Etelävaltioiden lipulla varustetut pelit saivat äkkilähdön Applen sovelluskaupasta (päivitetty) / Uutiset / pelaaja.fi

Etelävaltioiden lipulla varustetut pelit saivat äkkilähdön Applen sovelluskaupasta (päivitetty)

26.06.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
12

Päivitys 26.6. kello 18:05: Haastattelussaan teknologiasivusto TechCrunchin kanssa Apple on kertonut, että se pyrkii työskentelemään kehittäjien kanssa saadakseen App Storeen takaisin sellaiset pelit, jotka eivät käytä Etelävaltioiden lippua "loukkaavassa" hengessä. Tällaisia pitäisivät olla tuotteet, jotka käyttävät lippua esimerkiksi historiallisista tai opetuksellisista syistä.

Alkuperäinen uutinen 25.6: Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä oleva kiivas keskustelu Etelävaltioiden lipun julkisesta käytöstä näyttää vaikuttaneen nyt aina Applen App Storeen asti.

Mobiilipelaamiseen erikoistunut pelisivusto Touch Arcade raportoi, että useat Eelävaltioiden lippua hyödyntäneet Yhdysvaltain sisällissotaa käsittelevät pelit ovat päätyneet poistetuksi Applen sovelluskaupasta. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Ultimate General: Gettysburg sekä peliyhtiöiden, kuten HexWarin ja Hunted Cow'n, tuotokset.

Ultimate Generalin kehittäjä Game Labs on julkisesti pelinsä kotisivuilla ilmaissut, että pelin poiston syyksi Apple on nimenomaan antanut siitä löytyvän Etelävaltioiden lipun. Game Labsin saamien tietojen mukaan peli voisikin vielä palata takaisin sovelluskauppaan, jos lippu poistettaisiin sen sisuksista. Tähän kehittäjät eivät kuitenkaan ole ryhtymässä. Game Labsin mukaan studiossa nimittäin koetaan, että nykyisellään Ultimate General käsittelee Yhdysvaltain sisällissodan tapahtumia niin kuin ne oikeasti tapahtuivat.

Touch Arcaden haastattelussa HexWarin edustaja Andrew Mulholland on myöskin kertonut Etelävaltioiden lipun olleen syy sille, miksi yhtiön useat eri Civil War -sarjan pelit saivat lähtöpassit sovelluskaupasta. Mulhollandin mukaan Apple peräti sanoi pelien käyttäneen lippua myös "loukkaavassa ja pahansuovassa hengessä", mitä näkemystä studio itse ei jaa. HexWarin mukaan lippu on ollut mukana nimenomaan siksi, että se oli yleisesti käytössä ajanjaksolla, johon pelisarja sijoittuu.

Keskustelu Etelävaltioiden lipusta on käynyt kiivaana Yhdysvalloissa Charlestonissa tapahtuneen joukkosurman jälkeen, kun surmista epäillystä Dylann Roofista levisi julkisuuteen kuvia, joissa tämä poseerasi lipun kanssa.

Yhdysvalloissa Etelävaltioiden lippu on muutenkin ollut vuosien ajan hyvin ristiriitaisia tunteita herättänyt symboli. Maassa se on yhdistetty niin eteläiseen ylpeyteen ja kulttuurin kuin myös rasismiin.

Lähde: Touch Arcade, Game Labs

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän JiiiHaad kuva
JiiiHaad

Olen satavarma että Apple tulee palauttamaan ja sallii etelävaltioiden lipun ainakin historiallisesti tarkkoihin peleihin. Toisaalta luin myös muualta uutisia joissa kerrotiin Dukes of Hazzardin auto jonka kattoon on maalattu etelävaltioiden lippu ja elokuva Tuulen viemää olevan häpeä.
Saa nähdä miten tässä käy. Toivottavasti hulluus ei leviä Suomeen.

Käyttäjän Smiling Nik kuva
Smiling Nik

Applen hipsterit ja muut kukkahattutädit vauhdissa. Kohta kielletään varmaan saman lipun takia rock 'n' roll/rockabilly kulttuurikin... VMP

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

Taidankin ruveta herättämään pahennusta ja liimata auton takaikkunaan ison etelävaltioiden lipputarran, ihan vaan että jos jollain pöyristyjällä alkais vaikka liikenteessä sappi kiehumaan! :)

Elämme kovia aikoja tässä pöljässä maailmassa...

