Grand Theft Auto V julkistettiin jo hieman yli vuosi sitten, mutta varsinaiset siitä jaetut yksityiskohdat ovat pysyneet piilosilla lähes yhtä pitkään. Pelistä toki saatiin nopeasti sen julkistuksen jälkeen ihmeteltäväksi yksi traileri, mutta sekin jätti auki vielä paljon kysymyksiä pitkäksi aikaa.

Pelilehti Game Informer onkin saanut nyt mielenkiintoisen kunnian. Grand Theft Autoa ympäröinyt mystisyyden verho repesi nimittäin tällä viikolla reippaasti lehden julkaistua uuden artikkelinsa, jossa on nostettu esiin useita odotetun pelin ideoita ja sisältöä. Ohessa onkin joukko yksityiskohtia, jotka pelistä on nyt paljastettu.

Kolmeen pekkaan

Kuten aiemmin jo kerroimme, ei uusinta Grand Theft Autoa tähditä enää vain yksi uusi kasvo, vaan peräti kolme sellaista. Pelaaja saa ohjattavakseen niin noin 40-vuotiaan ex-pankkiryöstäjä Michaelin, huijarihommissa ansioituneen noin 20-vuotiaan Franklinin sekä Michaelin kanssa keikkaa aikoinaan tehneen noin 40-vuotiaan Trevor-narkomaanin, jolta löytyy myös historiaa armeijan pilottina.

Kerronnaltaan peli ei poukkoile täysin satunnaisesti hahmojen välillä, vaan pääosin pelaajalla on mahdollisuus valita itse, ketä hän haluaa ohjata. Tehtävien ulkopuolella hahmoa voi vaihtaa lennosta, ja kun hahmoa vaihtaa, jatkavat kaksi muuta omaa arkipäiväistä elämäänsä taustalla.

Kolmikon avulla Rockstar pyrkii tuomaan pelaajien saataville nopeasti useanlaista erilaista tehtävää useilla eri alueilla. Siinä missä esimerkiksi osan sivutehtävistä voi toki läpäistä milloin vain haluamallaan hahmolla, on heille myös suunniteltu niin omia aktiviteetteja kuin myös kavereita, joiden kanssa vuorovaikuttaa. Hahmot poikkeavat toisistaan tietysti myös jo persoonaltaan, mutta ilmeisesti jopa jollain tavalla myös kyvyiltään.

Useampaan hahmoa käytetään hyödyksi myös joissain pelin suuremmissa tehtävissä. Aika ajoin (anti-)sankarit saattavat yhdistää voimansa, mikä tuo pelaajille valinnanvapauksia toimintaan. Tietyissä tapauksissa pelaaja voi esimerkiksi päättää lähteekö hän mieluummin ohjaamaan tarkka-ampujan tukemana toimivaa hahmoa vai sittenkin itse tarkka-ampujaa.

Ideaa saatetaan käyttää pelissä laajaltikin, sillä Rockstar on kertonut halunneensa tehdä juurikin pankkien ryöstämisestä pelin tärkeän teeman. Kyseessä onkin mielenkiintoinen haaste pelitalolle, sillä se ei koe tehneensä järin hyvää työtä aikaisempien pankkiryöstötehtäviensä kanssa.

Suurempi kuin koskaan

Pelin tapahtumapaikkana toimivan Los Santosin luvataan olevan valtava. Oikean maailman Los Angelesin pohjalta mallinnetun alueen on kerrottu olevan suurempi kuin Red Dead Redemptionin, San Andreaksen sekä Grand Theft Auto IV:n maailmat yhteensä.

Tutkittavakseen pelaajat saavat pelissä muun muassa niin Los Santosin keskustan, esikaupunkialueen, valtaisan erämaan, vuoristoa, sotilastukikohdan, rantoja ja viinitarhan. Ympäristöjä suunnitelleessaan Rockstarin on lisäksi kerrottu menneen rohkeasti myös pintaakin syvemmälle ja luoneen jopa yksityiskohtaisen merenpohjan tutkittavaksi.

Sivupuuhailtavaa pitäisikin pelissä läänin ohella piisata jälleen mielin määrän. Tällä hetkellä erilaisista aktiviteeteista esiin on sukeltelun ohella nostettu ainakin niin base-hyppyjen tekeminen, vesiskoottereilla kaahaaminen kuin myös tenniksen peluu. Mukana pitäisi olla jopa myös täysiverinen golf-peli, jota varten Rockstar on rakentanut kokonaisen kentänkin.

Red Dead Redemptionista on myös otettu oppia. Uutuuspeliin on nyt nimittäin lähdetty ujuttamaan mukaan niin sanottuja dynaamisia tehtäviä, joihin pelaaja voi törmätä sattumalta maailmassa seikkaillessaan. Tien poskesta voi esimerkiksi yllättäen löytyä erilaisia tapahtumia käynnistäviä liftareita tai merkkejä mahdollisesta onnettomuudesta, jota voi lähteä tutkimaan.

Grand Theft Auto: San Andreaksesta tuttua hahmonmuokkausta pelissä ei nähdä. Grand Theft Auto IV:n tapaan hahmojen asusteita voi vaihdella, mutta lihominen tai lihasmassan kerryttäminen eivät ole mukana. Edellisessä GTA:ssa nähty treffailukin loistaa poissaolollaan.

Vielä on nähtävää

Uuden osan myötä Rockstar pyrkii päivittämään luonnollisesti myös pelisarjansa perusmekaniikkoja. Parannusta pitäisikin näkyä siis ainakin ampumataisteluissa, lähitaisteluissa sekä ajomallissa. Juurikaan yksityiskohtia muutoksista ei ole vielä kuitenkaan kerrottu, mitä nyt autoilun pitäisi Rockstarin mukaan tuntua tällä kertaa vähemmän veneellä seilaamiselta ja enemmän autopelin pelaamiselta.

Moninpelikin Grand Theft Auto V:ssä tullaan tietysti näkemään. Luvassa on jälleen pelin avointa ympäristöä hyödyntävää pelattavaa, mutta tarkempia yksityiskohtia nettipuolesta on tarkoitus antaa myöhemmin.

Kaupoissa Grand Theft Auto V nähdään keväällä 2013. Pelin on toistaiseksi kerrottu saapuvan vain PlayStation 3:lle sekä Xbox 360:lle.

Uusi traileri pelistä on tarkoitus nähdä ensi viikon keskiviikkona.

Lähde: Game Informer

Lisää luettavaa