Euroopassa peli-ikärajoja säätävä PEGI paljasti erikoismerkinnän virtuaalitostoksia sisältäville peleille / Uutiset / pelaaja.fi

Euroopassa peli-ikärajoja säätävä PEGI paljasti erikoismerkinnän virtuaalitostoksia sisältäville peleille

30.08.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
11

Euroopassa peli-ikärajoista laajalti linjaava PEGI on ottamassa käyttöön uuden sisältömerkinnän pelien sisäisiä ostoksia varten. Loppuvuodesta alkaen mikäli fyysisesti myytävä peli tarjoaa siis mahdollisuuden tehdä jonkinlaisia ostoksia oikealla rahalla, pitäisi pelin kannesta löytyä seuraavanlainen merkki.

PEGI-johtaja Simon Littlen mukaan merkinnän tarkoituksena on auttaa välittämään vanhemmille tieto siitä, että osan peleistä sisällä on mahdollista käyttää oikeaa rahaa ja reagoida tähän sitten niin kuin parhaaksi näkee. Little kuvailee, kuinka kyseessä on perustietoa, josta osa vanhemmista ei koe olevansa kuitenkaan aina tarpeeksi perillä,

PEGIn päätöksessä näyttää painaneen aiemmin toukokuussa markkinointitutkimus Ipsoksen järjestämä kysely perheiden tavasta käyttää rahaa pelien sisäisiin ostoksiin. Briteistä, Ranskasta, Saksasta ja Espanjasta kerätyn tiedon mukaan videopelejä pelaavien lapsien vanhemmista kaksi viidestä ilmoitti, että heidän lapsensa on ostanut jotakin pelien sisällä oikealla rahalla. Kyseisistä vanhemmista kahdeksan kymmenestä on tehnytt lapsensa kanssa jonkinlaisen sopimuksen pelejä koskevasta rahankäytöstä.

Aiemmin alkuvuodesta myös Amerikassa ikärajoja asettava ESRB ilmoitti ryhtyvänsä huomauttavaan pelien sisäisistä ostoksista tuotteissa, jotka ovat sellaisia tarjoamassa. Toimenpide näytti olevan laajalti reaktio viime vuonna mikromaksuista ja loottilaatikoista nousseeseen keskusteluun, jonka keskiössä erityisesti  Star Wars Battlefront II pyöri vinhaa vauhtia.

Lähde: PEGI

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Mikää estää pelin julkaisemista ilman mikromaksuja ja lisäämällä ne myöhemmin?

Käyttäjän markusbob kuva
markusbob

Kiva et näitä kehitellään, mutta ketä nämä on ennenkään estänyt ostamasta peliä? Tänäpäivänä nuorison peleistä suurinosa koostuu digitaalisista peleistä, jolloin raha vain katoaa tililtä. Tietysti konsoleilla varmasti boksillia enemmän, mutta kun muistelee omaa nuoruutta niin eipä kukaan kassalla katsonut mitä merkintöjä kannesta löytyy :D

Käyttäjän CarbonarA kuva
CarbonarA
Lainaus Angel of Death

Mikää estää pelin julkaisemista ilman mikromaksuja ja lisäämällä ne myöhemmin?

Tämä kyseinen merkki. Mietippä toiselta kantilta esim. jos julkaistaisiin Mario peli, ja jälkeenpäin lisättäisiin kyseiseen peliin 10-20 seksikohtausta. Mitenkä se sun mielestä menisi? Eikös pelissä olisi sillon pitäny alunperinkin olla merkintä seksuaalisesta sisällöstä?

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Tämä ei näköjään tee eroa lisäosien ja uhkapelin välille eli sanon että paskaa.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus CarbonarA

[quote="Angel of Death"]Mikää estää pelin julkaisemista ilman mikromaksuja ja lisäämällä ne myöhemmin?[/quote]
Tämä kyseinen merkki. Mietippä toiselta kantilta esim. jos julkaistaisiin Mario peli, ja jälkeenpäin lisättäisiin kyseiseen peliin 10-20 seksikohtausta. Mitenkä se sun mielestä menisi? Eikös pelissä olisi sillon pitäny alunperinkin olla merkintä seksuaalisesta sisällöstä?

Seksikohtauksissa on se ongelma että se nostaisi ikärajaa, en ole ihan varma nostavatko mikromaksut sitä?

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid
Lainaus rautahuilu

Tämä ei näköjään tee eroa lisäosien ja uhkapelin välille eli sanon että paskaa.

