Early access -pelit hivuttautuvat jo latauskauppojen ulkopuolellekin / Uutiset / pelaaja.fi

Early access -pelit hivuttautuvat jo latauskauppojen ulkopuolellekin

30.06.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
8

Pelien myynti avoimesti keskeneräisessä muodossa tuntuu olevan kasvava trendi digitaalisilla markkinoilla. Perinteisemmät pelikaupatkaan eivät ole välttämättä immuuneja kuitenkaan tälle niin sanotulle early access -julkaisumallille, sillä viime viikolla Briteissä kaupoista on bongattu fyysinen versio strategiapeli Planetary Annihilationista.

Alkujaan Kickstarterin kautta joukkorahoitettu Planetary Annihilation on ollut pelikansan saatavilla digitaalisesti nyt noin vuoden verran, mutta vielä tälläkin hetkellä peli on kehittäjiensä mukaan beetavaiheessa. Selattessa siis esimerkiksi Steamin pelitarjontaa, löytyy peli edelleen kauppapaikan Early Access -osastolta, jonka kautta moni muukin peli on myynnissä keskeneräisenä, jotta kehittäjät voisivat saada lisävaroja ja pelaajien palautetta niiden kehitystyötä varten.

Fyysisesten kauppojen hyllyillä Planetary Annihilation ei toki yritä peitellä keskeneräisyyttään, vaan sitä kaupitellaan Early Access Edition -nimellä. Britanniassa ilmeisesti 40 puntaa (n. 50€) kustantava paketti sisältää siis yhtälailla Planetary Annihilationin keskeneräisen version, joka on päivitettävissä täysversioon, kun (tai jos) sellainen joskus saadaan.

Tempaus on luonnollisesti herättänyt paljon keskustelua early access -julkaisujen nykytilasta ja siitä, miksi keskeneräistä peliä yritettäisiin kaupitella edes digitaalisten kauppojen ulkopuolella. Planetary Annihilation -kehittäjä Uber Entertainment on itse kertonut, että toimillaan se yrittää kehittää early access -ideaa aiempaa pidemmällä.

– Oikea kysymys on, että miksi ei? Loppujen lopuksi he saavat saman pelin – vain aikaisemmin. Se muuttaa maailmaa ja me toivomme, että voimme jatkaa uusien ja innovatiivisten pelintekotapojen kokeilua, Planetary Annihilation -ohjaaja Jon Mavor selitti pelilehti Game Informerille.

Planetary Annihilationin fyysisen version julkaisun takana on Uber Entertainmentin ohella eurooppalaisjulkaisija Nordic Games. Yhtiöiden aikeista tuoda uutuustrategia muillekin kuin digitaalisille markkinoille julkistettiin aiemmin viime joulukuussa. Tuolloin kumpikaan yhtiöistä ei kuitenkaan kertonut, että peli iskettäisiin kauppoihin suosiolla nimenomaan keskeneräisessä kuosissa.

Planetary Annihilationin on odotettu valmistuvan mahdollisesti myöhemmin tänä vuonna.

Lähde: Game Informer, Reddit

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Cerker kuva
Cerker

Early Access on vähän kaksiteräinen juttu. Sen avulla voidaan helposti saada rahaa peleille, jotka sitä tulisivat tarvitsemaan. Mutta sitten on niitä jotka ottavat rahat ja lähtevät Mallorcalle eikä heistä enää kuulu koskaan.

Planetary Annihilation puolesta voin sen sanoa, ettei early access haittaa, tässä mittakaavassa olisi jo hiukan vaikea lähteä latomaan.

Käyttäjän dumbguyfin kuva
dumbguyfin

Suosittelen kaikkia katsomaan Totalbiscuitin videoita early access -peleistä. Steam on täynnä Day Z:n tyylisiä pelejä, jotka ovat lähes kaikki early access vaiheessa, ja joiden myynnit pyörivät sadoissa tuhansissa...

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma

Eikös konsolipuolella ole jo MGS: Ground Zeroes early access. Porukka ostaa suu vaahdossa demovaiheessa olevan pintaraapaisun hirveään ylihintaan. Sen jälkeen vielä ostavat täysihintaisen koko pelin, kun tulevaisuudessa julkaistaan.

Käyttäjän JNyknn kuva
JNyknn

Kuten olen joskus aiemmin maininnut, early access on hyväksyttävää lähinnä pienillä indie-kehittäjillä, jotka tarvitsevat rahaa, jotta peli saadaan valmiiksi, sekä testaajia, sillä ei kaikilla firmoilla ole varaa pestata kymmenpäistä pelintestausryhmää. Mutta kun isompi firma laittaa keskeneräisen pelin fyysisenä myyntiin ja pyytää täyden pelin hinnan, niin sitä en ymmärrä. Okei, toki ostajat saavat myöhemmin kokoversion, mutta olisivat voineet edes myydä hieman halvemmalla (okei, eihän peli ole Steamissä sen halvempi, mutta silti)...

