E-urheilu kasvattaa suosiotaan / Foorumit / pelaaja.fi
1 viesti / 0 new
E-urheilu kasvattaa suosiotaan

E-urheilu eli elektroninen urheilu on nykyään yhä suositumpi pelimuoto verkossa. eSports nimellä tunnettu videopelimuoto tarkoittaa videopelien pelaamista kilpailumielessä. E-urheilu on ollut todellisessa nousussa viime vuosien aikana, ja se on saanut jopa miljoonia katsojia verkossa. Myös vedonlyönti on liittynyt oleellisesti elektroniseen urheiluun.
Alalla liikkuu myös paljon rahaa, joten ihan turhasta jutusta ei ole kysymys. Voittosummat saattavat parhaimmillaan liikkua jopa miljoonissa dollareissa. Kannattaa kuitenkin huomata, että näissä kovimmissa turnauksissa pelaavat pelaajat tekevät sitä ammattilaispohjalta. Myös vähän vaatimattomammat pelaajat pääsevät pelaamaan e-urheilupelejä vähän pienemmässä mittakaavassa niin yksin kuin yhdessä.
E-urheilu on kerännyt kasvavaa kiinnostusta myös Suomessa, niin pelaamisen kuin vedonlyönninkin osalta.

Mikä e-urheilu?
E-urheilu on saanut alkunsa videopelaamisen yleistymisen myötä teknologian kehittyessä. Kokonaisuudessaan alalla on jopa monen vuosikymmenen taakse ulottuvat juuret, mutta vasta noin viimeisen vuosikymmenen aikana ala on noussut pinnalle. Varsinkin tekniikan kehittyessä erilaisista videopeleistä on tullut yhä suositumpia.
Nykyisin miljoonat ihmiset ympäri maailman pääsevät pelaamaan toisiaan vastaan reaaliajassa omien ruutujensa välityksellä. Tähän perustuu myös E-urheilun monet turnaukset, joiden määrä on kasvanut melko lailla 2000-luvun kuluessa. Näitä turnauksia ollaan nähty jopa televisionkin puolella. Puhumattakaan siitä, että niiden suosio on kasvanut myös vedonlyöjien keskuudessa. Suomessa esimerkiksi Yle on näyttänyt e-urheilua kanavillaan. Myös suomalaiset e-urheilijat ovat päässeet pelaamaan jopa maailman huipulla. Alan suosio kasvaa koko ajan, vaikka valtavirtamedia ei aina kovaan ääneen siitä puhukaan. Silti tietyissä piireissä alan merkittävyydestä ollaan nykyään hyvin tietoisia.
Yksinkertaisuudessaan e-urheilussa on kyseessä tietotekniikkaa hyödyntävästä kilpaurheilusta. E-urheilua voi harrastaa niin yksilöpohjalta kuin joukkuemuodossa. Yleensä e-urheilupelejä pelataan niin tietokoneella kuin konsolilla. Monet ovat lähteneet mukaan jopa ammattimielessä, mutta kyseessä on myös viihdepeli, jonka ääressä viihtyy myös yhä useampi suomalainen pelaaja.

Vedonlyönti ja e-urheilu
Suomalaiset ovat aina pitäneet vedonlyönnistä. Kuten mainittu, vedonlyönti on lisääntynyt myös e-urheilun osalta. E-urheilun vedonlyöntikohteista on tullut nopeasti vedonlyöjien suosikkeja, ja myös muutama nettikasino on ottanut e-urheilun vedonlyönnin tarjontaansa. Usein vedonlyöjät seuraavat jonkin lempilajinsa turnauksia ja lyövät samalla vetoa. Suomalaisten iloksi myös kotimaiset pelaajat ovat menestyneet e-urheilussa.

Kuka voi pelata?
Periaatteessa e-urheilua voi harrastaa kuka tahansa. Pelejä on mahdollista pelata yksin omalla pelilaitteella tai vaikkapa toisen henkilön kanssa niin lähiverkossa, samalla pelikonsolilla kuin internetin välityksellä. Mahdollisuudet ovat miltei rajattomat.
Vaikka olisitkin vapaa-ajan pelaaja, tuo kilpapelaaminen jännitystä pelaamiseen. Pelaajat pääsevät haastamaan toisensa ja kilpailemaan keskenään.
Sittemmin Ylen urheilutoimituksen elektronisen urheilun toimittaja Otto Rönkä on innostunut kirjoittamaan Suomessa ilmestyvän elektronisen urheilun käsikirjan. Kirjan julkaisee kustannusosakeyhtiö Otava. Kirjassa käsitellään niin alan historiaa kuin nykytilannetta. Kirjasta voi saada myös hyviä vinkkejä e-urheiluun, jos haluaa itse alkaa kilpailijaksi. Lisäksi kirjasta voi lukea myös kotimaisten ammattipelaajien kokemuksia.