikki ovat mukana ja siitä syntyy se menestys? Vai olenko ihan pihalla?
En jotenkin pääse kiinni tuohon mitä ajat takaa mutta epäilen olevani lähellä. En tosin tuolla gimmickillä välttämättä.
Ei...Multiplattareiden mukana ololla, tai poissaolollaan ei ollut lähtökohtaisesti vaikutusta Wii U:n menestykseen, vaan harhaanjohtavalla brändäyksellä, konsolin kantavan konseptin huonolla hyödyntämisellä (Nintendon taholta), huonolla kommunikaatiolla yms asioilla, joista tässä ollaan jauhettu jo monta vuotta. Nämä, multiplattareihin ja third party tukeen riippumattomat asiat kun saataisiin kondikseen NX:n kanssa, voisi se hyvällä first party pelikattauksella johtaa myyntimenestykseen, joka houkuttelisi third partyjä mukaan NX-kelkkaan tekemään alustalle excluja. Etenkin jos sille pystyisi tekemään hiukan pienemmällä budjetilla hauskoja, uniikkeja ja houkuttelevia excluja, jolloin alusta olisi houkutteleva vaihtoehto ilman Mega Triple-A cinematic-pläjäysten sisältämää taloudellista riskiä.
Eli siis summauksena: jos NX olisi alusta, joka ei sovellu varsinaisesti tehojensa tai muiden yksityiskohtien puolesta multiplattojen pyörittämiseen, olisi hienoa, jos se houkuttelisi muilla tavoin third party tukea. Eli meidän pelaajien kannalta paras mahdollinen konfiguraatio -> monipuolisesti exclua contenttia useilta eri kehittäjiltä ja multiplatat sitten jollain toisella omistamallamme alustalla.
Itse en ole tuota mieltä, koska haluan ettei sen toisen tai muiden alustojen omistus olisi mikään välttämättömyys. Samaa tahtoo varmasti Nintendokin, koska tuskin hekään haluavat ikuisesti olla se firma, jonka konsoli hommataan pääsääntöisesti kakkoskonsoliksi.. tai ei hommata ollenkaan. Wii U jo osittain toteuttaa tuon mainitsemasi konfiguraation, mutta toki jos niitä eksluja tulisi tosiaan paljon ja monipuolisesti, niin sitten olen tottakai tuon kannalla. Mutta nykymaailmassa se on aika suuri toivomus, nimittäin se, että third partyilta tulisi runsaasti ekslusiivista sisältöä. Toki jos NX todella on jotain aivan uniikkia ja erilaista, niin kuka tietää vaikka siinä onnistuttaisiinkin?
Minusta Nintendolla on ollut juurikin tämä idea Wiistä asti. Ei kilpailla suoraan Sonyn tai M$:n kanssa, vaan tarjotaan jotain muuta, jotain erilaista. Totta kai käytännössä kilpailua tapahtuu, koska peleistähän tässä sinänsä on kyse. Mutta Nintendo strategia on ollut about 10 vuotta se, että tarjotaan jotain omanlaista ja jos sitä haluaa, sen haluaa oli Sonyn tai M$:n laite kotona tai ei. Nintendo ei ole vaihtoehto, vaan oma tuote, vuosi sanoa. Tällöin esim. markkinoinnin vastakkain asettelu voidaan unohtaa ja keskittyä tuomaan laitetta tutuksi.
Ja tämä onnistuikin Wiin kanssa. PS2, Xbox ja GC myivät yhteensä about 200milj. kappaletta. Wii, X360 ja PS3 myivät yhteensä about 270milj. kpl. Wii onnistui kyllä laajentamaan markkinoitakin, mutta myös olemaan jotain muuta kuin PS3 ja X360, kuitenkaan olematta harvemmin ns. vaihtoehto verrattuna PS3:een tai X360:een.
Sinänsä Nintendo onnistui tässä WiiU:nkin kanssa, se ei ole ikinä ollut mielestäni varsinaisesti vaihtoehto, vaan pikemminkin yksi tapa pelata. Kansaa ei vain kiinnostanut Nintendon oma juttu tällä kertaa, joten se jäi hyllyyn.
Tätä voisi melkein verrata kannettavien tilanteeseen. Minusta kannettavat pelilaitteet ja ns. kotikonsolit eivät kilpaile suuresti keskenään. Joko kannettavan ostaa tai ei, se ei riipu siitä onko kotona TV:n vieressä konsoli vai ei.
