Offtopic / Foorumit / pelaaja.fi
1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus

Metacriticin ns. keskiarvoa (eli siis sitä isoa numeroa siinä pelin vieressä) on aivan turha tuijotella sen vuoksi että niin usea saitti ja media omaa niin erilaiset perusteet numeroilleen, tähdilleen tai mitä tahansa sammakoita näitä nyt onkaan. Jossain PBC-jaksossa kritisoin nimenomaan Pelaajan nykyistä arvosteluskaalaa siitä että numerot 7-9 ovat periaatteessa aika lailla samoissa eikä niiden välillä ole niin suurta kunnollista eroa ja seiskan peli (jonka pitäisi olla juuri ja juuri keskitasoa parempaa) saattaa joskus olla ihan silkkaa yhdeksikköä ja toisin päin. Sama homma periaatteessa on myös arvosteluiden alapuolella eli onko oikeasti numeroiden 2-4 välillä mitään kummoista eroa enää ja miksi helvetissä ostaisin pelin joka edes saa mitään alle 5/10? "Hyvä että peli sai 4/10 sillä en olisi tosiaankaan ostanut jos peli olisi saanut 3/10"... joo ei.

Metacritic on parhaimmillaan nimenomaan yleisen mediaanin kanssa. Jos olen sitä mieltä että peli X on keskinkertaista höttöä, katson Metacriticista että keltaisia arvosteluja on tuhatkertainen määrä vihreisiin ja punaisiin verrattuna jonka jälkeen olen tyytyväinen että pääni onkin kunnossa enkä ole aivan totaalisen sekaisin.

Juu samoja mietteitä itseläni. Halusin lähinnä tuoda esille, miten pelimedia vieläkin tuijottaa pelkkää tuota maagista Metacritic lukua. Esim useilla sivustoilla markkinoidaan Bloodbornea juuri tuolla 93 pisteen ansiolla, vaikka todellisuudessa nämä 5 tähden arvostelut ovat avittaneet tähän maagiseen lukuun. Jos tietyillä saiteilla olisi ollut arvosteluasteikko 1-100 tai 1-10, niin tuo luku voisi olla aivan jotain muuta. Nyt tätä peliä pidetään pisteiden valossa parempana kuin Dark Souls 1 & 2 tai vaikkapa Demon's Souls.

Kun kerta useammat tahot pitävät Metacriticiä pelimaailman syöpänä, niin minkä takia samat saitit lainaavat Metacriticiä uutisissa ja teksteissä. Saako uutinen enemmän painoarvoa jos tautalla on ilmoitus Metacriticin maagisista pisteistä vai minkä takia näin tehdään?

Noiden erilaisten arviomenetelmien suhdetta Metacritic-keskiarvoon ei erityisen syvällisesti kannattaa yrittää lähteä pohtimaan, koska Metacritic-keskiarvon takana hyrrää myös Metacriticin oma algoritmi, joka antaa ominpäin tietyn verran painoa myös tietyille arvosteluille. Se, miten tämä algoritmi painotuksia tekee, ei taida olla vieläkään julkista tietoa.

Kuten Norsukampa nostikin jo vähän esiin, se, miten Metacritic onkin kätevä, on juurikin se, että saitti kokoaa yhteen läjäpäin eri tahojen arvosteluja, jolloin yhdestä paikasta periaatteessa näkee nopeasti kärjistetyn version siitä, mitä maailmalla on kutakuinkin jostain tuotteesta mietitty. En varsinaisesti näe siis pahana asiana, että Metacriticista puhutaan. Parantamisen varaa tällä hetkellä on sen sijaan juuri siinä, miten tuota annettua tietoa käytetään, sillä helposti saatavalle mutuarvolle saattaa siitä puhuessa antaa helposti huomaamattaankin välillä vähän turhankin paljon painoarvoa.

Kyllä taas tekee mieli mäjäyttää kämmen päin naamaa ja kovaa.

"Keskiviikkona monet Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneet lukijat ovat ihmetelleet pankkitiliensä saldon mystistä kasvamista pääsiäisen pyhien jälkeen."

Siis ihmiset huomaa, että tilin saldo on kasvanut ja ekana tulee mieleen soittaa iltapaskaan ja ihmetellä asiaa?
Minä ainakin soittaisin tai menisin käymään siellä pankissa jos epäilen, että jotain on vialla, mutta kukin tavallaan kai.

Olisi kiva tietää kuka päättää esim cdonin tapauksessa postikulut ja mikä toimitetaan pakettina ja mikä ei.

Voit tilata vaikka kymmenen elokuvaa ja postikulut on 2.49e ja tilaus lähetetään "kirjeenä" joten ei ole seurantaa tai mitään.
Eilen tilasin 32gt micro sd kortin. Postikulut 4.95e (minulle 0e koska cdon+ ) ja äsken tuli mailia, että tilaus on lähetetty ja oli oikein seurantakoodikin eli se olemattoman pieni pahviläpyskään pakattu kortti on lähetetty pakettina. :D

Sama homma kyllä ollut netanttilan kanssakin. Watch_dogsin dedsec edition mahtui mukamas postilaatikkoon joten postikulut oli 2.95e, mutta pieni usb tikku ei mahdu.

Lainaus käyttäjältä partajeesus

Olisi kiva tietää kuka päättää esim cdonin tapauksessa postikulut ja mikä toimitetaan pakettina ja mikä ei.

Voit tilata vaikka kymmenen elokuvaa ja postikulut on 2.49e ja tilaus lähetetään "kirjeenä" joten ei ole seurantaa tai mitään.
Eilen tilasin 32gt micro sd kortin. Postikulut 4.95e (minulle 0e koska cdon+ ) ja äsken tuli mailia, että tilaus on lähetetty ja oli oikein seurantakoodikin eli se olemattoman pieni pahviläpyskään pakattu kortti on lähetetty pakettina.

Sama homma kyllä ollut netanttilan kanssakin. Watch_dogsin dedsec edition mahtui mukamas postilaatikkoon joten postikulut oli 2.95e, mutta pieni usb tikku ei mahdu.

Varmaa tietoa ei ole, mutta veikkaisin, että usb-tikun ja muistikortin ajatellaan olevan herkkää elektroniikkaa ja toivovat, että pahvipaketti suojaisi niitä paremmin kuin pelkkä kirjekuori.

