Blizzard paljasti kohussa ryvettyneen Overwatch-hahmo McCreen uuden nimen / Uutiset / pelaaja.fi

Blizzard paljasti kohussa ryvettyneen Overwatch-hahmo McCreen uuden nimen

23.10.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
4

Blizzard on paljastanut Overwatch-hahmo McCreen uuden nimen.

Activision Blizzardiin liittyvässä työpaikkahäirintäkohun myötä studion jättäneen Jesse McCreen mukaan nimetty hahmo saa uudeksi nimekseen Cole Cassidy. Nimenvaihdoksen ohella Overwatch-kehittäjät kertoivat aikaisemmin, ettei Overwatch-hahmoja nimettäisi enää kehittäjien mukaan. Overwatchin ohella työpaikkakulttuuriin liittyvät ongelmat ovat poikineet nimimuutoksia myös World of Warcraftiin, josta häivytettiin aikaisemmin useita kehittäjien mukaan nimettyjä hahmoja.

Cole Cassidy -nimi tuodaan virallisesti osaksi Overwatchia 26. lokakuuta.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Retro22 kuva
Retro22

tää on niin tyhmää että tarvii vaihtaa hahmon nimeä

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac
Lainaus Retro22

tää on niin tyhmää että tarvii vaihtaa hahmon nimeä

Ei ole mitenkään hyvän maun mukaista säilyttää nimellinen kunnianosoitus työntekijälle, joka on syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun, vieläpä lukuisia kertoja. Ja varsinkaan oman työpaikkansa kollegoita kohtaan.

Jos hahmon nimi jätettäisiin ennalleen, se vahvistaisi sitä imagoa, että käytännössä minkä tahansa rikoksen tekijälle osoitettaisiin silti kunniaa Blizzardilla pitämällä tämän nimi osana heidän peliensä kaanonia. Ja että heidän työpaikalla naisten kohtelu saa olla sitä luokkaa, mistä esim. McCreetä on syytetty.

Se ei olisi eettistä, eikä se olisi firman imagolle saatikka myyntituloille mitenkään suotavaa.
Toki tämmöiset nimenvaihdokset on vähän ikävämpi juttu niille, joille esim. McCreen nimi assosioituu yksinomaan tähän hahmoon, eikä sen kieroutuneeseen oikean maailman esikuvaan.

Mutta se on silti askel oikeaan suuntaan Blizzardin kannalta. Toki nimenvaihtoa tärkeämpää on saattaa kaikki nuo sikailleet työntekijät vastuuseen törttöilystään ja huolehtia, ettei vastaanvanlaista kieroutunutta sekä alistavaa työilmapiiriä pääse enää ikinä syntymään.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Miten jos on pystytetty patsas kunnioittamaan vaikkapa Keijo Kaakkosta ja vuosikymmenten päästä paljastuu tämän olleenkin kauhea kähmijä ja ahdistelija. Kaadetaanko täysin eri asiasta kunniaa osoittamaan patsas nyt maahan?

Eikö yleensäkin jos jotain ihmistä kunnioitetaan tavalla tai toisella, ole se kunnioituksen syy selvillä eikä siinä ajatella kyseisen ihmisen olevan virheetön? Koska nyt vaikuttaa siltä että ajatellaan, sillä kun löytyykin luurankoja kaapista pitää kaikki jäljet peittää.

Jos Pentti keksisi lääkkeen syöpään mutta olisikin todella inhottava ja ikävyyksiä tekevä tyyppi, niin eikö "Penacin" voisi enää olla "Penacin" vaan sen nimi täytyy muuttaa?

Itse en tiennyt mitään yhteyttä edes olleen olemassa sillä McCree on vain sukunimi. Eikö paremminkin herran itsensä pitäisi vaihtaa nimensä jos jonkun, sillä nythän samaa sukunimeä kantavat joutuvat ikävään tilanteeseen. Varsinkin jos sattuu olemaan sama etunimikin.

Vaihtoivatko muuten kaikki "Hitler"-sukunimiset nimensä aikoinaan?

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Kyseessä ei ole nyt mitkään oikean elämän merkittävät, humanistiset uroteot, vaan ihan se että firma on aikoinaan halunnut ristiä omien teoksiensa fiktiivisiä hahmoja omien työntekijöidensä mukaan. Työntekijöiden, jotka valitettavasti ovat myös osallistuneet systemaattiseen seksuaaliseen ahdisteluun sekä syrjintään naispuolisia kollegoitansa kohtaan. Eräänkin uhrin kohdalla tämä touhu oli ollut muistaakseni niin rajua, että hän oli lopulta päätynyt itsemurhaan.

Kuten sanottua, tuo nimenvaihdos on vähintä mitä Blizzard voi tehdä maineensa kiillotukseksi. Nimen ennalleen jättäminen kuvastaisi juurikin sitä piittaamattomuutta, jolla tuo sairas työilmapiirikin on saanut rehottaa vuosikaudet. Asiaan liittyviin protesteihin ei oltu reagoitu kuten olisi pitänyt, ei ennen kuin vasta tämän suuren oikeuskanteen ja sitä seuranneen paskamyrskyn myötä.

Pähkinänkuoressa, nimien jättäminen ennalleen samalla kun Blizzard vannoisi parantavansa toimintaansa, olisi hyvin ristiriitaista touhua. Veikkaanpa, että jos kyseessä olisi ollut joku lukuisia lapsia raiskannut sarjapedari, ihmiset olisivat paljon vähemmän puolustuskannalla nimien säilyttämisen puolesta, entä nyt kun kyseessä on ollut "vain" täysikäisten naisten toistuva kähmiminen, syrjintä ja ahdistelu työpaikalla.

Oikeassa elämässä jonkun ihmelääkkeen keksijän tms. kohdalla tämä olisikin paljon monipiippuisempi juttu, kuin "pelkän" viihteentuottajan, jota on haluttu muistaa hänen oman firmansa tuotoksissa. Joko hänen itsensä tai muiden(kin) firman työntekijöiden toimesta.

Mitä Hitler-sukuisiin tulee, monet heistä ilmeisesti vaihtoivat sukunimensä laillisesti joksikin muuksi toisen maailmansodan jälkeen. Veikkaanpa, että monilla heistä se ei johtunut suinkaan mistään myötähäpeästä, vaan syy oli ihan oman turvallisuuden ja yksityisyyden varjeleminen.