2D-lentopeli Luftrausers herätti natsihuolia – kehittäjä vastaa / Uutiset / pelaaja.fi

2D-lentopeli Luftrausers herätti natsihuolia – kehittäjä vastaa

8.04.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
2

Alankomaalaisen Vlambeerin 2D-lentopeli Luftrausers oli eräs viime maaliskuun pelijulkaisuja. Lyhyen elonsa aikana peli on jo ehtinyt niittämään arvostelumenestystä ja tienaamaan mammonaa oikein mukavasti, mutta aivan kritiikittä se ei ole nykyiseen tilanteeseensa kuitenkaan päässyt.

Viime viikolla mikroblogipalvelu Twitterin puolella Luftrausers nousi keskustelun aiheeksi, kun tuotoksen esteettisten valintojen koettiin viittaavan pelin käsittelevän aiheeltaan natseja. Tämä johtikin pohdintaan siitä, josko pelissä pelaajan hallussa nimenomaan on kansallissosialistinen pilotti aiheuttamassa tuhoa, ja että millaisia tuntemuksia se joissain ihmisissä saattoi herättää.

Vlambeerin kehittäjä ja bisnesherra Rami Ismail onkin nyt pelistudionsa kotisivuilla julkaissut aiheeseen kantaa ottavan blogikirjoituksen. Viestissään Ismail selventääkin, ettei Vlambeer ole lähtenyt tekemään peliä natseista tai mistään muistakaan oikean maailman osapuolista. Samalla hän kuitenkin korostaa, ettei hän lähde tuomitsemaan muiden ihmisten tulkintoja pelistä vääriksi, vaikka ne eivät menekään välttämättä aivan yksiin hänen näkemystensä kanssa.

– Jokainen kulttuurisesta artefaktista tehtävä tulkinta ei ole vain heijastus luojasta, vaan myös siitä, mistä käyttäjä välittää, mitkä asiat hän näkee tärkeinä ja mikä on hänet muovannut. Meillä ei ole otsaa tuomita ihmisiä, jotka näkevät toisen maailmansodan kauhut tärkeinä. Ne ovat tärkeitä, Ismail kirjoittaa.

Ismail kertoo olevansa pahoillaan ja surullinen siitä, että Luftrausers on saattanut aiheuttaa epämukavuutta joillekin pelaajille. Vastapainona kritiikille mies selventääkin, mitä Vlambeer itse näkee pelissään.

– Teimme 2D-lentelypelin, jossa olet maailman paras hävittäjäpilotti, joka lentää superaseella maisemissa, jotka tuovat yhteen Thunderbirdin ja toisen maailmansodan. Peli ei kerro hyvästä tai pahasta tai toisesta maailmansodasta. Se ei kerro oikeasta konfliktista tai osapuolesta; teimme pelin, joka kertoi superaseista aikana, jolloin niitä ei voinut olla vielä olemassa.

Mielenkiintoista jatkopohdintaa Luftrausers-keskustelusta voi löytää esimerkiksi Giant Bomb -pelisivuston uutistoimittajana toimivan Patrick Klepekin maanantaina julkaisemasta Tumblr-kirjoituksesta.

Luftrausers on parhaillaan PlayStation 3:lle, Vitalle, Windowsille, OS X:lle ja Linuxille saatavilla oleva peli. Lentelyn ohella Vlambeer on tullut myös tunnetuksi esimerkiksi Super Crate Boxista ja Ridiculous Fishingista.

Lähde: Vlambeer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Cerker kuva
Cerker

Mitä nyt seurasin tuota Twitter hälyä natsismista, niin oli se minusta aivan turhaa. Ihmiset tuntuivat vetävän herneen nenäänsä pienistäkin asioista ja jo se miltä hahmot näyttivät oli heidän mielestään natsimainen. Minusta hahmot näyttävät hyvältä sellaisina kuin ne ovat, ei sillä ole väliä vaikka tuo hymyileekin vähän ilkeämmin.

Ja jos minulta kysytään, niin ne ovat natseja joiden puolella pelataan.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Ja tässä on syy miksi emme ikinä tule näkemään toiseen maailmansotaan sijoittuvaa räiskintää jossa pelataan saksalaisena.

Nostoja