Arvostelu: Kid Icarus: Uprising

Nintendon vanhoihin kulttisarjoihin kuuluva Kid Icarus tekee paluun. Nintendo Entertainment Systemille vuonna 1986 julkaistu ensimmäinen Kid Icarus ja vuonna 1991 Game Boylla nähty Kid Icarus: Of Myths and Monsters muistetaan edelleen. Ne olivat fantasiavaikutteisia pelejä, joissa päähahmo Pit liiteli ilmojen halki ja taisteli pahan voimia vastaan.

14.5.2012 04:20

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Myynnissä: Nyt
Pelikoneet: Nintendo 3DS
Moninpeli: Kyllä
Samalla koneella: Ei
Verkossa: 1–6

Feeniks-linnun nousu

Nintendon vanhoihin kulttisarjoihin kuuluva Kid Icarus tekee paluun. Nintendo Entertainment Systemille vuonna 1986 julkaistu ensimmäinen Kid Icarus ja vuonna 1991 Game Boylla nähty Kid Icarus: Of Myths and Monsters muistetaan edelleen. Ne olivat fantasiavaikutteisia pelejä, joissa päähahmo Pit liiteli ilmojen halki ja taisteli pahan voimia vastaan.

Pelit eivät olleet arvostelumenestyksiä, mutta myivät kohtalaisesti ja saivat pelaajilta myönteistä palautetta. Siksi onkin hieman kummallista, että monien lämmöllä muistelema Pit tekee vasta nyt kunnollisen paluun. Hänet nähtiin hiljattain yhtenä Super Smash Bros. Brawlin hahmoista, mutta Nintendo 3DS:lle lanseerattu Kid Icarus: Uprising on todellakin vasta hänen kolmas oma pelinsä.

Uudessa seikkailussaan toimintaenkeli Pit taistelee kreikkalaisesta mytologiasta tuttua lonkerotukkaista Medusaa vastaan. Hirviö yrittää tuhota maailman, mutta pelaaja heittelee onneksi kapuloita rattaisiin.

Lensi maahan enkeli…

Uprising jakautuu maa- ja ilmatasoihin, joista ensimmäisessä Pitiä pääsee ohjaamaan vapaasti ja jälkimmäisessä joutuu tyytymään Rezin kaltaisista raideräiskinnöistä tuttuun ennalta määrättyyn ohjaukseen. Pit ei siivekkyydestään huolimatta kykene lentämään ilman ystävänsä Palutenan apua. Jumalattaren taian avulla pystyy liitelemään viitisen minuuttia, jonka jälkeen pahan voimia vastaan kamppaillaan maan kamaralla.

Ohjattavuus on perusasetuksilla ikävä kyllä melko kankeaa. Hahmon liikuttaminen tikulla, tähtäimen osoittaminen kosketuskynällä ja ampuminen vasemmalla olkanapilla on turhan haastava yhdistelmä. Jalkautuessa Pitin tulee vielä kyetä käyttämään väistöjä ja muita erikoisliikkeitä. Hommaa helpottaa pelin mukana jaettava jalusta, jolle konsolin voi asettaa. Sen avulla konetta kannatteleva käsi ei väsähdä.

Vaikeutta ei perusasetuksilla onneksi ole liikaa. Haasteen määrää voi myös muuttaa milloin tahansa, joten jokainen löytää Uprisingista varmasti oman tasonsa. Pelaaminen on kankeahkosta ohjattavuudesta huolimatta hauskaa, koska uusi Kid Icarus on näyttävän näköinen ja kuuloinen ja koska pelimekaniikka on muilta osin tasapainossa.

Tapetuilta vihollisilta saatavilla sydämillä ostetaan uusia aseita, ja Uprising sisältää kattavan valikoiman jousipyssyjä, pistooleita ja muuta kättä pidempää. Kaksi pyssyä voi lisäksi yhdistää yhdeksi tehokkaammaksi aseeksi, eikä eri yhdistelmien kokeileminen tunnu ajanhukalta. Yksinpelissä kerätyt aseet ja erikoisvoimat siirtyvät sellaisenaan verkkopeliin.

…joutuisampi tuulta

Netin kaksinkamppailut ja joukkueottelut kärsivät kaoottisuudesta. Erikoistehosteita on ruudulla niin paljon, että toiminnasta on paikoin vaikea saada selvää. Teknisestä näkökulmasta moninpeli toimii erinomaisesti, mutta siinä voisi olla enemmän ongelmanratkaisun kaltaisia asioita ja paljon vähemmän toimintaa.

Tuore Kid Icarus on lyhyt, vain noin viiden tunnin mittainen, mutta sen pariin palaa mielellään. Pelin kahta kenttätyyppiä vuorotellaan sopivasti, ja elinkaarta lisää myös Uprisingin sisäinen haastejärjestelmä, jonka täydellisessä läpäisyssä riittää tehtävää. Uprisingin syvyyttä lisäävät myös kerättävät erikoisvoimat. Kyvyillä pystyy esimerkiksi parantamaan Pitin kestävyyttä, mutta vain muutamaa niistä voi käyttää kerrallaan.

Ensimmäinen Kid Icarus -julkaisu yli 20 vuoteen on positiivinen yllätys ja hyvä lisä Nintendo 3DS:n jatkuvasti parantuvaan pelivalikoimaan. Ohjattavuudessa ja moninpelissä olisi ollut parantamisen varaa, mutta tarjolla on taattua viihdettä.

Arvosana 8/10 ”Tästä pitäisi ottaa mallia”

Lisää luettavaa