Äärimmäisen kiusallinen tetrispeli vedettiin Steamista pakolaiskriisin valossa / Uutiset / pelaaja.fi

Äärimmäisen kiusallinen tetrispeli vedettiin Steamista pakolaiskriisin valossa

4.09.2015 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
7
Äärimmäisen kiusallinen tetrispeli vedettiin Steamista pakolaiskriisin valossa

Opetuspelejä lapsille tehtaileva tanskalaisstudio Serious Games Interactive on joutunut pohtimaan lähestymistapojaan toden teolla menneellä viikolla.

Pienokaisia orjakaupasta valistavaa Playing History 2: Slave Trade -peliään Twitterissä tiistaina mainostanut Serious Games iski kampanjallaan herkkään paikkaan. Jo vuonna 2013 Steamissa julkaistu tekele sisältää minipelin, joka tuntuu hieman turhankin raadolliselta tämänhetkisiä uutisotsikoita ajatellen: tetristä jäljittelevässä pikkupelissä orjakauppias yrittää ahtaa laivaansa mahdollisimman paljon tummaihoisia hahmoja päällekkäin ja limittäin.

Myös emopelinsä trailerilla nähtävä minipeli on saanut tällä viikolla osakseen rankkaa media- ja käyttäjäkritiikkiä niin tahdittomuudestaan kuin puhtaasta rasismistaan, ja Serious Games onkin katsonut parhaaksi vetää osion kokonaan pois Steamista – mutta ei ilman vastalauseita. 

– Ehkä kulttuurien välillä on paljon eroja sen suhteen, mistä on hyväksyttävää keskustella – ehkä vaakakupissa painaa muukin kuin se, oliko orjatetris mautonta vai ei. Moni twiittaaja sanoo, ettei kaltaiseni tyhmä valkoinen tanskalainen tiedä mistään mitään, eikä minun kuuluisi sanoa sanaakaan afroamerikkalaisten tarinasta, studion toimitusjohtaja Simon Egenfeldt-Nielsen pohtii lausunnossaan.

Miehen mukaan Serious Gamesin tarkoitusperät olivat kuitenkin hyvät, ja orjatetriksenkin kaltaiset ikävät kokemukset ovat osa orjien näkökulmasta kuvattua oppimiskokemusta. Egenfeldt-Nielsen kertookin poistaneensa minipelin luomuksestaan hyvin pitkin hampain, ja huolehtivansa yhteiskunnan yliherkästä tilasta.

– Mielestäni ihmisten käytös on paljon huolestuttavampaa kuin mikään peli. Me kuljemme kohti suljettua yhteiskuntaa, jossa valonarkoja puheenaiheita ei voi käsitellä julkisesti, koska ne aiheuttavat vain avoimen väittelyn estävää mekkalaa, mies toteaa Steamissa.

Playing History 2: Slave Trade on edelleen saatavilla Steamin kauppapaikalta ilman tetrisosiotaan. Kohtelustaan loukkaantunut Egenfeldt-Nielsen rohkaisee syystä tai toisesta herneitä hengitelleitä kuluttajia pyytämään rahojaan takaisin.

Lähde: Steam, Eurogamer, Kotaku, ThinkProgress

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Rainbow_Dazed kuva
Rainbow_Dazed

Niin sopimatonta, mutta nauroin pitkästä aikaa vedet silmissä. Harvoin vetää uutinen näin sanattomaksi.

Käyttäjän Hanska kuva
Hanska

Opiskelen tällä hetkellä luokanopettajaksi. Pitäisiköhän ottaa opetuskäyttöön. :D Sai kyllä hyvät naurut tästä.

Käyttäjän BlazeAce kuva
BlazeAce

Positiivistähän pelissä on, että siinä yritetään sentään mahduttaa ihmisiä laivaan. Mauttomaksi peli menisi siinä vaiheessa jos orjilla tai pakolaisilla täytettyjä veneitä pitäisi pommittaa välimeren valtioista laivanupotuksen mekaniikoilla.

Historia on ilmeisesti tarkoitettu kaunisteltavaksi ja kirjoista opittavaksi jutuksi ja sitä ei pidä sotkea mihinkään hauskaan tai viihdyttävään... Sitähän saattaisi vaikka oppia jotain.

Käyttäjän JNyknn kuva
JNyknn

Jos tuo kaveri laittaisi hahmojen ihonväriksi valkoisen, kenelläkään ei olisi ongelmaa, vaikka se olisi historiallisessa mielessä väärin. Mutta auta armias jos nämä valkoiset olisivatkin naisia, sekin olisi taas mautonta ja pitäisi sensuroida.

Käyttäjän Galactus kuva
Galactus

Kaikkea sitä tehdäänkin. :D

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Se on jännä, että nykyään opetusmateriaalikaan tai edes puhtaasti viihde ei saa olla faktuaalisesti oikein ja historiallisesti tarkkaa. Voi että mihin on maailma menossa.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Eiköhän tällaisia pelejä yläasteikäiset tule aina tekemään ja kohderyhmässä ovat varmasti myös suosittuja - kuten oli Invataxi ja monet muut.