Ensitesti: Test Drive Unlimited / Uutiset / pelaaja.fi

Ensitesti: Test Drive Unlimited

20.04.2006 // Kirjoittanut: Riot
13

Tekijä: Eden Studios Julkaisija: Atari Pelikoneet: Xbox360 (testattu) ja pc Julkaisuaika: Kesä/syksy 2006

Rajoittamaton koeajo

Vuonna 1987 julkaistun Test Drive -pelin tehnyt Accolade ei varmasti arvannut, että pelisarjasta tulisi yksi historian pitkä-ikäisimmistä. Sinänsä yksinkertainen, kelloa vastaan toinen toistaan nopeammilla urheiluautoilla käytävä kisailu on sarjan myöhempien osien myötä jalostunut ja kehittynyt. Samalla se on toiminut myös esikuvana monille muille pelisarjoille, näistä ehkä kuuluisimpana EA:n Need For Speed.

Alkuperäinen Test Drive -peli on määrällisesti poikinut varsin kunniakkaan määrän jälkikasvua: yhdeksän varsinaista Test Drive -peliä, neliosaisen Test Drive Off-Road -sarjan sekä yhteen osaan jääneen Demolition Racerin. Kehitys ei kuitenkaan ole jäämässä tähän, vaan Test Drive -sarjan kymmenes osa on hyvää vauhtia valmistumassa. Pelillisesti Test Drive Unlimitediksi nimetty peli on eräällä tavalla paluu sarjan juurille romurallityylisen Eve of Destructionin jälkeen.

Havaijin saaristoon kuuluvalle Oahun saarelle sijoittuva Test Drive Unlimited on jo paperilla urheiluautofriikin unelma. Saarella autoiluun löytyy valinnanvaraa reilusti yli parista sadasta, varsin tarkasti mallinnetusta huippuluokan urheiluautosta ja moottoripyörästä. Äkkiseltään pieneltä ympäristöltä kuulostava Oahun saarikin on kaikkea muuta: merkittävine maamerkkeineen mallinetulta saarelta löytyy tiekilometrejä kunnioitettavat 1 600.

12927TDU_PACK_RACE_09_lite.jpg12918TDU00000020_lite.jpg12911key_locations_realtor2_lite.jpg

Ei lommon lommoa

Mielenkiintoisin Test Drive Unlimitedin ominaisuuksista on kuitenkin moninpeli, jonka ympärille koko peli käytännössä keskittyy. Lähin vertailukohta peliä tekevän Eden Studiosin visiolle löytyy varmasti roolipelimaailmasta: palvelimia, jotka mahdollistavat jopa satojen pelaajien autoilemisen samalla saarella. Pelaajat voivat vaihdella esimerkiksi autoja, ostaa asuntoja ja tietysti kisailla keskenään. Kisailu hoituu joko tavallisessa liikenteessä muita varoen tai erityisten haasteiden avulla. Haasteet ovat pelintekijöiden ja pelaajien itsensä luomia kilpailuja, ja haasteen luoja pystyy vaikuttamaan moniin asioihin, kuten haasteen pituuteen, reittiin ja yleisiin olosuhteisiin.

Moninpeli sinänsä vaikuttaa lupaavalta, ja mikä parasta, myös ajaminen itsessään on kunnossa. Autot ovat riittävän erilaisia, ajotuntuma on erinomainen ja vauhdin hurma kunnossa. Autojen ääniefekteissä on menty niin pitkälle, että moottorin ääni kuulostaa sisä- ja ulkonäkymissä erilaiselta. Sisänäkymässä vaikutusta on jopa sillä, pitääkö ikkunaa auki!

Moottoriurheilufriikeillä on tosiaan onnenpäivät, sillä lisensoituja automerkkejä ja -malleja löytyy pilvin pimein, ja niiden aitouden tunteeseen on Edenin mukaan kiinnitetty erityistä huomiota. Vauhdin hurmassa ei kuitenkaan päästä liiallisiin romurallifiiliksiin. Lisensoitujen urheiluautojen käytön varjopuolena on se, että valmistajat suhtautuvat yleensä hyvin nihkeästi autojen kärsimiin vaurioihin, jopa videopeleissä. Näinpä merkkivehkeillä saa törmäillä mielensä mukaan vaurioiden kohdistuessa viattomiin sunnuntaiautoilijoihin.