Pakko kompata tätä: jos sama merkintä tosiaan tulisi sekä Shadow of Wariin että Breath of the Wildiin, niin mielestäni viesti on ristiriitainen. Toisessa saat pelata aivan normaalisti ilman mitään lisämaksuja ja toinen on suunniteltu dollarinkuvat silmissä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tämän saa siis tulostaa jokaisen pelin koteloon.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Jaha, meni ohi tuo että tämä koskee myös ilmeisesti DLC:ia. Huono juttu sitten, koska onhan ne ja mikromaksut täysin eri asia. Lisäosiin ei saa tuhlattua loputtomiin massia, jo se on riittävä/merkittävä ero että noita ei kannattaisi sekoittaa.

Mitä muuten tulee lapsien ostoksiin: ei ole typerämpää kuin jättää kortin tiedot laitteeseen, jota lapsi saa käyttää valvomatta.

Oma 3-vuotias osaa lisäksi aukaista puhelimen pin-koodilla, joten valvontakaan ei aina auta jos puhelin on jäänyt näkösälle. Usein lapsi onkin jossain puhelimen kanssa ja kun kysyy mitä tekee, on vastaus "katson yhden jutun" (kuvia katselee/ottaa tai kulkee google mapsin karttanäkymässä tai sitten näppäilee vähän sieltä ja täältä).

Itselläni on sormenjälkilukko sekä pitempi pin, jota en ole opettanut lapselle mutta äiti ei ole tuosta ollut niin tarkka ja hänen puhelimella siis välillä vierailee. Korttitietoja ei sentään ole kummallakaan missään valmiina.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

No jos tätä ruvetaan käyttämään myös 1-2 tarina DLC:tä sisältävissä peleissä, niin huh huijakkaa sanon ma. Hyvä idis kaatuu liian laveaan käytäntöön.

Onhan toki pelejä, joissa niiden kaikkien maksullisten tarina/multiplayer/vaatetus DLC-pakettien hinta on aika karvas (esim. Mass Effect 3:n maksulliset tarina DLC:t maksavat jo uuden pelin verran. Ite ostin omani vuosia sitten PSN-alennuksista, mutta mitä äsken vilkaisin, niin nykyään niistä pitäisi pulittaa yhteensä 50 €.) Mutta useimmiten peleissä ei tosiaan ole DLC:tä satojen saatikka tuhansien eurojen edestä. Niitäkin toki löytyy, mutta kuitenkin. DLC:t eivät ole loputon rahareikä loottibokseihin verrattuna, vaikka kyllähän niilläkin voi tehdä aikamoisen loven jonkun lompakkoon. Ja tosiaan, loottibokseja yleensä myös tyrkytetään eri aggressiivisesti peleissä DLC:hin verrattuna.

Heh, mitä vanhempien maksukortteihin tulee, niin nuorena sain ostella itselleni esim. joululahjoja ebaystä iskän Visaa vinguttamalla. Sarjakuvia, pelejä, figuureja ja niin eespäin. Ihan luvallisesti tätä tein ja ennakkoon käytiin aina läpi, että mitä olin milloinkin ostamassa ja mihin hintaan. Kyllähän sitä tuli joskus vitsailtua iskälle, että "Joku päivä mä ostan jonkun saatanan kalliin, monen tonnin keräilyturhakkeen sun piikkiin.", mutta se oli silkkaa kettuilua. Tiedä häntä pystyikö Paypalissa silloin vielä edes käyttämään Visa Electronia, jolloin olisin voinut hoidella nuo ostokset ihan silloisella kortillanikin. Ehkä kuitenkin oli parempi, että se vaihe jäi vasta aikuisuuteen - tuolla sopimussysteemillä homma pysyi aisoissa. Varsinkin kun olin nuorena nykyistä alttiimpi houkutuksille, kuten kaikki muutkin.

Itse en antaisi kovin nuoren lapsen hoidella edes koko maksutapahtumaa itsekseen, vaikka vanhempi olisikin siinä vieressä vahtimassa. Sen verran usein on ollut juttua niistä muksuista, jotka ovat omin luvin pöllineet vanhempiensa kortin saatuaan eka selville miten ite maksutapahtuma hoituu ja sitten vielä urkittuaan tarvittavat suojakoodit siihen. Ja maksutietojen tallentaminen valmiiksi vaikkapa jonkun 9-vuotiaan läsnäollessa on sulaa hulluutta - ei semmoisilla riitä vielä itsehillintää saati kunnioitusta vanhempiensa rahoja kohtaan. Itsekin taisin tehdä ekat ebay-ostokseni aikaisintaan 16-vuotiaana.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Step in right direction, niinkauan kun pitävät In-Game Purchases ja DLC:t erillisinä asioina, toisin kuin tämä hikinen sontaläjä nimeltä ESRB. *aploodit*

Nostoja