Gears 5:ssä ei rööki käryä – studio ei halua kaunistella tupakointia / Uutiset / pelaaja.fi

Gears 5:ssä ei rööki käryä – studio ei halua kaunistella tupakointia

15.07.2019 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
18
Gears 5

Pelistudio The Coalition on päättänyt jättää tupakoinnin ja kaikki viittaukset siihen pois tulevasta Gears 5 -räiskinnästään. Sama pätee myös tuleviin Gears of War -projekteihin. Päätöstä edelsi tupakointia vastustavan Truth Initiativen keskustelu Gears 5:n eSports-lähetyksistä vastaavan Turner-yhtiön kanssa.

Ratkaisu perustuu tutkimukseen, jonka mukaan tupakoinnin määrällä viihdetuotteissa on suora vaikutus nuorten tupakointiin. Turnerin edustaja Seth Ladetsky vetosikin tähän puolustaessaan peliä jo ennakkoon mahdollisilta kaksinaismoralismisyytöksiltä. Vaikka peli on hyvin väkivaltainen, niin yhteyttä väkivaltarikosten ja videopelien välillä ei ole tieteellisesti todistettu.

Lopullisen päätöksen tupakoinnin poistamisesta Gears of War -maailmasta teki kuitenkin The Coalition itse.

– Minulle on aina ollut tärkeää olla käyttämättä tupakointia narratiivisena välineenä. Teimme tietoisen valinnan olla korostamatta tai ihailematta tupakointia Gears 5:ssä ja Gears of War -universumissa, kertoi studiopomo Rod Fergusson.

Fergusson myös tarkensi vastustaneensa tupakointia Gears-peleissä jo pidemmän aikaa reagoidessaan IGN:n ja Game Informerin twiitteihin uutisesta. Gears 4:ssä ja Gears 5:ssä ei nähdä tupakointia, koska sitä ei Fergussonin mukaan niissä ollut alunperinkään.

Fergussonin tiukka linja tupakointia kohtaan juontaa juurensa hänen menneisyyteensä. Hänen isänsä menehtyi 38-vuotiaana.

Täysin savuton Gears 5 julkaistaan 10. syyskuuta Xbox Onelle ja pc:lle.

Lähteet: Variety, Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Siis peli missä puhtaasti teurastetaan ihmisiä ja on muutenkin varmaan gorellaan siellä top 5 väkivaltaisimmat pelisarjat ikinä kielletään tupakointi koska se vaikuttaa kakaroihin. En taas toisaalta ole tutustunut yhtään tähän uuteen gears of wariin niin voihan se olla että tästä on tehty joku helvetin k3 lastenpeli.

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni
Lainaus taistelujake

En taas toisaalta ole tutustunut yhtään tähän uuteen gears of wariin niin voihan se olla että tästä on tehty joku helvetin k3 lastenpeli.

Luuletko, että suurin osa lapsista tai niitten vanhemmista mistään ikärajoista välittää? Lapset näitä pelaa vaikka miten olisi gorea ja väkivaltaa. Itse asiassa epäilen, että juuri se houkuttelee lapsia.

Mikä on tietenkin äärimmäisen surkea syy alkaa sensuroimaan peliään. "Tässä lapsilta kielletyssä tuotteessa ei saa olla tupakointia, ajatelkaa nyt lapsia!"

Tupakoinnin henkilökohtainen vastustaminen on paljon parempi syy jättää syöpäkääryleet pois, sehän menee jo taiteellisen vision puolelle. Ihan arvostettava ratkaisu minusta.

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus

Nykyään on harmittavan vähän viihdettä jossa seksi, väkivalta, tupakka, huumeet ja muut lasten silmille sopimattomat realistiset asiat näkyisivät niiden oikeilla tavoilla, peittelemättä. Vaikka näen tupakointia ja huumeiden käyttöä elokuvissa, ei se lisää tippaakaan omia haluja, en myöskään koe pienintäkään tarvetta ryhtyä väkivaltaiseksi.

Onko niin että aina joudutaan menemään hauraimman lenkin mukaan eikä me normaalit saada nauttia niistä asioista mistä voisi nimenomaan viihteenä nauttia. Voisikohan holhous jo loppua ja antaa vastuun yksilölle? Tuskin koska holhousta on nykymaailmassa enemmän kuin koskaan. Surullista.

