Cyberpunk 2077:n julkaisutraileri saapui – huoli pelin erikoisefekteistä nousi myös pinnalle epileptikoiden kannalta / Uutiset / pelaaja.fi

Cyberpunk 2077:n julkaisutraileri saapui – huoli pelin erikoisefekteistä nousi myös pinnalle epileptikoiden kannalta

8.12.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0
epilepsia, Cyberpunk 2077, Cyberpunk, CD Projekt, CD Projekt RED,

Cyberpunk 2077:n saapumiseen on aikaa enää vajaat kaksi päivää, mikä on tarkoitttanut niin ensimmäisten arvostelujen kuin julkaisutrailerinkin ilmestymistä pelistä.

Tuore traileri on nähtävissä alta ja julkaisutrailerille tyypillisesti se on hyvin tyylitelty yleissilmäys uutukaiseen. Maistiaisia tarjotaan niin tarinasta, pelimaailmasta kuin varsinaisesta pelillisestä toiminnastakin

Mitä tulee arvosteluihin, on Cyberpunk 2077 lähtökohtaisesti erittäin positiivisen vastaanoton kriitikoilta, mitä nyt varsinkin bugit ovat varjostaneet monien arvostelijoiden kokemusta. Näin tiistaina huomionarvoista keskustelua on käyty kuitenkin myös pelin visuaalisesta ilmeestä ja efekteistä, jotka Game Informer -julkaisun mukaan saattavat olla erityisen ongelmallisia epilepsiasta kärsiville.

Ei ole epätavanomaista, että pelit ja pelikoneet esittävät käyttäjälleen käynnistyksen yhteydessä erilaisia terveysvaroituksia, jotka huomauttavat esimerkiksi mahdollisen epilepsian oireista. Game Informerin huomioiden mukaan Cyberpunkissa esiintyvät välähdykset ovat kuitenkin erityisen huomattavia siinä, että joukosta löytyy hyvin vastaavia visuaalisia ratkaisuja, jollaisia on hyödynnetty neurologien toimesta epileptisia kohtauksia tutkiessa. Kirjoittaja itse kertoo saaneensa myös kohtauksen peliä pelatessaan.

Game Informerin teksti antaa ymmärtää, ettei oireita mahdollisesti laukaisevia efektejä ole ainakaan toistaiseksi mahdollista kytkeä pelistä pois päälle.

Keskustelu on herättänyt hiljalleen sen laajaakin huomiota maailmalla, että muun muassa brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Epilepsy Action on julkaissut lausunnon, jossa kehittäjä CD Projektia pyydetään kiinnittämään asiaan huomiota ja tekemään sen suhteen enemmän kuin vain varoittaa asiasta. Myös esimerkiksi pelien saavutettavuuden puolesta toimivan Able Gamers -järjestön operatiivinen johtaja Steven Spohn on toivonut kehittäjiltä toimia.

CD Projekt ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Cyberpunk 2077 on ollut tähän asti lehdistön testattavissa lähtökohtaisesti vain pc-version muodossa, mutta olettaa sopisi, että se on sisällöltään identtinen konsoliversioiden kanssa. Epilepsiakeskustelu onkin herättänyt samalla kysymyksiä siitä, onko peli mennyt tällaisenaan läpi myös Sonyn ja Microsoftin seulasta, ja mikäli on, olisiko yhtiöillä sertifikointiprosessinsa suhteen myös parantamisen varaa.

Päivitys kello 21:20: CD Projekt on vastannut Game Informerin artikkelin tekemiin huomioihin. Yhtiö kiittää Cyberpunkin virallisella Twitter-tilillä asian esiin tuomisesta ja on ensitöikseen lisäämässä peliin ylimääräisen varoituksen epileptisia kohtauksia koskien. Vakituisempana ratkaisuna kehitystiimin kerrotaan tutkivan parhaillaan myös muita toimintakeinoja.

Lähde: Game Informer, Steven Spohn (Twitter), Eurogamer, Open Critic

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.