Peliarvostelu: Shadow of the Tomb Raider / Foorumit / pelaaja.fi
1 viesti / 0 new
Peliarvostelu: Shadow of the Tomb Raider

Mode-edit: Peliarvosteluille löytyy oma ketjunsa, joihin näitä kannattaa jakaa. Myös Tomb Raiderin oma ketju olisi toiminut tässä tapauksessa hyvin. Jokaiselle yksittäiselle mielipiteelle ei tarvitse omistaa omaa ketjuaan.

------------------------------------

Lara Croft –trilogia saa arvoisensa päätöksen syksyllä 2018 julkaistulla Lara Croft-trilogian viimeisellä osalla Shadow of the Tomb Raider.

Shadow of the Tomb Raider alkaa synkällä tarinalla. Lara Croft huomaa, että hänen seikkailunsa arkeologina eivät pelkästään aseta häntä itseään vaaraan. Myös hänen läheisensä saattavat kärsiä harkitsemattomista päätöksistä. Pelin punaisena lankana onkin kasvukertomus sen lisäksi, että se nitoo hienosti yhteen trilogian aiemmat osat. Pelin edellinen osa Rise of the Tomb Raider sisälsi monen mielestä liikaa taistelukohtauksia. Tämän kritiikin seurauksena näitä on tässä pelissä selkeästi vähennetty ja lyhennetty. Itse asiassa peliä on mahdollista pelata hiiviskelemällä vihollisen selän takaa. Toki taistelun saa aikaiseksi helpostikin jos Lara Croftin jousen, haulikon, rynnäkkökiväärin tai pistoolin käyttö houkuttelevat enemmän. Tässä pelissä on joka tapauksessa kiinnitetty selkeästi enemmän huomiota tarinankerrontaan.

Seikkailu jatkuu Keski-Amerikan viidakoissa, jossa mystinen Trinity järjestö etsii mittaamattoman arvokkaita aarteita. Lara Croftin tavoitteena on kerätä nämä aarteet ennen pahoja aikeita omaavaa vihollisjärjestöä. Valitettavasti myös naisen teoissa voi löytää moitittavaa hänen tunkeutuessaan hajottamaan hautoja ja kerätessään arvokkaita esineitä.

Mikäli tästä moraalisesta dilemmasta pääsee yli, itse peli on kuitenkin nautittava kokemus ja paljastaa Lara Croftin olevan todellinen taistelija. Lara Croftin liikkeet ovat monipuolisia. Hän voi peittää itsensä mudalla ja suojautua viidakon vehreään kasvustoon. Kiipeämällä puihin Lara pääsee tarkastelemaan ympäröivää aluetta sekä siellä vaanivia vihollisia. Lisäjännitystä tarjoavat ympärillä karjahtelevat jaguaarit ja muut viidakon eläimet.

Tarinankerronnan vuoksi peli ohjaa pelaajan liikkumista melko paljon ruudulla vilahtavien ohjeiden muodossa. Peli etenee tarinan mukaan eivätkä pelaajan toiminnat vaikuta tähän. Pelaaja voi poiketa tarinasta ainoastaan suorittaessaan erilaisia pelissä olevia sivutehtäviä.

Crystal Dynamicsin luomat pelin puitteet ovat komeat. Viidakkoon on upotettu elämää ja maisema vaihtuu suurista vuoristoista pieniin laaksoihin sekä sokkeloisiin luolastoihin ja niistä paljastuviin järviin.

Pelaaja pääsee liikkumaan näissä maisemissa todella aktiivisesti. Lara Croft kiipeää seiniä pitkin, kiitää köyden varassa, roikkuu katoissa ja laskeutuu niistä alas luolaston uumeniin. Järvet ja vedet luovat oman elementtinsä Laran sukeltaessaan pitkin vedenalaisia tunneleita ja haukatessaan happea pienistä ilma-aukoista. Peli ei sovi herkkähermoisille, sillä pelin edetessä tulee itsekin haukattua happea. Lisäyllätystä tuovat ankeriaat, jotka hyökkäävät juuri silloin, kun happi alkaa käymään vähiin.

Pelin tiivistä tunnelmaa lisää vaikuttava äänimaisema. Luolastojen uumenissa yhtäkkiä esiin vilahtavat oliot ja karmaiset huudot saavat kokeneemmankin pelaajan kädet tärisemään. Pelin kehittäjät ovat todellakin nähneet vaivaa panostamalla yksityiskohtiin.

Pelin vaikeustason voi säätää oman kokemuksensa mukaan seuraavissa osioissa: taistelut, tutkiminen ja pulmat. Yksi pelin loistavimmista ominaisuuksista ovatkin sen hautatehtävät. Peli sisältää joukon haastekammioita, joissa on logiikkaa ja ketteryyttä vaativia tehtäviä. Mikäli pelaaja onnistuu ratkaisemaan tehtävät, hän saa niistä huomattavia etuja pelin edetessä.

Shadow of the Tomb Raider on mahtipontinen peli alusta loppuun. Synkkä tarina vie mennessään. Lopussa voittoon nouseva Lara Croft on kasvanut siitä nuoresta tytöstä, joka aikoinaan aloitti taistelunsa itsevarmaksi naiseksi, joka päihittää kaikki vihollisensa.

Ne, jotka ovat yhä odottavat pääsevänsä tähän peliin käsiksi, voivat pahimpiin vieroitusoireisiin kokeilla pelin tunnelmaa heijastavaa kolikkopeliä nettikasinossa. Tämä Microgamingin julkaisema Tomb Raider mukailee alkuperäistä Tomb Raider –pelisarjaa sisältäen useita kiinnostavia ominaisuuksia. Tomb Raideria voi pelata myös mobiililla ja tavoitteena on tietenkin sankarittaren johdolla löytää peliin kätketyt voitot.

Kehittäjä: Crystal Dynamics
Julkaisija: Square Enix
Peligenre: Toiminta
Julkaisualustat: Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: K-18
Pegi-merkinnät: Kiroilu, Väkivalta