Nyt olisi tuolla MTV Katsomossa katsottavissa tuo Myytinmurtajien videopelijakso, josta tässä kerran uutisoitiin. Vajaan kuukauden päivät jakso on vielä katsottavissa, joten ei sinällään vielä kiirettä. Mitenköhän on, palautuuko sotasankari muutaman luodinreijän jälkeen normaaliin kuntoon kymmenessä sekunnissa? (tuota ei kuitenkaan testata jaksossa...)

TheCpp0 (ei varmistettu)
Käyttäjän Anonymous kuva

Täällä on varmaan aika monta näitä "katsoin Pewdiepien videoita viimeksi vuosia sitten" -ihmisiä (niinku minäki). Kävin kuitenkin huvikseni vilkasemassa hänen kanavaansa ja avasin pari videotakin. Niiden perusteella se juontaminen ei ole LÄHESKÄÄN niin pahan laatuista mitä sillon vuosia takaperin.
Tätä pottia on varmaan pikkuhiljaa viemässä Markiplier, jos joku on hänen kanavaansa kattonu... joskus kauan sitten sillä oli ihan ok juontamista, mutta nykyään se on vaan rääkymistä ja kiljumista (ilman mitään selkeää syytä, se vaan kiikaa samalla kun se puhuu) ja ennenkaikkea ne pakotetut vitsit joka tilanteeseen (myös pelien vakaviin kohtauksiin). Ei sitä voi hyvänen aika kattoa...

Toisaalta, arvostan Markissa sitä miten paljon hyväntekeväisyyttä + motivoivia vlogeja kyseinen kaveri tekee. Se pitää niin monen ihmisen päät vedenpinnan yläpuolella ja tuo iloa. Jotenki tosi hienoa miten se on ottanu tehtäväkseen maailman parantamisen, harmi että sen videot on sitten vähän kehnompia.

Kiinnostaa kuulla muitten mielipiteet näihin kahteen youtubettajaan.

Lainaus käyttäjältä TheCpp0

Kiinnostaa kuulla muitten mielipiteet näihin kahteen youtubettajaan.

Markiplier on kyllä ennätysnopeasti vajonnut tähän "pelitubettajien" alimpaan paskaluokkaan meemiviritelmillään, rääkymisillään ja mielikuvituksettomilla videoillaan (wautsi-wau FNAF, ei olisi uskonut). Jos näistä kahdesta pahasta pitää valita niin Markiplierin videoita mieluummin pakon edestä katsoisin koska miehen ääni on enemmän hunajaa korville Felixin sönkötyksen sijaan mutta tämä vain ehdottomassa pakkotilanteessa.

Nämä kaksi edustavatkin sitä kamaluutta jota "pelitubettaminen" nykypäivänä edustaa ja avauduinkin aiheesta taannoin blogitekstissäni (maksettu mainos... maksoin siis itselleni). Ei saisi makuasioista itkeä mutta mieleni ei vaan saa muodostettua ymmärrystä siitä miten tuollaiset kanavat saavat noinkin suurta famea vaikka Youtubessa on tuhansia laadukkaampiakin aiheelle pyhitettyjä kanavia? Tähän kysymykseen olisi myös mukava saada vastaus?

TheCpp0 (ei varmistettu)
Käyttäjän Anonymous kuva
Lainaus käyttäjältä Norsukampa

Markiplier on kyllä [b]ennätysnopeasti[/b] vajonnut tähän "pelitubettajien" alimpaan paskaluokkaan meemiviritelmillään, rääkymisillään ja mielikuvituksettomilla videoillaan (wautsi-wau FNAF, ei olisi uskonut). Jos näistä kahdesta pahasta pitää valita niin Markiplierin videoita mieluummin pakon edestä katsoisin.
Miten tuollaiset kanavat saavat noinkin suurta famea vaikka Youtubessa on tuhansia laadukkaampiakin aiheelle pyhitettyjä kanavia? Tähän kysymykseen olisi myös mukava saada vastaus?

No nopeasti se on kyllä tapahtunut. Monesti on kyllä kaveri ilmottanut että stressiä ja työnsarkaa on paljon, koska se tekee ilmeisesti ihan hulluna töitä videohommien ulkopuolella. Veikkaan että se heijastaa sitten niihin videoihin niin paljon että se vaan yliampuu kaiken. Sen kyllä ymmärrän, mut ei se siltikään anteeksianna sitä mitä karmeuksia sen videot tekee korville...

Selvennän nyt kuitenki vähäsen; jos ihminen luonnostaan puhuu nopeesti, on kovaäänisempi, vitsailija yms. se ei haittaa koska se on oikeasti ihan viihdyttävää katsottavaa. Jos ihminen on aito ja sen näkee että se nauttii työstään, sen videoita voi kattoa mielihyvin. Markin videoita katsoessa tulee oikeasti paha olo koska sen näkee miten pakotettua sen videot on. En ilkeile kun sanon että sen pitäs vaihtaa alaa.
Samaa mieltä oon kyllä silti sun kanssa tuosta että äänen perusteella valittisin Markin. Se ois kyllä tuhannesti parempi esimerkiksi ääninäytteliduunissa.

Sen tajuan että miksi niitä klikkauksia niiden videoihin tulee (koska uusimmat pelit, clickbait -otsikot), mutta sitä en tiiä että miten ihmiset niistä voi oikeesti nauttia. Joidenkin mielestä se on oikeesti hauskaa ku jotkut kiljuu ihan kauheesti. Miten se on saatana hauskaa ku se käy korviin :D

Markiplier on kyllä minusta ärsyttävämpi esiintymisellään kuin myös ääneltään. Kaveri tuon videoita aikoinaan ja aika ajoin näyttää mutta ei juuri inspaa. Itse pidän enemmän sarkastisesta, kuivasta ja mustasta huumorista.

Esimerkiksi pelinä Minecraft ei pahemmin innosta mutta aikoinaan tuli seurattua hyvien juttujen takia Yogscastin Shadow of Israphelia, joka harmittavasti jäi kesken. Ei sillä että tässäkään tuota mainitsemaani huumorityyppiä olisi mutta vähän vähemmän sitä turhaa huutamista eikä katkoeditointia ollenkaan.

Pewdiepieta tuli katsottua Dark Soulsien osalta, ihan pelin ja sen takia että näki miten samat hommat meni häneltä. Ja jotenkin niissä videoissa ei se esitystyyli sun muu "ragetus" (jne.) ärsyttänyt. Ei kyllä muutenkaan tyypin videot erityisemmin herätä ärsytystä. Ihan ok kamaa vaikka sama kaava joka videossa voikin alkaa väsyttää.

