Ampuuko Microsoft itseään jalkaan? K-18 materiaali kielletään kauppapaikalta kokonaan

Microsoft kieltää kaiken aikuisille suunnatun materiaalin kauppapaikaltaan.

11.10.2012 19:32

GamesIndustry raportoi Microsoftin Windows 8 Marketplace -kauppapaikan kieltävän kaiken yli PEGI 16+ -materiaalin myynnin Euroopassa.

Sovellukset eivät saa sisältää materiaalia joka kehottaa, mahdollistaa tai ihannoi minkäänlaista lainvastaista toimintaa.

Sovellukset eivät myöskään saa sisältää sisältöä, joka kehottaa, mahdollistaa tai ihannoi liialliseksi ja/tai välinpitämättömäksi tulkittavaa päihde-, tupakkatuote-, huumausaine- tai ase-toimintaa.

Sovellukset eivät saa sisältää ronskia ja ylenpalttista rienausta tai kiroilua.

Uutisesta kertonut VG247 huomauttaa näppärästi kieltolistan sisältävän melkeinpä kaikki nykyisissä ja suosituimmissa aikuisille suunnatuissa peleissä tavattavat piirteet.

Mitä Microsoft on ajatellut moisia kieltoja laatiessaan, varsinkin kun yhtiö haluaa yhdistää kaikki Windows-tuotteet yhden lipun alle? Windows 8, Windows Phone 8 ja Xbox 360, kun tullaan todennäköisesti näkemään toisiinsa liitettyinä juuri yhteisen kauppapaikan kautta.

Vielä ei tiedetä varmaksi koskevatko kiellot täysimittaisia digitaalisia teoksia, kuten elokuvia tai pelejä.

Päivitys 11.10.2012 klo. 15:58

Microsoftin Windows 8 -käyttöliittymän yhteydessä toimiva yhtiön Windows Store -kauppapaikka ei ota K18-merkinnän saaneita pelejäkään myyntiin. Peliblogi Kotaku uutisoi saaneensa varmistuksen asiasta suoraan Microsoftin edustajalta.

Tuomion taustalla on Windows 8 -kauppapaikan erikoinen sääntö, jonka mukaan myytävät sovellukset eivät saa sisältää niin sanottua aikuissisältöä. Raja Euroopassa vedetään ainakin PEGI 16 -luokitukseen tai sitä vastaaviin ikärajoihin, joiden ylittäviä tuotteita Microsoft ei suostu myymään.

Yhdysvalloissa tilanne ei ole aivan yhtä nihkeä, sillä siellä myyntikieltoon päätyvät pelit, jotka ovat saaneet Mature-luokituksen ylittävän tuomion. Euroopassa 18-luokituksen saaneet pelit, kuten The Elder Scrolls V: Skyrim, The Witcher 2, Assassin’s Creedit ja Grand Theft Autot, ovat Yhdysvalloissa juurikin Mature-luokiteltuja pelejä. Sitä seuraava Adults Only -luokitus annetaan vain harvoin ja se usein tarkoittaa, ettei peliä välttämättä saada tuolloin enää oikein missään muuallakaan myyntiin.

Esto ei toki tarkoita, että esimerkiksi Skyrimin pelaaminen olisi kokonaan mahdotonta Windows 8:lla. Se ei kuitenkaan nykyisillä säännöksillä voisi sellaisenaan saapua Microsoftin kauppapaikalle saataville ja näin esimerkiksi nauttia sen kautta saatavista eduista ja toiminnoista.

Panu Saarenoja

Lähde: GI, VG247, Kotaku

Lisää luettavaa