Fallout 4 kampittaa piraatteja puolityhjin pelilevyin / Uutiset / pelaaja.fi

Fallout 4 kampittaa piraatteja puolityhjin pelilevyin

18.10.2015 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
22
Fallout 4 kampittaa piraatteja puolityhjin pelilevyin

Fallout 4 tukeutuu mitä yksinkertaisimpaan piratisminestokikkaan.

Pete Hines Bethesdan markkinointiosastolta on kertonut Twitterissä pelin fyysisien levyjen olevan puolityhjiä. Vaikka levyt sisältävät jonkin verran asennusdataa, joutuvat levykopioidenkin ostajat lataamaan osan pelistä Steamin kautta päästäkseen siihen käsiksi. 

Mies ei maininnut Twitter-keskustelun yhteydessä, kuinka suuren osan pelistä lopulta joutuu lataamaan verkosta. Yhteensä Fallout 4:llä on kokoa pc:llä noin 30 gigatavua.

Hinesin mukaan syy ratkaisuun on puhtaasti piratismi: verkkoyhteyden vaativa asennus pakottaa jokaisen pelaajan aktivoimaan oman kopionsa Steamin kautta. Rajalliseen tai hitaaseen yhteyteen nojaavat fanit ovat kuitenkin kritisoineet Bethesdan valintaa, ja moni vaikuttaisi tuomitsevan vastaavat piratismirajoitukset tehottomiksi jo alkumetreillä.

Peli ilmestyy 10. marraskuuta pc:n ohella PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Lähde: Pete Hines (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti

Mutta.. eikö piraatit pysty silti jakamaan tuon kokonaisuuden kräkättynä muille?

EDIT: Ei sillä ettäkö itse edes olisin kiinnostunut pelaamaan kyseistä peliä saatikka harrasta enää piratismia sen jälkeen kun löysin nämä G2A:t ynnä muut sivustot.

Käyttäjän Truther kuva
Truther

Ihan kuin tuo nyt estäisi pelin piratisoinnin. Good luck. Taas vain kiusataan aidon pelin ostajia.
Julkasusta parin vikon sisään tuo on jo cräckättynä jaossa piratebayssa.

Käyttäjän Turzka kuva
Turzka

En ymmärrä millä tapaa tämä estää mitään

Käyttäjän Glatus kuva
Glatus

Taas piraatismin estäminen viedään maksavien asiakkaiden etujen edelle. Typerää hommaahan tuo on mutta pelialalla tuntuu olevan vain normi.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

huomaa kyllä kun tässä firmassa pukupellet on johdossa

Käyttäjän RedJimi kuva
RedJimi

Koskettaakohan tää uutinen ketään normaalia ihmistä? Taitaa olla ihan oma valinta, jos ei oo nettiä ja jos pelaa pelinsä sillä piraattien kultakaivoksella (PC). Ei yllätä enää mikään.

Käyttäjän 1nsane kuva
1nsane

Tällainen suojaustapa olisi ihan jees, jos Steam tukisi tausta-asennuksia. Nyt saa fyysisen ostajat odotella vähän ekstraa, kun pitää loputkin latailla ennen starttaamista. Kaikki vain, ettei joku Gamestopin reiska anna levyä ennen julkaisua kräkkeriryhmille.

Lainaus käyttäjältä RedJimi

Koskettaakohan tää uutinen ketään normaalia ihmistä? Taitaa olla ihan oma valinta, jos ei oo nettiä ja jos pelaa pelinsä sillä piraattien kultakaivoksella (PC). Ei yllätä enää mikään.