Test Drive Unlimitedin julkaisu on vielä melkein puolen vuoden päässä, mutta ainakin tässä vaiheessa merkit näyttävät erittäin lupaavilta. Grafiikka on kaunista ja pyörii sulavasti, ja ajamiseen liittyvät perusasiat ovat kunnossa. Edenillä on myös reilusti kokemusta autopelien saralla, ja moninpelipohjainen meininki tuntuu erittäin toimivalta idealta. Palaamme asiaan lopullisen pelin ilmestyttyä, mutta jo tämän kehitysversion perusteella kyseessä on varsin huolella tehty ja laadukas tuotos.

Onnistuu, jos peli saa innostettua moninpelaajat.

Epäonnistuu, jos moninpelin ideat eivät saa tuulta alleen.

13026TDU_PACK_HIGH_BIKES_20_lite.jpg12911key_locations_realtor2_lite.jpg12914landscape3_lite.jpg

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

varsin lupaavanoloinen peli, ja ok esikatselmuskin, joskin Peliteollisuuden historiaa seuranneena aloitus tökkäsi silmään, joten pientä viilailua jos arvon Puha sallii... :)

Elikä, Test Drive pelien kolmea ensimmäistä osaa EI tehnyt Accolade, joka kyllä pelit julkaisi. Tekijätiimi tuli nääs Canadasta firmasta nimeltä Distinctive Software Inc. Sittemmin DSI teki muitakin todellisia klassikoita, kuten Grand Prix Circuit (1989 julkaisi Accolade. PC, Amiga, Atari ST, Amstrad.), The Stunts (1990 PC version julkaisi Broderbund, Amiga versio taas sai nimen 4D Sports Driving ja julkaisija oli Mindscape.), 4D Sports Boxing (1992 EA Sports.) ja viimeinen DSI:nä aloitettu projekti tuli ulos uuden omistajan nimellä ja julkaisemana 1994. (The Need For Speedin muistavat varmaan kaikki, joskin alkuperäsitä 3DO versiota pelanneita ei joka oksalla istukkaan.) Ilmeisesti DSI muuttuessaan EA Canadaksi teki hyvän diilin, koska uusimpien Need For Speedien tekijätiimeissä kummittelee edelleenkin nimiä jotka löytyvät mm. TD 2 - The Duelin greditseistä...

ELi, summasummaarum, DSI teki lähes kaikki Acooladen pelattavat pelit. Sen jälkeen kun DSIn ja Accoladen välit kylmenivät, Accoladen alamäki alkoi ja nykyäänhän Accoladen rippeet pitävät yllä ATARIn ameriikan websiteä. (mutta tämä onkin jo toinen tarina...) :)

Oli miten oli, Test Drive Unlimited on yksi niistä peleistä, joka on useammankin perinteisen tietokonepelurin vakavasti harkitsemaan ensimmäisen konsolin ostoa, joten mielenkiinnolla seurataan. (no okei, se Gamecube oli hilkulla, mutta vanha suola janotti, ts. Giana Sistersin tapaus, sen verta paljon että periaatteesta vieläkin jäi ostamatta. ;) )

Terv,
Lasse 'Nappe1' Kärkkäinen
(7 vuotta NFS 3 / NFS 4 lisukkeita "edesmenneen" RP-Design saitin alaisuudessa.)

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Joo mukavalta näyttää. Sit ku tulee rahaa niin sit tulee myös ostaa toi

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Tää peli on pakkohankinta, koska pelin grafiikka on noin upeaa ja varmasit vielä upeamapaa kuin kuvissa näytetään. Autopelijen harrastajat osatavat tämän pelin hetkessä ja kauppojen hyllyt hupenevat sen voin vain sanoa.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

XO:lla on kyllä hyvät autopeli valikoimat, kun FORZA 2:kin saadaan markkinoille.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Tosi hyvä peli kun se tulee kauppoihin playstation 2 selle mä on eka jonossa ja mun eka auto on varmaan joku Mercedes-benz tai joku Pontiac

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Kuulostaa mahtavalta, muttä minkälainen se sitten on PS2:lla? Huonompi grafiikka? Vähemmän ominaisuuksia?

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

tosi hyvä

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

on pelannu tuota peliä

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

annan triljoona pistettä
tosi hyvä peli

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Onkohan tossa PS2-Versiossa hyvä grafiikka? Tietääks kukaa???

Nostoja