Pelaajacastin viikon vieras pureutuu peliteollisuuteen bisnesnäkökulmasta – lähetä kuuntelijakysymyksesi! / PelaajaCastit / pelaaja.fi

Pelaajacastin viikon vieras pureutuu peliteollisuuteen bisnesnäkökulmasta – lähetä kuuntelijakysymyksesi!

22.04.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
20
Kysy Pelaajalta 229
Pelaajacastin uudet jaksot löytyvät:
 

Pelaaja-lehden oma podcast, eli Pelaajacast, kajahtaa taas ääniaalloille tämän viikon torstaina.

Jaksoon saapuu näillä tiedoin vieraaksi Pelaajaa kustantavan H-Town Oy:n pitkäaikainen ex-toimitusjohtaja ja ex-peliyrittäjä Harri Manninen, joka vaikuttaa nykyään sijoittajapuolella Play Ventures -sijoitusyhtiön yhtenä perustajana (Founding Partner, Play Ventures). Puhumme hänen kanssaan ainakin peliteollisuuden nykytilanteesta sijoittajan näkökulmasta, eli miksi kaiken pitää olla free-to-play, ja niin edelleen.

Harria on kuultu Pelaajacastissa ainakin jaksoissa 147 ja 165.

Paikalla on myös totuttuun tapaan Pelaaja-lehden vakiotoimitusta. Jakson sisältöön luonnollisesti lukeutuu Kysy Pelaajalta -osio, johon Pelaajacastin kuuntelijat ja katselijat voivat lähettää toimitukselle ja Harrille kysymyksiä peräti neljää eri kanavaa pitkin. Jakso äänitetään keskiviikon aikana, joten muista lähettää kysymyksesi ajoissa!

1) Pelaajalehti.com: Kirjoita kysymyksesi tämän uutisen kommenttisarakkeeseen rekisteröitymällä Pelaajalehti.comiin.
2) Facebook: Kirjoita kysymyksesi tähän julkaisuun.
3) Twitter: Kohdista kysymyksesi tilillemme @pelaaja ja käytä merkintää #kysypelaajalta
4) Instagram: Kirjoita kysymysesi tämän kuvan kommentteihin.

Pelaajacast 229 julkaistaan torstaina 25. huhtikuuta. Videoitu versio pyritään julkaisemaan heti editointi-, siirto- ja prosessointirumban valmistuttua, eli alustavasti perjantaina.

 

Kommentit

Käyttäjän Ton-Ton kuva
Ton-Ton

Pitääkö olla huolissaan, kun Huttunen alkaa muistuttaa Thanosta? Hän aina mainitsee, että meitä ihmisiä on liian paljon maan päällä, jonka takia ihmiskunta ei pelastu. Joten, onko ainoa pelastus on puolittaa väkiluku?

"Perfectly balanced as all things should be."

Käyttäjän Turbomuna kuva
Turbomuna

Manninen: Tulevatko Google Stadian kaltaiset suoratoistopalvelut muuttamaan peliteollisuutta yhtä radikaalisti mitä esimerkiksi Netflix sekä Spotify ovat tehneet elokuva-/musiikkipuolella?

Mark Cerny avautui viime viikolla tulevan Playstation 5:n teknisestä kapasiteetista. Aiheuttivatko laitteen speksit kiheilmöintiä castilaisten kalsareissa?

Onko Pyykkönen grillikausi avattu? Montako makkaraa grillaat tänä vuonna?

Huttunen: elämä on yhtä ruusuilla tanssimista, kunnes vastaan kölköttelee Shugoki, tuo säälimätön läskimoosesten Lucifer, ja oih, silloin kuolo korjaa. Mikä avuksi?

Milloin Kaitila saadaan castiin puhumaan mukavia?

Käyttäjän Zhinarkos kuva
Zhinarkos

Pyytäisin pahaenteistä maalailua artikkeli kolmentoista vaikutuksista internetiin. Itse näen tilanteen kahdella tavalla: Toisaalta on naurettavaa olettaa, että artikkelin mukaiset vaatimukset valvonnasta toteutuisivat nykyisellä internet käytöksellä, arkkitehtuurilla ja tekniikalla. Taas toisaalta näitä samantapaisia yrityksiä tiukentaa tekijänoikeuksien valvontaa internetissä on ollut jo useita ja mikään edellisistä yrityksistä ei ole päässyt yhtä pitkälle(?) Joten kaipa tällä silti jotain vaikutusta tulee olemaan?

