Nvidia paljasti uudet pelinäytönohjaimet - tällaiset ovat RTX 2070- ja RTX 2080 -kortit / Uutiset / pelaaja.fi

Nvidia paljasti uudet pelinäytönohjaimet - tällaiset ovat RTX 2070- ja RTX 2080 -kortit

21.08.2018 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
33

Näytönohjainvalmistaja Nvidia paljasti Gamescom-messujen yhteydessä uuden pelinäytönohjainmallistonsa.

Äskettäin paljastettuun Turing-arkkitehtuuriin pohjautuva GeForce RTX-sarja saapuu kuluttajien ulottuville aluksi kolmen kortin voimin. Kaikki kortit hyödyntävät säteenseurantaan erikoistuneita RT-ytimiä, jotka tuovat laskentatehoa etenkin pelien valaistus- ja heijastusefekteihin.

GeForce RTX 2080 Ti on malliston lippulaivakortti, joka on varustettu 11 Gt GDDR6 -muistilla, joka toimii 14 Gt/s -nopeudella. RTX 2070- ja RTX 2080 -malleissa muistia on 8 Gt. RTX 2080 -korttien kerrotaan suoriutuvan kaikkiaan yli 10 gigasäteen laskennasta sekunnissa.

RTX-korttisarjan valaistusherkkuja esiteltiin Gamescomissa useammalla pelitrailerilla. Uusien korttien ostajat pääsevät nautiskelemaan heijastuksista esim. Battlefield V:ssäShadow of the Tomb Raiderissa ja Metro Exoduksessa.

Uudet ominaisuudet eivät tule ihan ilmaiseksi. GeForce RTX 2080 Ti:n lähtöhinnaksi kerrotaan 999 dollaria. RTX 2080 taas maksaa 699 dollaria ja RTX 2070 499 dollaria. Nvidia tosin tarjoaa myös itse valmistamiaan Founder's Edition -kortteja hieman kallimmalla hinnalla. RTX 2080 -kortit saapuvat markkinoille 20. syyskuuta. RTX 2070:n julkaisupäivää ei ole vielä paljastettu.

Lähde: Nvidia

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Topsu1 kuva
Topsu1

Aika nopeasti tulivat uudet grafiikkaakorttit ja varmaankin 10 sarjan korttit saa alennetun hinnoin, kun tulivat uudemman korttit. Toivottavasti tulee semmoisia tietokoneita joista pysty yhdistelmään 10 sarjan ja 20 sarjan kortteja toisiinsa.

Käyttäjän Eddu90 kuva
Eddu90

Onhan nuo nyt hyvännäköisiä, ai että

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Topsu1

Aika nopeasti tulivat uudet grafiikkaakorttit ja varmaankin 10 sarjan korttit saa alennetun hinnoin

Nopeasti?! Näitä saatiin odotella noin 1,5 vuotta normaalia pidempään, kun uuden sukupolven kortteja Nvidialta yleensä. Niin ja luonnollisesti vanhan hinta laskee, kun uusi tulee markkinoille.

Vanhat vaan tässä tapauksessa ovat lyhyesti sanottuna surkeita seuraavan sukupolven ray tracingia käyttäviin peleihin. En todellakaan menisi ostamaan mitään vanhempaa tässä kohtaa. Nämä pelit eivät ole kaukana tulevaisuudessa, vaan esim. nyt pian julkaistavissa peleissä pääsee hyödyntämään tätä ominaisuutta, kuten Shadow of the Tomb Raider, Battlefield V ja monissa muissa.

Ray tracing ei myöskään ole mikä tahansa efekti vaan vihdoin ja viimein fotorealistisuuden mahdollistava mullistava ominaisuus.

Itse ostan 2080Ti:n kun kynnelle kykenen. 1400€ keskimäärin näytti Jimmsillä olevan listattu. Ai saatana.

Käyttäjän tiger80 kuva
tiger80

Taidan kyllä jättää ostamatta. En usko, että hirveän paljon hienommalta pelit näyttäisivät kuvaputkinäytössäni.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Hyvä nähdä että pelaajalehti korttien julkaisuistakin uutisoi. En pistäisi pahitteeksi, jos CPU-julkistuksista uutisoitaisiin myös.

Enää ei puutu kuin mielenkiintoiset pelit, jotka ottavat korttien tehoista kaikki irti...

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus tiger80

Taidan kyllä jättää ostamatta. En usko, että hirveän paljon hienommalta pelit näyttäisivät kuvaputkinäytössäni.

