Emulaattoriohjelma Dolphin rikkoi kiehtovan virstanpylvään: hankkii pelejä nyt Nintendon virallisesta latauskaupasta / Uutiset / pelaaja.fi

Emulaattoriohjelma Dolphin rikkoi kiehtovan virstanpylvään: hankkii pelejä nyt Nintendon virallisesta latauskaupasta

19.03.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
14

Maineikas emulaattoriohjelma Dolphin on tehnyt erikoislaatuisen harppauksen toiminnoillaan. GameCube- ja Wii-pelien pyörittämiseen teräväpiirtona erikoistunut softa osaa jäljitellä nykyään Wiin toimintaa jo niinkin yksityiskohtaisella tasolla, että se pystyy yhdistämään itsensä Nintendon viralliseen Wii-pelilatauskauppaan.

Uuden ominaisuuden voimin Dolphin tukee nyt periaatteessa siis mahdollisuutta ostaa ja ladata pelejä Nintendolta virallisesti oikeaa rahaa käyttämällä. Saavutus onkin paikoin jopa ironisen kiehtova, sillä kolmansien osapuolien emulaattoreita ajatellaan usein lähinnä piratismia edistävänä asiana.

– Pääsy siihen pisteeseen, että pystyimme tekemään ostoksia Dolphinilla oli pitkä ja sekava. Muutamia viikkoja sitten emme pystyneet saamaan yhteyttä edes päivityspalvelimille, eikä meillä ollut juuri tietoa, että miksi, Dolphin-kehittäjä JMC47 kertoo emulaattorin kotisivuilla.

Havainnollistava esimerkki ominaisuuden toiminnasta on nähtävissä alla olevasta videosta. Samaisessa videossa esille nousee myös joukko muita Dolphiniin hiljattain saatuja uusia kehitysaskelia.

Muistaa toki kannattaa, että Nintendolla itsellään ei ole mitään tekemistä Dolphinin kehityksen kanssa.

Lähde: Dolphin (kotisivu), Polygon

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Hanska kuva
Hanska

Ostin kuukausi sitten DolphinBar nimisen kapistuksen, jolla voi pelata wii pelejä emulaattorilla käyttäen wii remoteja. Kaikki toimii niinkuin alkuperäisellä konsolilla. Myös motion plus toimii. Onhan tuo melko siistiä pelata mario galaxyt ja metroid prime collection FullHD resolla ja reunapehmennyksillä. Toimii hienosti. Vielä kun saa 1440p monitorin hankittua :)

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tarpeeksi pitkälle kun mennään tulevaisuuteen niin voi hyvinkin olla, että emulaattorit on se varmin tapa yhä pelailla vanhoilla laitteilla vanhoja pelejään. Tämä Dolphin hoitaa homman aika hiton tarkasti kun vieläpä omat ostot ja kauppapaikkakin pyörii!

Olisihan se hyvä kun voisi kaikkia vanhoja konsoleitaan ja pelejään pitää yhdellä tietokoneella tallessa ja pelailla niitä helposti sillä olevien emulaattorien kautta. Dolphinin tapauksessa homma on vieläpä astetta laillisempaa kun pelit voi ihan oikeasti lunastaa tai ostaa virallista kautta.

Toki ymmärtääkseni emulaattoripelien kanssa riittää sekin, että omistaa kyseisen pelin oikeasti, eli jos kaapissani on se yli 100 peliä laitteelle X, niin olen "oikeutettu" niiden pelien ROM-tiedostoihin. Tai jotenkin yksinkertaistettuna noin, oikeasta laillisuudesta en tiedä, mutta kyllä tuo minusta aika looginen ja reilu tuolla tapaa olisi.

Tietokoneella olevat pelitiedostot olisivat siinäkin mielessä se paras vaihtoehto, että siellä niitä on helppo hallita ja esimerkiksi varmuuskopioida. Ja siis ihan oikeasti puhun varmuuskopioinnista, sillä kyllä minä omat pelini (sun muut) haluaisin säilyttää tallessa jos kovalevy joskus pettääkin.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

En olisi uskonut, että on olemassa myös maksullisia peliemulaattoreita. Oikeaan suuntaan ollaan selvästi menossa. Mielestäni myös se, että pelin omistaa fyysisenä oikeuttaa niiden pelaamiseen emulaattorilla. Itse tosin olen jo luopunut aikoja sitten suurimmasta osasta pelikokoelmaani. :)

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Onko Nintendo antanut virallisen hyväksynnän Dolphin-emulaattorille? Itse en luottaisi kyllä Nintendoon ollenkaan näissä asioissa. Olisi ikävää menettää isolla rahalla hankittu pelikirjasto.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus käyttäjältä edqe

Onko Nintendo antanut virallisen hyväksynnän Dolphin-emulaattorille? Itse en luottaisi kyllä Nintendoon ollenkaan näissä asioissa. Olisi ikävää menettää isolla rahalla hankittu pelikirjasto.

