Amerikan peli-ikärajoja säätävä ESRB reagoi mikromaksukeskusteluun – huomauttaa jatkossa pelien sisäisistä ostoksista

ESRB ottaa Amerikassa käyttöönsä merkinnän, jolla vanhempia pyritään paremmin informoimaan pelien sisäisistä ostoksista.

27.2.2018 18:39

Pelien ikärajoja Pohjois-Amerikassa säätävä ESRB on esittelemässä uuden huomiomerkinnän koskien pelien sisäisiä ostoksia. Merkintä on tarkoitus ottaa käyttöön lähitulevaisuudessa ja se koskee kaikkia fyysisenä myytäviä pelejä.

ESRB:n mukaan merkinnän ovat saamassa kaikki ne pelit, joiden sisällä on mahdollista ostaa jotain sisältöä oikeaa rahaa vastaan. Tällaiseksi sisällöksi luokitellaan esimerkiksi ylimääräiset kentät, asusteet, loottilaatikoiden kaltaiset yllätysesineet, musiikki, virtuaalinen valuutta, kausikortit ja mainosten poistamisen mahdollistavat etuominaisuudet. Merkintä ei erottele toisistaan isompia laajennuksia ja pienempiä sisältöostoksia.

Todennäköistä onkin, että merkittävä osa moderneista fyysisenä myytävistä peleistä on kantamassa vielä siis kyseistä merkintää. Merkinnän esittely onkin herättänyt jo kysymyksiä siitä, että mikä sen varsinainen pointti lopulta oikeastaan edes on.

– Peliala kehittyy ja innovoi jatkuvasti ja niin tekee myös ESRB:n ikärajajärjestelmä. ESRB:n tavoitteena on varmistaa, että vanhemmilla on käytössään mahdollisimman.ajantasaiset ja ymmärrettävät työkalut, jotka auttavat heitä päättämään, mitkä pelit ovat soveliaita heidän lapsilleen, ESRB:n tiedotteessa kerrotaan..

Uusi merkintä näyttäisi olevan loottilaatikoita ja mikromaksuja koskevaan keskuteluun, joka sai kovasti tuulta alleen syksyllä Star Wars Battlefront 2:n julkaisun myötä. Kovimmillaan keskustelu on mennyt siihen, että loottilaatikoiden ostamista on rinnastettu uhkapelaamiseen, jolloin puhe niiden valvonnasta on myös noussut pinnalle. 

Toistaiseksi Euroopassa vaikuttavalla PEGIlla ei ole käytössä vastaavanlaista pelien sisäisiä ostoksia mainitsevaa merkintää. Aiemmin viime vuonna kyseisen järjestön edustaja kommentoi loottilaatikoiden mahdollista uhkapeluuluonnetta sillä, että se seuraa asiassa kansallisen rahapelitoimikunnan säädöksiä, eikä näin ollen itse määritä, mitä on uhkapelaaminen 

Lähde: ESRB, Kotaku

Lisää luettavaa