ESports-liiton pyrkimys "edistää" elektronista urheilua raivostutti pelaajat / Uutiset / pelaaja.fi

ESports-liiton pyrkimys "edistää" elektronista urheilua raivostutti pelaajat

2.07.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
15

Päivitys 3.7. kello 16.35: IeSF on tehnyt muutoksia maailmanmestaruuskisojensa järjestelyihin.

Alkuperäinen uutinen: Kansainvälinen eSports-liitto IeSF on vastaanottanut roiman annoksen kritiikkiä loppuvuodesta siintävillä elektronisen urheilun maailmanmestaruuskisoillaan.

Azerbaidžanissa tänä vuonna järjestettävä tapahtuma kerää yhteen pelaajia kamppailemaan mestaruudesta muun muassa Dota 2:n, StarCraft II:n, Hearthstonen ja Ultra Street Fighter IV:n parissa. Kilpailut on järjestetty kuitenkin siitä mielenkiintoisella tavalla, että miehet ja naiset on jaoteltu pelaamaan erikseen, minkä lisäksi pelaajien sukupuoli myös jopa määrittelee sen, minkä pelin mestaruudesta he voivatkaan oikein kilpailla.

Jaottelu näyttää kirjoitushetkellä seuraavalta:

  • Miesten kilpailut: Dota 2, StarCraft II, Hearthstone, Ultra Street Fighter IV
  • Naisten kilpailut: StarCraft II, Tekken Tag Tournament 2

 

Jako alkoi herättää laajalti hämmästystä julkisuudessa, kun suomalaisen Assembly-tapahtuman yhteydessä järjestettävän Hearthstone-karsintaturnauksen huomattiin hyväksyvän vain miesosallistujia. Karsintaturnauksen järjestäjä Markus Koskivirta vahvisti myöhemmin pelilehti PC Gamerille, että syy ratkaisuun on nimenomaan IeSF:n säännöksissä. Säännöksien mukaan karsinnan voittajan on nimittäin oltava mies, jotta tämä voi osallistua myöhemmin IeSF:n lopputurnaukseen.

IeSF on yrittänyt Facebook-sivuillaan pohjustaa hieman tarkoitusta jaottelun takana. Monien hämmennykseksi liitto kuitenkin kertoi sukupuolirajojen olevan pyrkimys "edistää" elektronisen urheilun asemaa maailmalla.

– IeSF on hyvin lähellä, että se saisi eSportsin hyväksytyksi todelliseksi urheiluksi, kuten asian kuuluisikin olla. Osana tätä pyrkimystämme noudatamme kansainvälisiä urheilusäännöksiä. Esimerkiksi shakki on myös jaettu miesten ja naisten liigoihin, liitto kuvailee.

– Me tiedämme, että miehet laajalti dominoivat elektronista urheilua ja että naispelaajat ovat osa varsinaista pelaajakantaa. Järjestämällä vain naisille tarkoitettuja kilpailuja pyrimme tukemaan naispelaamista maailmanlaajuisella tasolla.

Antamiensa lausontojen yhteydessä IeSF on vakuutellut, että se kyllä kuuntelee eSports-yhteisön tarjoamaa palautetta. Liitto kuvaileekin, että se panee merkille kritiikkivyörystä ilmenneet mielipiteet ja lupaa palata asiaan.

Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) on kommentoinut sukupuolirajoituksia toteamalla, että Suomi on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa yrittänyt päästä rajoituksista eroon ja on aikeissa tehdä näin jatkossakin. SEUL:n puheejohtajan Tuomas Vellingin mukaan rajoitukset keräävät maailmalla tosin myös kannatustakin.

– Useat Aasian ja Afrikan maiden edustajista ovat kuitenkin esittäneet huolen tasa-arvon toteutumisen puolesta, jos sukupuolirajoitukset poistetaan. Näissä maissa omat sarjat koetaan luonnollisiksi ja jopa välttämättömiksi naisten osallistumisen mahdollistamiseksi.

Kokonaisuudessaan SEUL:n lausunnon löytää liiton kotisivuilta.

Organisaationa IeSF on ollut olemassa noin kuusi vuotta. Se toimii Etelä-Koreasta käsin ja sen toiminnassa on mukana useita maita ympäri maailmaa aina niin Suomesta Ruotsiin, Kanadaan, Australiaan, Kiinaan kuin Etelä-Afrikkaankin. Liitto ilmoittaa virallisiksi partnereikseen niin Valven, Blizzardin, Bandai Namcon kuin Capcominkin.

Lähde: PC GamerIeSF (Facebook), 6th e-Sports World Championship - IeSF 2014 (Facebook), Assembly Summer 2014

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän jjl89 kuva
jjl89

Naurettavaa siltä kannalta, että videopeleissä ei oikeesti oo mitään väliä sukupuolella. Myös eri pelivalinnat on typeriä, miehet pelaa street fighteria ja naiset tekkeniä. Älytöntä.

