Epicin ja Applen oikeudenkäynnin asiakirjat paljastavat: Sony suhtautuu nihkeästi alustojen väliseen yhteispeliin / Uutiset / pelaaja.fi

Epicin ja Applen oikeudenkäynnin asiakirjat paljastavat: Sony suhtautuu nihkeästi alustojen väliseen yhteispeliin

4.05.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
4
Epic, Apple, Sony, PlayStation, PS5, PS4, alustojen välinen pelaaminen

Sony vaatii kehittäjiä jakamaan tulojaan alustojen välisestä yhteispelistä, mikäli PlayStation-myynnit eivät ole suhteessa pelimääriin.

Applen ja Epic Gamesin välinen oikeuskiista on tuonut julkisuuteen uusia asiakirjoja, jotka kertovat Sonyn suhtautumisesta alustojen väliseen pelaamiseen. Yhtiö suhtautui toiminnallisuuteen tunnetusti nihkeästi, mutta taipui kuitenkin vuonna 2018 Epicin ja Fortnite-pelaajien painostuksesta sallimaan PlayStation-pelaajien verkkopelaamisen muiden alustojen kanssa.

Asiakirjojen mukaan Sony vaatii kuitenkin pelin liikevaihtoon perustuvan osuuden itselleen, mikäli PlayStation-pelaaminen ei ole suhteessa alustan myynteihin. Mikäli pelin PlayStation Network -liikevaihdon osuuden ja PlayStation-peliosuuden suhde on alle 0.85, on Sonylle maksettava liikevaihtoon ja peliosuuteen perustuvaa rojaltimaksu. Eli mikäli pelaajat pelaavat pääasiassa PlayStation-alustoilla, mutta tekevät ostoksensa muilla alustoilla, on julkaisijan maksettava Sonylle osa liikevaihdosta.

Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney on kertonut Sonyn olevan ainoa alustan omistaja, joka edellyttää asiakirjoissa mainittua rojaltikäytäntöä. Asiakirjojen mukaan Sony suhtautui alustojen väliseen pelaamiseen muutenkin nihkeästi. Epic Games lähestyi yhtiötä vuoden 2018 alkupuolella tarjoamalla esimerkiksi merkittävää roolia Fortniten E3-näkyvyydessä sekä Sonyn Unreal Engine 4 -sopimuksen jatkoa vastineena alustojen välisen yhteispelin sallimisesta. Yhtiön kehittäjäsuhteista tuolloin vastannut johtaja Gio Corsi kuitenkin tyrmäsi ajatuksen vielä tuossa vaiheessa toteamalla, ettei yksikään kumppani pystynyt osoittamaan miten ristiinpelaaminen edistäisi PlayStationin liiketoimintaa.

Lähde: The Verge

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Tulee mieleen Hulk Hogan WCW:ssa, siellä hän sai neuvoteltua itselleen niin tuottoisan sopimuksen että hän sai rahaa jopa muiden painijoiden oheistuotemyynnistä, jopa niiden joilla ei ollut mitään tekemistä nWo:n kanssa, kuten Chris Jericho. Minkäköhän takia Epic ei tehnyt #FreeFortnite:a tämän asian tiimoilta? Olisi varmaan paremmat mahdollisuudet päihittää "Don Sony" kun Apple ja Google, joka vain puolustavat kauppansa perussääntöjä. Lisäksi olisi varmaan suurempi menetys Sonylle menettää Fortnite, jos Epic vetäisi sen pois ja menisi julkiseksi tämän ongelman kanssa. Käytäntö kyllä putoaisi hyvin nopeasti, vähän rahaa on parempi kun ei rahaa. Ja jos ei Nintendo ja Microsoft saa mitään hyvitysrahaa, miksi Sony? Miksi he ovat etuoikeutettuja tälläiseen erityiskohteluun?
Joo, Fuck Sony...ja Epic myös.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

Play has no limits! :D

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus Brutal1ty

Lisäksi olisi varmaan suurempi menetys Sonylle menettää Fortnite, jos Epic vetäisi sen pois ja menisi julkiseksi tämän ongelman kanssa. Käytäntö kyllä putoaisi hyvin nopeasti, vähän rahaa on parempi kun ei rahaa. Ja jos ei Nintendo ja Microsoft saa mitään hyvitysrahaa, miksi Sony? Miksi he ovat etuoikeutettuja tälläiseen erityiskohteluun?
Joo, Fuck Sony...ja Epic myös.

PS4 tuottaa lähes puolet Fortniten tuloista, joten suurempi isku se olisi Epicille katkaista menestyneimmän tuotteensa tulot puoleen. Sony saa rahaa, koska se on markkinakohtaja, mistä syystä se hyötyisi kaikista vähiten crossplaysta ilman näitä sopimuksia.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Sony on myös sijoittanut Epiciin yhteensä 450 miljoonaa dollaria, jos se jotain merkkaa tuossa. Tosin eipä se oli kuin 2 - 2.5% koko yhtiöstä.