Epic Games menettää satoja miljoonia vuodessa kamppailussa pc-kauppapaikkojen markkina-asemasta / Uutiset / pelaaja.fi

Epic Games menettää satoja miljoonia vuodessa kamppailussa pc-kauppapaikkojen markkina-asemasta

12.04.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
6
Epic Games Store, Steam, Apple

Epic Games tekee reipasta tappiota Epic Games Store -kauppapaikallaan, tuoreet tiedot paljastavat.

Applen ja Epicin oikeuskiistan yhteydessä julkisuuteen tulleiden lukujen perusteella Epic Games tekee useiden satojen miljoonien dollarien vuosittaiset tappiot Epic Games Storella. Iso osa kauppapaikan kustannuksista liittyy pelien yksinoikeussopimuksiin liittyviin takuumaksuihin, joita Epicin kerrotaan maksaneen vuonna 2020 444 miljoonan dollarin edestä.

Tappiollisen toiminnan odotetaan jatkuvan myös vuonna 2021. Epicin ennusteiden mukaan Epic Games Store tekee tänä vuonna 139 miljoonan dollarin tappion, joka on tosin merkittävästi vähemmän kuin viime vuoden 273 miljoonaa. Applen oikeudelle toimittamien lukujen mukaan Epic Games Storen ei odotetakaan yltävän voitolliseksi vielä pitkään aikaan. Epic Games Storen tuottojen uskotaan ylittävän kumulatiiviset tappiot vasta vuonna 2027. Epic Gamesin mukaan kauppapaikka tuottaisi kuitenkin voittoa ensimmäisen kerran jo vuonna 2023.

Epic Gamesin ja Applen oikeuskiista liittyy Epicin viimevuotiseen ratkaisuun, jossa yhtiö otti suositussa Fortnite-pelinsä iOS- ja Android-versioissa käyttöön oman maksujärjestelmänsä välttääkseen App Storen ja Google Playn komissiomaksut. Sekä Apple että Google poistivat Fortniten kauppapaikoiltaan pian muutoksen jälkeen. Epicin ja Applen oikeudenkäynnin on määrä alkaa 3. toukokuuta.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti

Epic Games tekee (toivottavasti) Amazonit ja Steam alkaisi piakkoin heräilemään monopoli-horroksestaan.

Käyttäjän ELTP kuva
ELTP

Tämän tappiollisuuden ei pitäisi olla monellekaan yllätys, sillä kovasti kilpailtuun tai yritykselle uuden markkina-alueen läpäisy on lähes poikkeuksetta tappiollista alussa, sillä vaadittu investointien määrä on suuri tuottojen vielä pysyessä lähes nollassa. Jutussa mainitut luvut ja toiminnan kääntyminen tuotolliseksi lähivuosina vaikuttaa ihan realistiselta edistykseltä ainakin tässä vaiheessa. Etenkin kun isoin kilpailija Steam ei ole vieläkääm tehnyt peliliikkeitä vaakakupin pitämiseksi omalla puolellaan.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus ELTP

Tämän tappiollisuuden ei pitäisi olla monellekaan yllätys, sillä kovasti kilpailtuun tai yritykselle uuden markkina-alueen läpäisy on lähes poikkeuksetta tappiollista alussa, sillä vaadittu investointien määrä on suuri tuottojen vielä pysyessä lähes nollassa. Jutussa mainitut luvut ja toiminnan kääntyminen tuotolliseksi lähivuosina vaikuttaa ihan realistiselta edistykseltä ainakin tässä vaiheessa. Etenkin kun isoin kilpailija Steam ei ole vieläkääm tehnyt peliliikkeitä vaakakupin pitämiseksi omalla puolellaan.

On niitä peliliikkeitä jo tehty: Steamilla on nykyään käytössä porrastettu systeemi, jossa Steamin osuus laskee ensin 25 prosenttiin ja sitten 20:een. Ensimmäistä rajapyykkiä varten julkaisijan tai kehittäjän täytyy myydä pelejä 10 milljoonalla dollarilla ja toista varten 50 miljoonalla.