Käyttäjän Panthour89 kuva
Panthour89

Oon Reflonin kanssa samoilla linjoilla. Rööki on jäänyt vahvasti pois nykyhetkeä käsittelevistä sarjoista ja leffoistakin, miksei siis peleistä myös? Se ei ole ollut muodissa enää vuosiin.

Vaari kuoli 77-vuotiaana keuhkosyöpään ja ehti vetää 60 vuotta mallua. Sain itse lopetettua päivittäisen tupakoinnin 22-vuotiaana. Sittemmin on toki kaljaa juodessa tullut röökiä maistettua muutama kerta, mutta viimeisestä maistiaisestakin on jo pari vuotta aikaa enkä aatellut sitä enää tehdä, koska joka kerran jälkeen on morkkis.

Siinäpä se henkilökohtainen näkemys pähkinänkuoressa. Älkää ottako siis tätä jeesusteluna.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tekijöiden visio kyllä mutta en itse tajua miksi pelkkä hahmon tupakointi nähdään positiivisena tupakointia kohtaan? Missä kohtaa se, että hahmo polttaa, on yhtä kuin että tupakointia ihannoidaan? Eihän autolla ajaminen elokuvassa tarkoita että siinä ihannoidaan autolla ajamista.

Tärkeintä olisi taas konteksti. Jos tupakointi esitetään coolina ja hienona asiana, niin sitten se on ihannointia mutta jos on vain hahmo, joka polttaa, ei se vielä automaattisesti ihannointia. Eri asia sitten, jos hahmosta tehdään "cool" tupakoinnin kautta.

Samoin termi "kaunistella" on outo. Miten se on kaunistelua, että näkee pelissä samaa mitä näkee joka päivä kun on ihmisten ilmoilla? On ihmisiä, jotka polttaa.

Mutta kuten aloitin, on tämä tosiaan myös tekijänsä visio, joten ihan sama. En minä tupakointia mediaan kaipaa mutta en toisaalta puolla sitäkään, että peitellään asioita, joita näkee jokainen elämänsä aikana.

Itse en ole ikinä polttanut enkä aiokaan. Tässä asiassa puhunkin lähinnä turhan sensuroinnin osalta.

Käyttäjän tiger80 kuva
tiger80

Peliin voitaisiin tehdä vaihtoehto:
Jos valitsee hahmon tupakoivan, hahmo hengästyy helpommin ja on heikompi. :D

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Mikä tätä nykyistä viihdeteollisuutta vaivaa?
Tupakointia ei kestä näyttää mutta keskiaikaisessa euroopassa pitäisi olla yhtä paljon ellei jopa enemmän mustia kuin nykyaikana.

Käyttäjän Poliisitapaus kuva
Poliisitapaus
Lainaus tiger80

Peliin voitaisiin tehdä vaihtoehto:
Jos valitsee hahmon tupakoivan, hahmo hengästyy helpommin ja on heikompi. :D

Tämä! Lisäksi tupakoinnin yhteydessä pitäisi antaa mahdollisuus siivota omat jälkensä. Jos heität savukkeen tuhkakupin ohi, pitäisi sen houkutella paikalle ylimääräisiä vihollisia hajun tai tulipalon seurauksena.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu
Lainaus Poliisitapaus

[quote="tiger80"]Peliin voitaisiin tehdä vaihtoehto:
Jos valitsee hahmon tupakoivan, hahmo hengästyy helpommin ja on heikompi. :D[/quote]Tämä! Lisäksi tupakoinnin yhteydessä pitäisi antaa mahdollisuus siivota omat jälkensä. Jos heität savukkeen tuhkakupin ohi, pitäisi sen houkutella paikalle ylimääräisiä vihollisia hajun tai tulipalon seurauksena.

Pimeässä viholliset huomaavat sinut helpommin ja ampuvat tarkemmin.

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti
Lainaus tiger80

Peliin voitaisiin tehdä vaihtoehto:
Jos valitsee hahmon tupakoivan, hahmo hengästyy helpommin ja on heikompi. :D

Niin, ja kuolee pelin lopussa keuhkosyöpään. Omasta mielestäni on kovempi jätkä / mimmi jos kestää stressaavia tilanteita ilman hermoja rauhoittavaa nikotiinia.

Nostoja