God of War -ohjaaja David Jaffe kokeilee seuraavaksi kykyjään free-to-play -pelien maailmassa. Haastattelussaan Gamesindustry.bizin kanssa mies vahvistaa työstävänsä parhaillaan ilmaiseksi pelattavaa selainpohjaista kolmannen persoonan räiskintää.

Aivan mitä tahansa teosta ei Jaffelta pitäisi ilmeisesti kuitenkaan odottaa. Siinä missä mies nimittäin pitää muutamista ilmaispelien osa-alueista, vihaa hän myös paljon niissä esiintyviä asioita.

Kritiikkiä Jaffe antaa erityisesti tavalle, jolla pelaajilta kerätään ilmaispeleissä rahaa. Jaffen mukaan niin sanotuilla mikromaksuilla ostettavat edut nostavat monissa tapauksissa rahaa käyttävät pelaajat ainakin jonkinlaiseen erityisasemaan edelleen, vaikka kehittäjät muuta yrittäisivätkin kertoa.

Mutta pelaajienkin eriarvoisuus on vain yksi ongelmista.

– En väitä, että he [kehittäjät] olisivat pahoja tai että he valehtelisivat. He kuitenkin tykkäävät sanoa, että maksa joko ajallasi tai rahoillasi. No, molemmat näistä puolista ovat todella paskamaisia, Jaffe pohjustaa.

Rahan myötä avattavat asiat syövät Jaffen mukaan myös nimittäin mielenkiintoa peleistä. Nykyään varsinkin räiskinnöissä painotetaan paljon erilaisten asioiden avaamista, miksi kaiken helppo ja nopea avaaminen voi helposti viedä innon pelata pelejä. Vastaavasti ajalla erilaisten asioiden avaaminen tehdään usein rahavaihtoehdon rinnalla hyvin pitkälliseksi prosessiksi, mikä ei anna pelaajien omasta ajasta järin arvokasta kuvaa.

Kiitosta F2P-pelit saavat Jaffelta muun muassa matalasta aloituskynnyksestä. Hän myös nostaa hattua sille, miten ilmaispelien parissa on usein helppoa viettää vaihtoehtoisesti sekä vähän että paljon aikaa pelaajan halujen mukaan.

Uutta, ilmaispelimallia kenties uuteen suuntaan muovaavaa teosta ei mieheltä olla kuitenkaan aivan heti saamassa. Jaffe sumplii parhaillaan muun muassa pelinsä rahoitusta. Esimerkiksi Kickstarter on käynyt hänen mielessään, joskin kyseisessä mallissa olisivat omat ongelmansa. Mies uskoo nimittäin, että pyrkimys hakea pelaajilta rahaa ilmaispelin kehityksen voitaisiin nähdä varsin halveksittavana asiana.

David Jaffen viimeisin julkaisun saanut peli oli alkuvuodesta saapunut PlayStation 3 -teos Twisted Metal. Peliä kehitettiin miehen neljä vuotta sitten perustamassa Eat Sleep Play -pelitalossa, jonka Jaffe kuitenkin jätti hiljattain.

Lähde: Gamesindustry.biz

Lisää luettavaa