Aika on viimein kypsä: Crusader Kings III on paljastunut / Uutiset / pelaaja.fi

Aika on viimein kypsä: Crusader Kings III on paljastunut

19.10.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7
Crusader Kings III, Crusader Kings, Paradox, suurstrategia, Paradox Interactive, Paradox Development STudio

Paradox Interactiven hittipeli Crusader Kings II on saamassa vihdoin ja viimein varsinaisen seuraajan tuhansien ja taas tuhansien laajennusten jälkeen. Berliinin PDXCON 19 -tapahtumassa ruotsalaisjulkaisija paljasti, että Crusader Kings III ilmestyy pc:lle Steamin ja Xbox Game Passin kautta ensi vuonna.

Pelin takana on jälleen Paradoxin oman kehitystiimi Paradox Development Studio ja sen keskittyminen pysyy yhä keskiaikaisten kuningaskuntien hallitsemisessa. Pelikartan kerrotaan yltävän julkaisussa Espanjasta Intiaan ja Skandinaviasta Keski-Afrikkaan saakkaa, kun taas pelaamisen itsensä pitäisi olla heti alussa kovin hahmovetoista elämäntapoja hahmottavien kykypuiden, uskontojen muokkaamisen ja omien jälkeläisten yksityiskohtaisen juonimismahdollisuuksien ansiosta.

Modernisoidumman ja käyttäystävällisempi käyttöliittymäkin saadaan mukaan, minkä myötä Crusader Kings III:sta pyritään tekemään hieman aloittelijaystävällisempi. Ennen kaikkea peli edelleen kosiskelee kyllä jo valmiiksi suurstrategiapeleistä diggaavia, mutta se pyrkii silti nyt myös selittämään itseään paremmin, jolloin mukaan hypäämisen pitäisi olla uusillekin pelaajille helpompaa.

Lähestyvän Crusader Kings III:n myötä Crusader Kings II:n pääversio on nyt kokonaisuudessaan ilmainen. Sen pelaamisesta voi itse asiassa myös ansaita kosmeettisia lisukkeita uutuuspeliin.

Lähde: Paradox Interactive, Rock Paper Shotgun

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Aika on viimein kypsä, eli nyt 15 DLC:tä myöhemmin tilanne voidaan taas nollata ja aloittaa ominaisuuksien kerryttäminen alusta.

No, voihan se uusin silmin puhtaalta pöydältä aloittaminen tehdä sarjalle myös ihan hyvää, mutta toivotaan, että ei taas ihan karvalakkiversiosta lähdetä liikkeelle. Jos esim. muslimivaltiot myydään taas erikseen lisärinä, niin voin jo melkein luvata, että fanien reaktio tulee olemaan tulikivenkatkuinen.

Crusader Kings II:ta voi kyllä suositella lämpimästi ihan kenelle tahansa nyt kun ilmaiseksi saa. Allekirjoittaneelle se on ehkä suosikkipeli kautta aikojem. Kaikkia lisäreitä ei kyllä kannata tässä vaiheessa alkaa keräilemään, mutta eiköhän sieltä viimeistään CK3:n myötä tule joku suht halpa Complete Pack.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Ongelmitta olen DLC:t CK2:lle ostanut. Suosikkini on ehdottomasti The Old Gods.

Mielenkiinnolla odotan, että miten pitkälle ovat menneet tehdäkseen pelisarjasta "käyttäjäystävällisemmän". Itse en ole kokenut pelin olevan hankala. Toivottavasti ei mennä koko ruudun kokoisiin valikkoihin ja näkymiin.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus edqe

Ongelmitta olen DLC:t CK2:lle ostanut. Suosikkini on ehdottomasti [i]The Old Gods[/i].

On ne minullakin kaikki, mutta ne onkin hankittu vuosien mittaan yksi kerrallaan. Tuo oli lähinnä vinkkinä uusille pelaajille, jotka mahdollisesti stressaa, että pelistä nauttimiseksi olisi joku pakko tai edes erityisen kannattavaa hankkia ne kaikki. Osa on puhdasta kuriositeettikamaa, jota ilman pärjää mainiosti.

Eiköhän ne joka tapauksessa saa kohta puoliin huokeaan hintaan jonkinlaisena Complete -pakettina. Siihen mennessä voi aleista hankkia ne mitä kokee ehdottomasti tarvitsevansa. Esim. mainittu Old Gods ja Sword of Islam, jotka siis avaa pakana- ja muslimikansat pelattavaksi, ovat erinomaisia valintoja.