Käyttäjän Classic kuva
Classic

Olisiko castiin mahdollista saada joskus ulkomaisia vieraita? Vähättelemättä ollenkaan suomalaista peliteollisuutta, olisi mielenkiintoista kuulla varsinkin vanhempia tekijöitä kuuluisista ulkolaisista pelitaloista. Haastattelu voisi olla toimittajien ja kuuntelijoiden kysymysten pohjalta esimerkiksi puolituntinen osio lingua francaksi eli englanniksi tavallisen castin kyljessä.

Käyttäjän SlimAtebo kuva
SlimAtebo

Uskooko Miika"olen niin hyvä ihminen" Huttunen, että ilmastoasioissa keskitytään enemmän omaan julkikuvaan kuin oikeisiin ratkaisuihin?

Käyttäjän Markka1 kuva
Markka1

Tervehdys! Onko teillä kokemusta massiivisesta Gloomhaven lautapelistä? Juurikin pelin massiivisuus hieman hirvittää, mutta tuli jokatapauksessa tuollainen pikku paketti tilattua. Kenties jo ensiviikolla päästään sitä pelailemaan.
Onko mitään mihin pitäisi varautua tai käytännön vinkkejä pelin sujuvoittamiseksi?

Entä oletteko kerenneet jo testailemaan uutta Mortal Kombatia?

Mukavaa kevään jatkoa!

Käyttäjän Waris kuva
Waris

Onnea ennakkoon 200. numeron johdosta! Kiitos myös tähän asti aina yhtä loistavasta lehdestänne sekä podcastista, joka on mielenkiintoista kuunneltavaa peli, populaarikulttuuri sekä ajoittaisilla politiikka aiheillaan.

Lehteänne olen tilannut numerosta 9-12 saakka (en ihan tarkkaa numeroa muista), pääsääntöisesti kestotilauksena paria hetken katkoa lukuun ottamatta ja lehti ajan myötä vain parantunut. Ajoittain mukana tulleet erikoislehtiset, kuten Halosta ja Dark Soulsista, ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja hyvin tehtyjä, kiitos niistä. Hienoa myös, että olette jaksaneet castiakin kaikki nämä vuodet tehdä, se on varmasti usein raskas lisä muiden kiireiden ohella, juttujen taso on ainakin edelleen erinomaista.

Muistan kun Edge lehti julkaisi 200. numeronsa ja Puha mietiskeli silloin castissa mahtaisiko Pelaaja ikinä päästä sinne asti, hienoa että pääsitte! Tämä nyt ei ollut kysymys, vaan kiitos tuottamastanne laatu sisällöstä, joka on ainakin minulle tuonut paljon iloa arkeen vuosien saatossa.

Käyttäjän SensoryOverdrive kuva
SensoryOverdrive

Terve cast!
Harmittaa etten ollut aikaisemmin kuullut pelaajacastista, mutta suplasta löysin vihdoin tämän jumalaisen ja korvia hivelevän podcastin. Maaliskuusta asti kuunnellut uusia ja vanhoja jaksoja. Piti lopettaa storytel tilaus, koska kaikki aika menee nyt castin kuunteluun!

Huttusen ja muiden hehkutuksesta aloin myös pelaamaan destiny 2. Oliko castilla jokin avoin klaani, mihin noviisikin kehtaa liittyä? Alkaa yksin pelaaminen syödä kiinnostusta destinystä :(

Mitkä fiilikset jäivät Jedi: Fallen Order ja the rise of Skywalker trailereista?
Onnittelut vielä tulevasta 200. Numerosta!

Käyttäjän janneus kuva
janneus

Tätäkin kommenttia kirjoittaessa silmiini osuu sivun alareunassa mainos, jossa kehotetaan tilaamaan Suomen paras pelilehti vuodeksi! Kyseessä siis Pelit-lehden mainos... Onko joukkoonne soluttautunut vastustajien myyrä / sabotööri, vai kuinka tälläiseen "hieman" noloon tilanteesen ollaan jouduttu?

Onnea etukäteen 200. numeron johdosta !

Käyttäjän Unluckymonster kuva
Unluckymonster

Piti kuunella ensiksi vanhoja cästejä että tietää millainen herra vieraanna joten heitetäänpä aluksi muutamat "callback" kysykset teille?

