Ennakossa FIFA 15 – realistisuus huipussaan / Uutiset / pelaaja.fi

Ennakossa FIFA 15 – realistisuus huipussaan

20.06.2014 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
7

Tunnustetaan hetki alkuun: en pelannut FIFA 14 -peliä oikeastaan lainkaan alkuinnostuksen jälkeen. Etenkin uuden sukupolven konsoleilla se oli toki jälleen sitä kuuluisaa eteenpäinmenoa edelliseen versioon verrattuna. Silti siitä puuttui se uusi, perustavanlaatuinen uudistus, joka olisi pakottanut palaamaan pelin ääreen yhä uudelleen ja uudelleen.

Tänä vuonna samaa ongelmaa ei ole. Tämän vuoden FIFA 15 -pelissä kun on uudistus, joka muuttaa jalkapallopelit täydellisesti ja lopullisesti.

Pallon fysiikkamallinnus on pantu täysin uusiksi. Pallo elää paremmin kuin ennen, ja esimerkiksi raskaat tykitykset 30 metristä ovat entistä aidomman tuntuisia. Suurin, liki messiaaninen uudistus jalkapallopelirintamalla on kuitenkin niin huiman yksinkertainen, ettei pelaaja edes tajua, miksi sitä ei ennen ole ollut peleissä mukana: pallossa on kierre.

Tämä tuntuu vähäpätöiseltä uudistukselta, mutta on kaikkea muuta. EA:n studioilla Guildfordissa peliä testattuamme jokainen toimittaja oli samaa mieltä. Pallon kierre tulee mullistamaan tulevaisuuden jalkapallopelit.

Millä tavoin tämä sitten vaikuttaa peliin? Otetaanpa yksinkertainen esimerkki. Laituri nousee vasemmalta ja heittää keskityksen maalille oikealla jalallaan. Hyökkääjä pääsee palloon kiinni ja puskee. Pois maalilta kiertyvä pallo liukuu kuitenkin hänen otsastaan suuntaa muuttaen ja vierii juuri ja juuri takatolpan ohi.

Vaan mitäpä jos keskitys tulee niin, että pallo kierii sisäänpäin kohti päätyrajaa ja hyökkääjä puskee palloa? Pallo ottaa sisäänpäin kääntyvän kierteen hyökkääjän otsasta, kääntyy jyrkemmässä kulmassa kohti maalia ja uppoaa takanurkkaan.

Pallo elää kentällä jatkuvasti kierteen mukaan. Kun keskikenttämies syöttää maata pitkin sisäsyrjällä kanssapelaajalleen, pallon vastaanottava pelaaja voi ottaa pallon haltuun sen liikerataa myötäillen ja ohittaa vastaantulevan puolustajan pallon omaa liikevoimaa hyväksikäyttäen. Efektiä on vaikea selittää – se on koettava itse.

Pelko siitä, että pallon liukuminen nurmella saisi sen käyttäytymään kuin jäällä, oli aiheeton. Eihän pallo oikeassakaan elämässä pyöri kentällä, vaan se liukuu ja pyörii samaan aikaan. FIFA 15:ssä peli soljuu eteenpäin aivan uudella tavalla, ja osaavien pelaajien kädessä liikkeistä tulee saumatonta balettia.

Toistakaan silmäänpistävää uudistusta on vaikea ohittaa. Koko FIFA 15 -esittelytilaisuus aloitetaan esityksellä siitä, millä tavoin peli on graafisesti edistynyt. Tässä vaiheessa toimittajajoukkiosta kuuluu kollektiivinen huokaus, sillä audiovisuaalisesta annista puhuminen on yleensä silkkaa sen peittelyä, ettei peliin ole saatu tehtyä mitään todellisia uudistuksia.

FIFA 15 -pelin suhteen etenkin grafiikan paraneminen on kuitenkin niin huima askel, että hehkutus on paikallaan. Tämänkin ”uudistuksen” vaikutuksen huomaa vasta ohjaimen käteen ottaessaan. Nurmikko on huimasti yksityiskohtaisempi kuin ennen, ja peliä työstävä EA Canada on oppinut valjastamaan uuden sukupolven laskentatehot käyttöönsä.

Kun pelaaja liukuu maaliviivalle ja pelastaa pallon potkaisemalla sen ylimmälle penkkiriville, hän törmää samalla tolppaan, joka heilahtaa komeasti tärähtäen. Vesisateessa pisarat kimpoilevat pallosta ja pelaajista. Stillkuvissa peliä ei enää erota aidosta jalkapallolähetyksestä, ja liikkeessäkin illuusio hipoo täydellisyyttä.

Viiden tunnin pelisessioiden aikana noin 60-prosenttisesti valmiista pelistä ehti jo nyt nähdä, että muutos menneisyyteen verrattuna on valtava. Pelimuodoista emme vielä kuulleet mitään, mutta jo nyt tuntuu selvältä, että kierre pallossa on tänä vuonna uudistus, joka kirjoittaa virtuaalijalkapallon lait täysin uusiksi. Kierre vaikuttaa pelaamiseen, laukauksiin ja syöttöihin niin perustavanlaatuisesti, ettei paluuta vanhaan ole.

