Euroopan komission tutkinta pc-pelimyynnin aluerajauksista syvenee – alustavat syytökset lähetetty Valvelle ja viidelle pelijulkaisijalle / Uutiset / pelaaja.fi

Euroopan komission tutkinta pc-pelimyynnin aluerajauksista syvenee – alustavat syytökset lähetetty Valvelle ja viidelle pelijulkaisijalle

7.04.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
2

Euroopan komissio on ottanut askeleen eteenpäin pc-pelimyyntien aluerajauksia koskevassa tutkimuksessaan. Kuluvalla viikolla komissio on ilmoittanut lähettäneensä Valvelle, Bandai Namcolle, Capcomille, Focus Home Interactivelle, Koch Medialle ja ZeniMaxille vastalausekirjelmän, jossa se kertoo komission alustavan näkemyksen olevan, että peliyhtiöt ovat rikkoneen Euroopan unionin kilpailulainsäädäntöä.

Keskeisenä ongelmana komissio näkee, että peliyhtiöt ovat estäneet EU:n jäsenmaissa asuvia kuluttajia ostamasta pelejä vapaasti muista jäsenmaista. Esimerkiksi rikkaammissa jäsenvaltioissa asuvilla ei ole ollut aina välttämättä mahdollisuus hankkia peliä halvemmalla toisesta EU-valtiosta.

– Digitaalisten sisämarkkinoiden todellisessa muodossa eurooppalaisilla kuluttajilla tulisi olla oikeus ostaa ja pelata haluamiaan pelejä siitä huolimatta, missä päin EU:ta he asuvat. Kuluttajia ei tule estää ostamasta eri jäsenvaltioiden välillä ja löytää paras saatavilla oleva tarjous. Valvella ja viidelle pc:n videopelijulkaisijalla on nyt tilaisuus vastatata huoliimme, komission asiamies Margrethe Vestager toteaa.

Valve on ollut mukana tutkimuksessa sen Steam-kauppapalvelun vuoksi, jonka on katsottu tarjonneen mahdollisuuden aluerajoituksien tarjoamiseen. Koch Median, ZeniMaxin, Focus Homen ja Bandai Namcon kerrotaan tehneen myös jakelusopimuksia, joissa niiden tiettyjä jakelijakumppaneita on estetty tuomasta niilla hallussa olevia pc-pelejä saataville tiettyjen alueiden ulkopuolelle.

Mikäli yhtiöt katsotaan syylliseksi, voi tiedossa olla sakot, joiden hinta voi parhaimmillaan nousta kymmeneen prosenttiin yhtiöiden maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.

Julkisessa lausunnossaan Koch Media on ehtinyt jo toteamaan, että sen aluerajauksia koskevat käytännöt tapahtuivat ennen vuotta 2015, jolloin Euroopan komissio alkoi ryhtyä isommin toimiin digitaalisten aluerajojen karsimiseksi. Koch kertookin olevan omistautunut seuraamaan kaikkia sääntöjä ja määräyksiä.

Valve on tarjonnut osaltaan pidemmän selityksen tapahtuneeseen.

– Aluelukitukset ovat koskeneet vain pientä osaa peleistä. Vain noin kolme prosenttia kaikista Steamia käyttävistä peleistä (joista yksikään ei ollut Valven oma peli) kuului aikoinaan osaksi riidanalaisia aluelukituksia Euroopan talousalueella. Valve kokee, että tämän tapauksen levittäminen alustan tarjoajan niskoille ei ole näissä olosuhteissa tuettu sovellettavassa laissa. Tästä huolimatta Valve itse asiassa kytki pois aluelukitukset Euroopan komission huolista johtuen Euroopan talousalueella vuonna 2015, ellei niitä katsottu tarpeellisiksi paikallisten lainsäädösten (kuten Saksan sisältölakien) tai sellaisten maantieteellisten rajojen vuoksi, jotka määrittelevät, missä Steam-kumppani on lisenssoitu jakelemaan peliä, Valven lausunnossa todetaan.

Valve lisäksi kommentoi, kuinka aluelukitusten eliminointi voi tarkoittaa sitä, että julkaisijat todennäköisesti nostavat hintoja vähemmän varakkaammilla alueilla välttääkseen hintavaihteluja.

Minkäänlaista laillista takaraa komission tutkinnan päätökselle ei ole asetettu. Parhaillaan vastalausekirjelmän saaneilla on mahdollisuus puolustaa itseään, minkä jälkeen komissio tekee todisteiden valossa päätöksen mahdollisista rikkomuksista .

Lähde: Euroopan komissio, Koch Media, PC Gamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Mitä tämä ikinä sitten tarkoittaakin, niin ainakin yksi asia on taas kerran varma: Kaupankäynnin lainsäädäntö laahaa pahasti perässä, kun puhutaan digitaalisesta sisällöstä. Vähän on kaukaa haettua, että digitaaliset aluelukitukset rinnastetaan EU:n sisäisen kaupankäynnin rajoittamiseen. Toisaalta käy järkeen, mutta toisaalta olisi ehkä aika ottaa lainsäädännössä kantaa digitaaliseen sisältöön, koska ei tämä rinnastus ihan ongelmatonkaan ole.

Me suomalaiset maksamme peleistämme huippuhintoja jo muutenkin, joten rahasta en ole huolissani, mutta enemmän pelottaa Saksan naurettava sisältölait. Kuinka Saksa suhtautuisi siihen, että esim. Valven kaupan aluetta voisi muuttaa asetuksista tuosta vain ja ostaa sieltä esim sensuroimattoman Stick of Truthin? Tai että käytössä olisi vain yksi yleinen EU-region? Jos oikein ymmärrän, niin EU vaatii, että tämän tulisi olla mahdollista koska tuotteiden vapaa liikkuvuus, mutta todennäköisesti Saksan viranomaiset kuitenkin tulkitsisivat, että peli on silloin myyty heidän maansa kamaralla ja Valve on taas kerran kusessa korviaan myöten. Kaupat on todennäköisesti tässä nyt vähän puun ja kuoren välissä.

Tässähän saattaa pahimmilaan käydä niin, että kaikki pelit EU:ssa noudattavat jatkossa Saksan sisältölainsäädäntöä. Toivon totisesti, että joku pykälä antaa mahdollisuuden rajoittaa tätä "vapaata liikkuvuutta" niissä tapauksissa, kun tuote on laiton tietyn maan kamaralla, mutta laillinen muualla.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ideana vapaat markkinat ok mutta käytännössä ei. Ostovoima on eri maissa niin erilainen että pelkästään sen takia on loogista että tavarat ovat eri hintaisia eri paikoissa.

Toisaalta kyse on täysin samasta tuotteesta, joten sen kauttahan hinnassa on ilmaa vain sen takia, että on enemmän ostovoimaa. Ei se sekään kuulosta kivalta maksaa ekstraa vain sen takia että on enemmän rahaa kuin verrokilla.

Isompi huoli on tosiaan tuo sensuurin yhtenäistäminen tämän hintahomman ohessa. Ei todellakaan yhtään hyvä juttu.