TheCpp0 (ei varmistettu)
Käyttäjän Anonymous kuva

MIEHET ja MIEHENMIELISET nyt apua saatana. Pitäs keksiä joku hieno lahja avopuolisolle, jolla on synttärit muutaman viikon sisään. Minkälaisia lahjoja arvostatte (jos jätetään nyt häröt jutut pois)?

Lainaus käyttäjältä TheCpp0

MIEHET ja MIEHENMIELISET nyt apua saatana. Pitäs keksiä joku hieno lahja avopuolisolle, jolla on synttärit muutaman viikon sisään. Minkälaisia lahjoja arvostatte (jos jätetään nyt häröt jutut pois)?

Yleisesti kokemusperäiset lahjat voivat olla hyviä. Eli illallinen paremmassa ravintolassa, hieronta, kylpyläsetti, laser quest yms. on ns. turvallinen valinta ainakin meikämannelle. Irtaimen kanssa on sitten hyvä jo tietää intresseistä enemmän. Mistä hän tykkää / on kiinnostunut?

Olisi aika hyvä kysymys! Minkä kokoinen oltava profiilikuvan tänne ja minkä kokoinen tiedosto? Miksi oltava noin mini tiedosto?

Olen nyt pitänyt hieman lomaa pelaamisesta. Jossain vaiheessa homma alkoi mennä pakonomaiseksi ja vaikutti muunmuassa unirytmeihini. Päätinkin käyttää aikaa kaikeen siihen, mistä olen jäänyt paitsi, kuten kitaransoittoon. En ole ikinä treenannut soittoa näin systemaattisesti. Kiitos kuuluu Youtubelle ja muille nettisivuille. Harmi, että tällaista materiaalia ei ollut saatavilla, silloin kun ensi kerran aloin kitaran kanssa räpeltämään. Silloin kiusasin äitiäni hinkkaamalla Metallican balladeja, kunnes äiti osti korvasuojaimet. En silti oppinut soittamaan kuin keskinkertaisesti hyvin kapea-alaista materiaalia. Mutta mä oon sitä mieltä, kaiken voi oppia, jos haluaa.

Lainaus käyttäjältä Qvistus

Olen nyt pitänyt hieman lomaa pelaamisesta. Jossain vaiheessa homma alkoi mennä pakonomaiseksi ja vaikutti muunmuassa unirytmeihini. Päätinkin käyttää aikaa kaikeen siihen, mistä olen jäänyt paitsi, kuten kitaransoittoon. En ole ikinä treenannut soittoa näin systemaattisesti. Kiitos kuuluu Youtubelle ja muille nettisivuille. Harmi, että tällaista materiaalia ei ollut saatavilla, silloin kun ensi kerran aloin kitaran kanssa räpeltämään. Silloin kiusasin äitiäni hinkkaamalla Metallican balladeja, kunnes äiti osti korvasuojaimet. En silti oppinut soittamaan kuin keskinkertaisesti hyvin kapea-alaista materiaalia. Mutta mä oon sitä mieltä, kaiken voi oppia, jos haluaa.

Komppaan tätä. Saatuani noin nelisen vuotta sitten viimein oman sähköpianon, missä on kunnollinen kosketinvaste ja äänenlaatu, olen saanut soiteltua kaikessa rauhassa omassa kämpässä kuulokkeet päässä. Opiskelun ohella vakiintunut harjoittelu on ruvennut kerryttämään taitotasoa aivan eri tavalla, kuin silloin teini- ja lapsuusvuosina, kun homma ei edes niin paljoa kiinnostanut.

Hieman sitä opastusta tässä vaiheessa kaipaa, varsinkin kun tuo teoria on itsellä jäänyt niin reikäiseksi. Toisaalta kun ymmärtää, miten duuri- ja molliasteikko muodostetaan, on jo hyvin vankalla pohjalla perusteissa. Olisi silti mukavaa lueskella jostain, ihan vaikka suomeksi (vaihteeksi), jotain edistynyttä teoriaa tms.

Saapa nähdä, kirjastostahan tuollaisia kirjoja löytyy pilvin pimein, mutta ehkä tässä pitää jossain vaiheessa ihan jotain hankintoja tehdä.

Onko kenelläkään muulla täällä ajanjaksoja jolloin pelaaminen ei kiinnosta sitten yhtään...? Noh, itsellä on sellainen meneillään, viimeksi oikein uppouduin ja pelasin Fallout 4:sta sen 70h, ja se oli kevättalvella. Sitä ennenkin oli muutaman kuukauden tauko etten pelannut yhtään mitään. Fallout 4.n jälkeen on tullut aloitettua muutama peli, kuten MGSV jota pelasin sen 10h ennen kuin jäi kesken, DOOM joka jäi ensimmäiseen Cyberdemoniin sekä Stardew Valley jota pelasin pari tuntia. Ei siinä mitään hyviä pelejä kaikki joista nautin mutta syystä tai toisesta into ei riitä pelata.

Nyt olisi tulossa uusi Deus Ex jonka ostamista harkitsen, mutta kehtaako sittenkään, jos vain jää kesken. Kavereiden kanssa tulee vielä aina silloin tälllöin pelattua kun ollaan yhdessä, mutta siihenpä se jääkin. Tuntuu että pelaamisesta on tullut enemmänkin sosiaalinen harraste, missä ei sinällään ole mitään pahaa. Onko muilla samanlaisia kokemuksia?

Lainaus käyttäjältä PussikissaHelvetistä

Onko kenelläkään muulla täällä ajanjaksoja jolloin pelaaminen ei kiinnosta sitten yhtään...? Noh, itsellä on sellainen meneillään, viimeksi oikein uppouduin ja pelasin Fallout 4:sta sen 70h, ja se oli kevättalvella. Sitä ennenkin oli muutaman kuukauden tauko etten pelannut yhtään mitään. Fallout 4.n jälkeen on tullut aloitettua muutama peli, kuten MGSV jota pelasin sen 10h ennen kuin jäi kesken, DOOM joka jäi ensimmäiseen Cyberdemoniin sekä Stardew Valley jota pelasin pari tuntia. Ei siinä mitään hyviä pelejä kaikki joista nautin mutta syystä tai toisesta into ei riitä pelata.