FIFA 15 ilmestyy syyskuun 26. päivä PS4:lle, Xbox Onelle ja vanhan sukupolven konsoleille.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Dremora90 kuva
Dremora90

Korjaus: ilmestyy tuona päivänä myös PC:lle

Käyttäjän payjay83 kuva
payjay83

Ja onlineen kun menee pelaamaan niin se realistisuus häviää kuin pieru saharaan. Täysillä päätyyn ja keskitys tekoäly puolustaja sijoittuu joka kerta huonommin kuin hyökkäävä pelaaja ja verkko heiluu useammin kuin korispelissä sukka. Tämä vaan sillä tuntumalla mitä nämä pelit on viimeiset vuodet ollu netissä. Siinä ei paljon pallosta ja pelaajista kimpoavat sadepisarat auta. Ostamatta jää ennenkuin keskustelupalstoja lukemalla paremman kuvan saa kuin arvosteluista.

Käyttäjän onnistunyt kuva
onnistunyt

Pakko-ostos! Innostuin taas, kuten miltei joka vuosi uusista jalitsu -peleistä. Saa nähdä miten käy PS4 -ohjaimien?

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä payjay83

Ja onlineen kun menee pelaamaan niin se realistisuus häviää kuin pieru saharaan. Täysillä päätyyn ja keskitys tekoäly puolustaja sijoittuu joka kerta huonommin kuin hyökkäävä pelaaja ja verkko heiluu useammin kuin korispelissä sukka. Tämä vaan sillä tuntumalla mitä nämä pelit on viimeiset vuodet ollu netissä. Siinä ei paljon pallosta ja pelaajista kimpoavat sadepisarat auta. Ostamatta jää ennenkuin keskustelupalstoja lukemalla paremman kuvan saa kuin arvosteluista.

Suurin syy miksi luovutin myös NHL:n pelaamisen kavereiden kanssa netissä jo siinä NHL 11 kohdalla. Ei siinä ole mitään järkeä, jääkiekkoa nähnytkään. Sama pätee myös samalla konsolilla pelaamiseen ihmispelaajaa vastaan, se voittaa joka osaa seilata paremmin niihin one-time bugiränäripaikkoihin. Siksi saankin isoimmat kiksit GM modesta CPU:ta vastaan tietoisesti jääkiekkoa muistuttavaa pelityyliä pelaamalla, koska sen koneen voi myös niin voittaa.

Käyttäjän Hifisti kuva
Hifisti

Ite en olekaan Fifaan aikoihin koskenut paitsi demojen muodossa ja tässä vaikuttais nyt olevan roppakaupalla uudistuksia jotka vievät peliä realistisempaan suuntaan. Ihan siis jotain uramoodia varmasti tulee paljon mätettyä kun haluaa ihan oikeilla taktiikoilla kaataa vastustajan tai sitten localina kaverien kanssa. Netissä sama kuin snaketuksella, ei esim. änäristä tule lasta eikä sitä toista kun kaikki pelaa juurikin kaikkia porsaanreikiä avuksi käyttäen.

Käyttäjän Arzca kuva
Arzca

Yksi - ainakin aiemmin - melko toimiva väylä hieman taktisempaan ja rauhallisempaan nettififailuun on ollut matsien haku vain manuaaliasetuksilla pelaavien kanssa. Tällöin tietysti myös itsellä on täysmanuaaliasetukset, joilla pelaaminen on toki muuten hyvin nautittavaa, mutta laukauksissa toisinaan on nyppinyt manuaalitähtäyksen armottomuus. Viimeksi testasinkin tätä joskus 12:n kohdalla, jonka jälkeen on kiinnostuskäyrä laskenut samaan tahtiin kuin merkittävien uudistusten määräkin.

Ehkä tosiaan FIFA 15 olisi se seuraava suuri futispeli? Ja jos ennakkoväitteet PC-version next-genmäisyydestä pitävät paikkansa, taitaapi olla edessä ainakin näytönohjaimen päivitys uudempaan; ellei hieman isommalla rahalla jo investoisi uuteen konsoliin :)

Käyttäjän Leo_M3ss1Nro10 kuva
Leo_M3ss1Nro10

Itse lopetin aikoinaan NHL pelien pelaamisen sen Arcademaisuuden takia. Ei veskarit oikeesti torju jokaista kiekkoa suoraan eteensä. Se on sit pelkkää arpa pelii kuka siihe ehtii....

FIFA sarja taas on mennyt 12 pelistä koko ajan realistisempaan suuntaan. 15 on demonsa puolesta jo ihan eri peli kun neljä toista myös vanhemmalla koneella (PS3) Ostan kyllä heti kun vaan tulee myyntiin :)