V.2015
Puhuitte miten tarpeeksi suuren yleisön kerättyä FB alkaa rajoittamaan kuinka suuri osa yleisöstä näkee julkaisunne fb-feedin etusivulla ilman laittamasta rahaa Zuckerbergin taskuun, vieläkö FB harrastaa tätä ja maksatteko heille suojel-... siis näkyvyysrahoja?

Pyykkönen sanoi että palveluiden tulo pohjoiseen kestää ja tänä vuonna PS Now tuli vihdoin Suomeen, ei se kestänyt kuin 4 vuotta!
Oletteko kokeilleet palvelua Suomessa PC:llä ja minkä Pelaajalehti-arvosanan antaisitte sille (vai aikooko Pelaaja-lehti joskus arvostella myös peli-kauppoja/-striimi palveluja lehdessään 👀 )?

Pyykkönen, pätkiikö Tikkurilan kohdalla edelleen puhelinyhteys junassa ja katsotko nyt puhelimen Netflixillä reality-sarjoja työmatkalla?

Games Netflixin sanottiin olevan lähes mahdoton mutta mitä mieltä olette Xbox Game Pass:stä, eikö se ole jo aika lähellä sellaista?

"Ai ei tuu Steamiin? Ei kiinnosta." Sanoi Huttunen vuonna 2016 ja voi kuulua edelleen PC-pelaajien suusta, mitä se teidän mielestä kertoo PC-pelaamisesta?

- - -

Sitten nykypäivään.

Aiempien podcästien perusteella Manninen kuulostaa indieskene-sijoittajalta joten voi olla että seuraavat kysymykset eivät osu ihan kohdalleen mutta yritetään kuitenkin.

Kuinka paljon omaisuutta oli taskussa kun aloitit sijoitustoiminnan vai laitoitko talon vakuudeksi?

Millaiset ovat Suomen pelialan-sijoittaja piirit?
Alle 10 ihmistä vai yli 100?
Alle kourallinen AAA-sijoittajia vai useampikin?
Sijoittavat videopeleihin koska elokuva- ja musiikkialan osakkeet ovat korkeammalla vai löytyykö minkäänlaista rakkautta lajiin?

+ +

Tämän hetken trendi on kiistatta Battle Royal-pelimuoto ja olemme jo nähneet useita BR-julkaisuja jotka hyppäävät tähän mukaan mutta läsähtävät lattialle.

Onko BR:älle helpompi saada rahoitus kuin idealle joka kiinnostaa pelaajia, eikö peliajan sijoittajille tule mieleen että jollain pelialan trendillä on jo meitä ennen niin kova kilpailu että parempi pysyä siinä missä olemme jo hyviä ja fanimme haluavat meiltä?

+ +

Call Of Duty on yksi niistä jotka lähtivät tähän myös mukaan, peli kopioi Battle Pass idean suoraan Fortnite pelistä, joka on täysin ilmainen.

Miksi AAA-studiot pyrkivät matkimaan ilmaispelien taktiikoita mutta pitävät hinta-lapun samana, eikö olisi helpompaa ottaa mallia R6 Siegestä, josta myydään 15€ halvempaa ja (60/80€?) kallimpaa versiota, kuin tunkea samaan pakettiin molempien bisnesmallit jolloin kaikkia kuluttajia harmittaa?

+ +

Viime vuosi-katsauksessa Activision kertoi että BO4 tuotti yhtiölle puolimiljardia dollaria mutta koki sen silti "pienoiseksi pettymykseksi". Onko AAA-pelien sijoitustoiminnan odotukset joka vuotisesta kasvusta rikki?

+ +

Sijoittajan ajatukset seuraaville sanoille/ ajatuksille:
VR

AR

Oikealla rahalla ostettavat lootboxit

Lootboxien kieltäminen Euroopan Unionin maissa

Peli-yhtiön johtaja kutsuu potentiaalisia asiakkaitaan "Kehnosti koulutetuiksi" ja kehottaa näitä olla ostamatta tulevaa peliä

EA

Rovio

Platonic Partnership Ltd (Lydia pelin tekijä)

CD Project Red

Exp. boosterit Premium peleissä (esim. AC Odyssey ja tuleva Rage 2)

Ubisoft

Activision Blizzard

Epic ekslusive backlash

- - -

Eiköhän vierasta ole tarpeeksi kuulusteltu, isot onnittelut 200. juhlanumerosta ja jos kaupan lehtihyllyllä tulee vastaan nappaan sen kyllä mukaani. 🎆

Nostoja