Candy Crush -tekijät saivat candy-sanasta tavaramerkkinsä / Uutiset / pelaaja.fi

Candy Crush -tekijät saivat candy-sanasta tavaramerkkinsä

21.01.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Suursuositusta Candy Crush Saga -pulmapelistä vastannut peliyhtiö King on onnistunut rekisteröimään sanan "candy" tavaramerkikseen. Yhdysvaltain patenttiviraston mukaan tavaramerkki kattaa sanan käytön muun muassa videopeleissä ja oheistuotteissa, kuten vaikkapa sukissa.

Gamezebo-sivuston mukaan tapahtuman myötä joukko ohjelmistöyhtiöitä on alkanut saada kehoituksia, että heidän olisi syytä muuttaa joidenkin myynnissä olevien sovelluksiensa nimiä tai muuten todistaa, etteivät ne riko Kingin candy-tavaramerkkiä. Kingin pelisivusto Gamesindustrylle antaman lausunnon mukaan yhtiö ei jahtaa kuitenkaan sovelluksia sokeasti, vaan pyrkii vain suojelemaan oikeuksiaan ja asiakkaitaan.

– Olemme rekisteröineet sanan "candy" tavaramerkiksemme EU:ssa, sillä immateriaalioikeuttamme rikotaan jatkuvasti ja meidän on valvottava oikeuksiamme ja suojeltava pelaajiamme sekaannuksilta. Emme käy kaikkea candy-käyttöä vastaan – jotkin ovat lainmukaisia emmekä tietenkään pyytäisi sellaisten sovellusten tekijöitä lopettamaan toimintaansa, Kingin edustaja kertoo lausunnossaan.

Gamezebon artikkelin mukaan yksi nimenvaihdoskehoituksen saanut tuote olisi mobiilipeli nimeltä *syvä hengenveto*  All Candy Casino Slots – Jewel Craze Connect: Big Blast Mania Land. Kingin mukaan tuotteessa heitä häiritsee pelin App Store -ikonissa oleva lyhennelmä "Candy Slots", joka yhtiön mukaan nojaa vahvasti juuri candy-tavaramerkkiin. Kingilla koetaan, että nimi on tarkkaan mietitty sellaiseksi, että se voisi hyötyä muiden yritysten tuotteista.

Candy-tavaramerkin pysyminen Kingin hallussa ei toki ole vielä täysin kiveen hakattu asia. Vielä noin kuukauden ajan tapauksesta on mahdollista tehdä valitus jos toinenkin, mikä voi jopa johtaa tavaramerkkipäätöksen kumoutumiseen.

Pelinä ilmaiseksi pelattavissa oleva Candy Crush Saga lähentelee pian parin vuoden ikää. Se sai alkunsa ensin Facebookissa vuoden 2012 huhtikuussa ja levisi myöhemmin mobiililaitteille. Vuoden 2013 lokakuussa King ilmoitti pelin rikkoneen puolen miljardin latauksen rajan.

Lähde: Gamasutra, Gamesindustry, Gamezebo, USPTO

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Ideana hyvä että saavat laillisesti noita sovelluskopioita nyhdettyä pois ja sekoittamasta niitä jotka eivät ole saaneet niin paljon nallekarkkeja (ovat tyhmiä). Tiedä sitten kuinka oikeasti auttaa, koska onhan noissa sovelluskaupoissa nytkin aika miljoonittain Angry Birds ja Minecraft kopioita ettei enää mitään rajaa, enemmän tuo "candy" sana tuntuu vain oikeuttavan siihen että saavat hieman kilpailijoita pois jos sattuu heiltä löytymään sana "candy".

Suosikkini on Pixel Gun 3D (minecraft style) jolle voisi antaa palkinnon mielikuvituksettomimmasta mobiilille sopivattomimmasta pelistä ikinä.

Käyttäjän Milkshake kuva
Milkshake

Hauskinta tässä on se, että Candy Crush Saga on pelillisesti täysi kopio PopCapin alkuperäisestä Bejeweledistä.

Muutenkin on aivan perseestä, että joku yhtiö voi tuolla tavalla saada omistukseena noinkin yleisessä käytössä olevan sanan. Toivottavasti joku taho saa tuon päätöksen kumottua.

Edit.

Etsin lisätietoa tuosta uutisessa mainitusta Candy Slotista, ja huomasin ettei kyseisellä teoksella ole Candy Crushin kanssa muuta yhteistä, kuin juurikin tuo yleisesti käytössä oleva "candy" sana. Pelimekaniikaltaan pelit ovat täysin erillaiset.

Käyttäjän Viper7 kuva
Viper7

Joku muu voisi tehdä saman tuolle sanalle Crush tai Saga niin ehkä King saisi myös paremman käsityksen kuinka typerää touhua tämä on.

Lainaus käyttäjältä Milkshake

Hauskinta tässä on se, että Candy Crush Saga on pelillisesti täysi kopio PopCapin alkuperäisestä Bejeweledistä.

Tuli tuo Googlailtua joskus ihan mielenkiinnosta, joten joutunen korjaamaan sen verran että alkuperäispeli taitanee olla ihan tuo venäläinen Shariki (DOS 1994),

Mikäli tälläistä peliä kaipaa padille niin kannattaa ainakin iLaitteilla testata tuota kotimaista Ticbitsin Cruel Jewels. Nuo Candy crushit ja bejeweledit ovat nykyään yhtä mirkomaksuroskaa.

Käyttäjän Guybrush kuva
Guybrush

Maailma on pilalla. Tällaisessa ei ole mitään järkeä. Ei tuo King yhtiö ole keksinyt sanaa candy.

Käyttäjän ZaleraFF kuva
ZaleraFF

Aivoihin sattuu..

Käyttäjän Exzmo kuva
Exzmo

Iha oikein. Vituttaa nähdä jatkuvasti näitä rip-offeja kaupassa, esim. Can Knockdown > can knock down
En tajuu mite joku voi tuhlata kykyjänsä tollasee. Ei mitää itsekunnioitusta.