Lukijat ovat puhuneet: Jättimäinen "ei kiitos" uuden sukupolven Xboxille ja PlayStation 5:lle / Uutiset / pelaaja.fi

Lukijat ovat puhuneet: Jättimäinen "ei kiitos" uuden sukupolven Xboxille ja PlayStation 5:lle

8.01.2018 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
9
Lukijat ovat puhuneet: Jättimäinen "ei kiitos" uuden sukupolven Xboxille ja PlayStation 5:lle

Pelaajalehti.comin etusivulla olevissa kyselyissä tiedustellaan lukijoidemme mielipidettä milloin mistäkin aiheesta.

Vuoden ensimmäisessä kyselyssä kysyimme, pitäisikö seuraava kunnon konsolisukupolvi paljastaa vuoden 2018 aikana. Vastausten perusteella pelaajat ovat varsin tyytyväisiä nykytilanteeseen, eikä muun muassa Switchin, PlayStation 4 Pron ja Xbox One X:n myötä uudesta polvesta kaivata vielä edes viitteitä.

Kaikista vastaajista selkeä  68 prosentin enemmistö on vahvasti sitä mieltä, etteivät he halua minkäänlaisia uuden konsolisukupolven julkistuksia vielä useampaan vuoteen tai sitäkin pidempään toviin. Kokonaisluvussa huomioitiin myös konsoleista piittamattomat pc-pelaajat, joita kertyi vastaajiin 14 prosentin verran.

Mikäli pc-vastaajia ei lasketa mukaan, puhtaasti konsoleista kiinnostuneista vastaajista reilu 74 prosentin enemmistö ei halua uutta konsolisukupolvea useampaan vuoteen tai vielä pidempään toviin.

Avoimet lukijavastaukset heijastelivat vahvasti äänestystulosta.

- Eipä mitään tarvetta uusille koneille vielä, enkä usko että sellaista aloitetta ainakaan Nintendon tai Microsoftin toimesta nähdään. Myöskään Sonylla ei ole tällä hetkellä mitään syytä kiirehtiä PS5:n julkistusta koska PS4 myy edelleen todella hyvin. Niin tai näin, alkaapa seuraava "kunnon" konsolisukupolvi sitten vuoden tai viiden vuoden päästä niin itse en ole niitäkään konsoleita ensimmäisten joukossa ostamassa. Koko konsolusukupolven idea on sitä paitsi melko lailla hämärtynyt, etenkin kun Nintendo tekee täysin omia juttujaan, summasi Balnazzard.

Myös uuden sukupolven puolestapuhujia löytyi, etenkin uudesta ja kiiltävästä tekniikasta kiinnostuneiden keskuudesta.

- Jos halutaan siirtyä 60fps-pelaamiseen konsoleillakin, niin uusi sukupolvi siihen vaaditaan. Esimerkiksi jos kunnollisen Battle Royale -pelin haluaa (60fps ja 100 pelaajaa), niin se vaatii seuraavan sukupolven. Kyllä itse haluasin jo eroon tuosta alitehoisesta Jaguar-prosessorista. Oma veikkaus on, että seuraava sukupolvi tulee kauppoihin 2019 aikana, järkeili akitus.

Lopulliset vastausjakaumat ja lisää lukijakommentteja voi katsastaa ohesta. Vastauksia kertyi yhteensä 967 kappaletta.

Pitäisikö seuraava kunnon konsolisukupolvi paljastaa vuoden 2018 aikana?

Kyllä, ja julkaista myös 5 %
 
Kyllä, mutta varsinaista julkaisua voisi odotella vaikka ensi vuoteen 13 %
 
Ei, hyvin pärjää nykyisillä vielä useamman vuoden 33 %
 
Ei tarvetta vielä pitkään aikaan, juurihan saimme Switchin, Xbox One X:n ja PS4 Pron 35 %
 
Kuka kaipaa konsoleita kun on pc? 14 %
 

Lisää poimintoja lukijakommenteista:

- Kyllä näillä vehkeillä vielä pitäisi vähintään vuosi mennä ilman seuraavien konsolien kiusoittelua. Seuraavana vuonna voi sitten alkaa vähän kiusoittelemaan että 2020 tulee jotain uutta, eli kaksi vuotta olisi vielä nykyisten vehkeiden valtakautta. Saa se enemmänkin puolestani kestää, vastasi zappah.
 