Nyt olisi tulossa uusi Deus Ex jonka ostamista harkitsen, mutta kehtaako sittenkään, jos vain jää kesken. Kavereiden kanssa tulee vielä aina silloin tälllöin pelattua kun ollaan yhdessä, mutta siihenpä se jääkin. Tuntuu että pelaamisesta on tullut enemmänkin sosiaalinen harraste, missä ei sinällään ole mitään pahaa. Onko muilla samanlaisia kokemuksia?

Kyllä noin käy aina välillä, varsinkin jos pelaa samaa peliä. Itse sain ähkyn Fallout nelosesta kun ahmin liikaa sivutehtäviä ja pääjuoni pääsi unohtumaan täysin. Nyt olen taas päässyt vauhtiin, auttoi myös kun lopetin romunkeräämisen ja settlereiden paapomisen.

Nyt olisi Dishonored ykkönen tulossa, jos sen saisi vetäistyä pois alta ennen kakkosta. Pelaajan tarjouksesta kolahtaa myös kohta Halo 5 laatikkoon, mut sitä ennen pitäisi hoitaa vanhatkin osat pois alta, nyt vasta kakkosesta (Halossa joutaisi olla joku pelikaveri).

Melko usein tulee eteen tilanne että pitäisi jatkaa sitä aloitettua peliä mutta ei vain innosta joten sensijaan tulee jatkettua sellaista jota ehtisi muulloinkin ja sitten jää sen pariin jumittamaan, toisaalta kesäisin ei ole kauheaa intoa pelailla ylipäänsä, jos säät sallii niin ulos vain, talvella sensijaan pelaaminen maistuu.
Ärsyttää vain kun on noita wanhoja rästipelejä joita pitäisi läpäistä mutta motivaatiota siihen ei löydy eikä niitä poiskaan voi tai viitsi heittää.

Itsellä on lähinnä vanhemman sukupolven pelejä, jotka on jääneet kesken. Toki nykyisin myös PS+:n ja Games with Goldin kautta tullutta kamaa jää pelaamatta aloittamisen/testauksen jälkeen mutta ne nyt on helppo ymmärtää kun ovat tavallaan ekstraa. Ihan valitut ja ostetut pelit harvemmin jää täysin pelaamatta vaikka pelijonossa saattaa kauan viipyäkin.

PS3:lla olisi Puppeteer kesken ja Xbox 360:llä Tales from the Borderlands aloittamatta. Jälkimmäisellä laitteella on myös paljon digikamaa, joka on kesken. Ainakin pari hutiostosta, joita ei koskaan jatkanut jos oli parempaa pelaamista.

Tarjonta on nykyään sen verran laajaa & laadukasta, ettei ehdi läheskään niin paljon tutustua vähemmän tunnettuihin saati vähemmän laadukkaisiin teoksiin, joita niitäkin tuli aikoinaan pelattua paljon. Ihan senkin vuoksi kun ei ollut mitään backlogia olemassakaan.

Nyt on tilanne se, että julkaisussa ostettavia pakko-ostoksia tulee kohtuu harvoin mutta backlog täyttyy peleistä, jotka haluaa pelata ja jotka tulee ostettua hyvällä tarjoushinnalla sopivaa aikaa odottamaan. Tämä kaikki vaikka en juuri pelaa moninpelejä, joihin saisi vielä enemmän aikaa kulutettua.

Tämän suunnilleen saman asian kirjoitin jo yhteen uutiseen mutta ajattelin sen laittaa myös tänne, mistä se ei ihan niin heti häviä kuin tuhka tuuleen.

Nykyään on warettamisesta tullut aika lailla turhaa, ainakin elokuvien ja sarjojen osalta. Olen katsonut varmaan jotain 20-30 elokuvaa pelkillä ilmaiskoodeilla, joita on itse asiassa minulla aina enemmän kuin mitä minulla on aikaa elokuvia katsoa.

Eri sarjojen kausia olen taas katsonut varmaan vajaat 20 Netflixin ilmaisjäsenyydellä. Palvelu aina välillä lähettelee minulle viestejä, kuinka kaipaa minua, ja tarjoaa uutta ilmaiskokelua. Aina tällöin tulee katsottua, että onko jotain mielenkiintoista ja silmäilee sitten niin paljon niistä kuin ehtii.

Nytkin tuli katsottua Better Call Saulin 2. kausi, Stranger Things ja Orange is the New Blackin 5. kausi. Sinänsä nuo palveluiden ilmaisjaksot ainakin minun kohdallani tekevät palvelusta maksamisesta turhaa. Ehdin aina katsoa ilmaisjakson aikana ne minua kiinnostavat tapaukset "pois alta" ja sen jälkeen siellä onkin jäljellä nähdyt ja "meh"-tason kamat.

Niin ja Game of Thronesin uusin kausi tuli katsottua HBO Nordicin ilmaiskokeilulla.

Pelihyllystä löytyy myös koodit Viaplayn ja EA Accessin kokeiluihin. Miksi nykyään mistään edes kannattaa maksaa kun palvelut syytävät näitä silmille jatkuvasti jostain tuutista? Kiitollisuuden velastako? On kyllä käynyt välillä mielessä ihan "vastapalveluna" maksaakin välissä jäsenyyttä mutta eipä tuota vielä ole tullut tehtyä.

Toisaalta, mikäli maksaisin palvelusta niin luultavasti odottaisin että on mahdollisimman paljon katsottavaa, jotka pyrkisin tykittämään läpi mahdollisimman lyhyessä ajassa. Eipä meikäläisen taktiikoilla siis kauheasti "vastapalveluakaan" tulisi. Teepussinkin käytän ainakin 3-4 kertaa.

Tuli mieleen että tehtiin Discord serveri Facebookissa heiluvien boardilaisten kesken. Suht hiljaista ollut, mutta tulisi lisää väkeä niin eiköhän saada homma pyörimään. Avoin kaikille pelaamisesta kiinnostuneille. https://discord.gg/fmJz3Au

1/10, 3/10 ja 7/10.

Siinä järjestyksessä Xbox One, PS4 ja Switch yksinoikeuspelit.

Olisi toki hauska nähdä mihin tämä keskustelu menisi vain tuolla alustuksella ilman tarkennusta mutta tarkennetaan nyt kuitenkin. Kyse on siis Gamestopin lahjaoppaasta, joka listaa (ilmeisesti) joulun halutuimmat pelit per alusta.

