Arcade on kuollut, julistaa maineikas suomalaisstudio Housemarque / Uutiset / pelaaja.fi

Arcade on kuollut, julistaa maineikas suomalaisstudio Housemarque

1.11.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
13

Pitkäikäinen suomalainen pelitalo Housemarque on etsimässä uutta suuntaa seuraaville luomuksilleen. Keskiviikona julkaistussa kirjeessään studion toimitusjohtaja Ilari Kuittinen on kylmästi todennut arcade-tyyppisten pelien kuolleen, sillä hyvistä arvosanoista huolimatta Housemarquen viimeisimmät pelit, kuten Nex Machina, eivät ole myyneet erityisen hyvin.

– Siinä missä osa peleistämme on saavuttanut massiivisen yleisön ilmaisjakelun kautta läpi erilaisten myyntikanavien, ei se ikävä kyllä auta meitä maksamaan kehittäjillemme, Kuittinen toteaa kirjeessään.

Kuittisen mukaan peliala on kulkemassa parhaillaan kohti moninpelivetoisia ja yhteisökeskeisiä kokemuksia, minkä Housemarquen on seuraavaksi myös huomioitava. Parhaillaan studion kerrotaankin tutkiskelevan tulevia projektejaan varten asioita, jollaisia siltä ei välttämättä ensimmäisenä odottaisi. Samalla Kuittinen kuitenkin vannoo, etteivät studion arvot ole muutoksen alla vaihtumassa. Jatkossakin firmalta pitäisi pystyä odottamaan siis pelejä, joissa pelattavuus on laitettu kaiken edelle ensiluokan toteutuksella.

Eräänlaisena hyvästinä arcade-tyylille Housemarque on tänään keskiviikkona julkaissut oheisen musiikkivideon Nex Machinaa varten tehdystä Let Me Save You -kappaleesta. Nex Machinan lisäksi Housemarquen viime aikojen tunnetuimpiin peleihin lukeutuvat Resogun, Super Stardust HD, Dead Nation, Outland ja Alienation.

Lähde: Housemarque

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän velor85 kuva
velor85

Itse en pelaa lainkaan arcare pelejä, Eli ihan sama jos kuolee sukupuutton.

Käyttäjän Rätsetti kuva
Rätsetti

Alienation oli kyllä puuduttavan tylsä, Dead Nation taas oli loistava. Nex Machinaa en ole kokeillut, mutta eipä se oikeastaan kiinnosta edes.

Käyttäjän Ervo kuva
Ervo

Olisiko yläviistoräiskinnän markkinarako tältä erää kuitenkin vain saturoitunut.
Intohimoprojekti ei löytänyt yleisöä, mutta ei Nex Machina Housemarque-kiillosta huolimatta oikein erotu pienemmän budjetin räimeistä.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Kaikki housemarquen pelit omistuksessa paitsi Nex Machina. Hyvin olen heidän peleillä viihtynyt, suosikki taitaa olla Super Stardust. Vaikka zombeista yleensä pidän niin Dead Nation varmaan se "huonoin" noista. Nex Machinaa en ole tohtinut hommaamaan kun tuntuu ettei omat hoksottimet enää pysy perässä tommosissa enään.

Itse pidän arcade tyylisistä peleistä yhe ja toivoisin että niitä olisi enemmänkin. esim. arcade snoukka ja ajopelit ne vasta sitten kuolleita ovatkin. Missä on minun Burnout 3 ja SSX3 henkiset jatko-osat? Motorstormin nälkään sentään tulossa Onrush.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Pelkästään soundtrackin takia voisi ostaa mutta muuten ei ole ehtinyt kiinnostaa. Uutisessa listatuista peleistä olen pelannut vain Outlandia vaikka kyllä arcade-meno noin yleensä maistuu.

Käyttäjän veepeeuho kuva
veepeeuho

Pacmanin uudet inkarnaatiot ovat mannaa. Täytyy kuitenkin myöntää, että arcadea tulee yhä vähemmän pelattua, vaikka sitä rakastankin (kiitos pelien alkuhämärässä aloitetun harrastuksen). Todella surullista, ettei niinkään laadukkaat pelit, kuin Housemarquen nimikkeet ole löytäneet muka edes arcade -harrastajien keskuudesta jalansijaa. Veikkaan, että kyseessä on sellainen moka, ettei niitä ole Nipponissa markkinoitu tarpeeksi. Käsittääkseni siellä arcade elää kovemmin.

Käyttäjän humungus kuva
humungus

Joskus aikoinaan tuli noita arcade-pelejäkin pelattu, nykyään ei niinkään, joskin oikein hyvät sellaiset menee "välipaloina" vieläkin. Sitten, tähän ei pitäisi ryhtyä mutta sanonpa kuitenkin Velor85 nimimerkille että kommenttisi edustaa jälleen kerran mitä itsekeskeisintä ajattelua. Että joutaa "kuollakkin" kun sinä et pelaa niitä, ei kai niiden olemassa olo tulevaisuudessakaan pitäisi sinua haitata jos niitä on tähänkin asti ollut. Eikä se ole AAA-pelien kehityksestä pois. Yrittäisit edes jonkinlaista asialinjaa välillä, esim. olisit vain kirjoittanut että "eipä ne sinua kiinnosta" ja ehkä lyhyt perustelu. Tiedän että tästä jauhaminen oli nyt täysin turhaa, anteeksi vain.

Käyttäjän akitus kuva
akitus

Housemarguen peleissä kesto on ongelma. Nex Machina kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa 19,95€. Resogunkaan ei ole kuin pari tuntia. Genreen kyllä kuuluu se että samoja kenttia jauhetaan, mutta kyllä niitä kenttiä pitäis olla huomattavasti enemmän.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Eihän tätä tietysti kukaan toivoisi, mutta toisaalta olen kyllä rehellisesti osa ongelmaa. Resogun pyörii edelleen konsolissa tasaisin väliajoin, enkä kaipaa rinnalle toista arcade-tekelettä varmaan ennen kuin jos jotenkin ihmeen kaupalla päätyisin maailman leaderboardin kärkeen. Arcade-pelit ovat käytännössä loputtomia, joten uusin julkaisu kilpailee automaattisesti kaikkien entistenkin kanssa. Kahden pelin julkaisu tänä vuonna oli jo Housemarquelta mielestäni paha arviointivirhe.

Mutta toivottavasti uusi suunta ja menestyksen avaimet taas löytyvät.

Käyttäjän Bleach90 kuva
Bleach90

Transworld Snowboarding oli aikoinaan mahtava, löytyy vieläkin alkuperäiselle Xboxille hyllystä. Itse toivoisin Housemarquen tekevän tulevaisuudessa vielä uuden snoukkapelin.

Nostoja