Tuottaja: Spyro Reignited Trilogy on tosifaneille – "Tiedämme, että ihmiset haluavat elää uudelleen lapsuudenkokemuksensa" / Artikkelit / pelaaja.fi

Tuottaja: Spyro Reignited Trilogy on tosifaneille – "Tiedämme, että ihmiset haluavat elää uudelleen lapsuudenkokemuksensa"

4.09.2018 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
3
Spyro Reignited Trilogy

Ensin Crash, nyt Spyro. Activision iskee loppuvuodesta nostalgianälkään jo toistamiseen, kun alkuperäisen PlayStationin ikoninen Spyro-trilogia saa Crash Bandicootin tapaan uusioversiot nykylaitteilla. Insomniac Gamesin klassikot nykypäivään modernisoivan Spyro Reignited Trilogyn kehityksestä vastaa Skylanderseista tuttu Toys for Bob -studio, joten tekijätiimillä on kokemusta ainakin Spyron tuoreemmista seikkailuista. 

Pelaaja tapasi Gamescom 2018-pelimessuilla Lou Studdertin, pelin tuottajan Activisionin puolelta. Studdert taustoitti meille pelin uudelleensuunnittelufilosofiaa, minkä lisäksi utelimme mieheltä hieman Spyro-sarjan tulevaisuudesta. Hän myös avarsi Pelaajalle syitä pelin myöhästymiselle ja päätökselle sisällyttää varsinaiselle pelilevylle lähinnä sarjan ensimmäisen osan. 

Minkälaista oli palata näinkin vanhojen pelien pariin modernisointimielessä? Yllättikö mikään alkuperäisten pelien suunnitteluratkaisuissa?

Rehellisesti sanottuna, kaikki kolme peliä on haravoitu läpikotaisin jopa liiallisuuksiin asti. Toys for Bobilla ei ollut käytössään lainkaan alkuperäisten pelien lähdekoodia, jonka päälle Reignited Trilogya olisi voitu lähteä rakentamaan. Kaikki oli tehtävä alusta asti täysin uusiksi, mutta olemme yrittäneet olla äärimmäisen uskollisia alkuperäisille peleille.

Olemme käytännössä hyperanalysoineet alkuperäisten pelien jokaista osa-aluetta ja tehneet manuaalista työtä saadaksemme mahdollisimman paljon dataa muun muassa alkuperäisten vihollisten liikkeistä ja geometriasta. Siinä väkisinkin törmää pelisuunnittelussa odottamattomiin yllätyksiin ja hiuksenhienoihin yksityiskohtiin, jotka eivät aukenisi pelkästään näkemällä tai pelaamalla. Itselleni jäi erityisesti mieleen, että pelaajan jahtaamat munavarkaat hidastavat vauhtiaan niin hienovaraisesti, ettei sitä edes huomaa. Selkeän hidastumisen sijaan pelaajille tulee tunne, että he todella saavuttavat vikkelää varasta. 

Miten hankalaa oli jäljitellä nykymoottorillanne alkuperäisen pelin ohjausjärjestelmää? Kun Crash Bandicoot -trilogia rakennettiin uusiksi, fysiikkamoottorin erilaisuus muutti ohjausmekaniikkaa ja teki peleistä alkuperäisiä haastavampia. Törmättiinkö Spyron kohdalla samankaltaisiin haasteisiin?

Ei oikeastaan, sillä Spyro on hyvin erilainen peli kuin Crash. Selkeän tarkkuushyppelyn sijaan Spyrossa on enemmänkin kyse zenimäisestä tutkimisesta ja löytämisen ilosta. Olemme nähneet runsaasti vaivaa, jotta muun muassa hyppykorkeudet, hyppykaaret ja hahmojen metriikka, kuten liikkeiden nopeus, olisivat tismalleen samoja kuin alkuperäisessä.

Lisäksi Reignited Trilogyssa on mahdollista turvautua niin alkuperäiseen kuin moderniin ohjaustyyliin. Esittelyversioissa olemme turvautuneet moderniin tyyliin, jossa esimerkiksi tulta syöstään olkanäppäimillä. Ihan vain sen takia, että nykypäivän toimintapeleihin tottuneille kuvionäppäinten paineleminen ei välttämättä tule luonnostaan. Mukana on myös vapaa kamera, joka puuttui alkuperäisistä peleistä analogisauvojen puutteen takia.

Tiedämme, että ihmiset haluavat elää uudelleen lapsuudenkokemuksensa. Siksi mukaan on uudelleenluotu alkuperäinen ohjaustyyli, jossa muun muassa kameraa liikutellaan sivuttain olkanäppäimillä. Tämänkaltaisiin yksityiskohtiin on kiinnitetty paljon huomiota.

Spyro Reignited Trilogy -tuottaja Lou Studdert Gamescom 2018 -messuilla. Kuva: Ville Arvekari

Spyro Reignited Trilogy -tuottaja Lou Studdert Gamescom 2018 -messuilla.
(Kuva: Ville Arvekari)

Oliko teillä pääsyä käsiksi alkuperäisten pelien hahmoluonnoksiin tai -taiteeseen, kun modernisoitte vihollisten ja hahmojen ulkoasua? 

