Nintendo haastoi emulaattorisivustoja oikeuteen / Uutiset / pelaaja.fi

Nintendo haastoi emulaattorisivustoja oikeuteen

23.07.2018 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
4

Nintendo on haastanut kaksi suosittua emulaattorisivustoa oikeuteen.

Yhtiö jätti viime viikolla arizonalaisoikeuteen haasteen, jossa se vaatii LoveROMs- ja LoveRETRO-sivustoja lopettamaan toimintansa ja maksamaan Nintendolle korvauksia immateriaalioikeuksien rikkomisesta. Yhtiön haasteen mukaan sivustot ovat saaneet huomattavia mainos- ja lahjoitustuloja tarjoamalla pelejä ilmaiseksi käyttäjien ladattavaksi.

Sivustojen sulkemisen ohella Nintendo hakee myös 150 000 dollarin korvauksia jokaisesta pelistä sekä 2 miljoonan dollarin korvauksia jokaisesta tavaramerkistä, jonka oikeuksia sivustojen katsotaan rikkoneen. Enimmillään korvaukset voisivat kyseisien lukujen perusteella nousta noin sataan miljoonaan dollariin.

Oikeusjuttujen seurauksena LoveROMs on vetänyt kaikki Nintendo-pelit jakelusta toistaiseksi, vaikka sivusto tarjoaakin edelleen muiden julkaisijoiden pelejä. LoveRETRO-sivusto taas on suljettu toistaiseksi.

Lähde: TorrentFreak

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ehkä olen vain typerä tai jotain mutta ihmetyttää aina perusteet noille vaatimuksille. Minkä perusteella tässäkin tuollaisia summia per peli? Mihin ne perustuu? Onko Nintendo jotenkin laskenut menettäneensä tuon verran rahaa sivustojen takia? Meinaavat että porukka olisi ostanut laitteen, jolle noita yhä saa virallisesti ja vielä sen/ne pelit myös? Sallikaa minun nauraa.

Jos Nipalla olisi halua oikeasti tienata antiikillaan niin laittaisivat ne hinnat järkeviksi. Pienistä virroista kasvaisi silloin varmasti isommat potit mitä nyt isoilla pyynneillä tulee. Eikös se känny-Mariokin ollut vähän pettymys firmalle? Syitä ei tarvitse etsiä maksumallia kauempaa.

Muuten lafka kiskoo ihan liian korkeita hintoja tuotteistaan kautta linjan. Samaan aikaan kun esim. joku tuore Hollow Knight maksaa 15 euroa ja siihen saa DLC:t päälle, pyytää Nintendo omista vanhoista jämäpeleistään about samaa. Joopasen joo.

Korttienkaan hinnoilla ei voi perustella kun olen ostanut useamman fyysisen Switch-pelin ihan ovh-hinnalla paljon Nintendon omia hintoja halvemmalla.

Nyt taas voidaan odotella selityksiä siitä, miten Nintendon kalliimmat hinnat saa ne pelit tuntumaan laadukkaammilta tai jotain. Aika älytön juttu sekin.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Noh, toki Nintendolla on tähän oikeus, mutta kyllähän tämä vähän on arveluttavaa sen kannalta, että jo vuosikymmenet tätä toimintaa on katsottu sormien läpi ja vasta nyt tuli jostain syystä stoppi. Lisäksi se, että kohteena on vain kaksi sivustoa, kun ROM-saitteja on kuitenkin netti pullollaan.

Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että ROM:ien oikeudeton jakelu olisi parasta pitää non-profittina harrastustoimintana. Liekö sitten tästä kyse Nintendon haasteessakin? Ei haluta, että kukaan hyötyy merkittävästi rahallisesti heidän IP:idensä varjolla.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Ihmetyttää, että nyt vasta? Onhan esim. Virtual Console ollut olemassa jo vuosia. Miksi tämä on yht'äkkiä nyt ongelma? Onhan niillä oikeus tietenkin.

Käyttäjän SinnGamer kuva
SinnGamer

Kannattaisi sitten haastaa itsensä oikeuteen "Perkele me emuloidaan omia pelejä ylihintaisella muovinpalalla!" Jos tuolla logiikalla mennään. Mutta en mä välitä, on niillä omiin tuotteisiin tietenkin oikeus. Mutta näinä herran vuosina, aika turha ja huono pr mainos itselleen.

Nostoja