Vuoden 2016 toinen täysinäinen viikko ei kulkenut erityisen positiviisissa tunnelmissa. Viikon aikana maailmaa varjosti parikin suurempaa kuolinuutista, joista muusikko David Bowien menehtyminen heijastui hieman myös jopa pelienkin maailmaan asti. Raiteiltaan nämä tapahtumat eivät sentään pelialaa kuitenkaan saaneet, vaan kuultiinpa viikolla esimerkiksi myös, kuinka uuden Hitman-pelin julkaisumalli on kokenut varsin isohkon muutoksen.

Näistä ja muista aiheista voit lukea lisää oheisesta viikon suurimpia uutisia kokoavasta listauksestamme.


Kapinallisjohtajan perhe haastoi Activisionin oikeuteen Call of Dutyn takia

Julkaisija Activision on haastettu jälleen kerran oikeuteen Call of Duty -pelissä esiintyneen oikeaan ihmiseen perustuneen hahmon takia. Brittisanomalehti The Guardian raportoi edesmenneen angolalaisen kapinallisjohtajan Jonas Savimbin lapsien vaativan Activisionin ranskalaiselta osastolta miljoonan euron korvauksia, sillä he eivät ole iloisia tavasta, jolla Call of Duty: Black Ops II kuvasi Savimbia.

Lue koko uutinen

Aika myöhään huomasivat. -Portable

Perillisiltä loppunut pelimerkit niin täytyy jostain saada lisää ettei vaan ite tarvi töitä tehdä. –laurihon


Uusi Hitman onkin nyt episodipohjainen kokemus – näin sen julkaisu tapahtuu

Square Enix ja IO Interactive ovat muuttaneet tapaa, jolla ne ovat tuomassa markkinoille seuraavan Hitman-sarjan osan.

Nyt yhtiöt ovat tehneet ihan vain Hitmaniksi kutsutusta uudesta pelistä suosiolla episodipohjaisen kokemuksen. Kun maaliskuun 11. päivä koittaa, tuodaan kauppoihin ensimmäinen noin 15 euron hintainen osa pelistä, joka sisältää pelin tutoriaalitehtävän ja Pariisiin sijoittuvan kentän erilaisine aktiviteetteineen. Huhtikuusta alkaen peliin tuodaan sitten lisää kenttiä ja tehtäviä paketeissa, joita kaupitellaan noin kymmenen euron hintaan kappaleelta.

Lue koko uutinen

Harvemmin tulee enään ostettua erikoisversioita, mutta toi Hitman näyttää sen verran hienolta, että pitääpä harkita. -henkka007

Tavallaan jopa kiinnostaisi kokeilla Hitmanin tyylistä tehtäväpohjaista peliä episodimallilla. Kun pelattavana olisi tosissaan vain se pieni pätkä kerrallaan, ehtisi siihen syventyä aivan eri tavalla, kuten aiemmin tuli tehtyä vanhempien Hitmanien kanssa. Varsinkin Bloodmoneyn olisi suurin piirtein osannut pelata silmät kiinni silent assassin -rankilla. Nykyään ei enää useinkaan jaksa panostaa samalla tavalla, mutta episodimalli voisi olla se tarvittava sysäys. -Haerski


Life is Strange kampanjoi kiusaamista vastaan arjen sankarien voimin

Viime vuoden todennäköisesti tunteikkain seikkailupeli Life is Strange valjastetaan nyt hyvään tarkoitukseen.

Square Enix on aloittanut pelin nimissä hashtag-kampanjan, jolla pyritään ehkäisemään kiusaamista jokapäiväisin teoin. Peliä pelanneille tutun kuuloinen #EveryDayHeroes-aloite kannustaa osallistujiaan pohtimaan oman arkensa sankareita ja sankaruutta, ja pyrkii näin istuttamaan toivon siemenen elämän kaltoin kohtelemien sydämiin.

Lue koko uutinen

Hieno idea pakko myöntää. Itsekin koulukiusattuna haluaisin aina nähdä kaikenlaisten kampanjoiden toteutuvan kunnolla. -Fastphase1

Itselle oli taas vuoden pettymys. Odotin parempaa upean Remember Me:n tekijöiltä. Kasvoanimaatiot oli aivan pökkelöitä ja viimeisestä episodista eivät saa selvää edes astrofyysikot. Muuten peli oli ihan hyvä mutta vika episodi nimenomaan oli shaibaa ja täten jäi sitten kakan maku suuhun. -Markka1


Nintendon edesmennyt johtaja Satoru Iwata saa harvinaisen elämäntyöpalkinnon

Yhdysvaltalainen interaktiivisten taiteiden ja tieteiden akatemia AIAS on myöntänyt elämäntyöpalkinnon Nintendon edesmenneellee johtajalla Satoru Iwatalle.

Viime kesänä syöpään 55-vuotiaana menehtynyt Iwata on järjestyksessään vasta kuudes AIAS:n elämäntyöpalkinnon saanut henkilö. Palkinto on varattu pääasiallisesti pitkän uran pelialala tehneille henkilöille, jotka varsinkin bisnesjohtajuudellaan ovat ajaneet alaa eteenpäin.

Lue koko uutinen

Pakollinen etiketin mukainen osanotto. Dice-gaalassa on yleensä kuitenkin ylenkatsottu Nintendoa. Okei, ehkä Nintendolla ei ollut vahvin vuosi, mutta kyllä Super Mario Maker ansaitsisi päästä jokaiselle ehdokaslistalle. Splatoon on kuitenkin ansaitusti mukana Best Action Game -kategoriassa, mutta ei tule sitä voittamaan. Sen voittaa Destiny tai Battlefront, riippuen siitä kenen selkiä halutaan tänä vuonna taputella. -Qvistus


Uraauurtava norjalaiskoulu ottaa elektronisen urheilun opetussuunnitelmaansa

Elektroninen urheilu kasvattaa jalansijaansa perinteisemmän huhkinnan rinnalla.

