DirectX-luoja pelialan huonoista työoloista: Älä ole alalla, jos et kestä 80-tuntisia työviikkoja

DirectX-ohjelmointirajapinnan luojiin lukeutuva Alex St. John kokee, ettei pelinkehityksen huonoista työoloista ole syytä valittaa. Pelit kun ovat taidetta.

17.4.2016 20:47

Huonot työolosuhteet ja -käytännöt ovat asioita, joista pelialaa on kritisoitu vuosia. Erityisesti keskustelua herättää usein varsinkin pelinkehitysprojektien lopussa siintävä niin sanottu crunch-vaihe, jolloin peliä yritetään pitkiä päiviä tekemällä ja suuren paineen ajamana saada viimeistellyksi määräaikaan mennessä. Ilmiöstä syytetään usein esimerkiksi yritysten huonosti hoitamaa projektinhallintaa, ja siihen onkin haluttu etsiä ratkaisuja erityisesti pelinkehittäjien henkisen ja fyysisen jaksamisen takia.

Mikäli DirectX-ohjelmointirajapinnan luojiin lukeutuvaa Alex St. Johnia on kuitenkin uskominen, on tämä kaikki aikalailla turhaa hömpötystä. Miehen mukaan raataminen kuuluu nimittäin osaksi pelinkehitystä, sillä ”pelien kehittäminen ei ole työ – se on taidetta”.

Teknologiasivusto VentureBeatissa julkaisemassaan kirjoituksessa St. John julistaa, kuinka pelinkehittäjien tulisi vältellä ”palkkaorja-asennetta” ja herätä siihen todellisuuteen, että hyviä pelejä tehdään antamalla niille kaikkensa ja vähän enemmän. St. Johnin mukaan mikään kun ei voi hyvittää ”reilusti” sitä uhrauksen määrää, jota tarvitaan suurta taidetta luodessa.

– Sinun täytyy hankkia oikea työ luoden tuottavuusohjelmistoja, jos haluat saada ”reilua” palkkaa ja lähteä kotiin viideltä iltapäivällä. Kuka tahansa, joka on niin hyvä, että hänet on palkattu tekemään videopelejä voisi saada parempaa palkkaa tekemällä jotain muuta. Jos pelin kanssa painiminen 80 tuntia viikossa usean kuukauden ajan tuntuu sinusta ”raskaalta”… harjoittele, kunnes sinusta tulee hyvä siinä, St. John kirjoittaa.

St. Johnin kirjoitus herätti nopeasti hämmennystä ja kritiikkiä pelialan edustajissa. Hollantilaisen Vlambeer-indiestudion perustajajäsen Rami Ismail ehtikin jo vastata St. Johnille blogissaan korostaen sitä, miten tärkeää on, että kehittäjät pitävät itsestään huolta. Loppuunpalaminen kun on oikea alaa piinaava ongelma, eikä sillä ole negatiivista vaikutusta vain pelinkehittäjiin, vaan myös studioiden kykyyn tehdä hyviä pelejä.

St. Johnin tekstin voi kokonaisuudessaan lukea tästä. Ismailin vastauksen löytää vuorostaan tästä.

Lisää luettavaa