En mitenkään voinut olla huomaamatta noiden kahden ison listoja, jotka olivat hyvin samanlaisia keskenään kun taas Switch loisti peleillä, joita ei noille kahdella ole edes saatavilla. Toki tuo on nyt tämän hetken tilanne ja sekin vain Gamestopin näkemys mutta kyllä tuo aika pitkälle taitaa tuota linjaa noudattaa.

Toki PS4:lla pelejä on sen verran enemmän, että Switch ei yksinoikeuksilla voita eikä varmasti tulekaan voittamaan mutta jos ne suhteuttaa pelien määrään, niin voi homma olla ihan eri.

Huomionarvoista voi olla myös värimaailmat, joissa Switchin valikoima on todella värikäs kun taas sekä One- että PS4-valikoimat ovat selkeästi tummempia värimaailmaltaan.

Mitä näillä huomioilla sitten haetaan takaa tai on tarkoitus? No en oikeastaan tiedä. Kunhan huomasin ja ehkä vähän haukottelin tylsille One ja PS4 listoille. Ei se Switchinkään lista ehkä Marion ja Zeldan lisäksi niin erikoinen itselle ole, kunhan huomasin vain tuon kontrastin sekä yksinoikeuksien määrässä että pelien värimaailmassa. Ja tämän sinänsä aika itsestäänselvän ja turhankin huomion takia tämä teksti siis offtopicin alle.

Ehkä tähän voisi lisätä senkin huomion, että Switchillä on lyhyellä aikavälillä paljon yksinoikeuksia kun taas esim. PS4:lla niitä ripotellaan pitemmälle aikavälille. Onella taas... No, siellä on Forza(t) ja joskus tuli Halot ja Gearsit. Ei niitä tunnu kiinnostavan.

Ne jotka ovat kiinnostuneita pelaamisesta laajempanakin aiheena voivat tutustua "pelillistämiseen", tai hienommin englanniksi sanottuna "gamification". Pointti on esimerkiksi miten pelien parhaat palat voidaan siirtää muillekin alueille, eli saadaan tuotteesta kiinnostavampi, asiakkaat saadaan mukaan tuotekehitykseen ja tulevat uskollisemmiksi brändille. Gabe Zichermann on jonkin tason expertti asiassa, kirjoittanut muutaman kirjan (click me) ja youtubesta (clickity click) löytyy paljon materiaalia häneltä ja muilta. Hyvää tavaraa, jos haluaa ymmärtää pelien taustalla olevan psykologian ja kuinka se alkaa varmasti näkyä ympäristössä enemmänkin tulevaisuudessa.

Jatketaan täällä, niin ei sotketa pahemmin pelikeskustelua:

Lainaus

Kai ymmärrät edes pienimmät näpäytykset?

Niin... Mitä luulet, tajusinko?

Lainaus

En kokenut eroa vertauksessa ratkaisevan oleelliseksi. Maksoi tuotteen kuka tahansa, niin sekä lahjat että pelit ovat asioita, joita saadaan - lahjoja joiltakuilta ja pelejä pelintekijöiltä. Kaikkeen saatuun voi suhtautua kiittäen tai valittaen.

Et oikeasti tajunnut :D Ei lahjan tarkoitus ole se lahja!! :D Lahjan tarkoitus on toisen muistaminen/ajatteliminen! Jos kritisoit annettua lahjaa, et tajua että lahja annettiin siksi että sinua haluttiin muistaa, ei siksi että saisit tavaraa. Pelin ostossa pelin parissa viihtyminen on se juttu, ei se että joku pelintekijä on hyvää hyvyyttään tehnyt pelin sinulle.

Lainaus

Miten voi olla tehty ihmeitä, jos peli olisi "vielä niin paljon parempi tehokkaammalla raudalla"? Tuo toteamus vähentää selvästi ihmelauselmasi arvoa. Kyllä tuosta jää enemmän se vaikutelma, että et ole kovin vaikuttunut Switchin tehoista, ja sitä tässä vain olen hieman ihmetellyt. Useimmilla kun ei paremman kaipuu tule edes mieleen Zeldaa pelatessaan. En ihmettele, miksi tuo kuulosti Wilburista väsyttävältä.

Ja taas :D "Sinä kritisoit väärin! Ei muut tuosta kritisoi, et saa sinäkään!" WTF :D

Aloitetaan Hayrigamitsulla:

Lainaus

En kokenut eroa vertauksessa ratkaisevan oleelliseksi.

No ehkä kannattaisi: paskin vertaus taas vähään aikaan :D

Lainaus

Maksoi tuotteen kuka tahansa, niin sekä lahjat että pelit ovat asioita, joita saadaan - lahjoja joiltakuilta ja pelejä pelintekijöiltä.

WHAAAT?! :D Kuka SAA pelinsä pelintekijöiltä lahjana? Minä joudun maksamaan kuules niistä. Ja vaikka saisin lahjanakin, niin se on tuote, josta voi tulla asioita mieleen. Ei tuo sinun kökkö vertaus toimi sitten mitenkään päin. Se nyt ei sinänsä ole outoa, sillä sinun logiikkasi on aina vähän "erikoinen". Samalla logiikalla Ikean yöpöytä on lahja joltain pöydän suunnittelijalta :D

Lainaus

Kaikkeen saatuun voi suhtautua kiittäen tai valittaen.

En edelleenkään ole SAANUT Zeldaa mistään, vaan jouduin maksamaan siitä. Eikä kritiikkini edelleenkään ollut sellainen, että sillä olisi isoa painoarvoa. Kuten olen useasti sanonut, asia kävi vain mielessäni ja olen nauttinut pelistä siitä huolimatta. Teillä tuntuu olevan oikeasti jotain ongelmia ymmärryksen suhteen. Ehkä muunkin.

Lainaus

Miten voi olla tehty ihmeitä, jos peli olisi "vielä niin paljon parempi tehokkaammalla raudalla"? Tuo toteamus vähentää selvästi ihmelauselmasi arvoa.

Oi suuri Hayrigami! Kerro meille miten kritisoida oikein! :D Taas tätä typerää logiikkaa. Kyllä nyt vain on niin, että yhtä aikaa voivat olla totta lauseet "hieno saavutus käsikonsolipeliksi" sekä "olisi vieläkin hienompi tehokkaammalla alustalla". Kerro toki taas omat hienot näkemyksesi miten toinen lauseista "vähentää arvoa" toisesta. Jos ei ymmärrys riitä tähän niin en ihmettele että teillä on pasmat sekaisin :D

Lainaus

Kyllä tuosta jää enemmän se vaikutelma, että et ole kovin vaikuttunut Switchin tehoista, ja sitä tässä vain olen hieman ihmetellyt.

