BioWaren perustajajäsenet lähtevät yhtiöstään / Uutiset / pelaaja.fi

BioWaren perustajajäsenet lähtevät yhtiöstään

19.09.2012 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7

BioWaren perustajajäsenet Greg Zeschuk ja Ray Muzyka jättävät yhtiönsä. BioWare ilmoitti asiasta tiistai-iltana.

Peliyhtiön verkkosivuilla julkaistuissa viesteissään molemmat miehistä kertovat kokevansa, että heidän on aika siirtyä elämässä eteenpäin. He muun muassa kuvailevat saavuttaneensa yhtiössä aikalailla sen, mitä he halusivatkin. Zeschuk myöntää myös menettäneensä viime vuosina paljon intohimoa pelialaa kohtaan.

Työpuolella pelit vaikuttaisivatkin jäävän molempien osalta taakse ainakin joksikin aikaa. Zeschuk kertoo siirtyvänsä työskentelemään seuraavaksi internetissä pyörivään haastatteluohjelmaan, joka käsittelee oluita ja niiden tekijöitä. Muzyka vastaavasti oli toistaiseksi vielä varovaisempi sanomisissaan ja mainitsi lähinnä tavoittelevansa uusia yrittäjyyshaasteita. Erityisesti häntä kiinnostaisivat vastuullinen sijoittaminen ja sosiaalinen yrittäjyys.

Miehet ehtivät vaikuttaa BioWarella lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Sinä aikana yhtiö sysäsi ulos muun muassa sellaisia menestysteoksia kuin Mass Effect, Baldur's Gate ja Star Wars: Knights of the Old Republic.

Ilman kolauksia BioWare ei kuitenkaan ole säästynyt varsinkaan viime aikoina. Muun muassa viime joulukuussa se sai yhdessä nykyisen omistajansa EA:n kanssa julkaistua kalliiksi käyneen tilauspohjaisen Star Wars: The Old Republic -massiiviroolipelin, joka joudutaan nyt kuitenkin muuttamaan ilmaispelimallia myötäileväksi. Pelillä on ollut erityisesti hankaluuksia pitää vankkaa tilaajakuntaa mukanaan.

Ilman perustajiaankin yhtiön pitäisi toki pysyä pystyssä. BioWare julkistikin hiljattain virallisesti Dragon Agen III:n, minkä ohella yhtiön Edmontonin ja Montrealin studioiden pomo Aaryn Flynn on vakuuttanut varsinkin Mass Effectin jatkuvan vielä. Lisäsisältöä sarjan tuoreimpaan eepokseen pitäisi saapua vielä ainakin kuuden kuukauden ajan ja piisaapa yhtiöllä kuulemma myös suunnitelmia uutta Mass Effect -peliäkin varten.

Myös jotain toista täysin uutta peliä ideoidaan Kanadassa ilmeisesti parhaillaan. Mass Effect -tuottaja Casey Hudsonilla pitäisi olla sormensa pelissä kummassakin edellä mainitussa projektissa.

BioWaren kolmas perustaja, Augustine Yip, jätti pelitalon vuonna 1997.

Lähde: BioWare(1), (2), (3)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Malarkey kuva
Malarkey

No huhhuh, tätä pitääkin pureskella vähän aikaa...

Käyttäjän Demppa kuva
Demppa

Ei tämä kyllä tiedä hyvää. Jo sen jälkeen kun EA astui kuvioihin on Biowaren pelit menneet aina vain enemmän massoille suunnattuun päin. Vai kuvittelenko vain? Noh, Dragon Age 3 näyttää sitten että onko studiosta enää mihinkään. Tai ehkä seuraava Command & Conquer......huh.

Muistakaaha ihmiset kirjoittaa myös Bioware -ketjuun boardien puolella. ;o

Käyttäjän Heroic Hare kuva
Heroic Hare

En voi sanoa olevani yllättynyt herrojen lähtemisestä. Bioware ei ole viime vuosina ollut parhaimmillaan ja veikkaisin, että huonon vastaanoton saaneella Star Wars MMO:lla ja Dragon Age 2:lla on osansa päätöksessä. Toivotaan herroille nyt kuitenkin onnea ja menestystä ja kiitokset niistä hyvistä peleistä joita joskus aikonaan saatiin.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Samoilla linjoilla Dempan kanssa, kun EA astui kuvioihin että Biowaren kehitysajat lyhenivät ja että yhtäaikaisesti tehdään monta peliä vaikka resursseja ei olisi. Varmastihan se syö miestä kun ei saa tehdä asioita omaan tahtiin ja sillä tavalla miten itse haluaisi.

Tämän tuloksenahan oli DA2 ja ME2 jotka lähtivät massojen suuntiin unohtaen osan tärkeistä elementeistä jotka tekivät ensimmäisestä osasta loistavan. DA2 kohdilla varmasti lyhyt kehitysaika teki sen että peli kierrätti liikaa toistaen itseään, ME2 taas oli pelkistetympi ammuskelu peli verrattuna ensimmäiseen osaan.

Kuten Infinity ward tapauksessa uskon että Bioware pystyy suurimmilta osin tekemään sen mitä he ovat tässä parin vuoden aikana tehneet kun EA on puikoissa, mutta entisaikojen loistoon tuskin päästään ilman näitä herroja.

Käyttäjän Miika Huttunen kuva
Miika Huttunen

Yhtiömyynneissä avainhenkilöt, kuten Zeschuk ja Muzyka, sitoutetaan jäämään yhtiöön tietyksi aikaa. Lähtökohtaisesti tämän tason kaverit yleensä lähtevät myymästään yrityksestä heti kun sopimus sen sallii. Toisinsanonen hillot on kerätty ja omistajuus jätetty taakse jo vuosia sitten, joten ei ole mitään syytä lähteä tekemään jotain muuta. Yllättyisin, jos ainakin jompikumpi ei pistäisi pystyyn uutta lafkaa tulevaisuudessa, luultavasti kummatkin yhdessä.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

se että laitetaan muiden firmojen nimeksi bioware ei myöskään tee niiistä pelintekijöistä parempia mutta EA taitaa kuvitella toisin

Käyttäjän Valkoinenleijona kuva
Valkoinenleijona
Lainaus käyttäjältä Kaze88

Samoilla linjoilla Dempan kanssa, kun EA astui kuvioihin että Biowaren kehitysajat lyhenivät ja että yhtäaikaisesti tehdään monta peliä vaikka resursseja ei olisi. Varmastihan se syö miestä kun ei saa tehdä asioita omaan tahtiin ja sillä tavalla miten itse haluaisi.

Tämän tuloksenahan oli DA2 ja ME2 jotka lähtivät massojen suuntiin unohtaen osan tärkeistä elementeistä jotka tekivät ensimmäisestä osasta loistavan. DA2 kohdilla varmasti lyhyt kehitysaika teki sen että peli kierrätti liikaa toistaen itseään, ME2 taas oli pelkistetympi ammuskelu peli verrattuna ensimmäiseen osaan.

Oon tuossa samaa mieltä, paitsi tuon ME2 kanssa. Toki ME2 oli pelkistetty kuten sanoit mutta käsikirjoitus, tarina, hahmot ja kontrollit olivat paljon paremmat ja itse kyllä tykkäsin siitä. Ei mikään ME1 tasoa mutta hyvä silti. DA2 ja ME3 on sitten toinen juttu ja valitettavasti noiden pelien takia en ole ostanut enään yhtään peliä, jossa on Biowaren tai EA:n logo.

Toivotan kyllä herroille hyvää jatkoa ja kiitän loistopeleistä jotka he ovat tuottaneet.

Nostoja