No noin yleensäkin on ihan suotavaa miettiä, että kannattaako rahaa olla heti laittamassa palaamaan näinkin hiljattaiseen läpimurtoon, jossa on varmasti vielä kehitettävää ja jota muutenkin työstetään lähinnä harrastepohjalta.

Uutisenhan tästä tekee se, että saavutus osoittaa, mihin emulaattorikehitys on tänä päivänä edennyt. Ei se, että virallisen Wiin käytölle olisi olemassa nyt täydellinen ja ongelmaton vaihtoehto - ei sinne päinkään.

-Panu

Käyttäjän CM761 kuva
CM761

Kyseisen softan kehitystä jo kauemmin seuranneena en voi sanoa edes olevani kovin yllättynyt. Dolphinin takana pyörii niin käsittämättömän lahjakasta porukkaa että tätäkin ominaisuutta osasi jo tavallaan odottaa. Jos Nintendon konsolit tai ohjelmistokehitys kiinnostaa vähänkään niin suosittelen lämpimästi lukemaan Dolphinin kuukausittaista kehitysblogia, lisää kunnioitusta kehittäjiä kohtaan ihan älyttömästi.

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus käyttäjältä Riepu

No noin yleensäkin on ihan suotavaa miettiä, että kannattaako rahaa olla heti laittamassa palaamaan näinkin hiljattaiseen läpimurtoon, jossa on varmasti vielä kehitettävää ja jota muutenkin työstetään lähinnä harrastepohjalta.

Projektihan sinänsä on jo "vanha" ja kuten lukuisia muitakin Open Source -projekteja, niin tätäkin työstetään harrastuspohjalta. Kuten tuossa aikaisemmin CM761 kirjoittikin, niin ei kaupan käyttämiseen saatu tuki tullut kuitenkaan älyttömänä yllätyksenä.
Ongelmallista rahan käyttämiseen tässä tekee mielestäni nimenomaan Nintendon mahdollinen käyttäytyminen, eikä projektin kehittäminen harrastuspohjalta tai sen keskeneräisyys. Jos sille ei saada koskaan Nintendon hyväksyntää, niin pelejä sieltä ei mielestäni kannata ostaa oli sen toiminnallisuus kuinka täydellinen tahansa.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus käyttäjältä edqe

En mitään pointtejasi lähtenyt missään vaiheessa kiistämään. Huomioin vain, että saavutusta kannattaa katsella laajemmastakin näkökulmasta.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick
Lainaus käyttäjältä edqe

Onko Nintendo antanut virallisen hyväksynnän Dolphin-emulaattorille? Itse en luottaisi kyllä Nintendoon ollenkaan näissä asioissa. Olisi ikävää menettää isolla rahalla hankittu pelikirjasto.

Ei taatusti ole, eikä koskaan varmasti annakkaan. Olin joskus kuulevinani, että näistä emulaattoreista on joskus väännetty kättä oikeudessa (Nintendon toimesta), mutta en nyt kyllä löydä mistään mitään faktaa asiaan, joten en tiedä mihin emulaattorit virallisesti lain puitteissa asettuu.

Dolphinia on kehitetty jo vuosia, eikä kukaan ole asialle stoppia pistänyt. Nintendo on niin herkkä piratismille (tai vähänkään siihen viittavaan toimintaan), että luulisi oikeuskanteen olleen jo ajat sitten pystyssä, jos he jotain Dophinille voisivat. Nintendo itse polkee esim. Fair Use oikeutta estämällä YouTubettajia tekemästä rahaa videoilla joissa on Nintendon pelejä, vaikka video kuinka asettuisi Fair Use lain alle. Eli jos Nintendo tekee jopa laittomuuksia estääkseen kaikenlaisen tuotteidensa rahastuksen, luulisi myös, että emuloinnille olisi laitettu stoppi ajat sitten, jos olisi voitu. Toisaalta, emulaattorithan itsessään ovat ilmaisia, että olisiko se sitten syy miksi toiminta saa jatkua? Jos ne olisivat maksullisia olisikohan asia silloin eri?

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä Boblick

joten en tiedä mihin emulaattorit virallisesti lain puitteissa asettuu.

Siihen, että jos omistat laitteen jota emuloit ja ohjelman jota emuloit, niin se on laillista.