Nyt olet tulkinnutkin sen lauseen päin persettä :D En tosiaan varsinaisesti olekaan vaikuttunut Switchin tehoista vaan siitä, mitä niillä on saatu aikaiseksi. Onhan Switch tehokkain käsikonsoli ikinä mutta ei nekään tehot ole minua mitenkään vakuuttaneet. Ja tuossa lauseessasi se teidän ongelma tuleekin: ihmettelet tosiaan siis sitä, että miten voi olla ihminen, joka ei ole ihmeissään Switchin maagisista tehoista? :D

Lainaus

Useimmilla kun ei paremman kaipuu tule edes mieleen Zeldaa pelatessaan. En ihmettele, miksi tuo kuulosti Wilburista väsyttävältä.

Mistä sait jonkin kaipuun tähän? Ei minulla ollut mitään kaipuuta, vaan pikainen ajatus että hieno peli voisi olla vielä hienompi. Se meni pois mielestä heti samalla sekunnilla kun tutkin pelimaailmaa. Olette aika paljon isomman ongelman tästä paisutelleet faniudessanne herneet nenässä. Toki sen verran olen "kaipuuta" sivunnut että imua pelistä puuttuu ja sitä löytyy enemmän esim. Rimestä ja Preystä. Se ei tosin johdu tehoista vaan pelistä. Koen maailman vielä kovin geneerisenä, joka ei mitenkään ihmeellinen ole. Sitä ei kyllä tehoilla edes varsinaisesti parannettaisi.

Lainaus

Itse aiheen lisäksi, ei sijasta.

:D Mitäs jos pätemisen sijasta yrittäisit edes keksiä jotain sanottavaa itse aiheeseen. Ja siis sellaista, jossa olisi jotain järkeäkin.

Lainaus

Huomautushan oli hoidettu parilla sanalla ennen varsinaista asiaani. Teikäläisten kirjoitusvirheet eivät ikinä lakkaa pomppaamasta silmään, niin tuleehan niihin silloin tällöin viitattua muun ohessa, toivoen, että edes joskus tapahtuisi kehitystä.

"Teikäläisten" :D Jatkat edelleen tätä henkilöihin kohdistamista etkä pysty puhumaan vain aiheesta. Ei ole ihme että tulee ongelmia "tehojen kritisoinnista" kun kirjoitusvirheetkin on edelleen noin iso ongelma. Miten pystyt ylipäänsä olemaan täällä meidän rahvaan seassa, oi herra?

Lainaus

En viitannut erityisesti muihin maihin, mutta koska tehokeskustelua näkee eniten juuri suomalaisten keskuudessa, miksen silloin viittaisi Suomi-pelaajiin?

Jaha. Nyt on tehty siis Hayrigamitsu-tutkimus, jonka perusteella tehokeskustelua on nimenomaan suomalaisten keskuudessa. Sinänsä jännä että se johtopäätös tuli tähän kun ei varsinaisesti edes puhuttu tehoista :D Mutta teillä nyt on pallo ollut hukassa alusta asti.

Sitten Wilburointia:

Lainaus

Asia on selvä ja väsyminen tehottomuus jauhantaan johtuu pelkästään fanipoikuudesta eli Zappah kuittaa sen sillä, aika naurettavaa.

Luepa nyt mistä valitus alkoi niin ehkä ymmärrät miksi kärjistin asian noin. Kyllä siellä on ihan selvä logiikka takana. Tärkein pointti edelleen se, etten edes aloittanut mitään teho-keskustelua vaan sinä toit sen esille minun pienestä sivuseikastani. Että niin.

Lainaus

-- kokoonsa nähden Switch on ylivoimaisesti tehokkain konsoli niin ja jopa tehokonsolien pro versioilla ei pysy kaikissa peleissä ruudunpäivitys säälittävässä tasaisessa 30 fpsssä.

Ei välttämättä edes totta mutta tehokkain käsikonsoli se varmasti lienee. Tosin kukaan ei ole siihen väittänytkään mitään vastaan. Homma alkoi siitä pienestä sivuhuomiosta, että yksi peli voisi olla parempi tehokkaammalla alustalla. Aika yksinkertaista. Siitä te veditte vaikka ja mitä johtopäätöksiä ja herneitä nenään.

Lainaus

Seuraava sukupolvi kun ilmestyy niin sama ruikutus kuuluu taas mieslasten suusta kun kaikissa peleissä ei olekkaan 60 fps automaatiota.

Puhun vain omasta puolestani mutta jos 60 fps ei ole vakio ensi sukupolvella fhd-resolla, niin olen pettynyt. FHD piti olla jo X360/PS3-ajalla mutta eipä ollut. Nyt ollaan menossa 4K mutta silti se ruudunpäivitys on se josta tingitään. Ottaisin itse siis vähemmän resoa jos vaihtoehto on hitaampi ruudunpäivitys. PS4 Prolla valitsen aina tilan, jossa painotetaan sulavuutta eli ruudunpäivitystä silmäkarkkien sijasta.

Lainaus

Sillä nytkin maksaa tehokkain kortti melkein tonturaisen eikä senkään kanssa päästä 4K/60fps. No onneksi on Switch niin saa Snaketuskin elämäänsä sisältöä ja pääsee Digital Foundryä myöten poraamaan kuinka tehoton paska Switch on. Snaketus on kaikkien tehopelaajien sankari.

Miten tämä liittyy siihen Zeldaan, josta juttu alkoi? ITSE oikeasti teit(te) tästä täysin teho-väittelyn vaikka niin kovasti olet(te) siihen kyllästyneet :D Niin huvittavaa :D

Tiivistys tähän mennessä Hayarigami ja Wilbur tekee omia johtopäätöksiä ja täysin oudolla logiikalla muodostettua päätelmiä toisten lauseista, vetelee herneitä nenäänsä kun ei arvosta jotain samalla lailla kuin he, käy kirjoitusvirheiden sun muiden epäoleellisuuksien sekä itse kirjoittajien kimppuun aiheen OHESSA (ei siis sijasta, huom. terveisin Hayri) ja aloittavat itse aiheen, johon ovat kyllästyneet. Menikö kuten Strömpsöössä?