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Entä jos jätkä olisi ollut kuvassa usan lipun kanssa. Olisiko lähtenyt koko rätti vaihtoon.

Käyttäjän Fortzon kuva
Fortzon

USA:ssa alkaa nyt oikein kunnolla yhdysvaltain historian valkopesu. Ihan kuin tuo lippu edustaisi vain rasismia, se edustaa myös 4 vuotta kestäneen epävirallisen valtion eli konfederaation sotalippua.

USA:ssa halutaan varmaan kuvitella, ettei koko sisällissotaa koskaan tapahtunutkaan ja orjuus lakkasi kuin taikaiskusta. Ei, siihen tarvittiin kunnon sisällissota. Tämän Applen pojut (I'm looking at you Tim Cook) taisivat unohtaa Idioottimaista Applelta poistaa pelit, jotka käyttävät lippua HISTORIALLISESSA mielessä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Voi Apple... No onneksi minun ei tarvitse tukea heidän bisnestään.

Käyttäjän Malone kuva
Malone

Tais taas mennä niin sanotusti "lapsi pesuveden mukana". Hysteerisellä vöyhötyksellä saadaan aina kaikki parhaat muutokset aikaan, eiku...

Käyttäjän make72 kuva
make72

The South will rise again:)
Eiköhän Applella oo itsellään vähän pahempii ongelmii kun katsoo missä olosuhteissa niitten kännyköitä valmistetaan.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Nykyaika on ihan v*tun perseestä. Holhousta ja kieltämistä, näin pähkinänkuoressa. Sillähän ne ongelmat ratkeaa ja lipun syy oli tämä juttu ihan selvästi. Mitähän pelejä voitaisiin kieltää, kai joku on jo tonkinut mitä pelejä ammuskelija oli pelannut?

Lainaus käyttäjältä partajeesus

Entä jos jätkä olisi ollut kuvassa usan lipun kanssa. Olisiko lähtenyt koko rätti vaihtoon.

Oikein hyvä huomio.

Käyttäjän lindario kuva
lindario

Ennen sisällissotaa Masonin-Dixonin rajalinjan eteläpuolella (eli käytännössä Etelävaltioissa) suoritetun väestönlaskennan mukaan alle 4% kansalaisista omisti orjia. Orjuuden säilyttäminen ei siis etenkään tavallisen etelävaltiolaisen kansalaisen kannalta ollut kynnyssyy taistelemiseen. Syy sodan syttymiseen oli pelkkiä mustien oikeuksia monimutkaisempi ja siten konfederaationkin lippu on symboliikaltaan ja merkitykseltään monitahoisempi kuin nyt jenkeissä väitetään.

Mitenkään en toki tahdo puolustella mustien orjuuttamista tai orjuuteen liittyvää julmuutta, mutta symbolien vastainen taistelu on hyödyntöntä. Sama asia esimerkiksi hakaristin kanssa, on mielestäni tyhmää, etteivät hindut ja buddhalaiset saa käyttää Saksassa vuosituhansia vanhaa tunnustaan siksi, että Aatu sähelsi. Hakaristi ei silti tappanut yhtäkään juutalaista, venäläistä tai amerikkalaista, vaan sen väärinkäyttäjät. Jenkkien moraalihepuli on siksikin mielestäni absurdi, koska Ku Klux Klanin kaltaiset järjestöt ovat käyttäneet Etelän lippua propagandassaan vuosikaudet, eikä kukaan ole ennen vetänyt pultteja.

Yhdysvalloissa velloo tällä nimenomaisella hetkellä valtava etnisten ryhmien välinen sosiaalinen ja yhteiskunnallinen kriisi, joka ei liity sisällissotaan mitenkään ja joka vaatii välitöntä ja määrätietoista ratkaisemista, sillä kyseessä on valtavien ihmisryhmien välinen luottamus ja siten kokonaisen kansakunnan yhtenäisyys ja turvallisuus. Yhden lippupahasen vastainen sota on lapsellista ja hyödytöntä ajanhukkaa.

Nostoja