CD Projekt RED on suostunut maksamaan lisäkorvauksia The Witcher -kirjailijalle, raportit kertovat / Uutiset / pelaaja.fi

CD Projekt RED on suostunut maksamaan lisäkorvauksia The Witcher -kirjailijalle, raportit kertovat

5.02.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
9
CD Projekt RED on suostunut maksamaan lisäkorvauksia The Witcher -kirjailijalle – "enemmän kuin olisimme velvollisia"

The Witcher -pelit kehittänyt CD Projekt RED on suostunut maksamaan lisäkorvauksia saagan luoneelle puolalaiskirjailija Andrzej Sapkowskille, kertovat tuoreet raportit.

Viime vuonna Sapkowski vaati peliyhtiöltä noin 14 miljoonan euron lisämaksua alkuperäisen sopimuksensa lisäksi. jossa pelien menestystä epäillyt Noituri-kirjailija oli halunnut pelioikeuksista kiinteän kertamaksun varsinaisten rojaltien sijaan. Vaatimuksessa Sapkowskin valtuutetut vetosivat muun muassa Puolan tekijänoikeuslakiin, jonka puitteissa kirjailijalla olisi oikeus lisäkorvauksiin CD Projektin oikeuksista saaman huomattavan edun ja menestyksen myötä.

Nyt molemmat tahot näyttäisivät päätyneen yhteisymmärrykseen. Game Informer raportoi CD Projektin lisäkorvauksen olevan vähemmän kuin Sapkowkin vaatimat 14 miljoonaa euroa, mutta silti enemmän kuin CD Projekt olisi omasta mielestään velvollinen maksamaan. Raportin perusteella maksulla halutaan tunnustaa Sapkowskin rooli Noituri-sarjan luojana ja lähinnä varmistaa hyvä välit kirjailijaan.

Kiista varjosti joulukuussa ilmestyneiden Gwent: The Witcher Card Game- ja Thronebreaker: The Witcher Tales -pelien julkaisua, joiden ohella CD Projektilla ei tiettävästi ole muita saagaan lukeutuvia pelejä työn alla. Tuore lisäkorvaus kuitenkin viestii, että suhteet Sapkowskiin halutaan pitää hyvinä mahdollisten tulevien peliprojektien varalta.

Lähteet: Game Informer, Puls Bizneu

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ymmärrän todellakin että korpeaa jos tuollaisen huonon diilin on tehnyt mutta suoraselkäisenä olisi voinut niellä tappionsa tai edes esittää asiansa vähemmän aggressiivisesti - jos siis vaateet on lähetetty tyyliin uhkakirjeenä ja/tai lakimiehen kautta tai jotain.

Toisaalta en tiedä yrittäisinkö itsekin löytää jotain porsaanreikiä tuollaisessa tilanteessa vaikka tietäisinkin itse kämmin tehneeni. Mukavahan se on kuitenkin työstään rahaa saada. Tosin edelleen sopimus oli tehty ja rahat saatu.

Mitenhän menisi ameriikan ihmemaassa sama juttu? Tuskin olisi tarvetta maksella mitään kun kerran sopimus oli ja rahat sai.

Käyttäjän mantelirapu kuva
mantelirapu

Hyvä, että saivat ilmeiseti molempia osapuolia tyydyttävän kompromissin aikaiseksi.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Harmi. Ei olisi kyllä ansainnut penniäkään lisää.

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus

Jätkä sai kasvaneista kirjamyynneistä ansaitsemansa tulot. Jos oli niin tyhmä(kyllä, kuvaa erinomaisesti henkilöä) ettei uskaltanut ottaa riskiä pelin menestyksestä vaan otti kertapotin niin se on vaan valinta mikä tuli tehtyä ja sen kanssa olisi elettävä. Olisi voinut myös kieltäytyä oikeuksien käytöstä kokonaan tai neuvotella paremman diilin. Harmillista, että sopimuskaan ei ole enää sopimus tänä päivänä.

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Alkuperäinen sopimus oli epäreilu, vaikka johtuikin äijän ylimielisyydestä. Jos sopuun päästiin niin sillä hyvä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Kunpa sais itsekin valita numerot arvonnan jälkeen. Ukon käppyrä ei ansainnut penniäkään.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Ukon jatkuva ruikutus kuitenkin vaikuttaa CD Projekt RED:n julkisuuskuvaan, vaikka CD Projekt RED olisikin kaikilla mittareilla oikeassa ja ukko väärässä. Ehkä pidemmmän päälle kannattaakin maksaa vähän enemmän, että säästyy marinalta ja päänvaivalta.

Käyttäjän Miika Huttunen kuva
Miika Huttunen

Tilanteessa kannataa muistaa myös se, että vaikka Sapkowski myikin pelioikeudet - ehkä ylimielisyyttään - pilkkahinnalla, ei asia ole ihan niin mustavalkoinen. Puolan lainsäädäntö suojaa tekijänoikeuksia niin, että jos oikeudet ostanut taho saa lisenssin käytöstä suhteessa hintaan kohtuuttoman suurta etua tai hyötyä, voi se joutua maksamaan lisäkorvauksia. Toki myös Sapkowski on hyötynyt peleistä muutoinkin, kirjojen myynti Puolan ulkopuolella on lisääntyt taatusti paljon niiden ansiosta. Toinen tekijä CD Projektin myönnytykseen on varmasti myös se, että Sapkowski on lähes kansalliskirjailijan asemassa Puolassa, joten puolalaisen yrityksen julkisuuskuvalle ei tee hyvää riidellä hänen kanssaan, reilua tai ei.

Käyttäjän Augustus kuva
Augustus

Jos tuosta nyt oikeuteen oltaisiin lähdetty vääntämään, niin varmasti CD Projekt olisi jutun voittanut, mutta huonoa olis tehnyt imagolle. Parempi ratkaista näin.

Nostoja