Tiimi lähti työstämään omin voimin konsepteja, joihin hahmojen ulkoasua voisi viedä. Otimme toki yhteyttä alkuperäiset pelit luoneeseen Insomniac Gamesiin näyttääksemme, mitä olimme saaneet aikaiseksi. Heillä ei ollut varsinaista kehitysroolia Reignited Trilogyn luonnissa, mutta he tapasivat mielellään väkeämme keskustellakseen mihin suuntaan hahmoja voisi viedä. He antoivat runsaasti palautetta ja kertoivat mielenkiintoisia yksityiskohtia, joilla pystyimme hiomaan hahmoja. He esimerkiksi huomauttivat, etteivät ensimmäisen pelin markkinointimateriaaleissa nähdyt versiot Spyrosta vastanneet varsinaisessa pelissä nähtyä hahmoa.

Oliko uudelleensuunnittelussa paljonkin kädenvääntöä? Jokaisella on varmasti erilainen mielikuva siitä, minkälaiselta hahmojen pitäisi näyttää modernilla grafiikalla toteutettuna. Etenkin vihollisten nappisilmät ovat hyvin erilaiset!

Totta kai matkan varrella käytiin jatkuvasti keskusteluja ja tehtiin muutoksia. Toys for Bobin riveissä on sarjan tosifaneja sekä taiteilijoita, jotka haluavat hyödyntää tarjolla olevaa teknologiaa rajojen puskemiseen. Kaikkien näkemysten välille oli löydettävä tasapaino, minkä lisäksi yleisilmeeseen oli lisättävä eloa ja persoonallisuutta. Juuri tämä seikka tekee tästä trilogiasta niin omalaatuisen, mukana on yli 400 uudelleenkäsitteltyä hahmoa. Se on iso urakka. 

Pelejä pelatessasi tulet huomaamaan, että mukana on useita erilaisia tulkintoja. Koska kyse oli alkujaan ensimmäisestä PlayStationista, olivat Spyrot ensimmäisiä avoimempia kolmiulotteisia pelejä. Siksi osa vihollisista näytti hyvin yksinkertaisilta, mikä jätti hyvin paljon tulkinnan ja mielikuvituksen varaan. Näissä tapauksissa tiimin oli nähtävä enemmän vaivaa modernisoinnin osalta. Toisaalta esimerkiksi Spyro 2:n Hurricos-maailman hahmot olivat erittäin yksityiskohtaisia, joten niissä oli enemmän lihaa luiden ympärillä suoraviivaisempaa kasvojenkohotusta varten.

Isoin muutos, josta olemme saaneet runsaasti positiivista palautetta, ovat ensimmäisen Spyron lohikäärmeet. Alkujaan ne poikkesivat toisistaan lähinnä kokonsa ja värityksensä osalta, mutta Reignited Trilogyssa päätimme tehdä jokaisesta oman persoonsa, Emme muuttaneet dialogia tai tarinaa, mutta tekemällä heistä selkeitä yksilöitä kasvatimme tutun pelimaailman ja tarinan luonnetta.

On selvää, että klassisella Spyro-tyylillä on selkeä fanikuntansa. Mikäli Reignited Trilogy menestyy, haluaisitteko tehdä klassisella tyylillä täysin uuden seikkailun?

En osaa vielä sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tällä hetkellä keskitymme Reignited Trilogyyn, ja haluamme nähdä ihmisten reaktiot sen tyyliin. Mutta kuka tietää? Pidämme korvat kuulolla!

Spyro: Reignited Trilogy julkaistaan PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 13. marraskuuta.

Ville Arvekari

Kommentit

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Välillä näkynyt tuben suosituksissa matskua tästä ja kyllä toys for bob on tehnyt aika hemmetin hyvää jälkeä hahmojen uudelleen suunnittelun kanssa ainakin Eloran kohdalla.

Spyro Reignited Trilogy - I'm A Faun You Dork Cutscene Comparison! PS1 VS PS4 Cutscene Comparison!

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Omistautumisen osalta vaikuttaa hyvältä ja muutenkin noin yleisesti mutta en vain näe järkevänä ostaa "fyysistä" versiota, joka on jotain fyysisen ja digi-version välistä.

Alelaariin jää (jos sieltäkään ostaa) ja luultavasti jollain yli 50% alella kun tuo on kuitenkin sama ostaa ykkösinä ja nollina kun fyysisenä ei saa kuin sen ykkösen ja jotain päälle.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac
Lainaus partajeesus

Välillä näkynyt tuben suosituksissa matskua tästä ja kyllä toys for bob on tehnyt aika hemmetin hyvää jälkeä hahmojen uudelleen suunnittelun kanssa ainakin Eloran kohdalla.

Minä taas en pidä siitä, että monien muiden NPC-hahmojen ohella myös Elora on muutettu nyt selvästi turrimaisemman näköiseksi. Vanhan Eloran yläkroppa oli selvästi ihmismäinen, niin kuin alkuperäisillä mytologian fauneillakin oli. Nykyinen Elora puolestaa näyttää vaan joltain anthropomorfiselta karvaturrilta, ehkä joltain kanin tai kauriin turriversiolta, kuin tarujen vuohi-ihmiseltä. Samaten nuo uuden version silmät sais mun puolesta olla vähän pienemmät muuhun kroppaan verrattuna.

Siitä annan kuitenkin pointsit, että tämän uuden Eloran huvittunut reaktio Spyron kysymykseen on paljon kivempi, kuin alkuperäisen äksyily.