Football, Tactics & Glory / Arvostelut / pelaaja.fi

Football, Tactics & Glory

6.09.2018 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Pojat, me hävitään tää peli

Football, Tactics & Glory on hyvin erilainen jalkapallopeli. Sitä pelataan vuoropohjaisesti ruudukolla kuin jonkinlaista strategia- tai lautapeliä konsanaan. Joukkueilla on aina käytössään kolme peräkkäistä toimintoa: pelaajia liikutellaan, vastustajiin laitetaan painetta, pallollista pelaajaa taklataan, palloa syötellään ja niin edelleen.

Paine on melkoinen, koska kolmella peräkkäisellä toimella ei ihmeitä tehdä. Samalla pitäisi kuitenkin joko voittaa pallo itselleen tai saada oma pallollinen pelaaja mahdollisimman turvallisiin ja otollisiin asemiin, ennen kuin vuoro siirtyy vastustajille. Samalla simuloidaan pelikellon tikittämistä, sillä jokaisessa ottelussa on vain tietty määrä toimintoja. Kun ne on käytetty, tuomari puhaltaa armottomasti pilliin.

Kuvioita monimutkaistavat pelaajien oppimat kyvyt. Laituri voi saada liikkua muita enemmän, ja hyvä pakki voi osata esimerkiksi itse yrittää taklata ohi juoksevaa pelaajaa. Sama toimii tietenkin toiseenkin suuntaan, joten pelaajan täytyy olla koko ajan perillä siitä, mihin vastustajan pelaajat kykenevät, keneen kannattaa pistää painetta ja kuka kannattaa kiertää kaukaa.

Paperilla kaikki on hyvin, ja ensimmäiset matsini menivätkin aika juhlavissa merkeissä. Pian alkoi kuitenkin ärsyttää peruuttamattomasti.

Pelaaminen on lopulta puhdasta matematiikkapeliä, sillä lopulta pelaajan omat taktiset kuviot ja ideat ovat toissijaisia kentällä olevien pikku-ukkojen ominaisuuksiin ja kykyihin nähden. Jos oman pakin puolustuskyky on 18 ja hyökkääjän pallokontrolli 78, hyökkääjä painaa yleensä ohi miten ja milloin haluaa. Asiaa pahentaa se, että todennäköisesti hyvällä hyökkääjällä on vielä kovia erikoiskykyjä, joihin pakkiparalla ei ole vastauksia. Tekoäly myös tietää tämän ja osaa häikäilemättä pelata omien vahvuuksiensa ja pelaajan joukkueen heikkouksien mukaan.

Tämä on myös jatkuvasti asetelmana pelin kausitilassa, jossa pelaajan pitäisi yrittää muuttaa kehäraakeista ja ikälopuista koostuva amatöörijoukkueensa maailman huippuseuraksi. Vastustajien pelaajat ovat käytännössä koko ajan kovempia kuin pelaajan joukkue. Ainoa keino muuttaa yhtälöä on grindata kaudesta toiseen hiluja tililleen, kunnes saa haalittua joukkueeseensa hieman parempia pelaajia ja lopulta noustua seuraavalle sarjatasolle. Siellä vastassa on taas kovempia joukkueita, ja kuvio toistuu.

Kun pelaaminen on noin 90 prosenttia ajasta turhauttavaa ylämäkeen räpiköintiä, ei voi puhua valtavasta peli-ilosta. Ideassa on toki kovasti potentiaalia. Vaikuttaa lisäksi siltä, että Football, Tactics & Glory pääsee oikeuksiinsa, kun lopulta saavuttaa tason, jolla joukkueessa on monipuolisesti taitavia pelaajia. Uskon tämän helposti, sillä jopa divarin suossa rämpiessä vastaan tulee välillä kivoja pelejä, joissa kuviot toimivat.

Niitä on kuitenkin liian vähän. Jatkuva häviäminen paremmilleen on ehkä sitä aidointa suomalaista futisperinnettä mutta pelin sisältönä turhan rasittavaa. Football, Tactics & Glory on paperilla juuri meikäläistä varten tehty peli, mutta todellisuus on jotain ihan muuta.

5/10

Kehittäjä: 
Creoteam
Julkaisija: 
Creoteam
Peligenre: 
Strategia, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows