Belgialaiskomissio haluaa kieltää loottilaatikot Euroopassa / Uutiset / pelaaja.fi

Belgialaiskomissio haluaa kieltää loottilaatikot Euroopassa

22.11.2017 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
19

Star Wars Battlefront II:n käynnistämä kiivas keskustelu mikromaksuilla ostettavista loottilaatikoista käy edelleen kuumana.

Viime viikolla Belgian pelikomissio ilmoitti tutkivansa, ovatko loottilaatikot uhkapelaamista. Komission nopeasti valmistuneen tulkinnan mukaan rahan ja riippuvuuksien yhdistäminen on uhkapelaamista. Myös Belgian oikeusministeri Koen Geens kommentoi tutkimusta toteamalla, että uhkapelaamisen yhdistäminen pelaamiseen etenkin nuorella iällä vaarallista lasten mielenterveydelle.

Belgialaiskomission tulkinta koskee nimenomaan tilanteita, joissa ostaja ei tiedä mitä hän saa. Komission mukaan se haluaakin kieltää loottilaatikoiden myymisen peleissä. Geensin mukaan kyseessä on kuitenkin aikaa vievä prosessi, koska asiaa on käsiteltävä EU-tasolla.

Lähde: VTM Nieuws

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ainoa syy, miksi loottilaatikot edes pistettiin täysihintaisiin peleihin mobiilimaailmasta, on se, että huomattiin niillä tienattavan massia. Ihan turha väittää mitään kustannuksista kun siellä ei ole kuin osakeukot kinuamassa enemmän miljardeja tileilleen.

Ei kuitenkaan kauheasti otettu huomioon sitä, että mobiilipeleistä ei makseta mitään itse tuotteesta vaan vain niistä mikromaksuista. Antakaa minulle vaikka se Shadow of War tai Battlefront 2 ilmaiseksi niin ymmärrän täysin ne mikromaksut niissä.

Tosin en minä niitä varmaan sitten pelaisi koska mobiilipeleissäkin tulee se seinä aika pian vastaan ja jos malli olisi sama, niin noissakin olisi pakko nostaa jossain vaiheessa muuri eteen.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

EA taitaa saada kyseenalaisen kunnian olla se julkaisija, joka perseilyllään pilasi tämän lystin kaikilta. Kaivoivat liian syvälle, liian ahnaasti ja herättivät syvyyksissä ikiaikaisen pahan: Byrokraatit.

Onhan tässä aika herkulliset draaman ainekset ilmoilla, mutta lopputulos voi olla myös sanomattoman surullinen, koska moni f2p-peli perustuu loottiboksimekaniikoille (esim. Hearthstone) ja nyt EA on ahneuksissaan täysin tarpeettomasti mustannut koko ansaintamallin maineen.

Että kiitti letuista EA.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister

Kotakun mukaan Havaiji puuttuu asiaan kanssa, vois luulla että pari muutaki osavaltiota seuraa perässä. EA:lla kunniamaininta myös tässä:

https://kotaku.com/hawaii-wants-to-fight-the-predatory-behavior-of-loot-1820664617

Käyttäjän Speedy kuva
Speedy

No tässä on kielto mikä ei haittaa itseäni. Totta kai tietysti pitäis lähtee ihmisestä itestään se ettei noihin sorru ainakaan niin että talous menee kuralle mut toi vie vaan jo peleistäkin niin paljon pois jos vaihtoehto on loputon grindaaminen tai raha.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

RNG loottiboksit joutavatkin kuolla, mutta pessimistinä hiukan huolettaa että näitten mahdollisesta poistumisesta menetetty tulo korvataan kääntämällä mikromaksupelien grindiruuvia supertiukalle että entistä enemmän pelaajia ostaisi normaaleja pelinsisäisen oikean rahan esineitä tai optio ostaa näitä esineitä pelirahalla poistuu kokonaan.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Mielenkiintoista tosiaan nähdä lähteekö tässä nyt isompi lumpipallo vyörymään, missä esim Blizzard olisi Overwatchin ja myös Hearthstonen kanssa melko lirissä. Jos tuo toteutuisi, niin Blizzard todennäköisesti pistäisi HS lisärit täysin maksulliseksi ja samaten Overwatchin kohdalla joutuisivat muuttamaan politiikkansa niin, että jatkossa kosmeettiset esineet ostetaan erikseen kun joutuisivat loottiboxit poistamaan.

Mutta onhan tämä kieltämättä huvittavaa seurata miten EA ei kussut vain omiin muroihinsa, vaan tässä olisivat sitten kärsijöinä myös monet muut yhtiöt ja studiot. Ja luulisi että kehittäjät tulevat jatkossa miettimään hyvin tarkkaan, kannattaako niittä loottiboxeja pistää peliin.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Ja kaiken tämän päälle EA on myös vetänyt Star Wars brandin tähän soppaan mukaan. En usko, että Disney diggaa asiasta lainkaan ja mielenkiinnolla odotan seuraako siihenkin Disneyn toimesta jotain muutoksia. En tiedä miten sitovia tälläiset lisenssidiilit ovat, mutta olisiko tässä mahdollisuus Disneyllä vetää lisenssi takaisin ja ilmoitaa jyrkästi miten he tuomitsevat EA:n epäammattimaiset toimet?

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Toivottavasti onnistuu.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Tässä yhtenä puolena on myös se, että Magic: The Gathering ja muut keräilykorttipelit Pokemonista lähtien ovat perustuneet iät ja ajat ihan samanlaisiin satunnaisostoihin.

On tietysti ihan aiheellista kysyä onko ollut moraalisesti oikein esimerkiksi Pokemonin tapauksessa markkinoida tällaista kevyt-gämbläystä jo hyvinkin pienille lapsille, mutta tuskinpa kovin moni näitä kuitenkaan näkee ihan samanlaisena riistona kuin Battlefrontin tapausta.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick
Lainaus Haerski

Tässä yhtenä puolena on myös se, että Magic: The Gathering ja muut keräilykorttipelit Pokemonista lähtien ovat perustuneet iät ja ajat ihan samanlaisiin satunnaisostoihin.

On tietysti ihan aiheellista kysyä onko ollut moraalisesti oikein esimerkiksi Pokemonin tapauksessa markkinoida tällaista kevyt-gämbläystä jo hyvinkin pienille lapsille, mutta tuskinpa kovin moni näitä kuitenkaan näkee ihan samanlaisena riistona kuin Battlefrontin tapausta.

Itse taas näkisin, että tällä päätöksellä on paljon kauaskantoisemmat vaikutukset kuin vain pelien loottilaatikoihin. Eli juurikin kyseiset korttipelit joutuisivat muuttamaan toimintaansa, erityisest kun ne on suunnattu lapsille. Jopa ns. claw cranet saattaisivat joutua lopettamaan tai muuttamaan toimintaansa. Eli kyse ei ole ihan pikkupäätöksestä. Sen takia tämä saattaa saada melkoista vastustusta ja vääntöä osakseen.