Käyttäjän Kingsta kuva
Kingsta

Aika harvassa lajissa eri sukupuolet kilpailevat samassa sarjassa. Naurettavaa tästä tekeekin nimenomaan nuo eri pelit eri sukupuolilla.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Oikeastaan kaikki lajit jotka eivät nojaudu fyysiseen suoritukseen voisivat olla sukupuolettomia. Shakkikin ihmetyttää, sillä peliä ei pelata lihasmassalla tai sukupuolielimillä. Muutoin tuo erottelu on järkevää kun sille on syynsä: eivät naiset ikinä pääse samalle tasolle kuin miehet jossain lihaksia vaativissa lajeissa, joten olisi jo epäreilua pistää kumpaisetkin samaan kilpailuun. Toisaalta sitten taas joukkuelajeissa voisi ihan hyvin olla sekajoukkueita melkein lajista riippumatta.

Ja kyllä, joku yksittäinen nainen voi pieksää vaikka puoli valtakuntaa mutta silti miehet ovat yleisellä tasolla aina ihan biologisista syistä fyysisesti voitolla. Näin se vain menee.

Käyttäjän Frostramus kuva
Frostramus

Shakki-esimerkki on huono, koska vaikka shakissa onkin olemassa omia sarjoja/turnauksia sekä miehille että naisille, niin Shakin maailmanmestaruuskilpailuihin (World Chess Championship) voi osallistua sekä miehet että naiset, esimerkkinä Judit Polgar.

Myös toi argumentti, että pyritään tekemään e-sportista "oikeaan" urheiluun rinnastettava asia, kun ne eivät kuitenkaan ole sama asia ja miksi pitäisikään olla? Videopelien suola on juurikin se, ettei iällä, sukupuolella tai asuinpaikalla pitäisi olla yhtä suurta merkitystä kuin 100metrin juoksussa, uinnissa, futiksessa tai lätkässä. Miten sukupuoli vaikuttaa esim. HearthStonea pelatessa mihinkään?

Se että sukupuoli ei ratkaise videopeleissä, ei tarkoita etteikö e-sport/ammatikseen videopelaaminen voisi nousta perinteisen olympiaurheilulajien rinnalle, tunnustamalla ja arvostamalla sen yhtä taitoa vaativiksi lajeiksi kuin vaikkapa snooker, golf, darts, shakki tai tarkka-ammunta?

Käyttäjän JiiiHaad kuva
JiiiHaad

Ajat todellakin muuttuu.

Erillisillä sarjoilla pyritään varmaan siihen että voisi olla mies- ja naismestareita, sellaisia supertähtiä joita porukka voisi sitten fanittaa ja pelaajamäärät lähtisivät nousuun. Toinen syy voi olla että jos kaikki lyödään samaan sarjaan voi tulla tilanne jossa finaaleissa on vain toista sukupuolta. Eri pelit eri sukupuolille on ällistyttävän typerä ratkaisu.

Itse olen sitä mieltä että samaan sarjaan vain, eihän sitä tiedä "luonnollisessa" pelitilanteessakaan kuka siellä nimimerkin takana luuraa. Toisaalta voitaisiin varmaan kysyä naiskilpapelaajilta mitä mieltä he ovat. Väitän että tästä asiasta ovat raivostuneet pääosin miehet.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Naurettavan tekopyhää itkemistä taas, miksei nämä pellet sitten vasten omia etuja vaadi kaikkiin urheilulajeihin seka pelaajia? Samalla tavalla joka lajissa annetaan myös naisille mahdollisuus paremmin menestyä, niin mikä ongelma tässä sitten on?

Käyttäjän SuperNiiku kuva
SuperNiiku

"– Useat Aasian ja Afrikan maiden edustajista ovat kuitenkin esittäneet huolen tasa-arvon toteutumisen puolesta, jos sukupuolirajoitukset poistetaan. Näissä maissa omat sarjat koetaan luonnollisiksi ja jopa välttämättömiksi naisten osallistumisen mahdollistamiseksi." Miksi näin? Ymmärtäähän sen miksi varsinaisessa urheilussa on miehille ja naisille omat sarjansa mutta että videopeleissäkin....olisi voinut mennä herneet nenään Assemblyillä jos pelkän sukupuolen perusteella olisi kielletty Hearthstone-turnaukseen osallistuminen, oli syy sitten miten looginen tai edistävyyteen pyrkivä tahansa.

Käyttäjän Jarppa kuva
Jarppa

Ja muutostahan saatiin: http://ie-sf.com/bbs/board.php?bo_table=iesf_notice&wr_id=105
:)

Käyttäjän Lordo kuva
Lordo
Lainaus käyttäjältä Jarppa

Ja muutostahan saatiin: http://ie-sf.com/bbs/board.php?bo_table=iesf_notice&wr_id=105

Eli nyt on seka genre ja naisten genre. Missä on miesten genre! Vaadin tasa-arvoa! Onko tämä tasa-arvoa, että vain miesten genret poistetaan kokonaan?! ;P

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi
Lainaus käyttäjältä Lordo

Lainaus käyttäjältä JarppaJa muutostahan saatiin: http://ie-sf.com/bbs/board.php?bo_table=iesf_notice&wr_id=105

Eli nyt on seka genre ja naisten genre. Missä on miesten genre! Vaadin tasa-arvoa! Onko tämä tasa-arvoa, että vain miesten genret poistetaan kokonaan?!

Niinpä. Täysin naurettava ja epätasa-arvoinen ratkaisu, miksei vain poistettu sitä naisten sarjaa? No eipä ole nämä "tasa-arvo" pelleilyt ikinä ennenkään miesten oikeuksia ajanut, vaan pelkästään polkenut.