- Tänä vuonna julkistus ja ensi vuonna pihalle. Pro ja X ei saa vaikuttaa uusien konsolien tuloon negatiivisesti. Jos ostit X:n ja/tai Pron, toivottavasti tajusit, että se ei ole seuraavan sukupolven konsoli vaan vain parempi versio Onesta ja PS4:stä. Jos uudet konsolit viivästyy vuosilla noiden romujen takia, niin tuomitsen tuon mallin ihan täysin ja kadun syvästi, että itsekin menin sitä tukemaan, pamautti snaketus.

- Ei, koska vastahan molemmilta tulivat jo "tehomallit". Eivätkä pelintekijät edes ehtineet perusversioidenkaan rajapintoja raapia, jos otetaan huomioon, miten suuria eroja peleissä oli esimerkiksi 360:llä julkaisupelien ja viimoisimpana ilmestyneiden pelien välillä, pohti Sami Saukkonen.

- Toivottavasti ei vielä moneen vuoteen uusia Konsoleita. Switch, Xbox One X & PS4 Pro riittävät viel pitkäksi aikaa, summasi Sakari Kapteeni Suolisolmu.

Tämän viikon kysymyksessä tiedustelemme, minkä kouluarvosanan antaisit päättyneelle pelivuodelle 2017? Vastata voit kuluvan viikon ajan Pelaajalehti.comin etusivulla tai vaihtoehtoisesti suoraan täällä.

 

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Suurin osa väärässä.

Käyttäjän Ville Arvekari kuva
Ville Arvekari
Lainaus snaketus

Suurin osa väärässä.

Itse luen tämän tuloksen myös "en ostaisi vielä useampaan vuoteen, vaikka tulisi". Luonnollisesti uudemman ja kiiltävämmän perään haikailevia ja early adoptereita löytyisi, mutta he olisivat tässä vaiheessa selkeä vähemmistö ainakin suomalaisten pelaajien keskuudessa. Uskon kyllä, että tämä heijastelee aika vahvasti yleistä mielipidettä muuallakin maailmalla, mikä varmasti on myös kuluttajien mielipiteitä vahvasti seuraavien konsolivalmistajien tiedossa.

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Pääasia, että tulee hyviä pelejä ja niitähän tuntuu riittävän. Uudet konsolit tulevat sitten, kun tulevat. Ostoon menee PS5 varmastikin heti, mutta ei hätää aikataulun suhteen.

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Saonoisin että jos kaikki pelit olisi mahdollista saada lailisesti pclle en ostaisi enään yhtään konsolia mutta hei pakko pitää pelejä panttivankeina jotta laite myisi enemmän.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus taistelujake

Saonoisin että jos kaikki pelit olisi mahdollista saada lailisesti pclle en ostaisi enään yhtään konsolia mutta hei pakko pitää pelejä panttivankeina jotta laite myisi enemmän.

Minulle riittäisi mikä tahansa yksi pömpeli, jolla kaiken voisi pelata. Ei haittaisi vaikka maksaisi useamman konsolin verran. Sekään ei haittaisi jos se sattuisi olemaan pc mutta tosiaan jokin muukin "play every game"-masiina menisi

Tuo panttivanki-homma on taas niin kulunut ja typerä juttu.

Otetaan nyt vaikka helppo esimerkki Bayonetasta: koko pelisarja olisi kuollut jos Nintendo ei olisi "ottanut sitä panttivangiksi".

Yhtä lailla konsolivalmistajat maksaa ja rahoittaa niitä pelejä että niitä voidaan ylipäänsä toteuttaa ja kuten taisi Pelaajacastissa ollakin, niin usein ne eivät taida edes jäädä voitolle vaan ne tehdään lähinnä konsoleita myymään. Jos ei tehtäisi, niin olisiko niitä kyseisiä pelejä (tai edes studioita) ollenkaan? Sitä voi miettiä.

