Call of Duty, World of Warcraft, Crash Bandicoot ja kumppanit siirtyvät Xboxin kelkkaan – Microsoft ostaa pelijätti Activision Blizzardin historiallisella jättisummalla / Uutiset / pelaaja.fi

Call of Duty, World of Warcraft, Crash Bandicoot ja kumppanit siirtyvät Xboxin kelkkaan – Microsoft ostaa pelijätti Activision Blizzardin historiallisella jättisummalla

18.01.2022 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
66
Xbox, Microsoft, Microsoft Gaming, Phil Spencer, Activision, Activision Blizzard, Bobby Kotick, Blizzard Entertainment

Microsoft on ostamassa yhtenä maailman suurimpana pelitalona tunnetun Activision Blizzardin.

Ohjelmistojätti on ilmoittanut, että se on päässyt sopuun Activision Blizzardin ostamisesta, minkä hinnaksi on raportoitu kertyvän 68,7 miljardia dollaria. Kyseessä olisi ylivoimaisesti suurin pelialan yrityskauppa tähän asti. Viime viikolla ennätystä oli haalimassa haltuunsa Take-Two, kun se ilmoitti hankkivansa mobiilijätti Zyngan 12,7 miljardilla dollarilla.

Microsoftin historian kannalta kyseessä on myös yhtiön selvästi suurin hankinta koskaan. Ennen Activision Blizzard -kauppaa Microsoftin suurin saalis oli sosiaalisen median palvelu LinkedIn, jonka se nappasi vuonna 2016 26,2 miljardilla dollarilla.

Activision Blizzard tunnetaan muun muassa sellaisista suurnimistä kuin Call of Duty, World of Warcraft, Diablo ja Overwatch. Yhtälailla se omistaa nykyisin Crash Bandicootin ja Spyron kaltaiset pelisankarit ja on tullut tutuksi esimerkiksi Tony Hawk -skeittipeleistä ja Guitar Hero -musiikkiteoksista. Myös Candy Crush -tekijä King kuuluu osaksi kokonaisuutta.

Viimeiset puoli vuotta Activision Blizzard on ollut mittavan kohun keskellä kritiikkiä ja oikeushaasteita keränneen työpaikkakulttuurin johdosta. Muun muassa sen pitkäaikaista toimistusjohtaja Bobby Kotickia onkin vaadittu eroamaan vyyhdin myötä. Activisionin lehdistötiedote antaa kuitenkin ymmärtää, että Kotick olisi Microsoft-kaupasta huolimatta pysymässä kuvioissa ainakin toistaiseksi.

– Bobby Kotick jatkaa Activision Blizzardin toimitusjohtajana. Hän ja hänen tiiminsä keskittyvät edelleen ponnisteluihin vahvistaakseen yrityksen kulttuuria ja nopeuttaakseen liiketoiminnan kasvua. Kun kauppa on saatu viimeisteltyä, raportoi Activision Blizzardin liiketoiminnallinen puoli Phil Spencerille, Microsoft Gamingin toimitusjohtajalle, Activision Blizzardin tiedotteessa kerrotaan.

Kauppa olisi määrä saada viimeistellyksi Microsoftin tilivuoden 2023 aikana, eli kesäkuuhun 2023 mennessä. Sitä ennen Activision Blizzard ja Microsoft jatkavat toimintaansa itsenäisesti.

Heti kaupan valmistumisen myötä Microsoft lupaa lisätä mahdollisimmat monet Activision Blizzard -nimikkeet osaksi Game Passin tarjontaa. Hankinnasta saatavien pelinimikkeiden kerrotaan vauhdittavan lisäksi Microsoftin pilvipelaamissuunnitelmia.

Game Passilla on Microsoftin mukaan tällä hetkellä 25 miljoonaa tilaajaa.

Mitä tulee työkulttuuriin, Microsoft lupaa arvostavansa syvästi studioiden autonomista toimintaa ja ihmisten kunnioittavaa kohtelua. Konkreettisesti ohjelmistojätti ei ole kuitenkaan kertonut, miten se on aikeissa varmistaa, että Activision Blizzardin kritisoidut työolosuhteet jäisivät historiaan.

Lähde: Xbox Wire, Activision Blizzard, The Verge

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Eripsa kuva
Eripsa

Tämä oli kyllä aikamoinen yllätys veto!!!

Käyttäjän Carpathian kuva
Carpathian

No johan pomppas. Eiköhän tässä kohta kaikki mahdolliset pelifirmat ole joko Microsoftin tai Sonyn omistuksissa.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Ei jumaleisson mikä pommi....Activision-Blizzardin luuli olevan yksi niistä julkaisijoista jonka ei olisi kuvitellut olevan myytävänä. Toivottavasti tämä nyt tarkoitaa hyviä asioita etenkin Blizzardin pelien kannalta

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Kopioidaan nyt oma mielipide tuolta toisesta uutisesta sopivammalle palstalle:

Lainaus

Juuri tuli minullekin uutinen fiidiin. Nyt on osto sitä luokkaa, että pitää itsekin hetki sulatella meneekö tässä vähän liikaa munia yhteen koriin. Samaa varmaan sulattelee tällä hetkellä jenkkilän kilpailuviranomaiset.

Käyttäjän undead10000 kuva
undead10000

Kommentti poistettu koska olen tyhmä pelien vihaaja.

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

huh huh, voi tulla activisionin ja blizzardin pojille paineita luoda seuraava pelisarja että ois rahalle vastinetta.

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman

Aika erikoinen valinta Mikkikseltä. Ei oikein noissa pelitarjonnoista Xboxin pelaajia kiinosta kuin tuo CoD, että onko tässä tarkoitus ottaa hallintaan PC-pelien markkinoitakin.

Pitkään on ollut huhuja, että olisivat jotain isoa ostamassa, mutta en kyllä aatellut tuota kokoluokkaa. Aattelin, että ostaisivat Segan.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus Rabbitman

Aika erikoinen valinta Mikkikseltä. Ei oikein noissa pelitarjonnoista Xboxin pelaajia kiinosta kuin tuo CoD, että onko tässä tarkoitus ottaa hallintaan PC-pelien markkinoitakin.

Onhan tuossa diilissä mukana CoDin lisäksi myös muitakin perinteisiä konsolipelisarjoja, esim. Crash Bandicoot, Spyro/Skylanders, Tony Hawk's, Guitar Hero, jne.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Vieläkö joku kehtaa väittää, että nämä Xboxin alan valtaamiset emoyhtiön rajattomalla rahoituksella ovat jotenkin positiivinen suuntaus ja asia pelialalle, peleille ja pelaajille?

Käyttäjän Chosen4 kuva
Chosen4
Lainaus Balnazzard

Ei jumaleisson mikä pommi....Activision-Blizzardin luuli olevan yksi niistä julkaisijoista jonka ei olisi kuvitellut olevan myytävänä. Toivottavasti tämä nyt tarkoitaa hyviä asioita etenkin Blizzardin pelien kannalta

Kauppasumma vastaa tai on hieman isompi kuin Suomen bruttokansantuote vuodessa joten kyseessä on sellainen kasa rahaa ettei sinällään yllätä että A-B pomot päätti hyväksyä kaupat. Microsoftilla on millä mällätä mutta yllättävän ison kaupan uskalsivat tehdä. Toki tuottaahan tuon lafkan nimikkeet ihan kivasti rahaa ja toivottavasti niitä kehitetään vaan entisestään.

Nostoja