Toisaalta taas jos pakanat ja muslimit ei kiinnosta pätkääkään, muuten kuin valloituksen kohteena, niin nekin voi ohittaa huoletta. Netissä on hyviä listoja, joiden pohjalta voi arvioida mitkä lisärit tuo todellista arvoa omaan peliin.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Olen ehdottomasti samaa mieltä, mitään kiirettä DLC:n ostamisille ei ole. Peruspeli tarjoaa jo niin paljon pelattavaa, että syytä pelin laajentamiselle ei luuli heti tulevan.

PDX/PDS saa paljon kuraa niskaansa DLC:n takia, mutta en itse kokenut niitä ongelmallisiksi. Maksan mieleisilleni kehittäjille jatkossakin sisällöstä.

Edit: The Old Gods lisäosan on nähtävästi mahdollisuus saada nyt myös ilmaiseksi: https://www.crusaderkings.com/#subscribe

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus edqe

PDX/PDS saa paljon kuraa niskaansa DLC:n takia, mutta en itse kokenut niitä ongelmallisiksi. Maksan mieleisilleni kehittäjille jatkossakin sisällöstä.

Itsekin maksan mielelläni maksamisen arvoisesta DLC:stä ja maksan pitkin hampain myös siitä huonommasta, mutta kritisoin kyllä Paradoxin pahaa tapaa ympätä tyhjänpäiväisen lisärin kylkiäiseksi suhteellisen olennaisia quality of life -parannuksia. Esimerkkinä Jade Dragon, jonka turhiin Kiina-mekaniikoihin en ole koskenut pelissä kertaakaan, mutta sen mukana tullut rally-point -systeemi säästää late gamessa jo monilta harmailta hiuksilta, kun armeijoita ei tarvitse enää koota käsipelissä.

---

Sen verran nyökyttelen vielä myös aikaisemman kommenttisi suuntaan, että toivon itsekin, ettei tässä palata enää Victoria II -tyylisiin kokoruudun valikoihin. Pahoin kuitenkin pelkään, että nyt Stellariksen jo loikattua myös konsolimaailmaan, paine tehdä käyttöliittymästä konsoliystävällisempi voi olla kova.

Olen itsekin vahvasti sitä mieltä, että tällaisessa pelissä tarvitaan näitä alavalikon alavalikkoja ja nippeleitä säädettäväksi. Useimmiten se windowsin ja excelin yhdistelmä on käyttöliittymänä paras, kun pelin tarkoitus on välittää pelaajalle paljon tietoa ja säätömahdollisuuksia.

Käyttäjän Portable kuva
Portable

En ole ikinä lämmennyt ck kakkoseen. Eu4 on tosin melkein 1000 tuntia. Tykkään ohjata valtioita, en hahmoja.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Portable

En ole ikinä lämmennyt ck kakkoseen. Eu4 on tosin melkein 1000 tuntia. Tykkään ohjata valtioita, en hahmoja.

Juu, tyylinsä kullakin, mutta minua CK2:ssa nimenomaan viehättää se, että niin paljon kuin haluaisikin hallita koko valtiota yhtenä kaikkivoipana supreme leaderina, niin se ei anna sinulle tätä mahdollisuutta. Valtaa pitää aina jakaa vasallien kesken tai hallinto kärsii ja siksi pitää koko ajan pitää huoli, että omat kaverit on voimakkaampia kuin mahdollisesti kuningaskunnassa kytevät vastavoimat.

Ehdottomasti parasta koko pelissä on aloittaa esimerkiksi mitättömänä herttuana jonkun kuninkaan alaisuudessa ja sitten juonitella itselleen pikkuhiljaa vaikutusvaltaa maan sisällä, kunnes olet valmis kaappaamaan vallan. Samoin sinut voidaan syöstä vallasta, minkä jälkeen edessä voi olla paluu tavalliseksi riviherttuaksi hautomaan kostoa pettureita vastaan.

CK:ssa ei olekaan niinkään kyse maailmanvalloituksesta, kuin kunnon hovidraamasta juonitteluineen ja politikointeineen. Paras Game of Thrones -lisenssipeli, joka ei kuitenkaan ole Game of Thrones -lisenssipeli (Tosin modit korjaa tämänkin pikkuvian tarvittaessa).

Mikään muu strategiapeli ei tarjoa ainakaan tietääkseni vastaavaa kokemusta.