Early access -pelit hivuttautuvat jo latauskauppojen ulkopuolellekin

Strategiapeli Planetary Annihilation on hiipinyt jo ainakin Briteissä kauppoihin myös fyysisessä kuosissa. Peli on edelleen kuitenkin keskeneräinen.

30.6.2014 20:14

Pelien myynti avoimesti keskeneräisessä muodossa tuntuu olevan kasvava trendi digitaalisilla markkinoilla. Perinteisemmät pelikaupatkaan eivät ole välttämättä immuuneja kuitenkaan tälle niin sanotulle early access -julkaisumallille, sillä viime viikolla Briteissä kaupoista on bongattu fyysinen versio strategiapeli Planetary Annihilationista.

Alkujaan Kickstarterin kautta joukkorahoitettu Planetary Annihilation on ollut pelikansan saatavilla digitaalisesti nyt noin vuoden verran, mutta vielä tälläkin hetkellä peli on kehittäjiensä mukaan beetavaiheessa. Selattessa siis esimerkiksi Steamin pelitarjontaa, löytyy peli edelleen kauppapaikan Early Access -osastolta, jonka kautta moni muukin peli on myynnissä keskeneräisenä, jotta kehittäjät voisivat saada lisävaroja ja pelaajien palautetta niiden kehitystyötä varten.

Fyysisesten kauppojen hyllyillä Planetary Annihilation ei toki yritä peitellä keskeneräisyyttään, vaan sitä kaupitellaan Early Access Edition -nimellä. Britanniassa ilmeisesti 40 puntaa (n. 50€) kustantava paketti sisältää siis yhtälailla Planetary Annihilationin keskeneräisen version, joka on päivitettävissä täysversioon, kun (tai jos) sellainen joskus saadaan.

Tempaus on luonnollisesti herättänyt paljon keskustelua early access -julkaisujen nykytilasta ja siitä, miksi keskeneräistä peliä yritettäisiin kaupitella edes digitaalisten kauppojen ulkopuolella. Planetary Annihilation -kehittäjä Uber Entertainment on itse kertonut, että toimillaan se yrittää kehittää early access -ideaa aiempaa pidemmällä.

– Oikea kysymys on, että miksi ei? Loppujen lopuksi he saavat saman pelin – vain aikaisemmin. Se muuttaa maailmaa ja me toivomme, että voimme jatkaa uusien ja innovatiivisten pelintekotapojen kokeilua, Planetary Annihilation -ohjaaja Jon Mavor selitti pelilehti Game Informerille.

Planetary Annihilationin fyysisen version julkaisun takana on Uber Entertainmentin ohella eurooppalaisjulkaisija Nordic Games. Yhtiöiden aikeista tuoda uutuustrategia muillekin kuin digitaalisille markkinoille julkistettiin aiemmin viime joulukuussa. Tuolloin kumpikaan yhtiöistä ei kuitenkaan kertonut, että peli iskettäisiin kauppoihin suosiolla nimenomaan keskeneräisessä kuosissa.

Planetary Annihilationin on odotettu valmistuvan mahdollisesti myöhemmin tänä vuonna.

Lähde: Game Informer, Reddit

Lisää luettavaa