Zen Bound 2 (Nintendo Switch) / Arvostelut / pelaaja.fi

Zen Bound 2 (Nintendo Switch)

4.09.2018 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

Sidonnan ystäville

Suomalaisen Secret Exitin kehittämä Zen Bound hurmasi aikoinaan vuonna 2009 älypuhelinvallankumouksen alkuvaiheessa. Kosketusnäytön lisäksi mobiilipeliä pystyi ohjaamaan puhelimen kiihtyvyysanturilla, mikä johti erikoisiin pyörimissessioihin keittiöissä ja olohuoneissa. Rauhoittava ja minimalistinen tyyli teki yksinkertaisesta pelistä helposti arvostelusuosikin.

Pian ykkösosan jälkeen ilmestyi Zen Bound 2, joka kehitti ykkösosan ideoita vielä eteenpäin. Nyt lähes unohdettu mobiilihitti on saanut piristetyn painoksen Switchille, joka saattaakin olla pelin kauan kadonnut koti.

Yhdellä sanalla kuvailtuna Zen Bound 2 olisi paketointipeli, sillä pelin päämääränä on kietoa narua erimuotoisten puuesineiden ympärille. Tavoitteena on peittää noin kaksi kolmasosaa esineen pinta-alasta ennen narupätkän loppumista. Esineiden hankalat muodot, huonot sitomislinjat ja usein naftiksi rajoitettu naru tekevät yksinkertaisesta tehtävästä joskus vaikean.

Vaihtelua yksinkertaiseen jouluapulaistehtävään tulee tasoista, joissa käytössä ovat maalipommit, joilla esineen pintaa saa peitettyä nopeammin. Niiden oikeaoppinen hyödyntäminen vaatii kuitenkin pelisilmää. Tasot on jaoteltu teemoittain eri ryhmiin, joita Zen Boundissa edustavat puut. Yksittäisen puun tasot perustuvat usein samaan jippoon, tai kyseessä on ryhmittely esineiden teeman mukaan. Kilpikonnien ja kurkien sijaan saatetaan paketoida peliohjaimia ja kolikkopelikoneiden pienoismalleja.

Rauhallinen tuoksukynttiläestetiikka auttaa keskittymään”

Sitomisen ohella pelin juttu on zen, sillä rauhallinen tuoksukynttiläestetiikka auttaa keskittymään esineen käärimiseen ja suorituksen paranteluun. Minimalistinen temppeliääniraita ja puupölyinen grafiikkatyyli ovat omiaan korostamaan pelin rauhoittavaa vaikutusta. Yhden esineen paketointi kestää yleensä muutaman minuutin, joten Zen Boundia pelataan muutaman tason verran palaverien välissä tai kotimatkan aikana.

Yksinpelattava Zen Bound 2 ei suostu edes vertailemaan omaa suoritusta kavereiden vastaaviin. Suoritukset laiskasti vain kukilla pisteyttävä pelimekaniikka on sangen riisuttu, ja tarkoitus onkin raa’an pelaamisen sijaan rentoutua ja viettää aikaa.

Switchille julkaistu Zen Bound 2 on saanut uutta väriä pintaan. Ghost Monkeyn mainio ääniraita on saanut uuden 5.1-viimeistelyn, ja pelin graafinen taso on noussut kännykkäajoista merkittävästi. Pelattavaakin riittää yli sadan tason verran.

Kaikkein tärkein uudistus Switch-versiossa on kuitenkin tuki yhden Joy-Conin pelitavalle, jolloin esineen voi paketoida pyörittämällä ohjainta käsissään. Hurraa! Vaikka tuki Nintendon tarkkuustärinälle jää monelta osin hyödyntämättä, on yhden ohjaimen liiketuki ehdottomasti se ainoa oikea tapa pelata Zen Bound 2:ta. Myös perinteisempi kahden sauvan ohjaustyyli onnistuu, mutta se häviää mukavuudessa ja mielenkiintoisuudessa pyörittelypelaamiselle.

Saattaakin olla, että lähes kymmenen vuoden jälkeen Zen Bound on lopulta löytänyt sen alustan, jolla peli toimii kaikkein parhaiten. Pienet parannukset tekevät pelistä jälleen tuoreen tuntuisen, joten paluu sen pariin ei välttämättä ole huono idea vanhoillekaan pelaajille. Kaikkein eniten pelistä saavat kuitenkin irti ne pelaajat, joilta aiemmat versiot ovat menneet syystä tai toisesta ohi. Nyt Zen Bound 2:n voi pelata suoraan sellaisena kuin on tarkoitettukin.

8/10

Kehittäjä: 
Secret Exit
Julkaisija: 
Secret Exit
Peligenre: 
Pulma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Windows