Käyttäjän Billet kuva
Billet

Early Access on periaatteessa demon ja betan välimuoto, itse en moiseen rahaa laita ellei peli ole tuossa vaiheessa jo kunnollinen. Itse en ole kuin kerran kokeillut tuota (bugbear-peli) ja toivottavasti pojaat saavat sen ulos. Jos näitä rupeaa tippumaan enemmänkin kauppoihin asia on "yli" eli kuka piru maksaa demosta? vähän kärjistetty.

Käyttäjän Suora kuva
Suora

Tämä peli on jo aivan pelattava. Vielä jäljellä oleva kehitys ei muuta pelin ydintä kovinkaan paljoa, pelaajat saavat ikäänkuin ilmaisia sisältöpäivityksiä.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Muistaako kukaan peliä, joka olisi tullut ulos early access tai open beta ohjelmasta jonka jälkeen olisi ollut kauhea ryntäys tai hype peliä kohtaan? Heartstone oli kanssa hyvä, julkaisussa näkyi muutama mainos siellä täällä, mutta kaikki joita se kiinnosti pelasi jo. Minecraftissä julkaisu oli vivun nosto tapahtumassa ja muutama muutos peliin, eipä kukaan huudellut että nyt olisi aika ostaa varsinkin kun hinta vain kasvoi. Suurin osa early accesseistä jotka ovat julkaistu on luokkaa "vältä kaikin keinoin, ei parannuksia early accessista", viimeisin mitä katsoin oli Nether.

Lainaus käyttäjältä Suora

Tämä peli on jo aivan pelattava. Vielä jäljellä oleva kehitys ei muuta pelin ydintä kovinkaan paljoa, pelaajat saavat ikäänkuin ilmaisia sisältöpäivityksiä.

No mikseivät sitten yksinkertaisesti julkaise peliään normaalisti? Tuollainenhan on silloin vain suojakilpi arvostelijoita vastaan, koska voivat helposti sanoa ettei peli ole vielä valmis, toisinsanoen kuluttajien kusettamista.
Nykyäänhän on normaalia että peli saa päivityksiä ja lisää sisältöä julkaisun jälkeenkin, toiset enemmän kuin toiset. Hyvänä esimerkkinä Payday 2 patchi näytti pienentävän asennuskokoa 20 gigaa samalla lyhentäen latausaikoja, jonka lisäksi on tullut tusina ilmaisia ja maksullisia lisäkampanjoita. Pystyivät ihan hyvin tekemään tämän myös julkaisun jälkeen, koska pääpeli oli jo pelattava paketti ja tuollainen sisältö pitää vain mielenkiintoa yllä jolla todennäköisesti pelaajan kaveritkin alkavat haluamaan peliä.

Lainaus käyttäjältä Hugejorma

Eikös konsolipuolella ole jo MGS: Ground Zeroes early access. Porukka ostaa suu vaahdossa demovaiheessa olevan pintaraapaisun hirveään ylihintaan. Sen jälkeen vielä ostavat täysihintaisen koko pelin, kun tulevaisuudessa julkaistaan.

Mutta peli itsessäänhän oli siis loistava ja valmis tuotos, siinä ei sinällään ollut mitään rikki tai kesken, muutakuin että se oli helskutin lyhyt periaatteessa yhdellä kentällä.
8 minuutin speedrunin katsomisen jälkeen tosin pitää itsekin sanoa ettei tuotos todellakaan ole rahanarvoinen. Ennen tuollaisia pätkiä todellakin sanottiin ilmaisiksi demoiksi.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

En itse ole aiemmin ottanut kantaa asiaan mutta en ymmärrä vastustusta 'Early Access'-pelejä kohtaan. Vähän kuin menisi kauppaan ja näkisi (ylisanoilla mainostettua) paskaa hyllyllä ylihintaan ja olisi siitä suuttunut sen sijaan että ihan itse ostaisi vain sitä mitä haluaa. Vai onko ihmiset pakotettuja ostamaan sontaa?

Missä on kuluttajan järki. Tosin tuntuu olevan tuota ennakkotilausporukkaa sen verran olemassa että heitä kai näillä kalastellaan eikä viisaita kuluttajia, jotka odottavat että tuote on valmis ja siitä voi kuullu/lukea/nähdä kokemuksia. Täytyy olla vaikea elämä jos ei itse voi tehä valintoja ostamistaan tuotteista vaan ostaa sitä mitä mainostaja naaman eteen tunkee. Ei kannata tällaisten vastata tuntemattomiin numeroihin, voi olla puhelinmyyjä ja tulee ostettua koko katalogi tyhjäksi kun ei ilmeisesti voi itse päättää mitä haluaa/tarvitsee tai mitä on järkevää ostaa.

En ole yhtään Early Access tai Greenlight peliä ostanut mutta yksi on vähän kiinnostanut: Castle Story. Netistä kuitenkin alle viidessä minuutissa selvisi ettei tuohon ole tullut mitään muutoksia aikoihin, joten täysi kasa haisevaa sieltä vain saisi. Youtubesta katsoin joskus videon ja lupaavalta vaikutti, mutta en sen aikaista versiota jaksaisi itse pelata yhtään, joten niin kauan kuin peli ei ole valmis, en sitä myöskään osta enkä siihen ole pakotettu.