Ymmärrän kyllä tämän, mutta rohkenen väittää, että edustat melkoista vähemmistöä. Varmasti dramaattinen enemmistö pelejä harrastavasta kansasta omistaa jo jonkun noista kolmesta alustasta, jotka multiplattoja pyörittää, tai on vähintäänkin hommaamassa sellaisen ensi vuonna, kun Wii U-rintamalla on melkoisen hiljaista, joten multiplattareihin soveltuvaan infraan satsaaminen, ja sen käyttäminen laitteen selling pointtina ei ole hyvä idea. Toki jos ne multiplattarit tulee siinä ikäänkuin "kylkiäisenä", niin mikä siinä...
Se on varmasti Nintendon kannalta melko pitkälti sama, hommataanko heidän alusta ykkös-, vai kakkoskonsoliksi; kunhan hommataan.
Myös muiden alustojen omistajista ne, jotka omistavat myös Wii U:n, kuuluvat suureen vähemmistöön. Wii U:n omistajista luultavasti noin puolet (tosifanit) eivät omista PS4:sta tai Xbonea. PC on tässä tapauksessa hieman kyseenalainen, koska luultavasti suurella osalla jonkunlainen masiina on, mutta eri asia pyörittääkö se viimeisimpiä pelejä.
Sitä juuri ajoin takaa, että JOS tuo NX tosiaan julkaistaan 2016, ja ne multiplattarit ilmaantuisivat myös Nintendon uusimmalle laitteelle, niin silloin kilpailevien konsolien hommaaminen saattaisi ensi vuonna olla tarpeeton. Wii U:lle tulee kuitenkin ensi vuonna sen verran pelejä, että niillä pelailee hyvin NX:n julkaisuun saakka. Tässäkin on yksi MUTTA.. kunhan omistaa 3DS:n! Tämän vuoden alkuhan on kyseisellä alustalla oikea killeri, ainakin jos RPG-pelit iskevät. Sieltähän on tulossa Fire Emblem: Fates (josta kolme eri versiota), Bravely Second, Final Fantasy Explorers, Monster Hunter X ja lukuisia muita. Tosin näistäkin seikoista huolimatta en vanno, etteikö joku noista aiemmin mainituista "multiplattari-alustoista" tulisi vuoden 2016 aikana hommattua, etenkin sopivan tarjouksen tultua eteen. Sitä ei käy kiistäminen, etteikö 2015-2016 olisi laadukkaiden multiplattarien tarjonnan suhteen kulta-aikaa, sillä tulee jopa valinnanvaikeutta koska kaikille ei vain yksinkertaisesti ole aikaa. Ja tuskin varaakaan.
Wii U olisi taatusti menestynyt paremmin, jos heti julkaisussa olisi ollut jotain Super Mario Makerin veroisia pelejä ja konsolia olisi mainostettu kunnolla. Eihän sille tullut varteenotettavia pelejä kuin vasta joskus 2014, missä vaiheessa oli jo myöhäistä vakuuttaa potentiaalisia asiakkaita. Toivon, että NX:n julkaisua ei ryssitä samalla lailla. No, uusi Zelda ainakin on tulossa melko varmasti julkaisuikkunaan.
En pidä multiplatform-pelejä niin tärkeänä asiana, koska suurin osa nykypeleistä vaikuttaa niin harmaalta massalta, että mikään Assassin's Creed XVIII ei nappaa. Persona 5 olisi kiva saada NX:llä, mutta niin ei tule ikinä tapahtumaan. Eli kai se PS4:kin täytyy jossain vaiheessa hankkia, mutta ei vielä. Pitäydyn max-1-konsoli-per-vuosi -linjassani.
Ainakaan Nintendo ei ole aikeissa kiiruhtaa julkaisun kanssa, näin yhtiön nykypressa Kimishima on sanonut hiljattain antamassaan haastattelussa. Sitä ei sitten voi varmaksi sanoa, että mikä on julkaisuaikataulu, koska samaan hengenvetoon "Kimi" myös totesi että NX:n kehitysprosessi on edennyt vakaasti. Itsestäni tuo kuulostaa enemmän siltä, että vuoden 2017 julkaisu saattaa olla tätä vuotta todennäköisempi.
E: Toivon olevani väärässä, koska toisaalta löytyi vahvoja viitteitä 2016 julkaisusta!