Tuo lienee yksi suurin syy sille, miksi ainakin EA palasi Steamiin ja Microsoft on myös alkanut tukea sitä ihan uusienkin peliensä kanssa. Peliliikkeet on siis ainakin jossain määrin myös toimineet.

Käyttäjän ELTP kuva
ELTP
Lainaus Haerski

Steamilla on nykyään käytössä porrastettu systeemi, jossa Steamin osuus laskee ensin 25 prosenttiin ja sitten 20:een. Ensimmäistä rajapyykkiä varten julkaisijan tai kehittäjän täytyy myydä pelejä 10 milljoonalla dollarilla ja toista varten 50 miljoonalla.

Totta, kauppapaikan verottamaa osuutta on tuotu lähemmäs Epicin tarjoamaa, mikä on isoille kehittäjille iso juttu. Joka tapauksessa, toivon että Steamin ja Epicin välinen kilpailu kiihtyy ja parantaa molempia alustoja. GOGin ja muiden kauppapaikkojen nousustakaan ei olisi haittaa. Yksinäinen jätti millään markkinalla on harvoin kuluttajan kannalta hyvä asia. Tämä on se syy, miksi näen osittain kiinalaisomisteisen Epicin hyvänä asiana niin yksipuolisella markkinalla.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty
Lainaus

Epic Games Storen ei odotetakaan yltävän voitolliseksi vielä pitkään aikaan. Epic Games Storen tuottojen uskotaan ylittävän kumulatiiviset tappiot vasta vuonna 2027.

Eli Epic toivoo Fortniten tahkovan rahaa vielä yli 5 vuotta putkeen? Sori, mutta painan X:ää suurelle epäilylle.
IMAGE(https://i.ytimg.com/vi/opbs2yrb-II/hqdefault.jpg)
Kun pääsemme COVID-19 eroon tämän vuoden aikana, pelin suosio laskee suunnattomasti ja rahavirta laskee sen mukana. Sen jälkeen Epic ei voi maksaa enää yhtä paljon lahjusrahaa ja EGS-kiirastulesta päästään eroon enemmän ja enemmän. Lisätään vielä päälle tämän oikeusjutun häviön tappiot ja Epicin on pakko ruveta leikkaamaan kulmia enemmän ja enemmän. Kun heidän valttikorttinsa: Kiristystaktiikka FOMO:sta kärsiville ("Fear of Missing Out", jos et tiennyt) on otettu pois, mitä heillä on jäljellä? GOG on kilpailu Steamille, koska se tarjoaa pelit DRM-vapaina, mitä Steam jo itsessään oli alunperinkin. Steam taas potkii EGS:n perseelle kaikilla osa alueilla, jopa niinkin yksinkertaisella osa-alueella kun että heillä on ostoskori. Fortnite-penskat tuskin ostavat mitään muuta kaupasta Fortnite-skinien lisäksi ja sekin loppuu kun peli ei enää ole "Cool" koulukaverien keskuudessa. It's all downhill from here, vuonna 2027 ihmiset tuskin muistavat Fortnitea.

Lainaus

Epic Gamesin mukaan kauppapaikka tuottaisi kuitenkin voittoa ensimmäisen kerran jo vuonna 2023.

Epic:in sanoilla on yhtä paljon painoa kun EA:lla ja heidän "yllätysmekaniikoillansa" Britannian parlamentissa. Nimeä julkisesti vaihdettu multimiljoonan/miljardin dollarin yhtiö joka puhuu totta? Jos Epic sanoo että ilmaa voi hengittää, hankkisin välittömästi kaasunaamarin ja happipullon.

Käyttäjän laurihon kuva
laurihon

Tuottavampi tapa olisi varmaankin ollut kaikista peleistä jatkuva ale, jolla olisi saatu sitoutettua pelaajia. Nyt siinä on käynyt, kuten minä teen. Käyn noukkimassa ilmaiset ja poistun Steamin puolelle. Pelaan niitä ilmaisia sitten joskus ehkä tai jos poistavat ne jostain syystä, niin ei harmita ollenkaan.

Nostoja