Suomessa ei ehkä vaikuta, koska täällä on jo suht hyvät perusnetit, eikä käytännössä datakattoja.Mutta ei tarvitse mennä, kuin Yhdysvaltoihin, jossa tällaisen "piratismieston" ongelmat jo nostavat päätään. 300 gigan kuukausikatolla ei enää houkuttelekaan latailla osaa fyysisestä pelistä netistä.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Omalla liittymällä tuo about 15 gigaa vie päivän pari hyvällä tuurilla ja netti on muuhun käyttöön käyttökelvoton sinä aikana, eikä ole oma valinta sillä parempaa ei paikkakunnalla tällä hetkellä ole. PC-versio pitäisi postilaatikkoon kolahtaa. Mainittu tausta-asennus olisi mainio tällaisiin.

Toisaalta leijonanosa "fyysisistä" PC-peleistä taitaa olla tätä kakkaa, sillä aika usein "asentamisen" jälkeen seuraava vaihe on odotella kun Steam lataa 10-20 gigaisen "päivityksen".

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tää selittäis sen, että miksi esim. Wolfenstein: The New Orderin fyysisen kopion asentamiseen tarvi ladata Steamistä vielä päälle 11 gigaa tavaraa.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Mietin että olisiko taustalla kuitenkin ollut myös muita syitä? Saavat esimerkiksi pelin paljon nopeammin printtiin koska peliä pitää kuitenkin päivittää vielä useaan kertaan tulevaisuudessa ja tietokonepelaajilta kuitenkin vaaditaan se nettiyhteys joka tapauksessa. Kuten Angel of Death sanoi niin moni peli kuitenkin jo vaatii sen isohkon päivityksen vaikka olisi asentanut juuri julkaistun pelin levyltä, Bethesda on siis vain rehti asian suhteen ja sen takia saavat nyt sitten asiakkaiden vihan niskaan.

Niille jotka sanovat olevan huono antipiratismimekanismi, niin kyllä varmana vaikuttaa siihen ettei kahta viikkoa aikaisemmin netissä pyöri kopiota ärsyttämässä maksavia asiakkaita vain koska fyysinen kopio on jo liikkessä koska niidenkin pitää odottaa että tiedostot saa valven palvelimilta joka on mahdollista vasta julkaisussa.

Lainaus käyttäjältä PSPiraatti

EDIT: Ei sillä ettäkö itse edes olisin kiinnostunut pelaamaan kyseistä peliä saatikka harrasta enää piratismia sen jälkeen kun löysin nämä G2A:t ynnä muut sivustot.

Ainoa vain että G2A ja sen kaltaiset sivustot ovat itseasiassa pahempaa kuin piratismi. Kuitenkin on kaikki kikat kirjassa tullut noilta nähtyä, fyysisesti varastettuja kopioita, humble bundlesta yms massoilla ostettuja avaimia, ihmisiä jotka jälleenmyyvät avaimiaan jotka ovat saaneet kehittäjiltä mahdollisen videon tai artikkelin tekemiseen, varastetuilla luottokorteilla ostettuja avaimia, halvemmista maista ostettuja avaimia, jne. jne.
En jaksa etsiä lähteitä kaikkiin, mutta jokaisesta löytyy useampi tapaus googletuksella.

Toisinsanoen tuossa tilanteessa mielummin vain piratoisin pelit. Ainakaan se laittomuuteen syyllistynyt osapuoli ei saa minkäänlaista taloudellista hyötyä kehittäjän ja julkaisijan kustannuksella. Vähän samaan tyyliin mitä tämä alle 6€ pizza ollut uutisissa, tietenkin asiakkaana ostan sieltä mistä halvimmalla saa, mutta onko se nyt sitten oikein jos tietää että paikka on kilpailukykyinen vain siksi että esim. kiertää veroja ja kilpailija joka ne maksaa jää sen takia ahdinkoon?

Ja jos nyt ihan oikeasti on pakko saada se uusin AAA peli juuri nyt ja heti, niin samperi niin ne kaikki muutkin maksaa sen täyden hinnan ja konsolijampat vielä vähän enemmän. Niitä alennuksia aivan varmasti tulee ja niissä legiteissä kaupoissakin on jo kohtalaisen kovia alennuksia.