Kai se ray tracing kuvaputkellakin näkyy. Mutta joo, kannattaa varmaan rueta ensin näyttöjä katteleen.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Metro Exodus ja Shadow of Tomb Raider näyttävät hyvältä, mutta omasta mielestäni Battlefield V veti heijastukset paikoitellen överiksi, jopa siinä määrin että se alkoi näyttää luonnottomalta ja epärealistiselta. Tietty, jos tavoite oli esitellä mitä uudella kortilla voi tehdä heijastusten kanssa ulkoasun realistisuuden esittämisen sijaan, niin silloin ratkaisu oli jossain määrin ymmärrettävä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus "Angel of Death

mutta omasta mielestäni Battlefield V veti heijastukset paikoitellen överiksi, jopa siinä määrin että se alkoi näyttää luonnottomalta ja epärealistiselta.

Epärealistiselta? Miten se on mahdollista, kun systeemi nimenomaan toimii fysiikanlakien mukaan? Se demo nimenomaan näytti kuinka kaukana siitä realistisesta presentaatiosta ollaan peleissä tähän asti oltu. Toki ne autot oli viimeisen päälle vahattu ja ikkunat putipuhtaat, mutta kuitenkin.

Käyttäjän jutetsu kuva
jutetsu

Hieno homma, että tekniikka viimein kehittyy. Tämähän tarkoittaa myös 1060/1070/1080-sarjojen hintojen laskua. Itse en silti päivitä GTX 1080 Ti:tä vielä pitkiin aikoihin. Syy: kaikki pelit pyörivät full HD:na jo nyt täysillä detaileilla ja vähintään 60 fps. Jopa GTX 1060 on läppärissä on riittänyt täysin kaikkiin VR-peleihin ultra-asetuksilla.

4K on puolestaan itselleni täysin hyödytön niin kauan, kun sitä tukevia lähiheittotykkejä ei ole markkinoilla järkevään hintaan. Ei vain kiinnosta vaihtaa 165" massiivista kuvaa takaisin pieneen ruutuun tarkemmalla resoluutiolla.

Konsolit jarruttavat pelien graafista kehitystä niin paljon, että samoilla vanhoilla näyttiksillä pärjää nykyään PC-puolella vähintään 5 vuotta. Tällä en tarkoita haukkua konsoleita, pelaan itsekin kolmella eri konsolilla ja niissä on paljon etuja. Mutta se on silti tosiasia, jota ei voi kiistää.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Snaketus vauhdissa korjaamassa virheitä kommenttikentässä.

Itse katselin eilen jotain Ghost Recon: Wildlandsin vertailuja pc/PS4/One ja olen ilmeisesti sen verran sokea, että mitään merkittäviä eroja en niistä löytänyt. Merkittävin lie toki ruudunpäivitys mutta graafisesti ei mitään sellaista, mikä itsellä pomppaisi silmään ja jonka takia hyppäisin tuolista huutamaan että "no tuon takia kannattaa maksaa 500 euroa näytönohjaimesta!"

Mitä tähän uutuuden esittelyyn sitten tulee: suoraan sanottuna tuskin vaikkapa BF V:n pelaamisen ohessa kauheasti ehtisin tai jaksaisin keskittyä heijastusten katseluun kun pitäisi pelatakin.

Sama homma käynyt aina ennenkin: PS4 sukupolven vaihtuessa sekä Pro myöhemmin. Oli se ero näkyvä & hieno pari ensimmäistä pelikertaa mutta siihen tottui ja pelejä pelaa samalla tapaa kuin aiemminkin. Wildlands tosiaan on sen verran hienon näköinen peli että kiinnosti kuinka paljon hienompi se vielä olis pc:llä. No ei ollut merkittävästi.

Mikäli menisin ostamaan jonkun tonnin näyttiksen niin uskoisin että tulisi aika kova ostajan katumus kun miettisi, että kannattiko nyt tosiaan maksaa tonni jostain heijastuksista vedessä ja kiillotetuissa auton romuissa. Mutta ei siinä, jokainen laittaa rahansa mihin haluaa. Itse saan tyydyttävän pelikokemuksen halvemmallakin.

Tomb Raiderissa muuten aika hiton puhdasta vettä kun näyttää kuin ilmassa uisi. Metron suhteen taas toivoisin lähinnä että hiippailu onnistuisi kuten aiemmissakin peleissä.