Norjalainen lukio Garnes Vidaregåande Skole on ilmoittanut aloittavansa elokuussa valinnaisen eSports-kurssin, jota tarjotaan koululaisille klassisempien liikuntamuotojen ohella. Bergeniläisen koulun oppilaat tulevat tankkaamaan e-urheilun perusteita viisi tuntia viikossa läpi kolmivuotisen lukiouransa, mutta kurssille huolitaan alkuun vain kolmisenkymmentä oppilasta.

Lue koko uutinen

Meillä oli kanssa ammattikoulussa aina kovat Quake 3 arena kurssit, tosin Autocad/tekninenpiirustus nimikkeellä. -gurgi

Ihan sama, kunpa koko touhulle keksittäisiin vaan jokin parempi sana kuin e-sports. -Kornholic


Miehen nimi löytyi USA:n tarkkailulistalta – ei päässyt pelaamaan haluamaansa peliä

Yhdysvaltalaistohtori Muhammad Zakir Khan ajautui hiljattain ikävään tilanteeseen yritettyään rekisteröityä mukaan Epic Gamesin Paragon-pelin beetatestiin. Khanin pyrkimys luoda peliä varten tarvittava tunnus evättiin nimittäin rekisteröinnin yhteydessä, sillä viittauksia hänen nimensä löytyy Yhdysvaltain erityisesti nimettyjen kansalaisten listalta terroristiksi määriteltyjen ihmisten joukosta.

Lue koko uutinen

Mitä tuosta nyt nokkiin ottamaan. Sivuuttaa vaan asia nopeasti. Elämässä tapahtuu pahempiakin. -onnistunyt

En lähtisi vähättelemään asiaa, vaikka tällä kertaa elämä vaikeutui vain pelaamisen suhteen. Tuollaisia tarkkailulistoja kun on varmasti käytössä muillakin kuin vain pelifirmoilla, joten niiden soveltamisessa olisi käytettävä erityistä tarkkuutta. -Miizozo


EA:n tilauspalvelu tulee pc:lle – Origin Access tarjoaa pelejä kuukausimaksulla

EA:n tilauspalvelu EA Access on toistaiseksi ollut vain Xbox One -pelaajien saatavilla, mutta nyt palvelu on tuloillaan myös pc:lle.

Palvelun pc-versio kantaa nimeä Origin Access yhtiön Origin-pelijakelualustan mukaan. Origin Access tarjoaa EA Accessin tapaan valikoiman pelejä, alennuksia sekä kokeiluversioita peleistä kuukausimaksua vastaan. Aluksi Origin Access lanseerataan vain Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa, mutta todennäköisesti palvelu saapuu tulevaisuudessa myös suomalaisten pc-pelaajien ulottuville.

Lue koko uutinen

Miten olis änärit takas pc:lle ens syksynä? -snaketus

Tätä minäkin odotan. Aika kummallista, että fifa löytyy mutta änäriä ei. Laittakaa siihen vaikka se helvetin denuvo DRM, jos piratismi jännittää. -Hanska


David Bowien muisto elää myös videopeleissä

Rockmusiikin suurimpiin legendoihin kuuluva David Bowie on kuollut 69 vuoden iässä. Puolitoista vuotta syöpää vastan taistellut Bowie oli alati uudistuva taiteilija, joka muistetaan pitkän musiikillisen uran ja elokuvaroolien lisäksi myös videopeleistä.

Bowien oma peliprojekti oli vuoden 1999 ranskalainen tieteisseikkailu Omikron: The Nomad Soul. Happoisessa pelissä oli reilu annos Bowien outoutta. Pelaajan ”sielu” houkuteltiin videopelin kautta kaukaiselle planeetalle, neljättä seinää rikkoen, jossa vastassa olivat valvontayhteiskunta ja demoniset voimat. Bowie esitti pelissä sekä salaperäistä vastarintajohtaja Bozia että fiktiivisen Dreamers-bändin kanssa keikkailevaa muusikkoa.

Parhaillaan Omikron on saatavilla pc:lle ilmaiseksi.

Lue koko uutinen

Alan Wakessa, kuten Phantom Painissakin, on muutoinkin paljon mielenpainuvaa musiikkia. -zappah

Yksi aikamme suurimpia taiteilijoita ja visionäärejä. RIP -Megaman


Pikapelaajat keräsivät taas miljoonapotin hyvään tarkoitukseen

Pikapeluutapahtuma Awesome Games Done Quick 2016 on päättynyt viikon pelaamisen jälkeen.

Viime viikon ajan käynnissä olleessa pikapeluumaratonissa pelattiin mm. Super Mario Makeria, Super Metroidia, Half-Life 2:ta sekä NES-klassikko Punch Outia silmät sidottuna. Tilaisuus keräsi kaikkiaan 1,2 miljoonan dollarin lahjoituspotin syöpäjärjestö Prevent Cancer Foundationille.

Lue koko uutinen

Hieno tapahtuma oli, ensimmäistä kertaa livenä seurasin. Luffymcankka

Super Mario Makerin joukkuekisa oli kyllä todellakin katsomisen arvoinen. Olin vähän skeptinen, että miten siitä saadaan toimiva juttu, mutta se oli turha pelko. Suurin osa suosikkipeleistä pelattiin kyllä joskus öisin, eli en ihan hirveästi livenä katsellut. Metroidit ainakin katsoin. -Qvistus


Viikon aikana kerrottuja julkaisupäiviä

Lisää luettavaa