Mikäänhän ei estä kehittäjiä pyytämästä rahaa vaikka kickstarterissa tai vastaavassa ja tehdä peliään multiplattariksi. Valitsevat itse sen rahan sieltä varmemmasta päästä ja saavat ehkä pitempiaikaisemmankin elättäjän, kuten Sonylla tuntuu noita yksinoikeusstudioita olevan.

Mutta tästä nyt voisi jauhaa vaikka kuinka. En minäkään pidä siitä että joudun ostamaan useita, hyvinkin samanlaisia laitteita vain tiettyjä pelejä varten mutta ainakin minä tiedostan ne syyt ja ymmärrän asian. Vaihtoehto voisi olla jopa huonompi ja noita yksinoikeuksina tehtyjä pelejä ei ehkä olisi saatu ollenkaan tuotettua.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Mielestäni 7-8 vuotta on suht hyvä elinaika yhdelle konsolisukupolvelle, eli sen ajan mitä xbox 360 ja PS3 ehtivät olla markkinoilla. Nintendo kohdalla on tosiaan enää vaikea määritellä mihin konsolisukupolveen heidän kaksi viimeisintä konsoliaan kuuluvat ja etenkin Xbox One X voitaisin tekojensa puolesta melkeinpä laskea uuden sukupolven konsolisukupolven laitteeksi.

JokAtapauksessa en itse näe mitä tässä vaiheessa jälleen uusilla konsoleilla olisi annettavanaan, eli sinne seuraavan vuosikymmenen alkuun varmasti menee ennenkuin uusista konsoleista tullaan mitään näkemään. Reilu neljä vuotta Xbox Onen ja PS4:n julkaisusta ei tunnu vielä miltään.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Kohtalaisen kalliin peli-pc:n omistajana olen varmaan rotupetturi sanoessani tämän, mutta eipä ne grafiikat ja päheä teknologia meille ole koskaan kovin kummoista peliviihdettä tuoneet.

Vakiintunut käyttäjäkunta on se mikä mahdollistaa kunnon AAA-pelien tekemisen ja tämä näkyy erittäin elävästi siinä, että konsolisyklin alussa pelit pääsääntöisesti näyttää hyvältä, mutta ovat sisällöllisesti aika köyhiä ja vasta ajan saatossa alkaa näkyä niitä todellisia mestariteoksia, jotka jäävät pelihistoriaan mullistavina merkkitapauksina.

Tällä hetkellä PS4:llä ja Xbox Onella on hyvä buugi päällä ja molemmilla konsoleilla vielä paljon annettavaa. Jonkinlaiseksi kultakaudeksi tätä varmaan voisi sanoa. Tämä konsolisukupolvi pystyy vielä selvästi tuottamaan meille parempaa sisältöä, joten tilannetta ei pidä vielä missään tapauksessa nollata pistämällä uutta kierrosta käyntiin.

Jos nyt muistellaan vaikkapa PS4:n ja Xbox Onen alkutaipaleita, niin pitäisikö snaketuksen mielestä ala palauttaa nyt tässä vaiheessa takaisin siihen tilanteeseen? Pelikirjastossa muutamia pelejä ja nekin lähinnä first-party -yksinoikeuksia, joilla on tarkoitus lähinnä esitellä laitteiden tehoja, eikä olla mitään päräyttävää peliviihdettä. Ei kiitos, mutta snaketus on varmaan periaatteesta eri mieltä. Kun seuraava sukupolvi sitten joskus tulee, niin tuskin siinä menee montaa hetkeä, kun kyseinen herrasmies on taas valittamassa miten nekin pilaa kaikki hänen pelinsä.

Konsolisukupolven käynnisteleminen on hidasta, joten sitä ei todellakaan kannata tehdä liian usein.