Lainaus

Seuraava sukupolvi kun ilmestyy niin sama ruikutus kuuluu taas mieslasten suusta kun kaikissa peleissä ei olekkaan 60 fps automaatiota.

Jos jotkut on mieslapsia, niin te Nintendomiehet. Labot varmaan jo ennakkotilattu?

Lainaus

Snaketus on kaikkien tehopelaajien sankari.

Kiitos. Pitää paikkaansa.

Ostan muuten Switchinkin sitten kun korjattu hardware reviisio tulee ja pelit julkaistu mitä haluan pelata. Dang! Se on niin kamalaa kun pystyy aikuisena ihmisenä ostamaan useamman kuin yhden alustan pelaamista varten.

Zapaska taas asialla :D. Käytetään nyt tätä hymiötä vielä pari kertaa :D, kuten tapana on :D. Noin :D.

Offtopicin offtopiciin ei ole mitään mieltä käyttää aikaa, mutta pistetään muutama:

Lainaus

Nyt on tehty siis Hayrigamitsu-tutkimus, jonka perusteella tehokeskustelua on nimenomaan suomalaisten keskuudessa.

Ei ole tehty. Tämä perustuu empiiriseen kokemukseen, ei tutkimuksiin. Eivät täällä teidänkään kommentit perustu tutkimuksiin, joten miksi minun?

Lainaus

Ei minulla ollut mitään kaipuuta, vaan pikainen ajatus että hieno peli voisi olla vielä hienompi.

Sinulla on kyllä selvästi opettelemista suomen eri sanojen merkityksissä. Tykkään käyttää kieltä rikkaasti, mutta olisihan tuon voinut korvata jollain tylsemmällä ja helpommin ymmärrettävällä sanalla.

Lainaus

Miten pystyt ylipäänsä olemaan täällä meidän rahvaan seassa, oi herra?

Tiukkaahan se tekee (vaikken mikään herra olekaan). Useita kertoja olen ajatellut lähteä näin ikävästä keskusteluseurasta, mutta valitettavasti parempiakaan suomenkielisiä pelikeskustelualueita ei oikein ole.

Lainaus

vetelee herneitä nenäänsä kun ei arvosta jotain samalla lailla kuin he

Tuntuu, että sinä tästä eniten herneitä vedät nenään, kun tartut joka lauseeseen noin aggressiivisesti ja kategorioit toisia kaiken maailman fanipojiksi (jollainen en ainakaan itse ole. Esimerkiksi Laboa ei ole mitään aikomusta ostaa). Meneekö argumenteiltasi oikeasti pohja, jos et voikaan enää käyttää tuota halventavaa kategoriointiasi?

Lainaus

Kerro toki taas omat hienot näkemyksesi miten toinen lauseista "vähentää arvoa" toisesta.

Jos jotain asiaa sanoo ihmeeksi, niin yleensä silloin on kyse jollain tapaa äärimmäisestä asiasta. Jos silti sanoo, että voisi olla niin paljon parempi jollain muulla konsolilla, niin... 3DS:nkö tehoja Switchiltä alun perin odotit?

Octavia on muuten ihmeen kiva ajella ja hyvä käyttää. Kompakti, suht halpa, hyvät tilat. Mutta olishan se Mersu ihan saatanan hieno tuolla tiellä. Hups... taisin nyt vähentää ensimmäisen lauseen arvoa Octavia kehuista radikaalisti... Ja jos joku onkin saanut empiiristä kokemusta että niillä teillä jolla Octavialla ajetaan, ei voi kokea kaipuuta parempaan vaikka Octaviaan olenkin tyytyväinen... koko mielipiteeltäni Mersun kokemuksesta tiellä kuin tiellä verrattuna Octaviaan putoaa pohja,... ja jos joku vielä kohta sanoo kuinka muutkaan Octavian omistajat eivät Mersua kaipaa niin miten minä sitten,... Onhan Octavia kuitenkin Skodan lahja maailman teille ja meille...

Ou Lord forgive me because I have made sin...

EDIT: Huomaatteko, viesti jossa ei ole yhtäkään suoraa henkilökohtaisuutta. Think about it, what a talent I am ;)

Aika hyvät väännöt saatu aikaan tehottomimmasta konsolista ja yliarvostetusta pelisarjasta. Arvostan!

Snaketus tuo sinun kysymyksesi Labon tilauksesta ja itkupotkuraivarit Switch uutisten alla kertoo ihan oikeasti henkisen tasosi. Terveellä omatunnolla omaava aikuinen voi tilata itselleen vaikka Labon mutta ei se käy uutisten kommenttiosiossa poraamassa samalla ylistämässä kuuluvansa itse tehopelureiden eli ainoaan oikeaan pelaaja aateliin. Tuollainen käytös sopii 15 vuotiaalle finninaama teinille! Eikä ole tilattu Laboa mutta saatan kummipojalle jossain vaiheessa tilata.

Niin ja minäkin omistaisin useamman alustan jos niille löytyisi tarpeeksi mielenkiintoista pelattavaa saati aikaa. Kuinkahan useamman alustan omistaminen tekee henkisesti aikuisen!?

Kyllähän Zappah sinä mielestäni aloitit tuon fanipoika huutelun ja hernenenään vedon mielestäni kun itse ohimennen mainitsin olevani kyllästynyt aina kuulemaan joka välissä Switch+tehottomuus. Se oli ihan samanlainen sivuhuomautus kuin sinunkin sivuhuomautuksena heitetty kommenttesi. Juu enkä sinua tehofriikiksi ole väittänyt vaan vinkkaillut tiettyihin henkilöihin mitkä halveksien suhtautuu Nintendon konsoleilla pelaaviin. Mielestäni sorruit ihan samaan paskakastiin noilla kommenteillasi jossa halveksien nimittelit Nintendopelureita ja kaikki lähti siittä että kehtasin sanoa olevani väsynyt kuulemaan Switchin tehottomuudesta. Eiköhän väittely olisi jäänyt siihen ellei olisi alkanut tulemaan noita väheksyviä kommentteja meidän vääräuskoisten niskaan. Niin ja en missään vaiheessa väittänyt että tehot eivät parantaisi Botw:ia entisestään kerroin vain väsyneeni kuulumaan tuota yhtä aihetta kyllä tämän väännön aloitti ihan joku toinen henkilö joka veti herneet vakoseen maininnastani.

Hitto ja mä luulin että homma pysyisi paremmin kasassa jos otettaisiin näille sivujuonteille omat jutut offtopicissa... :/

JayeizH kiva kun olet nokkela autokommentteinesi!

Olette kyllä kaikki todella raskasta porukkaa.

Lainaus

Zapaska taas asialla

:D Hei mutta, opettele lukemaan, nimimerkkini on selvästi kirjoitettu ihan eri tavalla. Harmittaa olla teidänlaistenne lukutaidottomien kanssa samalla foorumilla :D

Lainaus

Offtopicin offtopiciin ei ole mitään mieltä käyttää aikaa, mutta pistetään muutama

Ei varmaan ei :D Tyyppi on jauhamassa aina vastaan joka paikassa vaikka on muka niin paljon korkeammalla tasolla kaikin puolin :D

Lainaus

Tämä perustuu empiiriseen kokemukseen, ei tutkimuksiin. Eivät täällä teidänkään kommentit perustu tutkimuksiin, joten miksi minun?

Eli myönnät lopultakin että vedät ihan päästäsi näitä yleistyksiä? No sitähän minäkin.

Lainaus

Sinulla on kyllä selvästi opettelemista suomen eri sanojen merkityksissä. Tykkään käyttää kieltä rikkaasti, mutta olisihan tuon voinut korvata jollain tylsemmällä ja helpommin ymmärrettävällä sanalla.

Haha :D Sinulla on taas vaikeuksia ymmärryksen kanssa. En ole millään lailla kaivannut tai haaveillut parempaa versiota Zeldasta tai muustakaan pelistä. Se että totean että sellainen olisi nykyistä parempi, ei millään lailla tarkoita että kaipaisin, toivoisin tai haaveilisin sellaisesta. Eli kuka se nyt ei taas ole kärryillä asioista? :D Selityksenäkin taas jotain itsensä jalustalle nostamista sanojen leikkimisellä :D

Lainaus

Tiukkaahan se tekee (vaikken mikään herra olekaan). Useita kertoja olen ajatellut lähteä näin ikävästä keskusteluseurasta, mutta valitettavasti parempiakaan suomenkielisiä pelikeskustelualueita ei oikein ole.

Voi että, melkein sääliksi käy. Ja itsessäsihän ei ole mitään vikaa vaan nämäkin väittelyt syntyisi ihan itsestäänkin.

Lainaus

Tuntuu, että sinä tästä eniten herneitä vedät nenään, kun tartut joka lauseeseen noin aggressiivisesti --

Ai täytyy vetää herneitä nenuliin että voi kommentoida yksittäisiä lauseita? Jahas, taas tätä jännää logiikkaa. Kyllä minä voin tätä tehdä ihan ilman vihanneksia sieraimissa. Mietipäs nyt taas mistä tämä lähti ja sen kautta sinulla olisi mahdollisuus ymmärtää miksi te vaikutatte nyt vetäneen herneitä pussillisen nenukkiin.

Lainaus

ja kategorioit toisia kaiken maailman fanipojiksi (jollainen en ainakaan itse ole. Esimerkiksi Laboa ei ole mitään aikomusta ostaa).

Selitin tämän jo. Sellaisen kuvan teistä saa kun teette kärpäsestä härkäsen. Muiden alustojen ja/tai pelien suhteen ei tule samanlaista vääntöä vaikka miten kritisoisi. Homma pysyy aina asiallisena mutta ei Nintendo-juttujen kanssa. Olette jo lähtökohtaisesti sellaisella asenteella että kaikki ovat teitä vastaan ja sitten se homma kääntyy siihen viimeistään teidän asenteen takia kuitenkin.

Mitään Laboa tai yleensäkään kaikkia Nintendo-pelejä ei muuten ole pakko ostaa ollakseen Nintendo-fani. Tuskin jokainen Xboxin tai Sonynkaan fani on jokaista firman peliä tai tuotetta ostanut. Kyllä se riittää että puolustelee asiaansa viimeiseen hengenvetoon asti eikä suostu kuulemaan mitään kritiikkiä aiheesta - ei vaikka se olisi ihan vain mielipide.

Lainaus

Meneekö argumenteiltasi oikeasti pohja, jos et voikaan enää käyttää tuota halventavaa kategoriointiasi?

No meneekö? Pointit on kyllä siellä olemassa myös. Näkisin myös että itse lähinnä lähdin samalla lailla vastaamaan mitä minulle kirjoitettiin. Lue ylempää tuosta asenteesta.

Lainaus

Jos jotain asiaa sanoo ihmeeksi, niin yleensä silloin on kyse jollain tapaa äärimmäisestä asiasta.

Niin. Tuo on taas joku sinun outo tulkintasi asiasta. Kyllä se voi olla ihmeellistä että saa vaikka Doomin/Quaken taskulaskimeen toimimaan mutta silti sekin on parempi jollain oikealla laitteella pelattuna JA silti se on jonkinlainen ihme että se toimii myös laskimella. Riittäisikö näin yksinkertainen esimerkki jopa sinulle?

Lainaus

Jos silti sanoo, että voisi olla niin paljon parempi jollain muulla konsolilla, niin... 3DS:nkö tehoja Switchiltä alun perin odotit?

Täytyy myöntää että tämä kohta menee oikeasti ohi ymmärryksen? Avaa toki jos tässä on jotain avattavaa. Vai onko tämä vain niin yksinkertainen asia että mielestäsi aliarvioin Switchin ja niin edelleen? Eihän tuossa ole mitään logiikkaa :D Siinä tapauksessahan se ihmetys toki voisi olla isompi mutta EDELLEEN se hiton Zelda olisi kovemmilla tehoilla parempi ja se olisi varmasti käynyt mielessä.

Wilburilla menee lähinnä vääntämiseksi sen suhteen että kuka aloitti henkilökohtaisuudet sun muut sivuhuomiot. Jospa nyt keskittyisit siihen aiheeseen, jos siihen edes enää on kellään hirveästi sanottavaa. Ei tässä kukaan kauhean asiallisesti ole ollut mutta sanoisin että niin metsä vastaa...

Tämä keskustelu alkaa olla sen verran levällään, että laitellaas hommaa paketiin. Jos juttua ei voi jatkaa ilman henkilökohtaisuuksia, niin jätetään vastailu sitten kokonaan sikseen..

-Riepu, moderaattori

jaaha, täällä sitä vaan poistellaan viestejä. soo soo.