Käyttäjän Wilbur kuva
Wilbur
Lainaus zappah

[quote="taistelujake"]Saonoisin että jos kaikki pelit olisi mahdollista saada lailisesti pclle en ostaisi enään yhtään konsolia mutta hei pakko pitää pelejä panttivankeina jotta laite myisi enemmän. [/quote]Minulle riittäisi mikä tahansa yksi pömpeli, jolla kaiken voisi pelata. Ei haittaisi vaikka maksaisi useamman konsolin verran. Sekään ei haittaisi jos se sattuisi olemaan pc mutta tosiaan jokin muukin "play every game"-masiina menisi

Tuo panttivanki-homma on taas niin kulunut ja typerä juttu.

Otetaan nyt vaikka helppo esimerkki Bayonetasta: koko pelisarja olisi kuollut jos Nintendo ei olisi "ottanut sitä panttivangiksi".

Yhtä lailla konsolivalmistajat maksaa ja rahoittaa niitä pelejä että niitä voidaan ylipäänsä toteuttaa ja kuten taisi Pelaajacastissa ollakin, niin usein ne eivät taida edes jäädä voitolle vaan ne tehdään lähinnä konsoleita myymään. Jos ei tehtäisi, niin olisiko niitä kyseisiä pelejä (tai edes studioita) ollenkaan? Sitä voi miettiä.

Mikäänhän ei estä kehittäjiä pyytämästä rahaa vaikka kickstarterissa tai vastaavassa ja tehdä peliään multiplattariksi. Valitsevat itse sen rahan sieltä varmemmasta päästä ja saavat ehkä pitempiaikaisemmankin elättäjän, kuten Sonylla tuntuu noita yksinoikeusstudioita olevan.

Mutta tästä nyt voisi jauhaa vaikka kuinka. En minäkään pidä siitä että joudun ostamaan useita, hyvinkin samanlaisia laitteita vain tiettyjä pelejä varten mutta ainakin minä tiedostan ne syyt ja ymmärrän asian. Vaihtoehto voisi olla jopa huonompi ja noita yksinoikeuksina tehtyjä pelejä ei ehkä olisi saatu ollenkaan tuotettua.

Jos ajatellaan vaikka että Nintendo joutuisi lopettamaan omien konsolien valmistamisen niin olisin varma ettei enään koskaan nähtäisi tämän tason pelejä kuin nyt nähdään Nintendon omilla konsoleilla Nintendon pelien kohdalla. Tavallaan katoaisi se suurin motivaatio kun ei saisi enään omalle laitteelle tehdä pelejä. Lisäksi tietenkin yksi selkeä vaihtoehto katoaisi samalla pelaajilta. Nythän selkeästi Nintendon tiimeillä on keskenäinen kilpailu luoda se oman konsolin paras peli. Mielestäni Nintendolle ilman omaa konsolia kävivi samoin kuin Segalle on käynyt oman konsolien puuttuessa.

No itse olen siittä onnellisessa asemassa että Switchin pelitarjonta tulee riittämään oman pelaamisen tarpeisiin ja reilusti sillä tälle laitteelle tullaan samaan Nintendon koti ja kannettavan konsolin pelitarjonta. Toki ymmärrä himopelaajia mitkä haluavat pelata joka alustan parhaat yksinoikeudet mutta pelurina näen että nämä yksinoikeudet on yleensä niitä joihin on yksinoikeuden vuoksi käytetty enemmän sitä "rakkautta" kuin multiplättyihin.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Joo ei helvetissä. Tämä konsolien/pelien julkaisutahti on todella uuvuttava...PS4 tuntuu edelleenkin varsin tuoreelta konsolilta, jolla mulle on vasta jotain alle 10 peliä hyllyssä, ja nyt pitäisi olla jo ostamassa Switchiä ja tiedä mitä. Eikä kiinnosta pätkääkään mitkään tehopäivitykset. Seuraavan konsolisukupolven on tarjottava tullessaan jotain konkreettisesti uutta, eikä vain tasaisempaa ruudunpäivitystä ja korkeampaa resoluutiota.

Nostoja